Last news in Fakti

7 Март, 2024 15:41 1 375 15

Ватиканът: Не може да има „право“ за отнемане на човешки живот

  • aleteia-
  • франция-
  • аборти-
  • аборт-
  • ватикан-
  • църква-
  • религия

Франция се превърна в първата държава, която вписва в конституцията си правото на аборт

Ватиканът: Не може да има „право“ за отнемане на човешки живот - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Франция се превърна в първата държава в света, която вписва в конституцията правото на аборт. Ватиканът обаче е против това „право“, пише Aleteia.org.

Както от Ватикана, така и от Конференцията на френските епископи бяха отправени остри критики към френските законодатели. Римокатолическата църква смята, че не може да има „право“ за отнемане на човешки живот.

Папската академия за живота заяви, че в ерата на универсалните човешки права не може да има „право“ на отнемане на човешки живот. Тя призова религиозните традиции по света да превърнат в „абсолютен приоритет“ защитата на живота.

Същата Академия – организация, която има „задачата да изучава, информира и обучава относно основните проблеми на биомедицината и правото, свързани с насърчаването и защитата на живота“ – каза, че е близка до епископите, които в изявление повториха, че „абортът, който е атака срещу живота от самото начало, не може да се разглежда изключително от гледна точка на правата на жените“, изразявайки съжаление за факта, „че започналият дебат не споменава мерки за подкрепа за тези, които биха искали да запазят детето си“, предаде Vatican News.

Франция стана първата страна в света, която изрично вписа в конституцията си правото на доброволно прекъсване на бременността (аборт), за голямо разочарование на Ватикана и за разлика на много други страни, където правото на аборт се поставя под въпрос, посочва AFP. Депутатите и сенаторите, събрали се тържествено съвместно заседание на двете камари на парламента в двореца "Версай", одобриха с много голямо мнозинство (780 "за", 72 "против") изменението на конституцията, предложено от правителството на президента Макрон.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    13 1 Отговор
    Лицемерни рептили.
  • 2 честен ционист

    8 2 Отговор
    При мюсюлманите абортът е забранен. При франсетата - задължителен.
  • 3 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Айде бре! А Ватикан, колко милиона са изтрепали? Да ви припомня, че през Втората световна война са на страната на Хитлер.

    Коментиран от #8

  • 4 Запознат

    10 1 Отговор
    Е как бе те краварите имат право да убият над милион цивилни в Ирак, Либия, Сирия,Югославия и Афганистан. Ето сега според нашите козячета евреите имат право да избият над 32 000 цивилни палестинци.
  • 5 Факт

    6 2 Отговор
    Аборта е напълно необходим. Ако родителите не искат деца, но насила имат такива горко им на тези деца. Да живееш са мащеха дори е за предпочитане от майки, който колят децата или ги изхвърлят във варелите.

    Коментиран от #11

  • 6 Брей !

    12 3 Отговор
    Светата Инквизиция се загрижила за човешкия живот !!!
  • 7 Те террориссттите

    3 1 Отговор
    имат право да отнемат живот вижте фащ ффрансетата саксоните ...
    Вижте г газа какво става с децата родени а какво остонало с тези които не са родени!
    Западните ценности са това ...
  • 8 Българин

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Всички са заедно в престъпленията, приятелю. Католици, православни, протестанти, иудаисти, мюсюлмани, будисти, хиндуисти, атеисти, агностици, пантеисти и т.н. Когато става дума за пари, всички споменати заедно извършват престъпления, кланета, проявяват липса дори на капчица любов и милосърдие, но се представят за справедливи и добри хора. Всичко това е лицемерие. Проучи световната история и ще видиш, че това е така. А иначе лъжат хората по следния начин: едни зли хора от една група нападат другите, че са зли, а те били добри. Религиозните казват, че не извършват престъпления; и обратно - атеистите, като чуят за престъпленията на религиозните, веднага обявяват себе си за праведни и настояват, че само религиозните са зли... Целият свят тъне в поквара. Добри хора има във всички групи, но и зли има във всички, което за съжаление, поради горните пропаганди, повечето хора не го разбират.

    Коментиран от #9

  • 9 комунист 🌟

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    То за това Ленин е Велик !
  • 10 чуеш ли за френска кухня

    4 0 Отговор
    френска жена и френска кола си бий камшика.
  • 11 Как става така че не искаш деца

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Ама насила имаш🤪🤪🤪аз не искам деца и нямам жена и няма секс как ше се получи дете тогава
  • 12 НЕМА СТРАШНО

    7 1 Отговор
    ГЛУПАВИТЕ ФРАНСЕТА АРАБЕСКИТЕ ЩЕ ГИ ЛЕКУВАТ.
  • 13 факуса

    2 1 Отговор
    ха ха къде бяхте кога сащ налагаха денокрация бе лицемери
  • 14 Фон дер Миндер

    2 0 Отговор
    Нема грижи, следващите избори ги печели Махмут/или както там се казва, името е примерно / и ше го отпише от конституцията. Така или иначе на франсетата не им остава още много време да разполагат със собствената си държава.....тъжно, но истина
  • 15 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ватиканът много държи, католик да не убива католик !! Католикът без всякакво право може да затрива милиони азиатци или южно-американци. Той, католикът, го е правил / и го прави/ не за злато и сребро, а за да "насади" правата вяра в аборигените и да им даде демокрация а ла Лондон или а ла Мадрид.
    И до ден- днешен няма промяна в "генералната линия" !!