Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Февруари, 2024 09:01 7 016 221

13 развенчани мита за руската война срещу Украйна

  • euvsdisinfo-
  • руски терористи-
  • митове-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • путин-
  • кремъл-
  • руска пропаганда-
  • санкции-
  • мит-
  • нацисти

Един от митовете гласи, че победата на Русия над Украйна е неизбежна. Но упоритостта на Украйна пред лицето на агресията ни показа истинското значение на смелостта.

13 развенчани мита за руската война срещу Украйна - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Тринайсет развенчани мита за руската война срещу Украйна (Thirteen myths about Russia’s war against Ukraine exposed)

На Запад се вярва, че числото тринайсет по принцип носи нещастие, което подчертава уместността на решението ни да актуализираме предишния списък с най-известните руски митове като увеличим броя им от дванайсет на тринайсет.

Защо броят им е различен? Първо, обединихме някои от идентифицираните по-рано антиукраински наративи на Кремъл. Второ, разделихме общия наратив „Украйна е зла/нацистка“ на два самостоятелни: „Украйна губи войната“ и „Украйна не съществува“. Тези, които не откриват смисъл в последния израз, вероятно са вече в плен на руската пропаганда. В този текст ще откриете множество стари, но златни дезинформационни наративи. Повторението е ключов принцип на работа за пропагандата на Кремъл, така че не се изненадвайте, ако някои от митовете ви се сторят познати – „EUvsDisinfo“ развенча много от тях още миналата година.

Групирали сме тринайсетте мита според тяхното съответствие спрямо трите най-широко разпространени мета-наративи на руската дезинформация. Първата група обхваща митове от едно до четири и е част от мета-наратива, който характеризира Украйна, украинците и украинството като нещо зло и антируско. Втората група включва митове от пет до девет и се отнася до мета-наратива, който позиционира Запада като непримирим и същевременно учудващо неумел враг на Русия. В третата група попадат митове от десет до тринайсет. Те са част от онзи мета-наратив, който представя Русия като по-добра от Запада и Украйна, взети заедно. Според Кремъл Русия просто е по-добра – по-силна, по-легитимна и въоръжена с по-добри оръжия. Руските националисти също твърдят, че Русия е морално по-висша, докато Европа е в нравствен упадък.

Мит 1: От години Украйна се стреми да извърши геноцид срещу рускоезичното население на Донбас, а Русия се намеси единствено, за да защити собствения си народ. Наред с това, Украйна провежда операции под фалшив флаг, инсценира зверства и обвинява Русия за тях.

За да неглижират обвиненията в геноцид, пропагандистите на Кремъл проектират собствените си престъпления върху жертвите си, а понякога директно сипят срещу тях абсолютно неоснователни обвинения. Тоест, те обвиняват Украйна, че върши геноцид срещу рускоезичното население в Украйна и вместо с доказателства, често си служат с измислени истории. Наративът за геноцида е неразделна част от дезинформационната кампания на Кремъл, която цели да оправдае руската агресия.

Няма доказателства, че граждани с каквато и да е етническа националност, включително етнически руснаци или рускоговорящи, са подложени на преследване от страна на украинските власти в Донбас и където и да било другаде в Украйна. Още по-малко пък има доказателства за опасност от национална или етнокултурна анихилация. Има обаче доказателства – и то много – които директно свързват руските въоръжени сили с военните престъпления в Буча, Ирпин, Мариупол и на други места. От своя страна ООН представи доклад с доказателства за военни престъпления, извършени от руските власти, включително изтезания, изнасилвания и депортиране на деца. Множество независими проверители на факти и медии, сред които „Ню Йорк Таймс“, „Нюзуик“, „Франс 24“ и „Би Би Си“, отхвърлиха руските твърдения, че украинските власти някак си са инсценирали руски военни престъпления, по-специално в Буча.

Мит 2: Украйна губи, лидерите ѝ са отчаяни, а военният разгром е неизбежен. Плюс това положението е дотолкова безнадеждно, че Украйна атакува гражданска ядрена инфраструктура и разработва „мръсна бомба“.

Успехът на украинското контранастъпление през 2023 г. беше незначителен, обаче Украйна си върна почти половината територии, окупирани от Русия след инвазията от 24 февруари 2022 г. Дори сегашната ситуация на бойното поле да изглежда безизходна, Украйна все пак продължава да отбелязва впечатляващи победи в Черно море.

Изключително е вдъхновяващ цялостният успех на Украйна в удържането на масираната, незаконна и непровокирана руска инвазия. Страната не е близо до колапс – нито политически, нито военен – дори когато понякога международната подкрепа за Украйна не е толкова експедитивна, колкото би могла да бъде. Няма доказателства в подкрепа на руските твърдения, че Киев мобилизира деца, жени и старци за фронта или че президентът Володимир Зеленски нарочно изпраща украинските войски на сигурна смърт. Доколкото има доказателства, те всъщност сочат точно обратното: че руските генерали изпращат войниците си, много от които са наемници от затворите, на самоубийствени „набези с пушечно месо“.

Митът за украинските ядрени амбиции и „мръсни бомби“ е чиста измислица и цели да всее ядрен страх. На практика Украйна е страна без ядрено оръжие от 1994 г., когато подписа меморандума от Будапеща. Тя е една от малкото държави в света, които са се отказали от ядрения си арсенал, след като са премахнали оръжията, наследени от Съветския съюз. Русия, от друга страна, грубо пренебрегва ангажимента, който пое при подписването на договора, потвърждаващ, че ще зачита независимостта, суверенитета и границите на Украйна.

Кремъл бърза да разгърне наративи на ядрена тематика, за да отклони вината, да отправи неприкрити заплахи и даже да прибегне до ядрено изнудване, само и само да подкрепи своята агресия. Създаването на образ на притиснато в ъгъла животно, което обаче разполага с ядрено въоръжение (както руските демагози винаги подчертават), работи в полза на Кремъл. Русия използва обвиненията си, че Украйна се опитва да създаде „мръсна бомба“ като претекст за ескалиране на напрежението. Украйна прикани МААЕ да разследва местата, които Русия твърди, че се използват за разработване на мръсни бомби. МААЕ не откри доказателства, че Украйна разработва ядрени материали.

Твърденията, че Украйна целенасочено поврежда собствената си гражданска ядрена инфраструктура, са също толкова неоснователни. Всъщност Украйна и САЩ многократно са се опитвали да разсеят напрежението около Запорожката АЕЦ. Русия предприе много безразсъдни действия с тази централа. Разположи военно оборудване и войскови части вътре в помещенията, използва околността като база за ракетни атаки, поемайки де факто контрола над централата, и дори на няколко пъти прекъсна връзката към главния електропровод. МААЕ не е потвърдила за никакви украински бомбардировки или атаки срещу електроцентралата – нито преди, нито след обвиненията на Кремъл.

Мит 3: Украйна не съществува като държава. Чрез референдуми народите ѝ избраха да се върнат в лоното на Русия.

Отричането на държавността и суверенитета на Украйна е поредният дезинформационен наратив, който пропагандистите на Кремъл разпространяват от години. Самият президент Путин често е изопачавал историческите данни и е твърдял, че украинският език не е съществувал преди болшевиките да го създадат. Украйна обаче е суверенна държава със собствена идентичност и дълга история. Всъщност, както отбелязахме по-горе, Русия призна и обеща да зачита украинската териториална цялост и суверенитет, когато през 1994 г. подписа Меморандума от Будапеща. Оттогава насам, ръководството на Кремъл грубо нарушава Меморандума, изричайки цинични лъжи относно съдържанието на самия Меморандум и обвинявайки Украйна, че не го спазва. Русия проведе и фиктивни референдуми в окупираните територии като оправдание да не зачита Меморандума и да извършва незаконно заграбване на земя.

Накратко – Кремъл направи всичко възможно, за да подкопае украинската държавност. На фона на тези обстоятелства, решимостта на украинците да запазят своята държава и идентичност е още по-забележителна.

Мит 4: Не съществува понятие като „украинци“ – те всъщност са руснаци. Техните нацистки лидери и западни узурпатори са им промили мозъците, за да ги накарат да си мислят, че са украинци.

Украинците в окопите, защитаващи страната си от руски атаки, не изглеждат объркани кои са. Те знаят кой ги напада, кой им помага да се защитават и какво защитават.

Въпреки това пропагандистите на Кремъл, включително самият Путин, често прокарват странното твърдение, че украинците и руснаците са един народ, който трябва да бъде обединен – и то под нежния, любящ поглед на Путин. Според тази алтернативна реалност, така наречените украинци страдат от фалшиво самосъзнание, насадено от Запада, който ги е лишило от истинската им руска същност. По тази крива логика Русия всъщност спасява Украйна като я включва обратно в „Русский мир“.

Винаги е трудно да убедиш някого, че познаваш интересите му по-добре от самия него. Още по-трудно е да го убедиш, че бомбардирайки го, се опитваш да го спасиш. Разбира се украинците и руснаците споделят много обща история и култура. Голямата ирония е, че чрез незаконната инвазия Путин принуди украинците да започнат война за независимост и това неизбежно ще бетонира тяхната украинска идентичност, вместо да я отслаби.

Мит 5: Западът и в частност САЩ започнаха войната в Украйна. Москва нямаше друг избор, освен да се защити. Сега тя се бори с общата мощ на „колективния Запад“, който използва войната, за да отслаби и унищожи Русия. Западната военна помощ само удължава агонията на Украйна.

Тази пълномащабна война започна с руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Невярното твърдение, че Западът, действащ чрез Украйна, е агресорът, е класическа дезинформационна тактика, за да бъде представена Русия като жертва на собствената си война, започната по нейна воля. Макар този разказ да е очевидно абсурден, във все по-капсулираната информационна среда в Русия той служи като зов за мобилизация на обществена подкрепа за авторитарните политики на Кремъл.

Русия не се бори с „колективния Запад“. Глашатаите на Кремъл разгръщат този наратив винаги, когато Украйна получава военна подкрепа от западните си партньори или когато Русия губи властта си върху временно окупираните територии в Украйна. ЕС, САЩ и много държави-членки на НАТО предоставят военна подкрепа в помощ на Украйна да отблъсне непровокираната руска агресия – тези държави обаче не участват в никакви битки. Западът не иска да унищожи Русия. Западът иска Русия да спре да унищожава Украйна.

Мит 6: САЩ финансират тайни програми за разработване на биологично оръжие, които се осъществяват в лаборатории в Украйна и на други места.

Изфабрикуваните истории за „нелегални американски биолаборатории“ са класически пример за конспиративна теория с цел всяване на страх. Кремъл често прилага тази тактика, за да отвлича вниманието и да обърква. Отначало наративът се използваше за подкопаване на американско-украинското партньорство за намаляване на биологичните заплахи. След това пропагандните мрежи на Кремъл преформатираха старата дезинформационна кампания, за да оправдаят непровокираната инвазия в Украйна.

Руската пропаганда се стреми да размие разликата между биологично оръжие и биологични изследвания и да дискредитира Украйна чрез всяване на страх. Авторитетни източници, включително върховният представител на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу, многократно опровергаха твърденията, че финансираните от САЩ биолаборатории в Украйна се използват за военни цели.

Мит 7: Западните санкции срещу Русия са незаконни, дестабилизират глобалната икономика и оскъпяват живота на обикновените хора по света. Санкциите правят Русия по силна и в същото време се връщат като бумеранг срещу европейските икономики. Гражданите на ЕС протестират срещу санкциите и срещу лидерите, които са ги въвели.

Прокремълската дезинформация за ЕС и западните санкции представлява съвкупност от противоречия. Според нея хем санкциите са незаконна и дестабилизираща форма на принуда, хем те също не работят и дори правят Русия по-силна. Този наратив цели да омаловажи въздействието на санкциите за пред местната публика в Русия и да създаде погрешното впечатление, че ЕС се разпада. За пред чуждестранната публика пък, Кремъл иска да разпали необосновани страхове, че действията на Запада срещу Русия имат отрицателни последици в световен мащаб. Всички санкции на ЕС са в пълно съответствие със задълженията, произтичащи от международното право. Санкциите намаляват ресурсите, с които Русия финансира войната и придобива ключови компоненти за своя военно-промишлен комплекс.

В началото на 2024 г. Федералната служба за държавна статистика на Русия, „Росстат“, съобщи, че руската икономика бележи ръст от над 3% през 2023 г. Много специалисти обаче смятат, че икономическите данни на Русия не са прозрачни и надеждни, като някои дори допускат, че статистиката е манипулирана. Ако приемем руската статистика за достоверна като номинални стойности, привидно положителните макроикономически показатели на страната са до голяма степен резултат от преминаването ѝ към икономика от военен тип. Този преход е основно насочен към промишлено производство на военно оборудване за инвазията в Украйна, а голяма част от него впоследствие е унищожена или похабена на бойното поле. Това води до неглижиране на други сектори в икономиката. Преките чуждестранни инвестиции са спаднали почти до нула.

Според данни и анализ на Института за нововъзникващи икономики към Банката на Финландия, възстановяването на Русия зависи в голяма степен от свързаните с войната отрасли, което прави все по-трудно за Русия да поддържа настоящия темп на растеж на БВП. Постоянното увеличение на публичните разходи е неустойчиво и се съобщава, че военната индустрия вече среща ограничения в капацитета си. Фокусът върху военното производство отклонява ресурси от обществената сфера в Русия. Това затруднява възможността да се разчита на отрасли, които обикновено формират гръбнака на развитите икономики за осигуряване на дългосрочен растеж. Освен това руските военни разходи са много високи. Например една масивна ракетна атака срещу Украйна – тази от 2 януари 2024 г. – е струвала на Русия около 620 млн. долара. Наред с това рублата претърпя значителна обезценка. Инфлацията нараства и има признаци на икономическо прегряване. Следователно все по-голям брой руски граждани изпитват финансовата тежест на войната в ежедневието си.

Мит 8: Европа е слаба и разделена. ЕС и неговите лидери са марионетки на САЩ. Санкциите на ЕС доведоха до глобален недостиг на храни вследствие на забраната на руските селскостопански продукти. Предизвика се енергийна криза заради спирането на вноса на руски петрол и газ.

Контролираните от Кремъл медии редовно представят европейските държави като марионетни васали на САЩ и НАТО, за да ги омаловажат. И все пак през февруари 2024 г. уж слабият и разделен ЕС мобилизира политическа воля и одобри Механизъм за Украйна на стойност 50 млрд. евро, осигурявайки финансиране за възстановяването на страната. ЕС не е враг на Русия. Двустранните отношения обаче са силно засегнати от непровокираната и неоправдана пълномащабна инвазия на Русия в Украйна. Европейският съвет прие 12 пакета от санкции срещу Русия и Беларус. Тези ограничения са насочени към отслабване на способността на Русия да финансира войната и конкретно срещу политическия, военния и икономическия елит, отговорен за инвазията. С налагането на санкции на Русия ЕС цели да изпрати силен сигнал за решителност и единство към Кремъл и да намали способността на Русия да води война. Що се отнася до отражението в международен аспект, санкциите на ЕС имат важни изключения. Те изрично изключват хранителните доставки и торовете. Основен източник на нарастващите цени на енергията бяха не санкциите, а нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Мит 9: Европейските държави отчаяно се нуждаят от руски нефт и газ и в крайна сметка ще рухнат без тях.

Кремъл има дълга традиция да използва енергията като оръжие в своите външни отношения, а разпространяването на дезинформация е неразделна част от тази тактика. Само че този път опитът на Кремъл да сплаши ЕС чрез спиране на газовите потоци бе зрелищно попарен, след като Европа ни най-малко не измръзна през зимата. Когато Русия поиска Европа да избере – или Украйна, или руската енергия, европейският отговор беше недвусмислен – Украйна. ЕС и държавите членки бързо предприеха множество контрамерки за повишаване на енергийната сигурност – като плана REPowerEU и инициативата „Да спестим газ за зимата“, който се състои в доброволно намаляване на търсенето на природен газ с 15%. Подземните газохранилища на ЕС бяха запълнени и към февруари 2024 г. са над 80% пълни. Европа също диверсифицира вноса на газ и избегна енергийното изнудване на Русия.

Прокремълската дезинформация подрива трансатлантическото единство и рисува фалшива картина на изгубения суверенитет на ЕС. Пропагандните медии твърдят, че САЩ са подчинили ЕС и се възползват от сътресенията на световните енергийни пазари. Диверсификацията на енергийните доставки обаче е крайъгълен камък на енергийната политика на ЕС. Тя помага за укрепване на европейската енергийна сигурност като предотвратява монополизацията и въвежда повече конкуренция на енергийния пазар.

Мит 10: Победата на Русия над Украйна е неизбежна. Украйна и Западът трябва да приемат реалността и да спрат да отказват мирни преговори. Светът подкрепя в по-голяма степен Русия, отколкото Запада и Украйна.

Откакто Русия започна своята „тридневна война“, Украйна успешно спря настъплението на нашествениците, обърна хода на събитията и освободи значителни територии от руски временен военен контрол. Украинските сили също така сериозно засегнаха руски военни активи. Упоритостта на Украйна пред лицето на непреодолимата агресия ни показа истинското значение на смелостта. Западната военна подкрепа за Украйна се отразява благоприятно на ежедневните събития на бойното поле и помага на Украйна да защити правото си на самоотбрана, което е залегнало в Хартата на ООН. Руските предложения за прекратяване на огъня и мирни преговори не са искрени, а са просто пиар трикове. Когато бъдат внимателно анализирани, те разкриват имперските руски искания към Украйна да се предаде и да се откаже от повече своя територия и от суверенитета си.

Истинският път към мира е пълното изтегляне на руските сили отвъд международно признатите граници на Украйна и Русия напълно да изостави сегашната си агресивна политика. Русия започна непредизвикана война в Европа в явно незачитане на международното право и по-специално Хартата на ООН. Мирът не може да бъде постигнат с оставянето на една невъоръжена Украйна да се изправи срещу силно милитаризирана Русия, която отрича нейния суверенитет и неприкрито зове към геноцид. Що се отнася до световната помощ, нека отбележим, че около 40 държави, включително повечето западни страни, продължават да предоставят военна, хуманитарна и финансова подкрепа на Украйна, в това число и Китай. Няколко международни правозащитни групи, сред които „Хюман райтс уоч“, наскоро призоваха в доклад за разследване за военни престъпления срещу Путин и други висши руски служители във връзка с руското нападение над украинския град Мариупол. А Общото събрание на ООН поиска с огромно мнозинство Русия да изтегли всичките си военни сили от територията на Украйна.

Русия, от друга страна, има следните твърди съюзници: Беларус, КНДР, Еритрея и Сирия.

Мит 11: Русия води свещена война срещу безбожната Украйна, за да защити традиционните ценности. Русия е истинският защитник на християнството и вярата. Украйна, узурпирана от безбожните езичници на киевския режим, е фундаментално зло.

Русия неведнъж е казвала, че води свещена борба срещу самия Сатана, за да оправдае войната си срещу Украйна. В първите седмици и месеци на войната Кремъл обвини Украйна в нечестив съюз със силите на Хадес, за да обясни липсата на руски напредък на бойното поле.

Често пропагандистите на Кремъл като Владимир Соловьов развиват този наратив и неоснователно обвиняват Украйна и Запада, че се стремят да унищожат Православната църква. Тази манипулативна тактика се засили през 2019 г., когато Православната църква на Украйна получи статут на независима църква и отново през ноември 2022 г., когато украинското правителство обяви, че ще изготви закон за забрана на свързани с Русия църкви. Демонизирането на Украйна и нейните западни поддръжници като безбожни езичници върви ръка за ръка с прокремълската дезинформация, че Западът иска да унищожи „традиционните ценности“, а – за разлика от Запада – Русия ги защитава. Наративът за защита на ценности под угроза е изпълнен с анти-ЛГБТ дезинформация, която често прераства в откровен език на омразата.

Мит 12: В Украйна Русия се бори против западния империализъм и неоколониализма и защитава многополюсния световен ред, в който държавите не се месят взаимно във вътрешните си работи.

Кремълският режим отдавна се опитва да се представи публично като антиимпериалистически и антиколониалистки. Бруталната война срещу Украйна обаче разкри, че самата Русия има силни имперски и колониални амбиции спрямо нейните съседи в Европа, Кавказ и Азия. Русия започна война в Източна Украйна през 2014 г., незаконно анексира Крим същата година и започна пълномащабно нахлуване през 2022 г. С това тази страна грубо наруши международното право и Хартата на ООН, заплашвайки световните мир, сигурност и стабилност. На 2 март 2022 г. Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство резолюция, отхвърляща бруталното нахлуване на Руската федерация в Украйна и изиска Русия незабавно да изтегли силите си и да спазва международното право. През октомври 2022 г. Общото събрание на ООН, отново с голямо мнозинство в гласуването, осъди опитите на Русия да анексира четири временно окупирани украински региони след фиктивни референдуми.

Това, че светът осъжда военната агресия на Русия срещу мирен съсед, показва, че Русия е сама и е в изолация.

Мит 13: Украйна е нацистка държава – олицетворение на злото, управлявана от нацистки лидери, и затова самото ѝ съществуване е заплаха за Русия. Русия се бори да съхрани историята. Цяла Европа подкрепи нахлуването на нацистка Германия в Съветския съюз, точно както Европа сега подкрепя нацистка Украйна. Русия продължава Великата отечествена война в Украйна, за да изчисти света от нацистите.

Основополагащият мит за руската агресия срещу Украйна е именно този – че Украйна, украинците и украинството по един или друг начин са нацистки. Обвинението винаги е било абсурдно. Ако не беше смъртоносно, намерението на Кремъл да предприеме действия в ответ на това обвинение щеше да бъде смехотворно. Без тази клевета руските лидери не биха могли да оправдаят агресията си срещу Украйна. Така че те я повтарят до безкрай в различни разновидности. Нека откроим три по-ярки примера от предишни наши публикации: „Атаката срещу Ил-76 е дело на украински нацисти с подкрепа от САЩ“; „Чистият нацизъм е днешната норма в страните от Балтика и в Украйна“ и „Етническият евреин Зеленски прикрива възхвалата на нацизма в Украйна“.

Всъщност този мит не просто оправдава незаконната руска инвазия. Той също така служи като основа за бъдещия геноцид на Русия срещу украинския език, култура, държава и дори украинския народ. В представата на радикалните руски националисти, Украйна е „анти-Русия“ и представлява смъртна заплаха – самото съществуване на Украйна е несъвместимо със съществуването на Русия, аналогично на несъвместимостта на антиматерията спрямо материята. По традиция Кремъл етикетира като нацист всеки, който се противопоставя на руската агресия срещу Украйна – включително, например, Канада.

От години следим как Кремъл използва „призрака на нацизма“ като удобен дезинформационен наратив: използва го последователно през цялата война, за да дехуманизира и унизи украинците. Путин представя Русия като съвременния стожер срещу нацизма – това е класически пример за проекция или начин за Кремъл да прехвърли върху другите вината от собственото си деструктивно поведение. Обвиненията, че цяла Европа е подкрепила нахлуването на нацистка Германия в Съветския съюз, са повече от странни. Обръщат историята с главата надолу. Всъщност до 1942 г. антихитлеристката коалиция включва 26 държави, както и правителствата в изгнание на окупираните европейски страни. Днешният призив на Русия за борба с нацизма цели да предизвика силна психологическа и емоционална реакция: това е не само манипулативно, но и направо абсурдно, особено предвид откритата привързаност на Кремъл към антисемитската реторика.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 128 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горски

    142 131 Отговор
    Е като кажете ,че жирафа е птица,не очаквайте да снася яйца,понеже на вас това ви се иска...

    Коментиран от #92, #162

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    85 134 Отговор
    Само 13 ли ❕ Можеше 69 ❗
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ако някой е пропуснал

    173 141 Отговор
    Хайде сега чуйте Арестович с единствената истина, че това е най-щадящата цивилното население, война в историята! Руснаците пазят хората, защото с тях ще живеят под един покрив. Американците и европейците не постъпват така даже със "съюзниците" си, за тях винаги другите са разходен материал.

    Коментиран от #47, #102

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Професора

    153 27 Отговор
    Щяха да фалират Русия, а ЕС и САЩ в рецесия. Руснаците вършиха ракетите и снярядити, а НАТО остана без ракети и снаряди.

    Коментиран от #178

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван Вазов

    127 35 Отговор
    Бях в Одеса Русия окраински народ не съществува.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пешо

    145 21 Отговор
    на дали на тоя някой ще му прочете статията докрай

    Коментиран от #17, #25, #217

  • 13 Урюрвкос

    12 68 Отговор
    доказани 10 истини и 3 полуистини
  • 14 пълни глупости

    134 12 Отговор
    Що не влезете в архивита на нашите телевизии от 2014-2015 години и да ми отговорите защо тогава друго се пишеше и говореше?!? Или разчитате на къса памет?!? Че и решения на тогавашния ни парламент има за Украйна! И то е мит сигурно?!?
  • 15 А зов за помощ

    40 8 Отговор

    До коментар #6 от "Напишете":

    За журналистическите заблуди на либерални руски студенти по журналистика, гледайте 20/22!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 веселяк

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    Изобщо, не!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    104 18 Отговор
    Чел съм достатъчно "умности" от този автор, затова ще пропусна този път.
    Ясно ми е какво може да напише и за какво му плащат...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Макс

    19 69 Отговор
    путин и режимът му продължават да убиват , но вече не може да пишем , че путин е Убиец . Защо ?

    Коментиран от #31

  • 22 Сталинчо

    23 80 Отговор
    Хора които вярват в тези митове са слабо интелигетни типове,комунисти и техните отрочета завършили килйни унивеситети в рассия.Те дори вярват на руската пропаганда ,че азбуката им е създадена от ленин....????....!!!!!!

    Коментиран от #37

  • 23 Хохо Бохо

    104 15 Отговор
    Изключително слаба и лишена от логика пропаганда. Оставам си в плен на руската. До тук всичко, което са казали е вярно. Относно точка 1 Жамбаза що не се поинтересува от докладите на ОССЕ? Има доста интересни статистики кой, кога и с какво е обстрелвал. Жалък опит на мисирка да изглежда като орел

    Коментиран от #51

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БАРС

    54 15 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    ПРАВ СИ АЗ СЬЩО НЕ ПРОЧЕТОХ.ПЪЛНА ЛЬЖА.2004 БЯХ В ГР ТЕРНОПОЛ И ПОПИТАХ НА РУСКИ ГРУПА МЪЖЕ АДИН МИОГОВОРИ НА РУСКИ А ТИЯ 9 ЧОВЕКА СКОЧИХА И МУ СЕ СКАРАХА ЗАЩО МИ ГЛВОРИ НА РУСКИ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Лично мнение

    86 12 Отговор
    автора е доста промит и явно добре платен
  • 28 Ще поживеем и

    29 5 Отговор
    ще видим.
  • 29 Хохо Бохо

    89 13 Отговор
    Жамбазе, тези 12 бази на ЦРУ за чий са там? Само това е достатъчно Русия да ги нападне и то съгласно устава на ООН.

    Коментиран от #56

  • 30 Въпрос

    68 12 Отговор
    Какъв е автора, който пише пропаганда за бавноразвиващи се
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 пак шехерезада

    59 13 Отговор
    какви митове ви гонят бе болни и продажни душици ??? има само една истина и тя е че украйна свърши !!! няма митове няма легенди има само реалност а тя не ви се харесва и за това го обърнахте на митилогия… дано ви съдят всички продажници след като америка угасне и европа се дезориентира !!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гръч

    49 7 Отговор
    Католиците отдавна ги сърби,да заминават на фронта срещу православните и ще останете начесани и доволни
  • 35 Ехаааа

    57 7 Отговор
    Включили са пропагандната машина на пълна мощност виждам ! Значи нещата яко са засмърдели...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 11 Отговор

    До коментар #22 от "Сталинчо":

    Ех неСтоманена, а чугунена главо ❕
    Още по първия НЕ мит:
    Лични президентът на US.райнА заяви: " ВАШИТЕ деца ще ходят на училище, а техните ще се крият под земята!" ❕
    Относно азбуката- Кирил е от Византия, а и Кирилицата не е на Кирил ❕

    Коментиран от #202

  • 38 гроздан

    60 9 Отговор
    Боже какви жалки извъртания и евтини фалшификации!
  • 39 Бесен-_ Язовец

    56 8 Отговор

    До коментар #36 от "Сталин":

    Сороси бяхте смешни вече сте жалки

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 стоян георгиев

    11 61 Отговор
    Евалата за тази статия казва всичко и оставя руските лъжци без думи.
  • 42 Да живее Русия

    38 14 Отговор
    Путин е велик

    Коментиран от #63

  • 43 Варненец

    13 44 Отговор

    До коментар #39 от "Бесен-_ Язовец":

    Щом копейките реват, всичко е вярно.

    Коментиран от #49

  • 44 Уса

    40 8 Отговор
    В сащ познавам само една истинска рускиня всички останали са украинци мразещи зеленски и фашизма

    Коментиран от #67

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аз съм

    50 7 Отговор
    13 лъжи на автора !!!
  • 47 Хахахаха

    13 41 Отговор

    До коментар #5 от "Ако някой е пропуснал":

    Сериозно ли? Най-щадящата война? А къде изчезнаха десетките градове? Къде е Бахмут? Има ли такъв град? А Соледар? В Авдеевка има ли поне здрава кучешка колиба? И още няколко града сринати със земята?

    Коментиран от #65

  • 48 Ццц

    12 2 Отговор
    Много си зле
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 резвенчаните митове на фатки

    72 7 Отговор
    1. Българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност

    2 Българинът Александър Николов – мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014

    3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014

    4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент

    5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград – поруганите им имена омазани с украинска жълна и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи „чемодан – вокзал – София“

    6. Българинът Василий Кащи – публично жестоко пребит при залата на общинския съвет и зялят в очите с антисептична течност в Белгород на 30 мвй 2017

    7. Първият акт на преварата в 2014г. – отмяната на законите гарантиращи права на българския език.

    8. Прекрояването на Болградските общини в 2020 за да изгубят българите мнозинстното си в тях, международно осъдено с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г.

    9. „Закона за коренните народи“ от 1 юли 2021 г. грубо дискириминиращ живеещите от векове там българи.

    Коментиран от #59, #203

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ами прости

    3 29 Отговор

    До коментар #8 от "Е не мога да повярвам!":

    И ограничени сте. Един не се опита даобори с аргументи поне една част от текста.

    Коментиран от #76

  • 56 Хахахаха

    2 27 Отговор

    До коментар #29 от "Хохо Бохо":

    Стига с тия бази бе ми ш ки! В Аляска колко американски бази има? Аляска е на 50 километра от раша!
  • 57 Джамбозов

    28 3 Отговор
    Ссросоид-пор!
  • 58 дядо поп

    46 4 Отговор
    Много простотии , не вярвам някой да е прочел пълнежа под 13 мита , но едно искам да му кажа на пишещия. Всичко е въпрос на виждане , прегледай коментарите , сложи си ръката на сърцето (ако имаш такова) и си признай , че не ставаш за свободомислещ журналист , а само за платен списвач!
  • 59 стоян георгиев

    3 36 Отговор

    До коментар #50 от "резвенчаните митове на фатки":

    Иван мильов не е българин.другите неща дето си писал също не са верни,но специално за мильов може да провериш бързо.

    Коментиран от #64, #66, #84

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 един друг

    6 36 Отговор
    С тази статия направо ще се побъркат русоробите! Ще започне масов рев и оплюване на автора. Статията е много точна,но далеч не е изчерпателна, защото отдавна е разбит и най-големият мит за Русия, а той е "Русия не започва войните,тя ги завършва". Всички нормални хора знаят,че от 200 години насам Русия е започвала десетки войни,в т.ч.Първата Световна война и Втората световна война.

    Коментиран от #75, #78

  • 63 Механик

    3 28 Отговор

    До коментар #42 от "Да живее Русия":

    Най-великото джудже . Осмото , което се спъна и загина в Ocraina .
  • 64 Хахахаха

    4 17 Отговор

    До коментар #59 от "стоян георгиев":

    Той не иска да провери! Иска да продължи да пише същата лъжа!

    Коментиран от #74

  • 65 Киро П@рапета

    33 3 Отговор

    До коментар #47 от "Хахахаха":

    Ами явно сериозно ! Погледни каква подкрепа получава неговия пост (коментар) и нататък е безсмислено даже да коментирам . При положение че досега можеше да няма нито Киев , нито Лвов и пр защо тази война да не се нарече щадяща ? Погледни какво става след американците бомбардирвки в Близкия изток а да не говорим за Хорошима и Нагасаки .......

    Коментиран от #85

  • 66 Киро П@рапета

    14 1 Отговор

    До коментар #59 от "стоян георгиев":

    Тебе забравих да питам , кой какъв е !

    Коментиран от #77

  • 67 Майна

    1 16 Отговор

    До коментар #44 от "Уса":

    А теб кой те познава ?Там или тук , може би само драскащите срещу Украйна .
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 хахаха

    24 2 Отговор
    преди много години, много преди джамбазов да се роди, американците измислиха една нова нация в Босна...нарекоха я "мюсулманска" нация, и я противопоставиха на сърбите и хърватите...не много дълго след това направиха опит и тук да създадат "помашка" нация, ама засега това не им се отдаде...но знае ли човек?
  • 70 Стършели

    30 2 Отговор
    към № 1. Нямало доказателства!!!!
    А какво стана през 2014 г. в Одеса, живите изгорени деца в културния дом от садистите на Азов. И до ден днешен няма разследване.
    А убийствата на рускоезични парламентаристи в Киев?
    Итн.
    Но какво закаш от търговец на говеда? За него руснаците са животни а не хора!
  • 71 3 факта за БГ журналистиката

    25 2 Отговор
    Подлоги слугинчовци плахурковци

    Коментиран от #81

  • 72 Вълканов

    9 2 Отговор
    Това нещо измислено от дявола, за да се защити.
  • 73 Хахаха

    16 2 Отговор
    На ПродажнотоПомашкоСемеДжамби мога да му развинТчая главата.
  • 74 стоян георгиев

    3 21 Отговор

    До коментар #64 от "Хахахаха":

    Интересното е че точно в този ред лъжи се пускат като опорка от руската пропаганда.първоизточника е калоян паргов от бсп.та ако някой се опита да провери лъжите и да каже че са лесно доказани такива.полупава квалификацията фашист и лъжата се препубликува.
  • 75 САЩисан вие на поляна

    28 2 Отговор

    До коментар #62 от "един друг":

    Споко статията е писана за бавноразвиващи се козяшки вувузели, нормален човек дори не би е дочел.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 стоян георгиев

    2 18 Отговор

    До коментар #66 от "Киро П@рапета":

    Що трябва да ме питаш мен? Иван милеев както е точното му име като второто е е с точки отгоре има роднини и близки които изрично твърдят след въпрос дали са българи че не са.

    Коментиран от #83, #90

  • 78 Стършели

    20 0 Отговор

    До коментар #62 от "един друг":

    Не бъркай сезона с фазона!
    Първата световна я почна Австроунгария!
    Втората световна я почна Германия: "Баба почина" - с това кодово послание е дадена заповедта за едно нападение, което поставя началото на Втората световна война. Ръководи го 28-годишният офицер от СС Алфред Науйокс. Акцията е представена от нацистите като дело на полски активисти: "Внимание, внимание! Говори полската радиостанция "Глайвиц". Предавателят е в полски ръце. Часът на свободата настъпи." Обръщението продължава цели четири минути. Накрая един от нападателите казва: "Да живее Полша!". Нацистите са искали тези думи да достигнат до целия свят.
    Целта е била нападението над Полша в сутрешните часове на 1 септември да бъде представено като неизбежна защита от страна на Германия, която е длъжна да се отбранява. А инсценираното нападение срещу радиостанцията в Глайвиц на 31 август 1939 година фактически поставя началото на Втората световна война.

    Коментиран от #186

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 оф джамбаз пеерааас

    16 2 Отговор
    къде се губиш пиленце, пиши по-често, липсваш ми, а може би нямаш много настроение, а? мааанннннгааааааалчо?
  • 81 Ей, истината ви съсипва останалите

    4 13 Отговор

    До коментар #71 от "3 факта за БГ журналистиката":

    3 мозъчни клетки на крепостяните!

    Мразите да се обяснява елемнентарната лъжа на пропагандната ви машина, нали, голубчик???

    Гадничко ли е, да не ти минават дрънканиците???
  • 82 Българин

    5 15 Отговор
    Когато прочетеш блатните пропагандни напъни и си даваш сметка, че т.нар. руската култура се състои в това да измисля фейкове, лъжи, фантасмагории и съзадването на претекст за нападения над други народи.

    Коментиран от #99

  • 83 Дай ги тия близки?

    10 3 Отговор

    До коментар #77 от "стоян георгиев":

    Едно интервю с тях, ЕДНО!!!

    А, нямаш - на лъжата краката са къси, затова крепостчните просто си пълзите!

    Коментиран от #206

  • 84 сглобката на сат(п)ун

    24 2 Отговор

    До коментар #59 от "стоян георгиев":

    Иван Иванов Милев (на руски: Милев, Иван Иванович, роден на 5 юни 1980 г. в Одеса, починал на 2 май 2014 г. там) е бесарабски българин от Одеса, деец на българската общност в Бесарабия, инженер, загинал на 33 години, изгорен жив при подавянето на протестите срещу антиконституционния преврат в Киев на пл. „Куликово поле“ в Одеса на 2 май 2014 г.

    Коментиран от #96

  • 85 Хахахаха

    3 17 Отговор

    До коментар #65 от "Киро П@рапета":

    Русофилня, това ли е твоята база за сравнение? Плюсовете на коментара? Хахахаха. Русофилня, и Хитлер както и Путлер е имал подкрепа от много хора, това не го прави по-малко нацист, както и вас нацисти!

    Коментиран от #100, #107

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Всъщност,

    8 8 Отговор
    Ако погледнем сериозно, всичко което изброява авторът като мит е съвършенната истина, т.е. 13 истини за Войната в Украйна. аргументите са очевидни.
  • 88 Стършели

    24 2 Отговор
    Само уточнявам за българите! Да не говорим за руснаци, унгарци, румънци а русиците не ги и смятат за хора.
    виж в Одеса паметника на ангелчетата изгорени живи 2014 г. от украйските фашисти и после лобирай за Украйна.
    Дати напомня, ако не си следила какво става с българите посвета и най вече в Украйна от осем години:
    1. Българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност
    2. Българинът Александър Николов – мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014
    3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014
    4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент
    5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград – поруганите им имена омазани с украинска жълна и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи „чемодан – вокзал – София“
    6. Българинът Василий Кащи – публично жестоко пребит при залата на общинския съвет и зялят в очите с антисептична течност в Белгород на 30 май 2017
    7. Първият акт на преварата в 2014г. – отмяната на законите гарантиращи права на българския език.
    8. Прекрояването на Болградските общини в 2020 за да изгубят българите мнозинстното си в тях, международно осъдено с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г.
    9. „Закона за коренните народи“ от 1 юли 2021 г. грубо дискириминиращ живеещите от векове там българи.

    Герой на Украйна Степан Бандера, Мелник и Шух

    Коментиран от #91, #101

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 с фаш. тиквиници не споря

    16 3 Отговор

    До коментар #77 от "стоян георгиев":

    Иван Иванов Милев (на руски: Милев, Иван Иванович, роден на 5 юни 1980 г. в Одеса, починал на 2 май 2014 г. там) е бесарабски българин от Одеса, деец на българската общност в Бесарабия, инженер, загинал на 33 години, изгорен жив при подавянето на протестите срещу антиконституционния преврат в Киев на пл. „Куликово поле“ в Одеса на 2 май 2014 г.

    Коментиран от #207

  • 91 Какво да са

    3 15 Отговор

    До коментар #88 от "Стършели":

    Руските наколенки не се притесняват да постват отново и отново отдавна опровергани руски фейкове.

    "еееее, кво толкова".
  • 92 Евроатлантик

    19 18 Отговор

    До коментар #1 от "горски":

    В статията абсолютно точно са отразени всички долни лъжи и опорки на руснаците и русофилите...

    Няма смисъл да се коментира допълнително...
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Тонката

    1 16 Отговор

    До коментар #89 от "Мдаа":

    Отворих заради коментарите, а не заради статия....Имам малко свободно време и.....🤣
    Инааче - твърдя го! Съдейки по пишещите под статиите....Положението е трагично....

    Коментиран от #97

  • 95 Факти!

    14 4 Отговор
    Хахаха!Напишете и сега за армията на Нато и оръжията им !Поне тринайсет мита също са развенчани в Покрайна!Аз за вашата редакция ще изброя само един!Не се опитахте поне малко да бъдете безпристрастна медиа,да отразявате поне малко истина!Така ,че и вие сте развенчани!
  • 96 Хахахаха

    4 14 Отговор

    До коментар #84 от "сглобката на сат(п)ун":

    Русофилня, понеже ви гледам, че сте големи "антифашисти" (хахахаха), как ще коментирате изказването на медведев че всички несъгласни с русия хора в окупираните райони, да се разселват към Сибир цели семейства в Гулаг??? Как бихте коментирали това? Това не е ли етническо прочистване? Аз понеже ви знам, че вие сте мноооого против нацизма, та искам да чуя вашия отговор?

    Коментиран от #114

  • 97 Мдаа

    5 1 Отговор

    До коментар #94 от "Тонката":

    Откъде знаеш какво адресират коментарите?
  • 98 Стършели

    18 1 Отговор
    Герой на Украйна Степан Бандера, Мелник и Шухевич убили в местността Бабий Яр 31377 Еврей, само в Киев, до парка на телевизионната кула!!
    Зеленски - руски еврейн, Сирскии - чист руснак (фамилията му живее в Русия, баща му герой от Вторета световна.....
    Това са Украйнските руководители!
    Руснаци се бият срещу руснаци! Гражданска война.

    Коментиран от #104

  • 99 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 3 Отговор

    До коментар #82 от "Българин":

    Коя точно "се състои в това да измисля фейкове, лъжи, фантасмагории и съзадването на претекст за нападения над други народи." ❓❓❓❓
    - кой излъга, че ще изтегли ядрените ракети от Турция ❓
    - кой измами пред ООН целия Свят с една епруветка и унищожи Ирак❓
    - кой измами целия Свят на 11 септември ❓
    - кой организира преврата, неуспешен де, срещу Ердоган❓
    - кой , кой , кой ....

    Коментиран от #103

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Хахахаха

    4 13 Отговор

    До коментар #88 от "Стършели":

    Само не разбрах, кои са украинските нацисти? Руснака Сирски и половин руснака Зеленски ли са украинските нацисти, че нещо се обърках? Или излиза, че целия свят, който не е с путлера е украински нацисти? Навални и той беше украински нацист! Още кой? Уаааааааа Байдън, без него не може и той е украинския нацист.

    Коментиран от #112, #209

  • 102 Нищо подобно...

    13 11 Отговор

    До коментар #5 от "Ако някой е пропуснал":

    Руслямистите, вече са вечни врагове на украинците заради безсмислените бомбардировки на градовете им...

    Коментиран от #110

  • 103 Българин

    3 13 Отговор

    До коментар #99 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "Коя точно "се състои в това да измисля фейкове, лъжи, фантасмагории и съзадването на претекст за нападения над други народи."

    Руската култура.

    Доказателствата са дадени в горната статия.

    Имаш ли нещо да кажеш за тях?

    Коментиран от #105, #111

  • 104 Хахахаха

    4 11 Отговор

    До коментар #98 от "Стършели":

    Ами да. Като руснаци се бият срещу руснаци, къде са тогава украинските нацисти? Или вие вече от опорки незнаете какво пишете, оплетохте се в лъжи? Същата работа, като руската пропаганда! Уж украински нацисти, а излиза че са руснаци и така опорка след опорка.

    Коментиран от #160

  • 105 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #103 от "Българин":

    Знаех си , че няма да отговориш на НИТО ЕДИН от въпросите ❗
    Не защото не знаеш отговора, ами точно защото го знаеш ❗
  • 106 Пригожин

    12 1 Отговор
    Автора грешно си написал "Истина" Написал си "мит" вместо "истина". Текста след всяка една истина е излишен понеже е в сферата на фантастиката.
  • 107 Бла-бла

    6 0 Отговор

    До коментар #85 от "Хахахаха":

    Ох нидей, ша на обидиш. Имбесил.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Българските турци

    18 2 Отговор
    Мит 14: - Русия няма да напада никого !... Русия дори не е нападнала в буквален смисъл и Украйна !...Днес всички виждате как се прави нападение в Газзе !...Видяхте "Буш баща и син" как нападаха на два пъти Ирак и Садам Хюсеин !...60 - 70 годишните знаят как американските Б-52 всеки ден сееха бомби и напалм по река Меконг и над Индокитайските джунгли ! ... И помнят как родителите им са слушали по радиото за сраженията в Пусан и как са бомбардирали американците в Корея населението на Пхенян !...Направете съпоставка колко палестинци изтребиха евреите за два месеца и колко украинци избиха руснаците за две години и тогава пишете и говорете за агресия , за окупиране , за жертви, за войни и мойни !...
    Този мит не е развенчан !...Не е е и руски дори !...

    Коментиран от #113

  • 110 Историк

    12 14 Отговор

    До коментар #102 от "Нищо подобно...":

    Путлер направи така, че досега прикрития руски фашизъм няма избор - сега вече ще трябва наистина да се бие на живот и смърт за оцеляването си, защото след като свали маската си, която е нахлузил от над 80 години, никой никога неяма да приеме историческите лъжи на руснаците за "братя", "асвабадители", "славяни", "християни" и "миротворци".

    Путлер закопа прикритието на руската завоевателна агресия.
  • 111 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 11 Отговор

    До коментар #103 от "Българин":

    " Доказателствата са дадени в горната статия."
    Кой тези , че думите на Порошенко са руски фейк ли ❕🤔❗
    Дори няма смисъл човек да продължава към втория довод ❕

    Коментиран от #116

  • 112 Тонката

    5 2 Отговор

    До коментар #101 от "Хахахаха":

    "Само не разбрах, кои са украинските нацисти?"

    Гледай и ще разбереш!

    Коментиран от #136, #159

  • 113 Мдаа

    4 8 Отговор

    До коментар #109 от "Българските турци":

    "Русия дори не е нападнала в буквален смисъл и Украйна !"

    Само това изречение съдържа ВСИЧКО, което трябва да се знае за русоробите.

    Коментиран от #152

  • 114 Без коментар

    9 1 Отговор

    До коментар #96 от "Хахахаха":

    Муцка, етническо прочистване идва от етнос, а не от хора с различно мнение. Сега прочети, какво е етнос, а после мога да ти обясня, защо въпроса ти е Ентелектуално обиден. Капиш?

    Коментиран от #120, #122

  • 115 Хахахаха

    3 9 Отговор

    До коментар #108 от "Цензура":

    Понеже те знам, че си мноооого антифашист, как ще коментираш изказването на медведев, че хората в окупираните райони които не са съгласни с руския режим трябва да се разселват в Сибир по цели семейства в изправителни отряди? Как би коментирал това? Това са хора, които нито са нападнали някого, нито убивали някого. Живели са там през целия си живот мирно и тихо и идва руския мир и ги разселва в Сибир по цели семейства? Знаеш ли, това съм го гледал (не на живо) при Хитлеровия режим! Е може и при Сталинския режим също!
  • 116 Българин

    1 9 Отговор

    До коментар #111 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Няма смисъл да прдължаваш, ако не можеш да адресираш с факти и доказателства аргументите от статията.
  • 117 Цензура

    13 2 Отговор

    До коментар #108 от "Цензура":

    .......Хората в Донецк, Луганск, Запорожие - руски територии подарени от Сталин и Хрушчов на УССР с рефхерендум пред очите на стотици чужди наблюдатели, избраха отново да станат част от Русия. Украйна можеше лесно да избегне това, просто като съблюдава Минските споразумения... които зеленски отхвърли с идиoтският довод, че не ги бил подписал той.
    4. Едно е за какъв се мислиш, друго е какъв си. И джамбазки се мисли за журналист, но е само един копи-пейстър, работата му може да бъде свършена и от бот.
    5. Щом западът предоставя оръжие на нацистка украйна, значи реално УЧАСТВА в тая война. И тя е провокирана именно от западът, който погази всички споразумения с Русия, включително и най-вече договорката за неразширение на НАТО на запад. Как биха реагирали САЩ, ако Мексико влезе във военен съюз с Русия и започне да разполага ядрено оръжие по границата на Калифорния? Защо САЩ нападат и разоряват независими държави като Ирак или Либия на хиляди километри от бреговете си, уж защитавали "националните си интереси", а Русия да не може да защити сигурността си на самата си граница?
    6. Руснаците твърдят, че имат неопровержими доказателства, които ще изложат пред съдът след края на войната. Да изчакаме и да видим.

    Коментиран от #133

  • 118 ехааа

    9 2 Отговор
    ЕС може без нефта и газа на Русия ,но няма да го намери и получи на същата цена. Сега ми кажете ,че има и македонци и говорят македонски и ще ви повярвам и украйнците и украйнския език. Вие си измисляте митове и се опитвате да ги подкрепите с нещо си. Дори не ме накарахте да го прочета цялото ,а по диагонал и каквото запомних.
  • 119 ССС

    13 1 Отговор
    "Журналистиката не представя само една гледна точка, тя е неутрална, отразява всички позиции, представя фактите максимално обективно, като по този начин оставя читателите, слушателите или зрителите сами да избират правилното и истинното становище."
    Е те тая статия не просто развенча формулировката, направо я разстреля.
    Честно казано, още с прочитане на заглавието предположих какво може да последва, ама реших, че ще я прочета, дори само за да мога да оборя простотийте в нея. Признавам - не можах и половината да стигна, прекалено ми дойдоха. Предавам се. Предполагам, създадена е от ИИ. Не искам да повярвам, че човек може да създаде подобно нещо. И НЕ МОГА да приема, че ще има хора, които наистина да мислят, и да вярват на подобен бълвоч, колкото и да са промити/надъхани.
  • 120 Хахахаха

    2 10 Отговор

    До коментар #114 от "Без коментар":

    Ъъъъъъ и кои по-точно не са съгласни с руския режим? Сигурно мексиканците в окупираните райони? А какво етническо прочистване е имало преди от украинците, та хората в Харков, Мариупол, Запорожие и другите източни градове с руско говорящи си живееха в мир? Какво прочистване срещу руско говорящите е имало, като Зеленски в предизборната си кампания си говореше на руски и е половин руснак? Какво етническо прочистване е имало, като висши генерали като Сирски са руснаци? Вие въобще чувате ли се с елементарните си опорки русофилня? Вие не виждате ли, че тези опорки са си чиста пропаганда, без даже да се връзват тези опорки, те и за това падат като Домино? Украински нацисти, украински нацисти, а излиза че украинските нацисти са руснака Сирски и полуруснака Зеленски!

    Коментиран от #137, #140

  • 121 Пламен

    8 2 Отговор
    Руската армия приложи в Авдеевка тактиката "врящ казан". Врагът се загражда от четири старни и всичко, което е в кръга се изпържва. Никаква прошка за укрофашистите, безнаказано избивали 8 години жени и деца в Донецк, Луганск, Мариупол, Краматорск и Лисичанск.
  • 122 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #114 от "Без коментар":

    Не си много запознат с термина който така "ЕнтеУегентно" коментираш.

    Етническо прочистване идва от действия срещу компактни групи от хора, независимо от признака, по който се отличават, чрез които действия се осигурява ОСТАВАЩАТА група да бъде етнически хомогенна.

    Без значение е какъв е признака по който се извършва етническото прочистване - ЦЕЛТА и крайния резултат е това, което го определят.

    Коментиран от #146

  • 123 Василев

    7 1 Отговор
    Няма война, никой не е обявявал такава. Провежда се само Специална военна операция срещу украинските фашисти, като тази на Израел в Газа.
  • 124 Стефан

    8 1 Отговор
    Украинския фронт е пред разпад. Дупките във фронтовата линия стават все по осезаеми и единствената причина Руснаците да се бавят е че разминират минирани територии изоставени от Укрите.
  • 125 Тонев

    7 1 Отговор
    Украинските въоръжени сили подготвят мащабно отстъпление от Работино. Контранаступа е нулиран.
    В Ореховското направление на Запорожкия фронт руските войски активно продължават операциите за изтласкване на украинските сили от техните позиции. На този участък от фронта остава един от малкото, където украинското командване успя да постигне известни успехи по време на миналогодишното лятно контранастъпление, но опитите на украинските въоръжени сили да разширят и задълбочат позициите си в района на селата Вербовое и Работино бяха неуспешни. В продължение на няколко месеца руските сили държаха линията, ефективно сдържаха вражеските атаки и започнаха активни настъпателни действия. Руските щурмови групи са успели да влязат в Работино от изток и юг, принуждавайки украинските формирования да отстъпят.
  • 126 Абе хора защо Парламента е цензуриран

    9 1 Отговор
    Какво се случва в тази държава ? Военен режим ли ще обявяват ? Кажете бе? Защо нито една медия не излъчва Парламента. Денков , Тагарев на въпроси отговарят и нито една медия не ги отразява. Нормално ли ви се струва това ?
  • 127 Припомням

    8 1 Отговор
    Това което Буданов е казал е за да прикрие истинските убийци, защото чорапа се разплита. Разбира се му е платено.

    Адвокатът на Навални му е дал британски "лекарства" ден преди смъртта му.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Рекорд

    5 2 Отговор
    РЕКОРД - руснаците демилитизираха 584 000 (+23 000 за януари) фашистки урки а други 780 000 ги направиха инвалиди
  • 130 Празник в Донечк

    6 1 Отговор
    Падането на Авдеевка е истинска победа за жителите на Донецк, които са обстрелва ни ежедневно последните десет години.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Димов

    8 1 Отговор
    След като рухна най- добрата отбрана на украинците - при Авдеевка, украинските фашисти са като мишкиии на терен където няма и една дупка да се скрият. Бооой до дупка, братушкиии! Бооой до последния украински фашист, чичо Вова!
  • 133 Цензура

    14 1 Отговор

    До коментар #117 от "Цензура":

    7. По тази логика, къде беше ЕС и защо не наложи санкции на САЩ,които нападнаха Ирак, Сирия, Либия? Или на САЩ им е позволено? Къде са ЕС и САЩ, та още не са наложили санкции на Израел за геноцидът срещу палестинският народ? Или и на израел им е позволено? Значи за Русия има едно "международно право", а за САЩ и Израел друго? А, джамбаз? А да твърдиш, че някакви еленовъди от някаква финландска банка са по-компетентни от експертите от МВФ и Световната банка е комично. То сигурно и ти се мислиш, че си по-велик журналист от Тъкър Карлсън, ама това са си някакви твои отклонения. Иначе всеки може да изгледа десетки пресни видеа от Русия от руски магазини и да се убеди, че обикновените руснаци изобщо не са усетили спад в жизнения си стандарт. И още нещо, което тотално оборва тезата на Джамбазчик: въпреки военните разходи бюджетният дефицит на Русия за миналата година е 2%. В доста западни държави е доста по-висок. За миналата година държавният дълг на САЩ нарасна с 3 трилиона, а Русия дори не е емитирала дълг.
    8. ЕС няма НИКАКВИ интереси от конфронтация с Русия, напротив - Русия беше партньор на ЕС. ЕС, специално Франция и Германия имаха силите и интереса да спрат войната още в началото, като натиснат зеленски да преговаря, а после - да уважи споразуменията, достигнати с така или иначе проведените преговори. Но ЕС не направи това, въпреки че беше ясно, че ще претърпи колосални загуби от тази война. Това доказва, че управляващите ЕС са МАРИОНЕТКИ на Вашинг
  • 134 Стоян Григоров

    8 1 Отговор
    Реално земята им си е там. Руснаците няма да я натоварят на камиони и да я откарат някъде, нито ще ги изселят от нея. Просто вече в документите пише, че ТВОЯТА ЗЕМЯ не е в Украйна, а в Русия. И толкова. Там и без друго преобладава рускоезично население. Няма да ги местят, изселват или преследват както са правили гърците с нашите сънародници от Егейска Македония. Сега се бият заради политиката на Вашингтон. И камък върху камък не остава.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Хахахаха

    4 7 Отговор

    До коментар #112 от "Тонката":

    Гледах го! Кое е нацизма, не разбрах? Русия окупира Донбас и армията се строява, нацизъм не видях! А ти ако искаш да видиш путлера до нацист, напиши му името и името на Дмитрий Ут кин и ще ги видиш истопосани на много снимки заедно, а този си е чист нацист с СС татуировки и нацисткия кръст. Питай путлера, що са заедно?
  • 137 Историк

    1 3 Отговор

    До коментар #120 от "Хахахаха":

    Моето предположение е, че бидейки сравнително неграмотни, тези хора просто биват използвани като се играе по самочувствието им, че могат да се представят за нещо, което не са - и да говорят за неща, за които не знаят абсолютно нищо. В този смисъл пропагандните лафчета, които им подават докато се комуникират по разни телеграм чатове са нещо като дрога - те дори не мислят за съдържанието им. Просто ги "вземат".

    Естествено, когато ги изобличат се задейства рефлекса, че не може те да са измамените (защото всеки тарикат се мисли, че е повече от другите) и тогава ставаме свидетели и на агресията като защитна реакция.
  • 138 Динков

    7 1 Отговор
    Русия ще си върне териториите, населени с руснаци, а това са земите до река Днепър (изопачена на Днипро по хо хл енски). За киевската фашистка хунта ще остане ивицата Украйна - от десния бряг на река Днепър до Лвов. Но пък в Лвов живеят основно поляци, така че и неговата съдба за в бъдеще не е особено ясна. Особено след като Полша затвори границите си с фашистка Укрия.

    Коментиран от #139

  • 139 Волинското клане

    9 1 Отговор

    До коментар #138 от "Динков":

    Поляците никога няма да забравят Волинското клане, в което над 316 000 поляци са изклани от вилнещите бандеровски банди. Имало е и случаи, когато бандеровци са карали по двайсетина полячета да се хващат за ръце около дънера на дърво. Връзвали са ръцете им с тел, едно за друго, след което са ги палели и са пиели водка, докато полячетата са пищяли и горяли. Имало е и случаи, когато същите пияни бандеровци, разпарят коремите на бременни полякини и ги пълнят с камъни. Това не се забравя.
  • 140 Без коментар

    9 2 Отговор

    До коментар #120 от "Хахахаха":

    Значи, вместо да изпадаш в истерия, че не сме съгласни с теб, потърси филми за майдана и събитията след 2014. Бол са, включително и на българска телевизия. И безплатен съвет. Ако си мислиш, че определения, като русороби, путинофили и т.н. обиждат някого, лъжеш се, само показват нивото и безсилието ти.

    Коментиран от #144

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Цензура

    8 1 Отговор
    .... са МАРИОНЕТКИ на Вашингтон, защото само САЩ имат интерес от тая война. Санкциите очевидно вредят на ЕС много повече, отколкото на Русия.
    9. Газ и бензин има навсякъде по света. Въпросът е в ЦЕНАТА. Едно е да получаваш газ по тръбата, друго е с танкери от Австралия. Газохранилищата на ЕС бяха напълнени с РУСКИ газц, защото въпреки войната и антируската политика, ЕС си цоцкаше руски газ... докато САЩ не взривиха Северен поток. Апропо -дори и до сега получават руски гази то през... украйна. "Икономиите" от потреблението на газ се дължат на сривът на индустрията в ЕС.
    10. Това за трите дни го пусна АМЕРИКАНСКИЯТ генерал М. Мили. НИКОЙ руски политик и военен не го е казвал. Иначе победата на Русия е НЕИЗБЕЖНА. Укрия няма нито хора, нито оръжия, за да обърне войната. Не може да разчита и на НАТО, защото деиндустриализираните натовски държави произвеждат 7 пъти по-малко боеприпаси от Русия. 30 държави - по-малко от ЕДНА. Без войници и без боеприпаси, как се води война, джамбазчик?
    11. Факт. Нацистка украйна тероризира православни свещеници, а на запад LGBT е господствата и насила налагана идеология.

    Коментиран от #145

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Историк

    3 8 Отговор

    До коментар #140 от "Без коментар":

    Руския фашизъм/нацизъм е доказан както научно (с терминология и определения), както и с факти на извършеното от него.

    Срещу тях русоробите могат да предложат пропагандни филмчета.

    Всеки може да си направи изводите кое има тежест, и кое - не.

    Що се отнася до "путинофили", това не може да е "обида", тъй като представлява ФАКТИЧЕСКА КОНСТАТАЦИЯ. Това са хора, които смятат фашиста в Кремъл за някакъв "стожер". Има истински култ към личността му до степен в която дори и някои сталинисти не са стигали.

    Коментиран от #154, #158, #185

  • 145 Цензура

    10 2 Отговор

    До коментар #142 от "Цензура":

    12. ФАКТ. Именно БРИКС е пример за руската външна политика. В рамките на тази увеличаваща се като численост организация, нито една държава не си позволява да се намесва във вътрешните работи на другите. Сравнението например с нашата държава, в която лидерът на управляващата партия - кирил петков открито се хвали, че едно чуждо посолство реди назначенията в ръководствата на специалните служби - И НИЩО НЕ МУ СЕ СЛУЧВА, е показателен. Кой ти каза, че Крим е "незаконно анексиран"? Крим беше автономна република в състава на украйна, преди хунтата в Киев да закрие кримският парламент, отнемайки този автономен статут. Именно Киев наруши международното право. В защита на свободата си гражданите на Крим с референдум се присъединиха към Русия, която възстанови тяхната автономия.

    13. Джамбазчик, мога да ти предоставя десетки снимки, видеа, на които укpoпски ДЕЦА са дресирани във военни лагери, крещат нацистки лозунги, маршируват с вдигнати по хитлеристки десници !!! Или четиригодишно момиченце, което размахва нож и пищи, че ще "реже руснаци" под овациите на семейството си. Дори езикът на укрополитиците днес е открито нацистки, пълен с дехуманизираща реч на омразата срещу руснаците. Такъв език има и на запад... докато НИКОЙ руски политик не си позволява подобни изказвания. Кои са нацистите, джамбазчик?
  • 146 Без коментар

    7 2 Отговор

    До коментар #122 от "Историк":

    Тези уроци ги преподавай на другарчето по акъл, защото идеално му доказваш, че 8 години Украйна извършва етническо прочистване в Домбас.

    Коментиран от #148

  • 147 Източна ромелия

    3 1 Отговор
    Това не са митове , а истини. Който може да разсъждава трезво да разсъждава
  • 148 Историк

    2 4 Отговор

    До коментар #146 от "Без коментар":

    За твое съжаление тези определения са резултат от сериозна работа в областта.
  • 149 Хмхмхмхмхм

    2 6 Отговор
    БРАВО, факти.бг- най-накрая да се прочете гласът на истината за руската агресивна война в Украйна. На когото не му харесва откъм ЕС страна на барикадата/ войната, да си заминава в русия, но преди това да се откаже от правният си статут на пребиваване в ЕС държава и/или от гражданството си в ЕС държава. Всеки у тях си и ще видите как бързичко ще се оправят нещата, особено когато руските мУУУтреси не могат да ползват по никакъв начин италианските магазини на световните модни марки, а са принудени да си купуват дубайските им реплики...
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Абе

    7 1 Отговор
    Дами и господа накой прочете ли тая статия, аз като видях кой е автора разбрах че там пак ще се лее една безсмислица.
  • 152 Българските турци

    6 0 Отговор

    До коментар #113 от "Мдаа":

    Ако беше нападнал в буквалния си смисъл би трябвало да е като в Израел след 7 октомври 2023 или като „Пустинната буря“ в Иракската война на 17 януари през 1991 и "кръстоносния поход"през през март и април на 2003 година !...И защо един български турчин да е русороб ... или укрофил изобщо , когато в Крим са Бахчесараите на братските му кримски татари !...Изчанчена логика !? ... Празно и комично филофобско надпикаване - нищо повече !!?...

    Коментиран от #153

  • 153 Мдаа

    3 4 Отговор

    До коментар #152 от "Българските турци":

    "Ако беше нападнал в буквалния си смисъл"

    Само това изречение съдържа ВСИЧКО, което трябва да се знае за русоробите.
  • 154 Без коментар

    6 1 Отговор

    До коментар #144 от "Историк":

    Хубавото на вашето разнообразие е, че сте малко. Екзотични сте, но с хумористичен привкус. Болшинството от хората имат правилната оценка, независимо как ще ги определяте. А, и на кой му пука за вашето мнение.

    Коментиран от #157

  • 155 Хмхмхмхмхм

    0 3 Отговор

    До коментар #150 от "Само неадекватни":

    Има една /тънка/ разлика- странно защо, / неадекватните/ са юристи по професия, а ти не си такъв. Нещо друго да измъцкаш по въпроса или не това не изнася на спонсора ти...
  • 156 Румен Димитров

    5 2 Отговор
    Някой изобщо прочете ли докрай статията?Аз даже и не я започнах.Ако нямой все пак я е прочел до край,заслужава награда за волята и упоритоста проявени в случая.Дайте име и адрес и ще ви изпратя по 20 кинта за бутилка евтино уиски за проявения героизъм.

    Коментиран от #161

  • 157 Историк

    3 4 Отговор

    До коментар #154 от "Без коментар":

    Така ти се иска, но желанията ти не променят реалността. Сигурно си го забелязал още когато си искал да постигнеш неща в живота, или че "заслужаваш" но само с искане не става.
  • 158 Смех в блатото

    6 2 Отговор

    До коментар #144 от "Историк":

    Кво става дядка?Май пак си спал снощи на криво и са ти говорили звездите,че отрано почна да философстваш.
  • 159 Тонката

    4 1 Отговор

    До коментар #112 от "Тонката":

    Тия какво видео сложиха? Факти подмениха видеото...🙉
    А после някои се чудят, защо никой не ги е оборил.....Те подмениха видеото за украинските нацисти!!!!
  • 160 ами

    5 1 Отговор

    До коментар #104 от "Хахахаха":

    щом няма украински нацисти, а руснаци се бият с руснаци, значи е гражданска война и никаква агресия няма...айде кажи нещо, не объркания в опорките...
  • 161 Хмхмхмхмхм

    3 4 Отговор

    До коментар #156 от "Румен Димитров":

    Пълни глупости- статията отразява на 100 процента международното публично право и фактите такива, каквито са, На много заблудени хора това просто не им харесва, защото им е много удобно да са с розови руски очила.. Знае се златното правило следвай парите и ще изследваш в дълбочина и останалите пазарни/ облигационни/ търговски взаимоотношения;0 А, и да- проверка за деклариране на получените приходи от местни лица в българския фиск за съответната година и дали са платени данъците към българската- не руската, държава;0

    Коментиран от #165

  • 162 горскии,мараба!

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "горски":

    таа сутрин по новините показаха 38 процента руснаци недоволни от войната.а колко беха преди година-две?мноо голем ръст дава русия,а?дано ,ама надали!потреблението горски,потреблението е по-важно от растта,нали.шот са 38,а догодина може да станат и 88 и кво стаа по-нататъка?ще покаже ли руснака гражданската съвест?дааа
  • 163 Руснаци

    4 3 Отговор
    14 западни държави помагат на Украйна да бъде "смела", а Русия сама се бори с укронацистите и печели и печели. Между другото, насушниците с удоволствие се предават в плен.

    Коментиран от #167

  • 164 Последния софиянец

    5 3 Отговор
    Танцувам,танцувам 🕺 от кеф и не моа се запраа.Вчера при прецизен удар с Искандер е била разрушена сграда да за настаняване на "инструктори" в района на Полтава.Телепортирани са 30 броя румъняски и поляци и 80 хохохола.Телепорта продължава ,а аз танцувам,танцувам 🕺 от кеф .
  • 165 Ветеран от протеста

    5 4 Отговор

    До коментар #161 от "Хмхмхмхмхм":

    Как сме ХохохОлеся,върви ли укрофондацийката?Ами утре като стане Чао 00крайна ,мичка ви пайна и няма даже фандък за Уайнаа кво праим?Ще подкрепяме 00 краинско правителство в изгнание ли?

    Коментиран от #169, #184

  • 166 Курд Околянов

    6 1 Отговор
    Война се води за ресурси пазари. Русия просто пази несметните си природни богатства.

    Коментиран от #168

  • 167 Хмхмхмхмхм

    5 7 Отговор

    До коментар #163 от "Руснаци":

    Ами щом 14 държави помагат на Украйна да се ОТБРАНЯВА държавната територия от руския агресор, значи това не е случайно- същото го казва и чл.51 изречение 1во от Устава на ООН;0 То няма как русия да излезе от ООН, защото тогава трябва да излезе и от СС на ООН, а в такъв случай на секундата СС на ООН ще гласува да изпрати сини каски в Украйна и тогава всички държави- членове на ООН ще воюват официално и законно с русия;0 Амааа, не смее нацистка русия да го направи- нали уж е много смела, бори се срещу / украйнските нацисти/, ама останалите 198 държави не мислят така- хааххахааххаах;0

    Коментиран от #199

  • 168 Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #166 от "Курд Околянов":

    "Русия просто пази несметните си природни богатства."

    Като краде тези на съседите й като им окупира и анексира териториите. Така вместо да ползва своите, ползва тези на съседите си.

    Хитро, но проблема е, че това е чист фашизъм.

    Коментиран от #173

  • 169 Хмхмхмхмхм

    5 4 Отговор

    До коментар #165 от "Ветеран от протеста":

    Хахахаха- не съм /хохолеся/ , а етническа българка, единствено с бг гражданство, живееща само в България;0 Как е с руските женщини- не ги виждам много- много да пазаруват в магазините на световните модни марки из ЕС държави- що така им пресекнаха екскурзийките за по едно кафе и посещение на италианските молове, а;0
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Нено

    6 2 Отговор
    Дано са платили добре на автора, не е лесно да се напише подобна безмислица... Ако пък му идва отвътре, да дерзае

    Коментиран от #172

  • 172 Хмхмхмхмхм

    2 5 Отговор

    До коментар #171 от "Нено":

    Имате само един проблем- че в създаването на тази статия са участвали и юристи, които са наясно с международното публично право и с ЮРИДИЧЕСКОТО определение на военната агресия... Някакси е смешно и жалко човек, който не е юрист, да поставя под съмнение правните становища на юристите, но това си е за ваша сметка- всякакви хора има на този свят и естествено, не може всички да са с юридическа професия...Странното ми е друго- от позицията на какъв точно професионалист критикувате позицията на юристите, защото представители само на тази професия могат да заявят обективно кое е мир, кое е военна агресия, коя е нападнатата държава и кой е агресора...

    Коментиран от #176, #182

  • 173 Курд Околянов

    3 0 Отговор

    До коментар #168 от "Българин":

    Най-добрата защита е атаката.

    Коментиран от #175

  • 174 Мда

    8 0 Отговор
    Стигнах до първа точка - нямало доказателства за украински нападения срещу руснаци в украйна и сценката в Буча не била по Холивуд... Тези хорица, сред които и българи, сигурно сами се заключиха и изгориха в домът на профсъюзите?!? А за възкръсващите "жертви" в Буча даже не ми се говори - цял свят (но не и автора на статията) е гледал клипчетата и се е смял на почесващите се "мъртъвци"
  • 175 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #173 от "Курд Околянов":

    И Хитлер така е смятал.
  • 176 Ъхъ

    5 1 Отговор

    До коментар #172 от "Хмхмхмхмхм":

    как разбра, че в съставянето на тоя пасквил са участвали юристи?

    Коментиран от #177

  • 177 Хмхмхмхмхм

    4 6 Отговор

    До коментар #176 от "Ъхъ":

    Ами може би защото самата аз съм правоспособен български юрист и адвокат /само/ от около 23 години;0 Вероятно това е причината;0

    Коментиран от #181

  • 178 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    Даже не прочетох псалмите на конекрадеца,
  • 179 Някой

    7 0 Отговор
    Щом Джамбаза е преписал някакъв пасквил със съмнителен произход, няма как да не е вярно.
    Абе, ставате смешни с писанкте си. Хората виждат и чуват какво се случва по света, и могат сами да си правят изводи. Не да чакат да се появи някой никаквец, който да им казва какво да мислят по определени въпроси.
  • 180 Превърнаха ФАКТИ в сайт на орки

    3 3 Отговор
    ФАКТИ събодете се! Все пак сте европейска медия! Тука ще се избият за новата лада,записвания с а вървят мощно и чакането очевидно им осмисля живота. ФАКТИ вземете мерки,излезте със становище. Едни и същи,видимо обременени или пък платени прогандират против България. То вече е антидържавна работа. Да пропагандираш срещу ЕС, от която част си, да отричаш цивилизационното развитие на Българиа,чрез руски опорки си е национална измяна

    Коментиран от #189, #198

  • 181 Ъхъ

    5 3 Отговор

    До коментар #177 от "Хмхмхмхмхм":

    отговор на олигофрен...да не си Гошо Тъпото? И той беше "завършен" юрист....

    Коментиран от #200

  • 182 Нено

    6 2 Отговор

    До коментар #172 от "Хмхмхмхмхм":

    Вие имате повече от един проблем - ако издавате присъди осланяйки се само на мнението едната страна от юристи, то присъдите ви ще бъдат неминуемо грешни. Това, че една група от юристи твърди нещо, не го прави непременно истина и точно затова са създадени съдебните зали, където обикновено се сблъскват групи юристи с различни мнения. Ако наистина сте юрист, за вас би било относително лесно да видите многото бели петна в тази статия, наред с доста нескопосано защитени тези.

    Коментиран от #201, #204

  • 183 Да започнат

    2 7 Отговор
    Храчещите поддръжници на Путлеристан. Ама по-добре да минат първо на инструктаж през Митрофанова.

    Коментиран от #193

  • 184 То си ветеран

    1 5 Отговор

    До коментар #165 от "Ветеран от протеста":

    Явно, ама не на протест, а на облизването на Путин!
  • 185 ССС

    4 3 Отговор

    До коментар #144 от "Историк":

    "Срещу тях русоробите могат да предложат пропагандни филмчета..."
    Тоест, да приемем репортажите на куп телевизии, как в канадския парламент посрещат с овации ОСЪДЕН (от международен трибунал, влючващ и американци, и англичани) нацист, за пропагандно клипче! Или може би - монтаж! Или генерирани с ИИ изображения.
    А последвалите извинения и оставка, да се направим, че не сме ги чули!
    И това е като всичките ти останали "ФАКТИЧЕСКи КОНСТАТАЦИИ"
  • 186 А третата световна

    3 10 Отговор

    До коментар #78 от "Стършели":

    Я започна един дребен, необразован, фашизоиден, самовлюбен човечец наречен Владимир Владимирович Путин!
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 ооох

    10 1 Отговор
    Зле скалъпена антируска пропаганда. Цитат на лъжи не прави едно твърдение истина.
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Механик

    7 0 Отговор
    И кой ги развенча тия "митове"?
    п.п.
    Мислите ли, че ще се намери поне един човек, дето да прочете всичките над 1000 думи?
  • 191 Студопор

    7 0 Отговор
    Тези, които развенчват митовете са същите, които ги създават.
  • 192 Мит или немит

    5 1 Отговор
    Откачалката жамбаски, да си запише.
    СССР (респективно РФ) 6000+ ядрени заряда, Китай 1000+(вероятно над 2000), Северна Корея - балистични ракети със среден обсег.
    НАТО - САЩ 5500+ (скоро не са тествани и обновявани), Великобритания и Франция (около 200-300). Отворете си елките на телефоня и смятайте.
  • 193 АМИ МИНАХМЕ

    6 2 Отговор

    До коментар #183 от "Да започнат":

    МИТРОФАНОВА ДАДЕ НЯКОЙ ОПОРКИ
    ИЗБРОЯВАМ МИТОВЕТЕ
    КРИМСКИЯТ МОСТ ЩЕ СЕ САМОРАЗРУШИ
    ЩЕ РАЗРУШИМ КРИМСКИЯТ МОСТ
    МАРИОПУЛ ЩЕ БЪДЕ РАЗБЛОКИРАН
    БАХМУТ Е НЕПРЕВЗИМАЕМА КРЕПОСТ
    АВДЕЕВКА НИКОГА НЯМА ДА ПАДНЕ
    ЩЕ ПРЕВЗЕМЕМ КРИМ ПРЕЗ ТОКМАК
    ПУТИН УМРЯ
    РУСНАЦИТЕ СВЪРШИХА РАКЕТИТЕ КОМЕТИТЕ САМОЛЕТИТЕ И ВСИЧКИ ДРУГИ ЕТИ
    ЦЯЛ СВЯТ ПОДКРЕПЯ УКРАЙНА
    ЛЕОПАРДИТЕ ДЖЕВЕЛИНИТЕ БАЙРАКТАРИТЕ АБРАМСИТЕ ЩЕ ОБЪРНАТ ВОЙНАТА
    КО ШИ КАЙШ СТИГА ТОЛКОЗ А
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 пуzzия

    1 2 Отговор
    минус 2 $рута тази сутрин 🤡
  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Руснаци

    2 1 Отговор

    До коментар #167 от "Хмхмхмхмхм":

    И защо тези страни не помагат на Палестина от агресията на Израел, не помагат на Югославия , когато САЩ я обработват с бомбардировки с килими? Кога бомбардираха мирните в Донбас?Каква удобна избирателна демокрация.
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Хмхмхмхмхм

    0 2 Отговор

    До коментар #182 от "Нено":

    Не, аз нямам проблем. Имам формирано вътрешно убеждение на юрист, което казано на прост български език означава, че гледам обективно само фактите и то такива, каквито са, без намеса на личните ми пристрастия. Освен това съм адвокат, а не съдия- има разлика. След това се прави систематичен анализ на чл.51 от Устава на ООН, който е правна норма за всички държави- членове на ООН, включително и за Украйна и русия, и другите съотносими източници на правото и правни норми и накрая се формира вътрешното убеждение- т.е. правното становище. Елементарно е, но не всеки може да го прави, защото се иска завършено висше юридическо образование, за да бъде направено по правилния и законния начин.

    Коментиран от #211

  • 202 Сталинчо

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Е те като ходят какво са научили ,знаят ли какво е тоалетна чиния или за първи път ги видяха като грабиха в Украина ?????

    Коментиран от #208

  • 203 Сталинчо

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "резвенчаните митове на фатки":

    Това в поглед ли го прочете
  • 204 Хмхмхмхмхм

    1 3 Отговор

    До коментар #182 от "Нено":

    /....Ако наистина сте юрист, за вас би било относително лесно да видите многото бели петна в тази статия, наред с доста нескопосано защитени тези..../ Нима;0 И откъде точно е видна верността на твърдението ви, защото аз твърдя, че статията отразява вярно основните принципи на международното право и те са цитирани много правилно в нея...Запознат ли сте с това- Определение за агресия
    Утвърдено с резолюция 3314 (ХХIХ) на Генералната асамблея от 14 декември 1974 г. на ООН
    член 5
    1. Никакви съображения от каквото и да е естество, независимо дали са политически, икономически, военни или други, не могат да служат като оправдание за агресия.
    2. Агресивната война е престъпление срещу международния мир. Агресията води до международна отговорност.
    3. Нито едно териториално придобиване или специална полза, получена в резултат на агресия, не е и не може да бъде призната за законна.
    В светлината на горният текст, какво значение имат руските позовавания на някакъв си /украинси нацизъм, фашизъм/ и други руски лъжи, а...
  • 205 Русофил

    1 4 Отговор
    Ни моим читиеме толкоз много, по руските канали с две три изречения и ясна работата, крайцера Москва гордо охранява Черно море от нацисти
  • 206 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #83 от "Дай ги тия близки?":

    Пиши иван мильов и гледай.мильов се пише с е с две точки.
  • 207 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #90 от "с фаш. тиквиници не споря":

    Това е фейк.няма подобен човек човека се казва мильов и се пише милеев.не е българин.
  • 208 безработен водопроводчик в Русия

    0 4 Отговор

    До коментар #202 от "Сталинчо":

    Тоалетната чиния в Украйна е цинкова кофа в Русия, за 35 процента от руснаците, статистически факт
  • 209 Начо Крика

    2 0 Отговор

    До коментар #101 от "Хахахаха":

    Тия с Арбайт махт фрай по тялото и тия дето си ги наричат герои
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 От оня свят

    3 1 Отговор

    До коментар #201 от "Хмхмхмхмхм":

    Скоро ще разбереш, че "меджународното правило" не има предвид тебе и ше бъдеш жертвоприношение подобно на Навални, т тази разлика, че за тебе ще крещят не затова, че са те убили и обвиняват други, а защото останките ти ще представляват страховита гледка, която само господарите ти от Запада могат да измислят, нали са слуги сатанински.

    Коментиран от #212

  • 212 Хмхмхмхмхм

    0 2 Отговор

    До коментар #211 от "От оня свят":

    За моите останки не бери грижа- и да ме няма, всичките ми недвижими имоти тук- в България- ще са минирани, за да могат и след смъртта ми да унищожават чуждия руски агресор, ако той захапе България. Ти какво си въобразяваш- че само руснаците имате право да имате чест и достойнство, да обичате Родината и държавата си, и да я защитавате от всеки, който иска да я завладее, а... Не сте познали и ще го разберете по трудния начин, като народът ви ще се стопи на 80 М - от 145 М- както искаш, така си го тълкувай- безразлично ми е, г-н враг.
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 PR Баданарка

    1 0 Отговор
    Има ли нацисти - според Д Департамент на САЩ
    2015 Азов и Д Сектор са в листа на терористите .
    Те издигнаха паметници на Бандера и
    празнуват годишнината на SS Галиция в
    Лвив и Киев
  • 215 поредната

    1 0 Отговор
    бозяна глупост даже не я дочетох как ще убедите хората като всеки божи ден цените се вдигат и рухват доста стабилни производства заради алчни политици и тн
  • 216 Сигурно

    3 0 Отговор
    Хонорара е бил тлъст, да се съчиняват толкова много лъжи. Врагът ни не е Русия, а Нато и ЕС
  • 217 дядо поп

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    Няма кой да прочете до края съчиненията на един високопланински гражданин!
  • 218 Точно

    1 2 Отговор
    Много хубав анализ. Поздравления за автора!
  • 219 Митове и легенди

    3 0 Отговор
    Още първият мит показва изключителната некомпетентност на лицето със странна фамилия, означаваща човек, който се пазари, търговец, но и конекрадец. Има безброй доказателства за 8-годишния терор над населението в Донбас, при който са загинали над 14 000 души, включително кадри и статии и от нашите СМИ. Да не говорим за болните амбиции на терорист номер 1 САЩ този район да стане плацдарм за военните и биолаборатория. За това също има много доказателства. Обратното, постановката Буча беше публично развенчана, въпреки че кандидат-затворничката Фон дер Лайен ходи на място да изравя "трупове". А споменатите медии отдавна не са независими и проверяващи фактите, и пускат информация само от един източник, без да го проверят, важното е да е политкоректен. Даже кореспондетът на една тях беше засечен в Москва да си пие кафето, докато в същото време беше пуснал статия с небивалици за "зверствата" на руснаците едва ли не от линията на фронта.
  • 220 Момо

    2 0 Отговор
    Мноооогооо слабо! С "няма доказателства" за Украйна и "има безспорни доказателства" за Русия не може да бъде убеден никой в нищо! Трябва да си с метални увреждания, за да не види, че това е жалък, нескопосан и ялов опит за пропаганда!
  • 221 ЗЕЛЕНСКИ

    0 0 Отговор
    мисирка автора
Новини по държави: