Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 07:21 7 573 66

Отказ от еврото? Германските икономисти са в ужас

  • еврозона-
  • алтернатива за германия-
  • германия-
  • евро-
  • пари-
  • икономисти-
  • икономика-
  • ес-
  • референдум-
  • търговия

Въвеждането на еврото избави бизнеса от рисковете на валутните колебания, които усложняваха международната търговия

Отказ от еврото? Германските икономисти са в ужас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германия да изгуби 2 милиона работни места, а икономиката на страната да се окаже неконкурентоспособна и да се свие с цели 500 милиарда евро - до такива драматични последствия могат да доведат някои програмни позиции на популистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предупреждават водещи икономисти. Според последните проучвания популистката партия в момента събира подкрепата на около 20-25% от германските избиратели.

Политиката на АзГ може да разори Германия?

Повод за предупрежденията на икономистите даде съпредседателката на партията Алис Вайдел, която може да стане и кандидатка за канцлер на страната. В интервю за "Файненшъл Таймс" тя казва, че едно германско правителство под ръководството на нейната партия ще предприеме стъпки за ограничаване на правомощията на Еврокомисията и за радикални промени в ЕС, за да получели страните членки повече суверенитет. Не стане ли това, добавя Вайдел, и в Германия може да се проведе референдум за излизане от Евросъюза по примера на Брекзит. Такъв план означава и неизбежен развод с общата европейска валута - еврото, и връщане към германската марка. Идеята изобщо не е нова за тази партия, която някой наричат "дяснопопулистка", други - "крайнодясна", а правоохранителните органи дори я определят за "дясноекстремистка" .

АзГ беше основана през 2013 година тъкмо от "евроскептици“, които призоваваха страната да се върне към марките. Тогава този призив не получи особена подкрепа, но днес партията регистрира успехи в редица регионални избори в Германия, а вероятно ще отбележи такива и на следващите национални.

Относно възгледите на Вайдел, споделени пред британския всекидневник по повод годишнината от Брекзит, ръководителят на Германския институт за икономически изследвания Марсел Фрачер категорично заявява: "Икономическите вреди от напускане на ЕС и отказ от еврото биха били максимални." Директорът на Института за световна икономика професор Лорис Шуларик добавя: "Толкова тясно сме обвързани с Европа, че едно рязко напускане на ЕС ще ни струва страшно скъпо." Най-ясна и недвусмислена позиция обаче заема директорът на Института за германска икономика Михаел Хютер: "Ако някой иска да разори страната ни, трябва да постъпи именно така."

Стотици милиарди евро загуба от "Декзит"

Хютер цитира изследване на британски учени, според което в резултат от Брекзит БВП на Обединеното кралство е спаднал с 6% или ежегодно с цели 163 милиарда евро. Германският експерт стига до извода, че за Федералната република загубите могат да възлязат на 400 до 500 милиарда евро. Професорът припомня, че благодарение на общия пазар нито една друга държава в ЕС не е увеличила в такава огромна степен своя износ, както Германия. А въвеждането на еврото избави бизнеса от рисковете на валутните колебания, които усложняваха международната търговия.

В обобщение ръководителят на авторитетния икономически институт казва: "Ако приемем, че Германия ще пропусне икономически ръст от около 5% от БВП, то броят на заетите ще спадне с 2,2 милиона души." Всяко осмо работно място в страната зависи от износа към държави от ЕС, към които текат цели 55% от германския експорт. Професор Фрачер също прогнозира милиони нови безработни в Германия и предупреждава, че ще бъдат закрити именно част от най-добрите работни места в индустрията. Той припомня, че за Германия щетите ще бъдат по-големи от тези, които претърпя Великобритания след Брекзит - просто защото германската промишленост изнася повече.

"Икономическа глупост"

"Предполагам, че госпожа Вайдел отдавна не ходила във Великобритания, иначе щеше да знае каква катастрофа се оказа Брекзит, например за цялото британско здравеопазване", казва икономистът. Ларс Фелд, професор от университетът във Фрайбург, който ръководи и консултативен орган към германското правителство, описва политиките на АзГ така: "Отказът от еврото, а още повече и от ЕС, биха се превърнали в програма за унищожаването на благосъстоянието на Германия." Той също припомня, че страната печели много от общия пазар и единната валута и не бива да се отказва от успешния бизнес модел от последните десетилетия.

Икономистите критикуват не само конкретните изявления на Алис Вайдел, но и принципните позиции на АзГ за самоизолация на Германия, защото такива идеи биха разрушили конкурентните преимущества на Германия на международния пазар. С оценката на топ икономистите са съгласни и лидерите на редица германски предприемачески организации. Сред тях са президентът на Германските търговско-промишлени камари Петер Адриан и Мари-Кристине Остерман, която е начело на организацията на семейните фирми. Лидерката на организация, обединяваща 6500 компании, нарича идеите за напускане на ЕС "икономическа глупост" и същинска "отрова за средния бизнес, който е ориентиран към експорта".

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    161 10 Отговор
    Локомотива на ЕС свърши въглищата и кара по инерция.

    Коментиран от #20, #49

  • 2 Петев

    50 78 Отговор
    Германия за три години е загубила 500 милиарда заради вас и другите комунисти.
  • 3 фен на сидеров

    120 21 Отговор
    подкрепям АзГ !!! алтернатива на евролиберастожендърята !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тити

    10 86 Отговор
    Глупост беше да инвестират е раша и Китай.

    Коментиран от #8, #52, #66

  • 6 Хохо Бохо

    79 6 Отговор
    Гастурбайтерите поне от една година намаляват
  • 7 😉........

    17 102 Отговор
    Тази е германската "копейкина", във всяка държава си има по няколко луди за връзване.

    Коментиран от #23, #46

  • 8 ИКОНОМИСТ

    147 11 Отговор

    До коментар #5 от "Тити":

    А къде да инвестират бе разбирач? Инвестициите в Китай и Русия бяха със супер възвращаемост. Проблема на Европа е че окупирана от САЩ и в момента един дето не си помни името я жертва и той не знае за какво.
  • 9 гьобелс

    80 7 Отговор
    Изумен съм. Статийката е фашизъм в действие.
  • 10 Голф Щрасе, Перник

    102 4 Отговор
    Напълниха я с безделници тая Германия, а Америка й смуче парите.

    Дано да не свърши като едно време.
  • 11 Иван

    25 52 Отговор
    Популисти и тъп народ който да им вярва има във всички държави. Даже и в България. И днес самолетите пръскат грип. Видях ги. 😂😂😂😂

    Коментиран от #15

  • 12 Име

    2 3 Отговор
    Защо?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гошо

    8 38 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Няма страшно бе След демонстрациите оня ден на араболюбците край с АзГ
  • 16 Мхм

    41 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дойче зеле":

    Че еврото германците го искаха не Франция или Италия или Испания
  • 17 Айзенхауер

    71 4 Отговор
    А британските и американските военни окупационни части и власти ще бъдат ли изтеглени от Германия!? Както руснаците се изптеглиха от Източна Германия?! И ще напускат ли НАТО - заедно с Швейцария и Австрия, Германия да стане неутрална?!
  • 18 БСП за България и Радев

    64 4 Отговор
    AзГ е единственото спасение за Германия и Европа от неонацизма и е подкрепяна от структурите на другаря Путин. Само тази партия се обяви против помощите за наркомана и излизане на Германия от войната в Украйна срещу Русия. Дано немците скоро поставят АзГ на власт иначе Т-14 Армата трябва да направят пътуване до Берлин и тази партия ще им бъде наложена

    Коментиран от #42

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БНД

    73 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Той "локомотовът" беше на газ! Ама британците чрез бандеровците взривиха тръбите! Сега и американците спират втечнения газ и железничарите стачкуват!
  • 21 българина

    70 2 Отговор
    извинете, но кой разори Германия сега? Афд ли? очевидно трябва да се прави обратното на това което се прави последните 30 г Никаква ислямска миграция, никакви правомощия за ЕП ЕК ЕЦБ и нпо та! ние много ли сме добре?

    Коментиран от #41

  • 22 Някой

    60 2 Отговор
    Споко, когатро България влезе в ерврозоната, германците сами ще искат да излязат от там. Щото, дето България се е намърдала, не е просъществувало много.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бурени

    42 1 Отговор
    Малко някой нормален да се появи в Швабистан и започват да го ядат. Червиво е това племе в ядрото си, заради това и от острова и от сащисаните нищо не става, все от тяхната нога са.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 безпартиен

    23 0 Отговор
    Уеб Истинската Германия и истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!
  • 28 Студопор

    41 2 Отговор
    Германците искат да го махнат, българите - да го приемат. Що е то? Еврото!
  • 29 Демократ

    4 44 Отговор
    Неслучайно тази партия е финансирана и създадена от Кремъл точно в Източна Германия. Колко разрушителна е силата на империята на злото и лъжата се вижда точно в Германия. Тя успя да раздели една огромна нация на две и проми мозъците на съветската източна Германия до такава степен, че и до днес не могат да се отърват от последиците. Това е чумата и на 21 век. Германия все пак е демократична държава и ще се справи с тази зловредна партия по законен път, в България обаче няма никакви признаци на желание за справяне с копейкин. Лаенето му продължава от трибуната на Парламента, но да се надяваме,че хората ще го пратят на политическото бунище.

    Коментиран от #31, #34, #39, #47

  • 30 Райнхард

    41 0 Отговор
    САЩ е като един питон омотан около жертвата си Германия и я задушава все повече като накрая ако нещо не сторим ще я погълне! Това се отнася между впрочем и за цяла Европа!
  • 31 ...

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "Демократ":

    Наивник
  • 32 руски мечти

    3 28 Отговор
    Статията е платена с рубли! :))))

    Коментиран от #64

  • 33 Историк

    4 26 Отговор
    Прави впечатление,че всички неонацистки лидери са с еднакво изражение на лицата и пози на телата - изкривени от злоба и ненавист ,освирепели, крещящи, заплашващи, размахват свити юмруци. Самите те показват ясно,че са заплаха за всички, които не са съгласни с тях. Психолозите трябва да си кажат думата и да се приемат закони такива социопати да не бъдат допускани до власт. Като се започне от Тръмп, който заплашва САЩ и света и се стигне до нашия Копейкин. Те се харесват помежду си и повличат подире си чугунени безмозъчни глави и затова са много опасни. Ясните диктатори като Путин са ясни на какво са способни.

    Коментиран от #36, #38

  • 34 Аланкоу

    28 1 Отговор

    До коментар #29 от "Демократ":

    Властта атакува опозицията, и иска да я забрани, защото я застрашава да я свали от власт.

    За зомбираните от пропагандата това е нормално поведение на властта. Това е зелта на пропагандата - да накара подчинените й да я подкрепят и да не критикуват.
    За разумните хора това е фашизъм в най-чистия му вид отпреди 100 години.
  • 35 Минувач

    38 0 Отговор
    Две неща правят впечатление:
    1. АзГ предлага РЕФЕРЕНДУМ за ЕС и еврото! Тя не казва Германия да излиза или да върне марката на своя глава. Тя казва - нека НАРОДЪТ реши! Прегледал съм им програмата, свалих пдф файла от около 75 страници, на английски е и ясно са посочени позициите им. На 99% са аналогични на тези на Възраждане - засилване на германската армия, която трябва сама да може да защитава страната без да разчита на американските бази, борба с имиграцията на всички нива, демографска политика, референдуми за еврото, а ако трябва и за ЕС, за махане на американските бази, пенсионна реформа. Всичко това тук се определя за про-руско, смях! А това си е про-германско там и про-българско тук, защита на суверинитет и идентичност, съобразяване с мнението на народа, най-висшата форма на демокрация и референдуми.
    2. Глобалисткото общество, подчинено, разбира се на първо място на американския интерес, изпада в свиреп ужас от думата РЕФЕРЕНДУМ! За каква демокрация говорим, когато уж тези демократи забраняват референдумите (виждаме го в България сега за еврото), а другите уж лоши крайно-десни предлагат точно референдумна демокрация, пряка демокрация, най-висшата и форма! Явява се борба на съвременна, розова диктатура, която се заддържа само заради контрола им над медиите срещу опонентите и, но които са определяни за крайни, за лоши и несъвместими с глобалистките интереси.

    Коментиран от #44

  • 36 Бай Джойдън

    24 1 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    Фашистките диктатори са точно Байдън, Фон Лайнен, Ж. Борел, които треперят да не им вземе властта Тръмп.


    А вие промитите соросоиди си се страхувайте за настоящите си господари. Може да плачете вместо тях. Народът ще ги измете един ден. Дано да ги осъди после някакъв народен съд. Защото официалният съд защитава властта.
  • 37 Факт

    22 1 Отговор
    Разбира се сега ционистите-евреи ще направят такива фалшиви проучвания, с цел да опетнят набиращата народна подкрепа партия Алтернатива за Германия. По този начин искат да я изкарат от играта и да продължават да натискат с крак истинския немски народ в калта и да го репресират! Истината обаче е че само "Алтернатива за Германия" може да спаси Германия от гибелта, която се задава с бясна скорост! Питам само кой докара милиони "бежанци" в Германия ? Алтернатива за Германия ? не мисля! Точно нейните опоненти - подлоги на ционистите -евреи!
  • 38 Демократ

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    А такива дрррти пенн деели като теб самата природа ги е забранила.Времето ти изтича,без значение харесва ли ти или не.
  • 39 Минувач

    33 0 Отговор

    До коментар #29 от "Демократ":

    Виждам, че си се захласнал от сороската пропаганда.. Първо - кога и как реши, че АзГ е финансирана и създадена от Кремъл? Защото явно дори германските служби нямат такава информация и доказателства, за да ги обвинят и съдят, но ти си подвластен явно на някаква жълта, платена и конторлирана медийна пропаганда, чиято цел е да хвърля кал, която не може да се докаже, но имаща за цел само да прилапа плиткомислещи и лековерни хорица. НИКОЙ няма никаква информация и доказателства за връзки на АзГ с Русия!
    Въпрос 2 - примерът е от България. Имаме ясни и доказани плащания, не просто одобрения, а ПЛАЩАНИЯ от Америка за България на редица политици, организации, журналисти. Имаме 100% явно финансиране от САЩ, което никой не оспорва, дори и тези, които поличават парите. Защо това не е проблем, питам аз? Кой би давал пари без да има полза и изгода от това? Защо вече над 10 години прокаратурата прави десетки разследвания и подслушвания срещу Възраждане, а нямат и едно доказателство за връзки с Русия. Преди беше Гешев и ББ, сега ПП държат всичко, но няма нищо. Но умело се хвърля кал по тях от контролирани медии и лица, за да повярват лековерните на слуховете.
    Въпрос -2: Ако АзГ (както и Възраждане) са про-руски партии, по каква логика ще искат РЕФЕРЕНДУМИ????? Та, какво им гарантира, че целият народ ще гласува по руския интерес. А обратното - сегашните управляващи пионки не искат и да чуят за гласа на народите си!
    Само битката РЕФЕРЕНДУМИ срещи НЕ-РЕФЕРЕНДУМИ трябва
  • 40 Минувач

    16 0 Отговор
    ....
    Само битката РЕФЕРЕНДУМИ срещи НЕ-РЕФЕРЕНДУМИ трябва да ти е достатъчна, за да си дадеш сметка, кой кой е!
  • 41 Реплика

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "българина":

    Въвеждането на еврото всъщност бе първата стъпка към създаването на Европейски щати.Приемането на обща конституция в ЕС не се осъществи през 2016.Интересно е какво ще последва.
  • 42 За да се довлече панцера армата

    2 10 Отговор

    До коментар #18 от "БСП за България и Радев":

    на собствен ход до Берлин без буксир,трябва отново американците да снабдят блатните "инженери" с дизелови двигатели и трансмисии.Давай го по-скромно с пропагандата бл.я.дотрол-е !
  • 43 нннн

    9 1 Отговор
    Глупости! Имаме представа за Германия и преди еврото, с марката. Изобщо не бе за оплакване! No1 си беше. За кой ли път се уверявам, че за ДВ ,,Лъжата е истина. Истината е лъжа."/Оруел/
  • 44 АРГОН

    12 3 Отговор

    До коментар #35 от "Минувач":

    Абсолютно си прав, с едно малко изключение - Германия не е подчинена на Америка, а на Глобалната еврейска мафия.

    4ифytиtе контролират и САЩ и Европейския съюз.
  • 45 батерия

    11 3 Отговор
    Германия май ще се откаже от еврото, а нашите умници се напъват да го въвеждат... малоuмници. И с пяна на устата ни убеждават, че това е правилното.
  • 46 гост

    3 13 Отговор

    До коментар #7 от "😉........":

    Тази изобщо не е луда , както и нашия Копейкин , луди и то много да тия дето гласуват за тях , щото после ще им сърбат попарата без лъжица , а те ще изчезнат с милионите си в някоя държавица без екстрадиция !! Само виж какъв просяк без 5 лева беше Копейкин преди да стане " патриот" и с какви милиони се разпорежда сега !

    Коментиран от #54, #56

  • 47 Иван Ц

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Демократ":

    Германия Е Европа!!! Какво щяло да стане с Германия, а какво ще стане с ЕС? Холандия е единствената друга страна, която е в много добро финансово състояние... Франция е на ръба, Италия-150% или 3 трлн. долара външен дълг, Испания същата история... Швеция, Дания, Белгия, Финландия са с прекалено малобройно население, за да могат поемат издръжката на ЕС! Напускането на Германия би означавало разпадане на целия ЕС до 5-6 години НАЙ-много! В момента ЕС се управлява от хора, които никой не ги е избрал, а са назначени там и видимо водят Европа към самоубийство! Защо тези "германски" икономисти не кажат на колко възлиза дотук загубата на Германия от отказа на евтин руски газ и отказа от евтините енергийни ресурси, издръжката на Украйна, отказа от 150 милионният руски пазар (5-тият най-голям търговски партньор на ЕС до 2021г. след САЩ, Великобритания, Китай и Швейцария), локдауните и ваксините от ковид пандемията... Почти за 6 месеца цялата икономика и производство беше замръзено... КОЙ нормален човек би спрял да си изкарва, цялото стадо на паша, защото 2-3 овци са се разболяли и умряли, вместо да изолира болните... Само че опростено, до това ниво няма паша-няма мляко, чак става ясно, а в международната икономика същата причинно-следствена връзка е няколко хиляди пъти по-сложна... ЕЦБ отпусна 700 милиарда евро, а откъде ги взе? Не просто ги напечата... Когато имаш 10 ябълки, 10 круши и 20 хартийки, за да ги разменяш, ако добавиш още 20 хартийки, това променя ли бр

    Коментиран от #48, #51

  • 48 Иван Ц

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Иван Ц":

    Заби 2/3 от коментара ми изчезна, а точно там беше важното... Накратко: не знам за АзГ и източногерманците дали са демократични, но ако намираш действията на сегашното немско правителство и ЕС за демократични, а всички несъгласни с това за прости комунисти и рубладжий, докажи го! Откликни на призива на Просто Кирчо от миналата година и дари една заплата за Украйна! П.П. Копейкин защитава Българският национален интерес, но единствено докато той не започне да се разминава с руският такъв...

    Коментиран от #58

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 смешковци

    0 6 Отговор
    Като сте толкова големи умници защо допуснахте създаването на подобна партия. Вие си създавате сами трудности и после се борите сами със себе си.
  • 51 Факт

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Иван Ц":

    Браво ! Забрави да споменеш: колко струва на немския народ да хрантути "бежанците" дето умишлено им натресоха ? Ционистите-евреи искат да унищожат Европа и бялото население с довеждането на милиони "бежанци" от Африка и "Арабия".
  • 52 да да

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тити":

    лъжиш и лижеш както винаги..защото в рубли плащанията са забранени..по-скоро плащат на нпо -та за да ни вкарат в трета глуха..всичко ОМРЯ..европа нон стоп в стачки..защо ли? без руски ресурси няма конкуренция със сащ и китай..прехвалената германската икономика отива под вода..
  • 53 000013

    2 0 Отговор
    Ала бала , британците да не им се срина икономиката като неприеха ерото ?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Минувач

    9 1 Отговор
    ....
    Друг факт - Костадинов НИКОГА не се продаде, не стана златен пръст, като бившите патриоти, за се облажи с власт, да вземе някое министерство, разпределяне на огромните пари по фондове и поръчки. НИКОГА не предаде избирателите си и не влезе в политическите схеми. А дали, ако беше корумпиран, нямаше да направи точно това, облажване и пенсиониране, без значение, че повече никой няма да гласува за него повече.
    А относно субсидиите на Възраждане, няколкократно прокуратурата проверява всичко и няма нищо нередно!
  • 56 Минувач

    6 1 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Благодаря за коментара ти, защото ти си явното доказателство за плиткомислие, говорене на килограм, по медийна инерция, по слухове, по неумение за разграничаване на факти от реалност, колкото и явни да са фактите.
    За т.нар. Копейкин - Възраждане и Костадинов са многократно разследване за разпределянето на субсидиите на партията, за финансирането за купуването на къщата му, за всичко! Разследвани са от онази прокаратура и служби по Гешово и ББ време от ония същите, които се опитваха всякчески дори да забранят партията. Резултат - НИЩО! Не могат да намерят и едно нещо, за което да осъдят Костадинов, нада, нула, зеро!
    Но какви са фактите и това, което виждаме - Костадинов е купил къщата си с БАНКОВ КРЕДИТ, който и сега и за още много години ще изплаща. Дефакто излиза, че къщата се явява не негова, а на банката, докато не я изплати. Отделно тая къща е на тъпо място във Варна (варненец съм и знам много добре), един вилно-селски район, нямаш нищо общо с районите където купуват и живеят варненските милионери. А самата къща е просто къща, нищо общо с палатите на гореспоменатите милионери.
    Отделно Костадинов има един тъп Форд, често прави видеа от него, докато шофира. Не е, като някои други изявени политици с бронирани ес-класи и луксозни лимузини.
    Друг факт - Костадинов НИКОГА не се продаде, не стана златен пръст, като бившите патриоти, за се облажи с власт, да вземе някое министерство, разпределяне на огромните пари по фондове и поръчки. НИКОГА не предаде из
  • 57 От страни

    3 0 Отговор
    Санкциите работят. Давай още. Още има ардъм.
  • 58 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Иван Ц":

    Евала Иване. Много точно.
  • 59 Другият един

    6 0 Отговор
    Ако Германия по някакъв начин не се спогоди с Русия което вече ще бъде изключително трудно нищо добро не я чака И не да мине към марката ами и към злато и сребро да мине конкуренто неспособността и ще остане Другата и алтернатива е да победи Русия във война на където май е тръгнала ама тогава няма да има Германия и не само Германия а и другите дето и припяват че и нас барабар с тях От САЩ помощ няма да получат щото залогът е и съществуването и на САЩ Абе толкова прости и зависими хора ли го управляват този ЕС че да не виждат че не могат да воюват срещу Русия и Китай които много добре знаят че след като запада се справи с едната идва ред на другата Руско Китайската дружба ще бъде вечна до като свят светува колкото и да му е неприятно на някой и това го сътвори ха същите тези дето хвърлиха Украйна в дупката на мечката Сега само невероятни отстъпки могат да помогнат за нормализиране на отношенията щото идва нещо още по лошо - въоръжаване на хутите и обучение по украйнски образец само че не от запада а от Русия и Китай
  • 60 Dw И някойси Адрей Гурков???

    9 0 Отговор
    Плюят и плачат по Вайдел и Германия! Германия ще е втората Напуснала ЕС и отказала се от Еврото!! Зелените Идиоти и Ковидарите Счупиха, икономиката на Германия!!
  • 61 иво

    8 0 Отговор
    Малоумният катър Шолц и глу...павата патка ще я довършат това го знам със сигурност ако така вървят нещата.

    Коментиран от #65

  • 62 Тиквата

    2 0 Отговор
    Може би и за германците, да ги командват дърти пръдльовци от Брюксел не е добра опция и германците са започнали да се събуждат.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 нелепости

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "руски мечти":

    на продажник и храненик на козяк.
  • 65 шолц е внук

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "иво":

    на служител от СС при Хитлер (както и Доналд Туск) и такива ни управляват. Лошото е, че ОЩЕ ПО-СЛАБИ са, но напористи.
  • 66 разбирам

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тити":

    Ти си самоцелен събирач на минуси на твоите "мъдрости". Нормален човек си прави изводи от това.
Новини по държави: