Last news in Fakti

14 Декември, 2013 05:45 1 044 0

Иран прати втора маймуна в космоса

  • иран-
  • маймуна-
  • космос

През 2010 г. Иран изстреля в космоса плъх, костенурка и червеи

Иран успешно е изпратил в космоса втора маймуна, предаде арабската редакция на Би Би Си.

Опитът е ясно доказателство за желанието на режима на аятоласите да имат в близко бъдеще и пилотиран полет в околоземна орбита.

Президентът Хасан Рохани, заяви, че маймунката, наречена Фаргам - Щастливеца, се е върнала от космоса в перфектно здраве.

Би Би Си припомня, че за първата маймунка се появиха подозрения след като бяха разпространени различни снимки на животното преди и след полета.

Космическата програма на Иран предизвиква безпокойство сред западните страни. Те се опасяват, че технологията може да бъде използвана за разработването на балистични ракети, които могат да носят ядрени бойни глави, чийто заряд ще бъде създаден от притежаваните ядрени центрофуги.

От официалното съобщение на Рохани става ясно, че той поздравява учените за успеха. От документа става ясно, че Техеран е успял да изстреля в космоса ракета, задвижвана от течно гориво.

През 2010 г. Иран изстреля в космоса плъх, костенурка и червеи. На следващата година Техеран се провали с изпращането на маймуна, припомнят анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА