Last news in Fakti

3 Януари, 2024 13:49 1 790 47

Еврото: от политически проект до втората най-важна валута

  • еврозона-
  • ес-
  • евро-
  • валута-
  • икономика-
  • европа-
  • пари

Мнозина възприемат общата европейска валута като символ на споделените ценности и стабилността на Стария континент

Еврото: от политически проект до втората най-важна валута - 1
Снимка: Shutterstock

Че един ден ще има обща европейска валута не беше непременно ясно - прекалено големи бяха резервите преди нейното въвеждане, пише германската обществена телевизия АРД в обширна публикация за историята на еврото. Тогава се чуваха много силни критични гласове, включително от Германия, чиято валута - германската марка - бе смятана за много стабилна и много германски граждани не искаха да си представят, че могат да се откажат от нея, посочва изданието.

Но предимствата на общата европейска валута бяха очевидни: тя сложи край на обмяната на валута, например при пътувания в други европейски страни, спряха превалутиранията, цените на стоките и услугите станаха по-сравними едни с други. И най-вече търговията между различните страни от икономическия и паричен съюз беше улеснена. Това бе конкурентно предимство, пише авторката на публикацията Клаудия Верле.

Еврото е и политически проект

Според тогавашния федерален канцлер Хелмут Кол въвеждането на еврото е било политически проект. "Бъдещето на нашата страна, особено в този момент, може да бъде спечелено единствено със смелост, лоялност към принципите и далновидност", заяви той. Осъществяването на икономическия и паричен съюз представляваше логично продължение на европейската интеграция.

Първоначалните планове за въвеждането на общата европейска валута са съществували още през 1970-те години. През 1979-а бе създадена Европейската парична система, която целеше да предотврати флуктуациите на националните валути отвъд определени граници. Беше създадено и екюто. Въпреки че то не представляваше пари в брой, все пак беше парична единица. Щяха да минат години преди да бъде въведена "истинска" европейска валута, посочва по-нататък АРД.

По темата се водеха и разгорещени дебати. Единна валута? В различни страни в Европа? С различна икономическа сила? И с различни стилове на политическо лидерство? Много икономисти предупреждаваха срещу това и предпочитаха - както в случая с Германия - да бъде запазена германската марка като гаранция за стабилност срещу високите инфлационни нива. В крайна сметка обаче подкрепящите съвместния европейски проект надделяха.

Германия и европейските интереси

Бившият федерален министър на външните работи Ханс-Дитрих Геншер отказа да говори за "прекомерна бързина" или за "преждевременно раждане". "Става въпрос за създаване на доверие, тъй като това доверие е и оправдано", заяви той на 23 април 1998 г. при дебатите в Бундестага, когато се обсъждаше въвеждането на еврото като новата обща европейска валута. А тогавашната председателка на Бундестага Рита Зюсмут подчерта, че става въпрос и за "нашето политическо бъдеще и бъдещето на народа ни, които са решаващият фактор", припомня АРД.

Въвеждането на общата европейска валута

Еврото беше въведено на 1 януари 1999 година. Първоначално това стана като валута за електронни разплащания, а три години по-късно - на 1 януари 2002 г. - и като пари в брой. Днес е невъзможно да си представим световната търговия без единната европейска валута, дори и съгласуването на различните интереси на отделните държави, членуващи в паричния съюз, да е трудно, дори и да е имало многократно напрежение или моменти, в които да се е появявал риск паричният съюз да се разпадне, пише АРД.

Според Крис-Оливер Шикентанц от консултантската компания за управление на активи Capitell AG въвеждането на еврото се е случило прекалено рано. То се е осъществило "преди общата финансова и икономическа политика, преди да има ясна рамка. А ние така и не поправихме този вроден дефект", казва той.

Но въпреки всички предизвикателства, един политически проект се превърна във втората по важност световна резервна валута - редом до щатския долар. Резервните валути са смятани за особено стабилни в света и са лесни за обменяне. Значението на долара в момента намалява, пише още Клаудия Верле. Според нея това е добра перспектива за европейската валута.

Автор: Клаудия Верле (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ру БЛАТА

    14 24 Отговор
    Абе някой ползва ли блатната тоалетна хартия за нещо?

    Коментиран от #22

  • 3 ФАКТИ

    11 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За кое, за тяхната несъществуваща валута за която всяка година казват - другата година вече е факт и накрая след 5 години валута няма.

    Коментиран от #8

  • 4 Русофи

    14 18 Отговор
    Как най важната бе
    То ей сега след много малко ще се срине заедно с ЕС
    Рублата е най стабилна
    Майка Русия ще пребъде
  • 5 муцунка

    27 7 Отговор
    Ингилизите излязоха набързо от ЕС и не щат еврото. Имат си паунд.

    Коментиран от #36

  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    20 8 Отговор
    Западният неолиберален див англосаксонски капитализъм е във фалит. Сборището е пред разпад и просто търсят начин да увеличават агонията и олигарсите, марионетките и подлогите да имат още малко време за да може да се спасяват по някакъв начин.

    Коментиран от #11

  • 7 Путинофил

    11 14 Отговор
    Аз купувам само рубли. С тях ми плящат

    Коментиран от #15

  • 8 *скандално*

    24 6 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТИ":

    Стотици хиляди ще останат без работа. Ангажирането на ЕС с американската политика за подкрепа на Украйна чрез военна помощ изтощи икономиките и на развити страни. Милиарди отиват за войната срещу Путинова Русия, докато социалните диспропорции и бедността се увеличават. Страните от НАТО изчерпаха своите запаси от оръжия в снабдяването на Украйна без да успеят да повлияят на хода на войната. Лидерите на ЕС от преди 10 години, водени от Ангела Меркел пропиляха и възможността за постигане на мирно и взаимноизгодно решение като провалиха Минските споразумения и дадоха рамо на милитаризма на Киев. Те превърнаха Украйна след 2014 г. в една разградена държава, грабена от свои и западни олигарси

    Коментиран от #16

  • 9 колориметър

    11 4 Отговор
    Вие не можете да подадете молба за БРИКС-а,защото РусИКС няма да ви я приеме.Х-икс.
  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нашите марионетки и подлоги до последно ще ни държат в Сборището, даже и то да се е разпаднало вече, тия престъпници ще са последни които ще си признаят това!

    Коментиран от #24, #34

  • 11 Най запознат и най информиран

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Да ,да точно така е
    Точно както ви го пише този човек
    Мога да го потвърдя
    Само Майка Русия ще пребъде
    Баба Ванга го е предсказала
  • 12 Трол

    6 18 Отговор
    А с рублата какво става,има ли я още тази валута?
    Ако я има,побързайте да си вземете по някоя копейка за спомен,рашисти!

    Коментиран от #28

  • 13 Панчаревската кметица

    21 3 Отговор
    Попитайте тъпите англичани защо бяха 22 години в ЕС и си останаха с паУнда

    Коментиран от #18

  • 14 Еврото си е евро.Стабилна валута.

    7 20 Отговор
    Но Цар Долар е номер едно.Поне за още 500 години.

    Коментиран от #43

  • 15 байдънофил

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Путинофил":

    аз купувам по инерция долари, макар да ми казват, че скоро ще ги използвам за тапети. Но ТВЪРДАТА ми вяра е, че оборът е непобедим! Така са ми внушили, а сам не мога да мисля.
  • 16 Адрес 4000

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "*скандално*":

    Не плачи на чужд гроб
    Плачи за онзи с тройниците

    Коментиран от #20

  • 17 провинциалист

    12 1 Отговор
    Много за еврото, нищо за еврозоната. Статия за отвличане на вниманието.
  • 18 Що??

    7 10 Отговор

    До коментар #13 от "Панчаревската кметица":

    В Англия до пазарим с евро без проблем.Пробеах с рубли-еми не искат хората.

    Коментиран от #47

  • 19 провинциалист

    13 3 Отговор
    "общата европейска валута като символ на споделените ценности" - ние споделяме евтина работна ръка и вършене на черната работа, те споделят "свободна любов" и "културни особеност"
  • 20 Адрес 00

    13 4 Отговор

    До коментар #16 от "Адрес 4000":

    Не плачи на чужд грижи, плачи на европейския, маааанг@л
  • 21 провинциалист

    10 1 Отговор
    "цените на стоките и услугите станаха по-сравними едни с други" - те и преди си бяха сравними. Сега се изравниха. Заплатите, обаче - не.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Психодесен

    4 9 Отговор
    Очаква се взрив на брикс-рублата.Към 3000 -дната година.
  • 24 🇺🇦🇧🇬

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Не е хуманно и демократично,но такива като тебе трябва да са вързани...
  • 25 Шахматист

    4 8 Отговор
    А русофилските "пророци" твърдяха преди повече от десет години, че еврото "скоро ще изчезне". Който не вярва в еврото, да купува руски рубли. "Ще спечели". "Вервайте ми". Всички русофили до девети май, да са сменили спестяванията в рубли.
  • 26 Павел Пенев

    10 8 Отговор
    Ако е еврото е втората най важна валута- коя е първата? Да не би да е долара, който се ползва за тоалетна хартия в последно време?

    Коментиран от #29, #33, #35

  • 27 Абе някой да знае за някоя страна

    4 5 Отговор
    която да плаща на Русия с рубли за ГАЗА?
    За волен Сидеров питам.
  • 28 ОМБРЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Трол":

    ТВОЯ МИЛОСТ ШЪ ВЗЕМЕШ НА ЛЕБЕДА ГЛАВАТА
  • 29 Най информиран отлично запознат

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Павел Пенев":

    Не бе рублата е
    Остави го този долар
    Умните хора купуват рубли
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 това е

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    БРИКС е маркетингов и ПР проект, предложен от Голдман Сакс и няма абсолютна никаква реална полза от него. Уж, че Запада и Г7 има някаква алтернатива и конкуренция.
  • 32 OMБРЕ

    3 1 Отговор
    ПРАВЕНА СМЕТКА БЕЗ КРЪЧМАР
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Прости им, боже,

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    те имат да избиват комунистически комплекси от екстрите, с които живееха, докато бащите им строяха комунизЪма в послушание на СССР. Смешни и жалки са, отвсякъде видими в аморалността и лакомията си. Иначе всички знаем, че кКъдето стъпи краварски крак, се руши и убива.
    САЩ произвежда от много години 17% от световния БВП, а потребява 40%. Давам ви задачка - какво означава това и откъде вземат кредити САЩ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ЕВРОНЮЗ

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "муцунка":

    И аз все питам и още не се намери ЕвроАтлантически мегафон да ми отговори.. ЗАЩО АНГЛИЧАНИТЕ СЛЕД КАТО БЯХА ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ, ЕДИНСТВЕНО ТЕ НЕ БЯХА СИ СМЕНИЛИ НАЦИОНАЛНАТА ВАЛУТА.??? Продължавам да питам.... А иначе за мене е колониална хартия, както КОЛОНИАЛНИЯ ФРЕНСКИ ФРАНК В АФРИКА... Само че еврото е колониалната хартия на глобалния финансов капитал за Европа.

    Коментиран от #38

  • 37 нямам притеснения!

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "Купи,ли си календар":

    Всички от Колективния западнНАЛ и техните слуги не свалят очи от Путин. Ако беше друг, Елцин например (те много го обичаха - калинка, калинка...) нямаше да се сещат за него. Слугите им много добре знаят духовния ръст на политика Путин и ТОВА ГИ ПЛАШИ. Защо не говорят за великана зеленилото? Плашете се! Имате основание.
  • 38 да допълня

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "ЕВРОНЮЗ":

    Освен ОК, има още няколко държави с дерогация, които не искат да влизат засега (вече повече от 20 години)в еврозоната. Между тях са Полша, Чехия, Унгария, Румъния. Всички те са МНОГО повече подготвени за еврозоната и силни от България, но България се пъчи да влиза в еврозоната, макар НИЩО досега да не е направила по подготовката. ПАК ЧАКАТ да ни приемат по милост.
    Друг е въпросът докога ще съществува еврозоната. Тогава най-големите радетели ще станат най-гобемите противници - справки досега кокорчо, про100ия киро, нискочелия син на комунист от службите ивайло мирчев и т.н.
    А що се отнася до второто място, преди еврото беше германската МАРКА.
  • 39 Мечтите на рубларя

    6 9 Отговор
    Как пък няма една държава на света да иска да ползва БРИКС рублите, пфуу, Конго бе, Чад или Еритрея дори

    Коментиран от #45

  • 40 Сандо

    2 2 Отговор
    Някои така ги хвалят когато са на смъртния одър.
  • 41 Сандо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако продължаваме така след няколко години и за турски вилает няма да ставаме.
  • 42 любител

    5 3 Отговор
    пълна глупост да минаваме на евро и то като долара след година две ще става само за тапети на кенефите.
  • 43 ТАКА ЛИ

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Еврото си е евро.Стабилна валута.":

    има много по стабилни валути швейцарският франк, канадски долар, японската йена и др....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Нддм

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Мечтите на рубларя":

    Краваря не дава
  • 46 Икономическа логика

    3 2 Отговор
    При положение че ЕС издиша по отношение на производството, най-добрите дни на еврото са минали. Сега юанът е на мода, и бъдещата валута на БРИКС.
  • 47 Хохохо

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Що??":

    А бе те в Русия не искат вече рубли, ти в Англия ще ги пласираш.