Last news in Fakti

15 Януари, 2024 05:17, обновена 15 Януари, 2024 06:40 1 455 2

Опитаха да щурмуват парламента на Гватемала

  • гватемала-
  • парламент-
  • президент

Законодателният орган забави встъпването в длъжност на президента Аревало и предизвика безредици

Опитаха да щурмуват парламента на Гватемала - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС-архив

Гватемалският парламент (Конгресът) забави с часове встъпването в длъжност на избрания президент на страната Бернардо Аревало, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сесията, на която се чака да положи клетва държавният глава, бе насрочена за 15:00 ч. местно време вчера (23:00 ч. бълг. вр.), но започна едва три часа по-късно.

Ройтерс посочва, че въпреки това не е ясно кога ще се проведе церемонията по встъпването в длъжност на Аревало и неговата вицепрезидентка Карин Ерера. Забавянето е породило подозрения, че опонентите на бъдещия държавен глава се опитват да осуетят церемонията.

Аревало предупреди, че направеният опит за саботаж е в разрез с демокрацията и призова депутатите да "уважат волята на народа, показана пред урните".

Поддръжници на избрания президент са пробили полицейските барикади и са се опитали да щурмуват парламента. Ройтерс описва как по улиците постъпателно се увеличава полицейското присъствие.

От партията на Аревало "Семиля" в 16:00 ч. местно време (полунощ по българско) са публикували в социалната платформа "Екс" съобщение, че официално той е президент на Гватемала. Няколко минути по-късно обаче публикацията е била изтрита.

Говорител на "Семиля" е информирал Ройтерс, че до подновяването на сесията Бернардо Аревало е чакал в хотел в град Гватемала, столицата на страната. Световната агенция обаче своевременно съобщи, че новият президент се е появил на мястото на встъпването си в длъжност.

Той е публикувал в "Екс" видео от пристигането си в националния театър в град Гватемала с посланието "Ще се видим на площада", намеквайки, че на централния площад в столицата обикновено се събира множество, за да приветства новия държавен глава.

Церемонията по неговото встъпване в длъжност обаче не може да започне, преди да са се заклели новите депутати, а тази процедура тече, уточнява Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Гсатемала бях с едно от най-красивите

    3 4 Отговор
    създания на света.
    В Пуерто Бариос, бях с истински ангел.

    Няма как да се обясни на невежи.
    Мизерия, първичност, непретенциозност, красота и невероятно удоволствие.
    С една дума- РАЙ!
  • 2 127

    2 0 Отговор
    тука е обратното