Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 19:40 2 998 74

Защо България иска еврото: Асен Василев пред "Ди Велт“

  • еврозона-
  • асен василев-
  • евро-
  • българия-
  • ес-
  • ди велт-
  • икономика-
  • инфлация-
  • корупция

Въвеждането на еврото ще пести на България средства, казва финансовият министър Асен Василев

Защо България иска еврото: Асен Василев пред "Ди Велт“ - 1
Снимка: БГНЕС

Защо България иска да въведе еврото? В отговор на този въпрос на „Ди Велт“ финансовият министър Асен Василев казва, че присъединяването на България към еврозоната е закъсняло. Той посочва, че левът още от 1997 година е вързан за германската марка, а от 2007 година - с еврото. Това означава, че Европейската централна банка от години определя индиректно българската парична политика. „Но ние не присъстваме, когато се взимат решенията. От тази гледна точка с присъединяването на България към еврозоната ще си възвърнем в определена степен контрола върху нашата валута“, обяснява Василев.

Въвеждането на еврото ще пести на България пари

Той обаче допълва, че основният мотив е друг – чрез въвеждането на еврото българската икономика ще пести много средства, тъй като 60 процента от търговията на страната е с други европейски държави, а заради различните валути разходите за извършването на транзакциите са високи. Според изчисленията на Василев става дума за един милиард евро или един процент от българския БВП.

Пред германското издание Асен Василев изразява оптимизма си, че от първи януари 2025 година България ще е в еврозоната и изтъква аргументи като този, че задлъжнялостта на страната от 22% е втората най-ниска в целия ЕС и далеч под максимално допустимото ниво от 60 на сто. България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от три процента дефицит. Пред „Тагесшпигел“ Василев казва, че 2023 година е приключена с дефицит от 2,2 процента.

Инфлацията в България

Все пак проблем има, не крие финансовият министър пред германското издание и посочва твърде високата инфлация от пет процента. Но и в това отношение той проявява оптимизъм. Прогнозата на министъра е, че през юни или най-късно през септември инфлацията ще слезе до изискваното ниво. Както посочва „Ди Велт“ - в момента то е 2,5 процента. А както отбелязва Василев в "Тагесшпигел" - инфлацията в България спада по-бързо, отколкото в другите европейски страни, затова вероятно критерият ще бъде покрит още тази година.

Министър Василев заявява през германското издание, че не вижда никакви причини да се отлага повече присъединяването на България към еврозоната– банките са готови и в технологичен план, а новите евромонети са в процес на изработване. Допитванията сочат, че повечето българи подкрепят присъединяването на България към еврозоната, казва още Асен Василев. А поддръжката от страна на икономиката е още по-голяма.

Пред "Тагесшпигел" министърът изтъква, че цялата икономика на България де факто работи с евро, което се вижда в различни сфери, включително при сделките с недвижими имоти. Освен това голяма част от българите получават доходи в евро и имат сметки в евро. С други думи общата европейска валута нито е нещо застрашително, нито нещо непознато. Василев отговаря и на едно широко изтъквано опасение, като казва, че присъединяването на Хърватия към еврозоната е показало, че поскъпването там е било едва 0,2 – 0,3 процента.

Политическа нестабилност и корупция

А какво влияние могат да окажат политическата нестабилност в България, където бяха проведени пет парламентарни избора в рамките на пет години, и темите за прането на пари и корупцията? Финансовият министър казва пред "Ди Велт", че през последните години България въпреки всичко е успяла да задържи дефицита под три процента.

А по отношение на борбата срещу корупцията той изтъква: „Правомощията на Антикорупционната комисия и на главния прокурор бяха разширени значително. Пред набелязаните от правителството мерки за борба с корупцията вече няма никакви пречки“. Пред "Тагесшпигел" министърът споделя и очакванията си да се разшири сферата на действие на разследващите органи - за да бъдат те в състояние да проследяват комплексни транзакции през повече страни.

В името на икономическата стабилност на България през следващите години според Василев е необходимо да бъдат повишени заплатите – включително и поради това, че над един милион българи са заминали за чужбина, защото там печелят повече. Същевременно данните сочат, че през 2022 година за първи път хората, върнали се в България от Европа, са повече от заминалите.

Слабости на еврото?

Асен Василев коментира и темата за слабостите на еврото: „Решаващо за бъдещето на еврото, според мен, ще е дали всички заедно ще успеем да повишим конкурентоспособността на европейската икономика като цяло. Трябва да се сложи ред в Европа в енергиен план – защото не може в Европа енергийните разходи да са трайно по-високи от тези в САЩ или в Китай. Това е сериозен проблем, който се отразява и на съвместната валута“.

Затова препоръката на Василев е за комбинация от технологии и енергийни източници, които да осигурят конкурентоспособността в дългосрочен план. Той посочва, че България инвестира много във фотоволтаиката и във вятърната енергия, в нови водни централи, както и в ядрени.

Министърът казва пред германското издание, че другият фактор за бъдещето на еврото е регулацията на трудовия пазар. Поясненията, които Василев дава по този повод, са следните: „През последните 10-15 години Европа допусна неконтролирана миграция – за разлика от Канада или Австралия. И в Европа миграцията трябва да е по-тясно обвързана с това, от което имат нужда работодателите. Ние търсим най-вече хора, които се интегрират в обществото, плащат данъци и могат да работят“.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    120 8 Отговор
    Не България го иска......Кофите политици го искат!!!!!
  • 2 Иванушка 🇷🇺

    95 6 Отговор
    Кокорчо е Ивънземното, тва не може да е Човек 😄😄😄
  • 3 Вашето Мнение

    103 6 Отговор
    Това опуленото се оказа международен гешефтар. Съдят го партньори по цял свят. Всяка изречена от него дума е измама.
  • 4 ДюДю

    98 5 Отговор
    За да гепите валутния резерв и да плащаме дълговете на началниците. Не говори от мое име, ма!
  • 5 ДюДю

    86 4 Отговор
    Гледайте при Карбовски какво мисли за това нещо Стив Ханке....
  • 6 дядо поп

    99 6 Отговор
    Защо не проверите колко го иска България еврото с един референдум?

    Коментиран от #13

  • 7 ТаУмВзе

    66 4 Отговор
    КОЯ БЪЛГАРИЯ У КВО ЕВРО? Нали се набута Срещу Русия съюзчето на краварите. ТВА Е ГЕНОЦИД ПО МЕДИЙКИ БРЕ.

    Коментиран от #12

  • 8 Мое мнение

    81 4 Отговор
    "Защо България иска еврото: Асен Василев пред "Ди Велт""....България не иска Еврото. Сглобката иска Еврото. Защото едно е да гепиш 1 милиард лева, а съвсем друго си е като гепиш 1 милиард Евро.
  • 9 Този малоумник да е на ясно

    76 7 Отговор
    НЕ ИСКАМЕ ЕВРОТО ! РАЗБРА ЛИ БЕ ГОВЕДО ?

    Коментиран от #18

  • 10 Цензура

    70 7 Отговор
    Не БЪЛГАРИЯ иска еврото, ококорен наглецо !!! ВИЕ го искате, защото изпълнявате заповеди отвън !!! Решението на т.нар. Конституционен "съд" за отхвърляне на референдума, въпреки изпълнението на всички законови изисквания, е престъпление срещу държавата и народа. Българските граждани днес официално бяха лишени от граждански права - ДЕМОКРАЦИЯТА Е МЪРТВА !!!

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Цензура

    61 3 Отговор

    До коментар #10 от "Цензура":

    Интересно какво ще стане, когато се емитират огромно количество еврооблигации, които ще бъдат общи за всички държави от еврозоната? - Ами много просто - НИЕ ще плащаме дълговете на гърци, италианци, португалци - а дълговете им са огромни !!!

    Коментиран от #20

  • 12 ТаУмВзе

    25 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Помните ли що Немските марки се Сринаха едно време? А само доларес беше.
  • 13 А бе

    10 51 Отговор

    До коментар #6 от "дядо поп":

    То се видя, 600 000 искат лева, останалите евро.

    Коментиран от #38

  • 14 Голям праз

    36 2 Отговор
    Как защо? За да гепи!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 България

    55 5 Отговор
    Не, не искаме еврото. Искаме си лева.

    Защо Англия не въведе еврото?
    Швейцария?

    Коментиран от #32

  • 17 ЕВРОКОПЕЙКИН

    9 35 Отговор
    Еврокопейкин е против еврото!

    Коментиран от #48

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сатана Z

    40 5 Отговор
    Българският режим и олигархията искат € и да докопат 40 милиарда ойро от БНБ.Лява ръка-десен джоб.А за народа ,един голям КР
  • 20 Ха Ха

    4 11 Отговор

    До коментар #11 от "Цензура":

    Ти първо си плати тока, пък квото остане ще го разпределим за Европа!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Референдум

    45 4 Отговор
    Направете референдум.

    Тогава ще видите какво иска България


    А вие управляващите не сте никакви българи, а еничари, българоубийци, продажни слуги на чужди господари.
  • 23 ЕвроАтлантически лъжец

    43 5 Отговор
    И как без референдум разбра, че България иска еврото ?
  • 24 Пророк Еврия

    31 2 Отговор
    От много истерично искане на еврото да не минем в юани?

    Този неграмотник иска само мъжки ласки, но мъжете сме гнусливи, и няма да получи нищо. затова изпада в истерии.
  • 25 На селяните

    7 34 Отговор
    Евро не им трябва в хоремага не ги приемат ,дайте им рубли Костя каза рубли само за електората ,за мен евра
  • 26 Левенчо

    38 8 Отговор
    Кой иска еврото,само вие ненормалниците от властта..
    Народа кой го е питал.От началото на псевдодемокрацията един референдум не е имало,нито за пустинните от НАТО,нито за ЕС,сега и за еврото.
    Управляват ни награждачи и лизачи.
    Никой не може да пречупи народа в любовта към Русия.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Асена василева

    30 5 Отговор
    Щото така ни казаха от посолството 😏
  • 29 Време

    35 6 Отговор
    Еврото ще спести доброто бъдещето на БГ.
    Всички имаме роднини в чужбина.Питайте ги на запад за ценовия шок след еврозоната. Те даже досега (след десетки години) съжаляват за националтата си валута.
    1.Едно кафе на 1 януари 2025ще е 1 лев, На 31 декември 2025 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или
    18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!! Питайте ги за инфлацията в момента в Естония 13%
    2. Отношението Debt/GDP в Гърция, Италия, Испания е 150-200 %. В България е 25%,. Италианската индустрия е намаляла с 20% от времето на въвеждане на еврото.
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро, инфлация или по друг начин?
    3. Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро. Процесът започва на 1.10,2023 за корпорациите.
    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея
    5. Ипотечните кредити ще следват Euribor лихвите. В момента в БГ е 3.5%. Ще станат 6 %.
    6. Банките ни ще бъдат улеснени при вземане на заеми. Те ще се използват главно за потребление, а не за развитие на високи техниологии. (Напомнете ми за такива през последните 30 г). Отношението ни Debt/GDP ще расте неограничено 60-80-100%. Процентът на ипотеките ще е двоен.

    Коментиран от #35, #74

  • 30 ТИР

    27 5 Отговор
    Ако някой заявява че Държава иска нещо то е редно да запита Хората,,,,
  • 31 Костя дъ Простя

    9 26 Отговор
    Защо мълчите за Смешния Протест на Костя .

    Какви Жалки Капейки ,

    Големия 600 хиляден протест къде беше ?

    Хахахаха
  • 32 Къде сравняваш

    4 14 Отговор

    До коментар #16 от "България":

    Паунда и Франка с Лева , Умник.



    Боже прибирай си вересиите , по бързо.
  • 33 ЕлитZ

    1 13 Отговор
    Еврото е руски проект за да разберат кои са предателите и няма да ги има като самостоятелни играчи след време, тая игра е за столетия не ги разбирате , но не ви и трябва, живейте си ден за ден :)
  • 34 Номенклатурата е с много левове

    9 2 Отговор
    Които не вървят никъде освен в България и номенклатурата трябва да се съобразява с обикновенните хора в България след като влезем в еврозоната номенклатурата стават милионери в евро и започват да ги пазят от Европа както аристократи и няма да се съобразяват с хората в България
  • 35 Яне Сандански

    28 4 Отговор

    До коментар #29 от "Време":

    Абсолютно прав .В Испания преди Европа с 5000 песети пълниш една количка в хранителния магазин ,след вкарване на Еврото (30 евро са 5000 песети) излизаш от магазина празен .
  • 36 Бай Дън

    26 6 Отговор
    Проф. Стив Ханке ексклузивно пред bTV: Българският народ ще загуби от приемането на еврото. Само нашите виждат ползи!
  • 37 Кресна

    21 3 Отговор
    Темата е излишна .Ползата от еврото ще е само за бизнеса и политиците ,за народа ще е само загуба ,загуба и само загуба .Какво ще спечелят хората които нямат бизнес,хората които едва връзват двата края ? При заплата сега от 3000 лв примерно приравнено към еврото ще е 1460 евро ,но цените от 1 лв ще се приравни към 1.90 лв.Къде е доброто за хората ????
  • 38 Бай Дън

    3 12 Отговор

    До коментар #13 от "А бе":

    600 са гласували останалите както на изборите хора без мнение
  • 39 Асено пак ли лъжеш тука има тука нема!

    19 2 Отговор
    Асено една пропаднала крадла си фенка на София прайд
  • 40 Верно ли

    22 2 Отговор
    В некаква статия тук (пак на Зелето) пише, че в Германия вече се чуват гласове за излизане от Еврозоната, както и да става това, ние се бутаме да влизаме!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Симо

    23 5 Отговор
    България не иска еврото! Искат го Асен Василев и шайка.
  • 43 провинциалист

    21 4 Отговор
    България не иска да въведе еврото, еврото иска да се въведе в България.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 От страни

    19 2 Отговор
    Тоя ка гледа като пребозало теле. Искат еврото щото след въвеждане на еврото цените ще скочат с едно 20-30 процента. Да печатиш собствени пари е признак на суверенитет, да си даваш доброволно правото да печати друг парите е признак на колония. Като почнат да печатят те парите за българия тогава ще видите кон боб яде ли.

    Коментиран от #47, #50

  • 46 О. Ч. З

    22 2 Отговор
    България не иска еврото а това го искат политиците
    Ако България искаше еврото тия щяха да пуснат референдума на възраждане а не да го блокират
    И ако досега ЕЦБ се намесваше индиректно във работите след приемането ще стане директно
    Но само времето ще покаже проблема тук че всички носят политическа отговорност но още никой не е във затвора
  • 47 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "От страни":

    Извинявам се - България.
  • 48 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "ЕВРОКОПЕЙКИН":

    Ей, що не мирнеш бе - толкоз щуротии в коментарите ......
  • 49 Мда

    20 2 Отговор
    Сериозно ли педал.
    400 000 подписа и няма референдум.
    Демокрация ?
    Елементарници къде сте бе спите ли?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ревете ли... Ревете ли...????

    5 22 Отговор
    Продажни копейки и български продажници😂, ревете, България с приемането на еврото окончателно скъсва с руската ни зависимост, ставаме неразделна част от Европа, ставаме част от демократичен и развит свят, нямащ нищо общо с руските варвари и азиатски сатрапи като Китай, Северна Корея и Иран, разбрахте ли бе мушмули?, 😁👍🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲😉

    Коментиран от #60

  • 52 шарлатан шашмаджиев

    18 2 Отговор
    В България депозитите на населението са около 80 милиарда лева, с тези на фирмите около 120 милиарда лв/данни от икономически сайт/. По телевизията слушах и гледах хърватка, която каза, че след 10 месеца всичко което е струвало 1 куна в Хърватия, вече струва 1 евро. Това означава, че след 10 месеца в Еврозоната спестяванията на населението и на част от българските фирми /НЕ НА ТЕЗИ КОИТО СА ВЛОЖИЛИ ПАРИЧНИТЕ СИ СРЕДСТВА В РАЗНИ ОФШОРКИ, КАТО НЯКОИ НАШИ МИНИСТРИ/, ще се стопят на половина, а може и повече, зависи какъв ще бъде курса евро/лев. Съвременните средства да оберат обикновеният човек са БЕЗКРАЙНИ.
  • 53 Да запазим българския Лев !

    18 3 Отговор
    Ако искате да запазим последния си суверенитет , да запазим БНБ със собствена лихвена политика и лихви много по-ниски от европейските, ако искате да спасим обезпечението на валутния ни борд от 30 милиарда евро да не бъде откраднато и дадено на укронацистите излизайте и протестирайте!!!! Видя се, че Европа е фалирала и опря до нашите пари!!! Не вярвайте в никакъв случай на осъдени измамници като Асен Василев и останалите шарлатани!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 перничанин

    13 2 Отговор
    П ...Е.. .Д... А ...Л .
  • 56 ПРЕЗ ИНФЛАЦИЯТА КРАДЪТ НАРОДА

    10 1 Отговор
    Прогнозата на министъра е, че през юни или най-късно през септември инфлацията ще слезе до изискваното ниво. Както посочва „Ди Велт“ - в момента то е 50,5 процента. КОЙ ПОТТДЪРЖА ТАКАВА ИНФЛАЦИЯ, ДЪРЖАВАТА ЧРЕЗ ИЗМАМИ,
  • 57 ПЕДАЛ

    15 0 Отговор
    СОРОСОИД, ПРОДАЖНИК И .....
  • 58 Христо

    18 0 Отговор
    Професор Стив Хандке в интервюто на Карбовски каза, че приемането на еврото ще ликвидира валутния борд и ще отвърже безконтролно мощно харчене и взимане на заеми

    Коментиран от #64

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Коментар

    16 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ревете ли... Ревете ли...????":

    Дания и Швеция са извън еврозоната по свое желание.Това означава ли,че са руско зависими и имат общо с Китай, Северна Корея и Иран?
    Искате да откаднете милиардите,които са гарант по валутния борд и затова така натискате.После и да станете кредитни милионери ,за да си ходите по островите.Ясни сте като бял ден.
    Не е справдливо да не позволявате референдуми.Хората са се мъчили подписи да събират и накрая нищо.Само фашистите не позволяват референдуми.Вие фашисти ли сте?

    Коментиран от #63

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Щурчо

    18 0 Отговор
    Кой му дава правото на тоя да говори от името на България и съответно да лъже. А, дали България иска или не иска евро, може да каже народа по единствения демократичен начин-Референдум. Е., да ама не. Страх го е тоя и нему подобните от референдум. А народа над 50% не иска евро. Значи Василев, лъже.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ристьо.....

    2 14 Отговор

    До коментар #58 от "Христо":

    След като Гърция фалира ЕЦБ въведе изключително строг и безкомпромисен контрол на страните членки на еврозоната ползващи евро, така че няма да има без контролно харчене и теглене на заеми, защото всичко минава през контрола на ЕЦБ те си взеха поука от Гърция, и най много ще са недоволни перачите на мръсните руски пари в българските банки, защото контрола върху тях ще е повсеместен, ти и аз няма да пострадаме.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 бай Иван

    8 1 Отговор
    "Защо България иска еврото: Асен Василев пред "Ди Велт“"

    Кокорчо кой ти го каза туй,че не се сещам нещо?
  • 68 Чичо Дончо каза

    0 4 Отговор
    В конституцията,никъде не пише ,какво е официалното разплащателно средство в България.
  • 69 Студопор

    5 0 Отговор
    Ама България не иска еврото. Кокорчо го иска, защото са му казали, че го иска.
  • 70 Сор Рус

    5 0 Отговор
    България не иска еврото, мекеретата на посолството го искат, защото така са им казали
  • 71 Алооо

    7 0 Отговор
    Бързате да узаконите крадените левове в евро, нали!!?Идиоти крадливи и корумпирани. За трепане сте.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 факуса

    0 0 Отговор
    по интересен въпрос е що дания швеция чехия полша унгария и други не го искат,и що тез с еврото са с най големите дългове,вчера пишеше, че и францата е с 100% задлъжнялост
  • 74 В Рим

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Време":

    кафето е 1,10 евро в София 2,50 лв. на места и 4,00.
Новини по държави: