Last news in Fakti

10 Януари, 2024 21:21 1 548 25

Алексей Навални изплува от арктическата неизвестност! Опозиционерът се появи на съдебно заседание в наказателната колония (ВИДЕО)

  • алексей навални-
  • кремъл-
  • русия-
  • владимир путин-
  • полярен вълк

По време на съдебното заседание Навални се шегуваше с температурите в Арктика и се поинтересува дали служителите в бившия му затвор са организирали тържество, след като е бил преместен

Алексей Навални изплува от арктическата неизвестност! Опозиционерът се появи на съдебно заседание в наказателната колония (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Усмихнат и шеговито настроен, Алексей Навални се появи днес на съдебно заседание чрез видеовръзка от арктическата наказателна колония „Полярен вълк“, където излежава 19-годишна присъда, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Руският опозиционен лидер за първи път беше показан пред камера след прехвърлянето му в отдалечения затвор, който се намира зад Полярния кръг.

Руски новинарски издания пуснаха изображения на Навални, в черно затворническо облекло и с модна прическа, в предаване на живо по телевизията от наказателната колония със „специален режим“ в селището Харп, в Ямало-Ненецкия автономен окръг, който е на около 1900 километра североизточно от Москва.

По време на съдебното заседание Навални се шегуваше с температурите в Арктика и се поинтересува дали служителите в бившия му затвор са организирали тържество, след като е бил преместен.

Видеото беше излъчено в отдалечена на стотици километри съдебна зала в град Ковров, във Владимирска област в Централна Русия, на около 240 километра източно от Москва, близо до Наказателна колония № 6, където Навални беше затворен до миналия месец. Заседанието беше за едно от многото съдебни дела, които Навални заведе срещу наказателната колония, а това конкретно оспорва един от престоите му в карцер.

Във видеозаписи и медийни репортажи от заседанието 47-годишният Навални говори с обичайния си язвителен тон за това колко са му липсвали служителите в стария му затвор и служителите на съда в Ковров и се пошегува със суровия затвор в Далечния север на Русия.

„Условията тук (в Наказателната колония в Харп) – и това се отнася за вас, уважаеми обвиняеми – са по-добри, отколкото в НК-6 във Владимир“, каза Навални.

„Има обаче един проблем – и не знам в кой съд да заведа дело във връзка с него – времето тук е лошо“, добави той с усмивка.

Навални беше преместен през декември в наказателната колония със "специален режим" в Харп – най-високото ниво на сигурност в затворите в Русия. Опозиционерът е най-върлият политически враг на президента Владимир Путин и излежава присъда по обвинения в екстремизъм.

Навални прекара месеци в изолация в затворническа колония №6 преди да бъде преместен. Многократно е бил поставян в маломерен карцер заради предполагаеми дребни нарушения, като например, че е закопчал неправилно затворническата си униформа. Надзиратели отказваха да му дават пощата, лишиха го от пособия за писане, отказаха му храна, която беше поръчал и платил в допълнение към редовните хранения, и не позволиха посещения на роднини, твърди Навални в съдебните си дела, свързани с отношението към него.

В днешното дело Навални оспорва престой в изолация. Съдията се произнесе срещу него и застана на страната на затворническите служители – точно както в други подобни дела, които осъденият опозиционер заведе.

Руският независим новинарски сайт "Медиазона" съобщи, че съдът е пуснал видеозапис от инцидент от миналата година, в който Навални напада служител на затвора, който му отнел писалката. След това служителят обвини Навални, че го е обидил, и политикът беше вкаран в карцер за 12 дни.

Днес Навални признал, че не е трябвало да „крещи“ на длъжностното лице и да „прекалява“, като го нарича с обидни думи, но въпреки това заявил, че му е било позволено да има писалка и не е трябвало да бъде наказван от служители на затвора.

Навални също така попитал представителите на колонията дали са отпразнували преместването му с "парти или караоке парти" и накарал съдията да се засмее, съобщава „Медиазона“.

Навални е зад решетките от януари 2021 г., когато се завърна в Москва, след като се възстанови в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвини Кремъл. Преди да бъде арестуван, той водеше кампания срещу корупцията, организира големи антикремълски протести и се кандидатира за държавна длъжност.

Оттогава той получи три присъди, но отхвърля всички обвинения срещу него като политически мотивирани.

Вчера Навални съобщи в социалните медии от затвора в Харп, че надзиратели са го обвинили, че е отказал „да се представи по протокол“, и го наказали да излежи седем дни в карцер.

„Мисълта, че Путин ще се задоволи да ме натика в казарма в далечния Север и ще спре да ме измъчва в затвора, беше не само малодушна, но и наивна“, каза Навални.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    12 3 Отговор
    Аа , Путин прави фокуси !!! Хоп - има Навални , хоп - няма Навални !!!
  • 2 Урюрвкос

    12 4 Отговор
    Юлия била бременна и с това деликатно положение трябва да накара съдиите да пуснат една сълза и да го пратят в друг затвор 5 звезди на канарите
  • 3 ЗАЩОТО

    4 4 Отговор
    ЩЕ БЪДЕ ДОБРТОВОЛЕГ В КАМПАНИЯТА ......ЗА ПУТИН........
  • 4 Механик

    22 8 Отговор
    На мазния престъпник (доказан) и предател (доказан), трябва да му се върже камък на шията и да се пусне открито море! А не да му се дава думата.
    Щото на Асанж никой не му дава думата. А уж на запад имаше разни свободи, дето е Русия ги няма.

    Коментиран от #23

  • 5 БАЙ КУРТИ

    11 4 Отговор
    Усмихнат и шеговито......+ Изпънати бръчки/ какво му трябва на човек/ подмладил се е с 20 години/ПУ маша...лла /в тази тази колония/ПОЛЯРЕН ВЪЛК , явно въздухът му действа ...... Моля всички чупещи полуоски веднага да се запишат . Безплатно ползване на СПА ПРОЦЕДУРИ+ КЕФ .
  • 6 Любопитно ми е

    16 5 Отговор
    как така Навални се появява и пуска клипчета в социалните мрежи в този гнусен "Мордор", а Джулиан Асанж в демократичния затвор в Англия не разполага с такива права. А и Навални е с 19-годишна присъда, докато на Асанж отвъд океана ще му искат 178 години затвор, въпреки че не е американски гражданин. Освен това като теглим чертата, излиза, че Путин е най-проваленият отровител в историята. Как пък не успяха да отровят напълно някого, след като за този "Новичок" се твърди, че води бързо единствено до летален изход? И попаднах случайно на Ютюб канала на Навални преди години и в едното предаване се изказа доста нелицеприятно за Еленски, който току-що бил избран за президент тогава.

    Коментиран от #21, #22

  • 7 Тоя кравар още ли е

    13 7 Отговор
    жив? Някой, който иска разните "Майдани" за Рсуия би трябвало да не излиза никога от затвора!
  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    11 3 Отговор
    Това очаква Фсички кирчовци !
  • 9 😆😆😆

    16 5 Отговор
    Този пък от къде го изкопахте 🙄
    Там му е мястото - не го барайте😆
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Некой си

    12 7 Отговор
    Глупак е този и продажник.Малко му е затвора.
  • 12 Кон за кокошка

    9 5 Отговор
    САЩ да оттеглят обвиненията срещу Асандж първо и второ да го пуснат британците, след което Навални може да си го вземат при тях!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Адвокат по правата на човека

    9 5 Отговор
    Адвокат по правата на човека Дженифър Робинсън (Австралия)
    „Като вземем предвид, че той е изправен пред 175 години в американски затвор, в затвор на наш съюзник, който претендира, че носи демокрация на света и има най-добрата защита на свободата на словото в света, това говори много за демокрацията в тази епоха.“
  • 15 Хи их хи

    8 1 Отговор
    Не съм спал седмица от притеснение! Лягам си!
  • 16 Комент

    8 2 Отговор
    Не ни ли занимавате снего твърде често?

    Дайте и инфо за Джулиан Асанж, Карлес Пучдемон, Едуард Сноуден, Брадли Манниг?

    Коментирайте моля. Защо се концентрарате за един?

    Коментиран от #18

  • 17 Хаха

    6 1 Отговор
    Малко му е на този предател, да му се отрежат ушите ще стане по-красив
  • 18 Мара Джамбазка

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Комент":

    Другите не са наши кучета...
  • 19 Р.К.И.

    1 4 Отговор
    Че идва смяна на властта в Кремъл, ще познаете по раздвижването на Каспаров. Навални цар няма да стане, но за Каспаров (или негова креатура) не съм сигурен.
  • 20 Абсурдистан

    0 5 Отговор
    Мдааа страшен е Навални. Касапинът в Кремъл се разтреперва само, като чуе името му. Има идея да се построи затвор на Луната и да бъде тикнат там, като Борис Животното. Само дето трябва да отработят кацането на Луната.
  • 21 И на мен

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитно ми е":

    ми е любопитно как в няколко изречения събра толкова глупости. Навални никога не си е пускал клипчета от затвора. Подписът на убиецът Жужи, наречен "Новичок" си е съвсем наред, убива бавно и мъчително- за назидание. Всички оцелели жертви, в това число и Навални бяха лекувани извън Русия и затова са живи.
  • 22 Ти дори

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитно ми е":

    не си си дал труда да разбереш какви присъди има Навални. Свикнал си да работиш по опорките без да мислиш. Преди последната присъда от 19 години "за екстремизъм"-обобщено казано, той излежаваше 11 годишна присъда по куп обвинения, защото разкри истинското лице на корумпираното джудже. Сега пък ще го съдят за вандализъм, защото "се развикал" на надзирател. Обобщена до тук има издадени присъди от над 30 години по измеслени, недоказани обвинения. С времето присъдите му се увеличават, режимите стават все по-строги, докато не го "самоубият", или бъде намушкан от затворник.
  • 23 Р.К.И.

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Теб пък как те е предал? Изпортил те е,че сте крали череши заедно като деца? Не знаехме ,че се познавате.
  • 24 Мухаа ха!

    1 0 Отговор
    Навлекалката уж,много репресиран, мачкан от затворническата управа,а през седмица цъфне във новинарския обмен.Със фотоси от килията,а имаше дори множество заснети видеа.Ти си затворник пич!Със постановена и влязла присъда от руски съд, съгласно законите на РФ.Какви изявления,видеа и фотоси? Не си филмова или естрадна звезда ,а затворник.Не се получи номера ,да предизвикаш Мегдан,и след това да яхнеш Кремъл.
  • 25 Соросоидоидиот

    0 0 Отговор
    като тоя предател в усата отдавна щеше да е изчизнал от света.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания