Last news in Fakti

8 Декември, 2023 22:57 2 133 52

Реджеп Ердоган: Израел убива жени, деца и журналисти

  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • реджеп ердоган-
  • палестина

Турският президент каза още, че намира антисемитизма за нечовешки, като добави, че антисемитизмът се подклажда от Нетаняху и неговите сътрудници за политическа изгода

Реджеп Ердоган: Израел убива жени, деца и журналисти  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел атакува не само жени и деца в Газа, но и журналисти, които се опитват да работят при трудни условия, каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, както предаде Анадолската агенция за БТА.

Международните организации са отговорни за неспособността на света да установи световен мир и сигурност и да разреши проблемите, каза Ердоган в обръщение към Световния форум на турската радиотелевизионна компания ТРТ 2023 в Истанбул.

„Световните медийни картели се опитват да прикрият бруталността в Газа и да легитимират избиването на журналисти под предлога „Хамас“, добави той, имайки предвид атаките на Израел срещу Газа от 7 октомври насам, които взеха над 17 000 живота, повечето от тях жени и деца.

„Всеки ден журналист бива убиван, но от институциите, които от години проповядват свободата на печата, чуваме само мълчание“, каза той.

Поздравявайки турските медии за точните репортажи от Газа, които показват на света реалните условия там под смъртоносна обсада, Ердоган каза: „Бих искал да поздравя ТРТ, Анадолската агенция и другите ни медийни институции, които отвориха жизненоважен коридор от Газа към света.”

Над 70 журналисти бяха убити в Газа, каза Ердоган и добави: „Къде са медиите със световна известност? Защо не публикуват заглавия за убитите журналисти?“

Ердоган припомни, че Израел е убил журналист, работещ за Анадолската агенция като оператор на свободна практика от Газа, а също така е била счупена видеокамерата на журналист от ТРТ Нюз (TRT News), докато той отразява събитията в Стария град на Йерусалим.

Въпреки че напада журналистите, Израел не може да предотврати разкриването на истината, каза турският президент.

Основната цел е да се разкрият лъжите и обвиненията за Газа и те да станат известни на цялото човечество, особено на Турция, добави Ердоган.

„Въпреки цялото си варварство Израел също губи своята пропагандна война в медиите, неспособен да сломи издръжливостта на хората от Газа“, каза той.

„Където и да се намират по света, работещите в медиите, особено всички добросъвестни хора, трябва да бъдат смели, да стоят изправени и да говорят истината и справедливостта открито и искрено. Ако жестокостта на Израел не може да бъде спряна, никой не може да се чувства в безопасност никъде по света“, каза Ердоган и добави: „Защото кутията на Пандора е отворена“

Някои западни страни са наясно с престъпленията, извършени от Израел, и действат с чувство на неудобство, каза Ердоган.

„Точно както (бившият президент на Федерална република Югославия Слободан) Милошевич беше съден и осъден, вярвам, че (премиерът на Израел Бенямин) Нетаняху и неговите съучастници ще бъдат съдени по същия начин и в крайна сметка ще бъдат осъдени“.

Нетаняху и поддръжниците му също са „терористи като съучастници в тероризма" и „несъмнено" ще бъдат съдени в Международния съд в Хага, добави той.

„Не Западът, който налива масло в огъня, плаща цената за всеки изгубен момент за постигането на траен мир, а за съжаление невинните“, каза турският президент.

Като пренебрегват палестинския народ и особено потиснатите в Газа, САЩ и европейските страни нанасят най-голяма вреда на себе си, каза Ердоган.

„Те все още не знаят, че са подложени на изпитание, което ще разклати фундаментално реда на сигурност и благосъстояние и от което Западът трепери“.

Ердоган каза, че намира антисемитизма за „нечовешки“, като добави, че антисемитизмът се подклажда от Нетаняху и неговите сътрудници за „политическа изгода“.

„Турция е готова да поеме отговорността, за да предотврати повече кръвопролития (в Газа)“, каза Ердоган, имайки предвид предложението на Анкара да посредничи за мира или да служи като гарант за региона.

„При справедлив мир няма губещи“, добави той.

„Няма да се откажем да провъзгласяваме справедливостта и истината, независимо кой може да се притеснява от това“, каза Ердоган.

Турският президент също така приветства и похвали генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за това, че се позова на член 99 от Хартата на ООН за първи път, откакто зае високия пост в организацията през 2017 г., като призова Съвета за сигурност на ООН да действа във връзка с войната в Газа.

В писмо от сряда Гутериш каза: „Призовавам Съвета за сигурност да окаже натиск за предотвратяване на хуманитарна катастрофа. Повтарям призива си за обявяване на хуманитарно прекратяване на огъня. Това е спешно“.

Повече от 75 журналисти бяха убити и 140 ранени при израелските атаки от 7 октомври насам.

Най-малко 17 487 палестинци бяха убити и повече от 46 480 бяха ранени при безмилостните въздушни и сухопътни атаки срещу ивицата Газа след трансгранична атака от палестинската групировка „Хамас“ от 7 октомври.

Броят на израелските жертви на атаката на „Хамас“ възлиза на 1200 според официалните данни.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе прав е

    11 23 Отговор
    Ама кой ши каже за Армения?
  • 2 Това че

    45 5 Отговор
    Израел убива жени, деца и журналисти е факт, защото са си долна нацистка държава. На всеки е ясно това

    Коментиран от #8

  • 3 Израел убива жени, деца и журналисти

    39 7 Отговор
    Но това е нормално за нацисти
  • 4 Старо е това !

    24 2 Отговор
    Повече от 75 журналисти бяха убити и 140 ранени при израелските атаки от 7 октомври насам.........убитите журналисти към вчера бяха 86 а не 75 !!!!
  • 5 Ердо ,

    5 20 Отговор
    Да кажеш нещо и за държанката си , рускоговорящата .
  • 6 Заплюйте Израел

    27 6 Отговор
    Това е държава терорист осъществяваща геноцид. Няма нито един нормален човек който да е бил там и да отрече че това е помийната яма на света.
  • 7 Мани го тоя

    5 24 Отговор
    А путин? Той какво убива? И защо?!

    Коментиран от #39

  • 8 Абе ,

    12 19 Отговор

    До коментар #2 от "Това че":

    Да наречеш израелец - нацист , все едно да ми обясняваш , че си заварчик и работиш само с дървени електроди ...

    Коментиран от #10, #12, #22

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Я ги тъковайте тея

    21 4 Отговор
    Още през далечната 1975 г. генералната асамблея на ООН приема резолюция, която определя ционизма като „форма на расизъм и расова дискриминация”....... После.... от 1975 г до сега еволюираха до завършени нацисти и кретени осъществяващи геноцидни тактики и стратегии ..
  • 12 Да наречеш израелеца само нацист ,

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "Абе ,":

    Е направо комплимент за него ! Далеч по побъркан е
  • 13 Така си е верно

    26 3 Отговор
    Реджеп Ердоган: Израел убива жени, деца и журналисти. Факт !
  • 14 Абе ,

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Не само че":

    Перифразирам ... Евреин - нацист ..🤔 в болшинството си , по Иво Христов .

    Коментиран от #17, #19

  • 15 А така, по въздействащо ли е ?

    8 15 Отговор
    Израел убива НЕ само жени, деца, старци, инвалиди и журналисти но и ЛГБТ прайдери, кучета и котки и вреди на борбата с глобалното затопляне ? А? Така по въздействащо ли е ?

    Коментиран от #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Доказано е колега многократно това

    18 4 Отговор

    До коментар #14 от "Абе ,":

    че нацизма и ционизма са еднакви на 95% ---- останалите 5% са израелски "иновации" за надграждане на нацизма. Израел безспорно е нацистка държава и е лесно за аргументация това което твърдя

    Коментиран от #20

  • 18 Под статии за Израел

    25 4 Отговор
    Хората вече ги е гнус да коментират. И мен ме е гнус да ви кажа. Израел са убийци на деца и жени от много години и трябва да бъде наказан все някога . Гнус ме е дори да погледна една съседка която е еврейка въпреки че знам че жената няма вина ..
  • 19 Не знам какво "перифразираш" точно

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "Абе ,":

    Но израелеца (не евреина, а израелеца евреин) си е нацист на 101% а аз, и болшинството българи мразим нацисти както и нацисти -ционисти !

    Коментиран от #21

  • 20 Абе ,

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Доказано е колега многократно това":

    Последно ? Ако са и фашисти , Франко ше се обърне у гроба неколко пъти , от кеф ..
  • 21 Абе ,

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не знам какво "перифразираш" точно":

    Внимавай , че има и много "руски евреи " в Израел ... И нема ти се зарадват ..

    Коментиран от #23, #29

  • 22 Кво каза точно

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Абе ,":

    Че не разбрах ?
  • 23 Сложна тема, но с лесни изводи

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "Абе ,":

    „Няма човекo, разбери го ... друга демократична или НЕдемократична държава в света, която да определя конституционната си идентичност на изключителна расова основа и като обслужваща една етническа група“,.......Няма !..... 156 доказано расистки закона и за всеки един доклад в ООН да има .... "Закона за еврейската национална държава" никъде не съдържа ангажимент към каквито и да е демократични норми, нито гаранция за правото на равенство, нито забрана на дискриминацията въз основа на раса, националност, етническа принадлежност или всяка друга категория за всички хора, живеещи под суверенитета на Израел....... Нацизъм НЕ ами нацизъм на квадрат и мога всеки един от тези 156 нацистки закона да коментирам ....

    Коментиран от #28, #30

  • 24 Това е от

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Слизаш на летището":

    Скапаната им канализация. Не е от тях.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Много ясно че

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "А така, по въздействащо ли е ?":

    Израел убива не само жени и деца а и ЛГБТ прайдери, кучета и котки и вреди на борбата с глобалното затопляне..... Така си е...

    Коментиран от #37

  • 27 Мдаа

    2 4 Отговор
    щото пък ти си си решил твоите проблеми, та за това даваш акъл хихихи.
  • 28 Абе ,

    2 9 Отговор

    До коментар #23 от "Сложна тема, но с лесни изводи":

    "Философе" , нацизъм е имало Само в Германия , фашизъм - в Италия , сега се ражда и путинизъм ..

    Коментиран от #31, #51

  • 29 Хахахаха

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "Абе ,":

    Каквото има в Израел, ще си остане в Израел ! Следващите 100 години от дупката си няма да излязат. А ако излязат случайно ще трябва да се оглеждат, щото много врагове верно си създадоха и никой никъде сигурността им не може да гарантира и това не само Турция го обявиха а даже в Латинска Америка. ....Относно Европа е излишно даже да коментирам какъв риск е за всеки който израелски туристи приеме..... Самият Макрон го каза ясно в петък !.

    Коментиран от #33, #35

  • 30 мдаааа

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Сложна тема, но с лесни изводи":

    За нищонеказване , доста дълга обяснявка си направил .

    Коментиран от #32

  • 31 сега се ражда

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Абе ,":

    Атлантически Нацизъм...... а в Израел още от 1967 г. е ционистки нацизъм
  • 32 дълга обяснявка, но специално

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "мдаааа":

    за теб, по простичко : """"Израел са държава терорист и нацист, извършваща геноцид !""""

    Коментиран от #34

  • 33 Абе ,

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Хахахаха":

    Дупка ли ?! Градини , зелени площи , инфраструктура .. Объркал си дупката , пич .🤭🤔 Грамотен си уж , па виж колко тунели са изкопали израелците .

    Коментиран от #36

  • 34 мдаааа

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "дълга обяснявка, но специално":

    Айде , пошёл , че ми омръзна се занимавам с петолъчки .
  • 35 Много интересно,

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хахахаха":

    Чух от познат туроператор че груповите застраховки за евентуални израелски туристи в Гърция за 2024 г. е скочила 3000 % , трябва да го проверя. Колко ли е в България.
  • 36 Хахахаха, къде го видя това бе ?

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Абе ,":

    Градини , зелени площи , инфраструктура ......

    Коментиран от #40

  • 37 Майко мила, майко мила

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Много ясно че":

    Само ЛГБТ организациите не са нападнали Израел за сега
  • 38 Основното което е важно в статията е че

    5 1 Отговор
    генералния секретар на ООН Антонио Гутериш се позова на член 99 от Хартата на ООН за първи път от 35-40 г.....=====Газа: Гутериш се позовава на „най-мощния инструмент“ член 99 в опит за хуманитарно прекратяване на огъня====== другото е че Амнести Интернешънъл - Организация за правата на човека директно обяви в прав текст Израел като държава осъществяваща НАЦИЗЪМ, РАСИЗЪМ и ГЕНОЦИД ......
  • 39 Отговор

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мани го тоя":

    Какъв Путин, бе. Жертвите от СВО са двама ранени на седмица
  • 40 Ироничния

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Хахахаха, къде го видя това бе ?":

    Има едно Google Earth . Виж преди да се правиш на интересен

    Коментиран от #41

  • 41 Ироничния........,

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ироничния":

    Дори в Teл Aвив в Heвe Tзeдeĸ това с градини , зелени площи , инфраструктура го няма

    Коментиран от #42

  • 42 Ироничния

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ироничния........,":

    Виж в Палестина .. може да съм се объркал
  • 43 Име

    1 3 Отговор
    От военна точка - Израел нямат избор, освен един път завинаги да се справят - после дълги години ще е спокойно. Политически - по-добре да преглътнат сега омразата и проблемите, отколкото да се случва това през - 2-3 години.

    Да напомним, че - с атентати и тероризъм не се живее. Трябва да се ликвидират свовременно.

    Но реално е жестоко, ама как да разберат - кой е терорист, кой не е - касапница, но - са озверели и - в крайна сметка - бяха нападнати.

    В такива ситуации - и ООН не може да те блокира и каквото и да е.
  • 44 Щото

    3 6 Отговор
    Турците пък хич не сте ги правили тия неща ! Нещо много яко го хвана амнезията тоя !

    Коментиран от #45, #52

  • 45 Мехмед

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Щото":

    Я дай пример с източник!
  • 46 бандид

    0 0 Отговор
    Taka e. A на израелците пък Хамас раздава безплатно автомобили, абонира ги също безплатно за Нетфликс, и им резервира безплатно хотел на Бора Бора. Сладури са тия.
  • 47 А защо Реджеп Ердоган

    2 2 Отговор
    за Русия мълчи и не казва, че Путин и Русия също убиват жени, деца и журналисти в Украйна и извършават геноцид на украинския народ...???
  • 48 Защо Реджеп Ердоган

    2 4 Отговор
    мълчи и нищо не казва за терора и убийствата на кюрдски жени, деца и журналисти? Все говори това, което му изнася. Що не вземе палестинците в Анадола?

    Коментиран от #50

  • 49 Гост

    2 2 Отговор
    Терористите от ХАМАЗ, трябва да бъдат унищожени.
  • 50 Защо пък ти

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Защо Реджеп Ердоган":

    не можеш да разбереш че не всеки кюрд подкрепя ПКК Защо не можеш да разбереш че не всеки терорист от ПКК е кюрд от тези терористи да го убиват.

    Не можеш да го разбереш просто така ти са втълпили.
  • 51 А Бе Ве

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Абе ,":

    А бе фашизъм е имало и в Испания в Гърция, Чили фашисти навсякъде дори страни като Канада, Белгия, Франция ... дори в България е имало три движения едното наричащо се Звено е съществувало дори през комунизма като част от Отечествен Фронт(ОФ).
    Странно но факт.
    Всяко крайно действие в името на нещо е вид фашизъм например партията на Хитлер всъщност е Национал Социалистическа партия но последните действия фашистки.

    Интересуващите се може да проверят по интернета. Дори Википедия.
  • 52 ТъЩото

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Щото":

    Дайте пример за фашизъм и фашистко движение в Турция.
    Виж в интернета.
Новини по държави: