Last news in Fakti

5 Януари, 2024 17:56 2 499 20

Кой харчи най-малко за военни разходи в НАТО

  • нато-
  • белгия-
  • армия-
  • оръжие

Разчетите сочат, че през 2030 г. Брюксел ще харчи за отбрана 1,57 на сто, а през 2035 г. ще постигне два процента

Кой харчи най-малко за военни разходи в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белгия е на предпоследно място сред държавите в НАТО по разходи за отбрана, съобщиха местни медии, като се позоваха на данни от германски изследователски институт, пише БТА.

Миналата година страната е разполагала с военен бюджет, равен на 1,1 на сто от БВП при цел от два процента. Отбелязва се, че според белгийския министър на отбраната Людивин Дедондер тази година се предвижда разходите да достигнат 1,24 на сто от БВП. Разчетите сочат, че през 2030 г. Белгия ще харчи за отбрана 1,57 на сто, а през 2035 г. ще постигне два процента.

Данните показват, че по-малко разходи за отбрана в алианса прави единствено Люксембург с 0,7 на сто. Уточнява се, че засега едва 10 страни от пакта отговарят на изискванията, като Полша ги надвишава два пъти с разходи за отбрана от 3,9 на сто, следват Гърция с три процента и Естония с 2,7 на сто. Останалите, които изпълняват целта, са Финландия, Унгария, Литва, Латвия, Румъния, Словакия и Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    15 22 Отговор
    България с тия продажни марионетки и подлоги е най-големия донор и плаща най-много в НАТО и ЕС само и само марионетките и подлогите ни да живеят охолно и богато!

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    17 16 Отговор
    На кой му пука за НАТО , когато самото НАТО каза , че вече е голо , босо , и разоръжено !!!
  • 3 Оялите се западняци трябва

    14 13 Отговор
    да знаят, че ако руската армия не бъде сведена само до граничари, лошо и се пише на Европа. Белгия да не сравнява окупиралите я германци през 1940 г. с братушките. Последните откъдето минат трева не никне.
    „Хора, които се скитат из Европа и търсят какво могат да унищожат. Унищожават за забавление.“ - Фьодор Достоевски.

    Коментиран от #5

  • 4 Бай Дън

    15 12 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Донори сме на САЩ и Украйна.
  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    14 16 Отговор

    До коментар #3 от "Оялите се западняци трябва":

    Какво харесват слугите толкова много на тая Европа? Това че ви позволиха свободно да ходите да им слугувате на място и още не ви приемат за равни?

    Коментиран от #11

  • 6 Най умният естествено

    11 11 Отговор
    харчи най-малко за военни разходи в НАТО....
  • 7 Ъхъъъ....

    8 14 Отговор
    Полша, Гърция и Естония се оказват най простите парчета

    Коментиран от #13

  • 8 Всеки военен разход за НАТО

    10 13 Отговор
    са пари на вятъра и допълнителен риск за сигурността за донорите на практика. Старите хора са казали "гръм на метал удря" всеки лев за НАТО са за сметка на здравеопазване, образование, обществени фондове, социални дейности и винаги за сметка на "пролетариата" и средната класа до колкото съществува вече по света и България в частност
  • 9 гост

    8 13 Отговор
    Най-малко харчи Украйна! Целия масраф се плаща от "донорите" ! От друга страна в Украйна най-много се УСВОЯВА пак от "донорите" !
  • 10 Тези които изпълняват "целта"

    5 8 Отговор
    Не е толкова важно кои са, а важното е че за тази "цел" хората не са гласували нито пък на управляващите са я възлагали ! Тази "цел" със сигурност не е на средностатистическият европеец, а на побъркани олигофрени живеещи в паралелни реалности.
  • 11 Ти откога не си ходил в Русия!

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    А близките ти къде ходят на почивка?
  • 12 Всяко едно

    7 11 Отговор
    евро хвърлени за тези военни глупости са пари на вятъра, няма смисъл от всичко това. Нека да е МиР и никога да няма армий и пр. тъпотии
  • 13 оня с коня

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъъъ....":

    за Инфо РУСИЯ харчи не 3 като Полша ,а 6% от БВП + 30% от Общите федерални разходи/общо около 350-400Милиарда Евро/.което значи каквоооо?...Ами че по Простотия слага всички Натовски "Прости парчета" в Джоба си.
  • 14 Жица

    9 10 Отговор
    НАТО не е отбранителен съюз, а шоурум на ВПК на сащ. Всичко е търговия на оръжие

    Коментиран от #16

  • 15 Бесен-_ Язовец

    10 11 Отговор
    В България няма болница за деца, а хунтата на козяк ППДБ и ГЕРБ заедно с турската ДПС подаряват милиарди за рисунки.
  • 16 съгласен

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "Жица":

    И който не купува от САЩ, не са надеждни , троянски коне и всякакви други простотии се говорят по техен адрес.
  • 17 Бесен-_ Язовец

    6 10 Отговор
    За 3 години подариха на краварите пари за 50 болници за деца. В София болницата я оцениха на 100 милиона лева или колкото половин рисунка на Ф16.
  • 18 и пак

    0 8 Отговор
    някво мало.... душие, ми ако си ги произвеждаш ще имаш по малко разходи, което в случая с белгия не е така....мерилото военна мощ хартийки, понякога води до пълен крах на тия дето верат на хартийки.....
  • 19 факт

    3 7 Отговор
    Австрия
  • 20 Разпундриха

    1 0 Отговор
    Има една подробност-руснаците удрят военни обекти и меките китки това отлично го знаят,особено в сравнение с Израел. За два месеца в Газа загинаха повече цивилни отколкото за две години в Украйна. Укрите като пълни шушумиги повярваха,че Киев е защитен от въздуха и си набутаха военните предприятия във и около града. А руснаците по Коледа и Нова Година ги разпундриха.
Новини по държави: