Last news in Fakti

5 Януари, 2024 23:53 1 672 2

Напрежение между Никарагуа и САЩ заради арестуван епископ

  • aleteia-
  • сащ-
  • никарагуа-
  • роландо алварес-
  • епископ-
  • даниел ортега

Правителството твърди, че неговите жизнени показатели са в норма

Напрежение между Никарагуа и САЩ заради арестуван епископ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на Никарагуа твърди, че вкараният в затвора католически епископ Роландо Алварес е в добро здраве, но Съединените щати остават скептични, наричайки скорошна негова снимка с лекар „инсценирана“ и настоявайки за незабавното му освобождаване, предаде Aleteia.org.

Епископ Алварес, изявен критик на президента Даниел Ортега, е в затвора от август 2022 г. и беше осъден на 26 години затвор за „държавна измяна“ миналия февруари.

Неговият случай се превърна в символ на репресиите на режима на Ортега срещу инакомислещите и по-специално срещу църквата, като предизвика международно осъждане и загриженост за благосъстоянието на епископа.

Никарагуанските власти наскоро обявиха, че епископ Алварес е преминал „медицински преглед“ от лекар в присъствието на полицейски служители. Както беше съобщено от АФП на 3 януари, правителството твърди, че неговите „жизнени показатели и здравословно състояние са добре“.

Държавният департамент на САЩ обаче незабавно отхвърли снимката като инсценирана пропаганда. В изявление отделът изрази дълбока загриженост относно продължителната изолация на Алварес, липсата на независима медицинска оценка и общите условия на задържането му.

Докато Никарагуа настоява, че епископ Алварес е в добро здраве, САЩ и международните правозащитни организации остават скептични. В централноамериканската държава човешките права се погазват от властите със сила.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    19 2 Отговор
    защо не арестуват някои равин - соросоидните либерали
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.