Last news in Fakti

19 Януари, 2024 13:45 3 153 44

Родени в Германия, но смятат Турция за своя родина

  • гастербайтери-
  • германия-
  • турци-
  • турция-
  • родина-
  • мюсюлмани-
  • култура

Много от турските деца в Германия живеят в свой социален "балон"

Родени в Германия, но смятат Турция за своя родина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Учениците от турски произход в Германия често са изправени пред сложния проблем да намерят своята истинска идентичност. Това търсене нерядко ги вкарва в конфликт между двете култури. Защото са притиснати от две страни – от едната е натискът за лични промени, а от другата – желанието да запазят традициите на семейството си. И често стремежът към промяна, която да ги накара да се почувстват у дома в новата си родина, отстъпва пред желанието да съхранят идентичността. А това пък на свой ред подсилва връзката с Турция,пише “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ).

Дистанциране от германската култура

Особено децата и младите хора се нуждаят от основа, върху която да затвърдят културната си идентичност. Множество проблеми на учениците от турски и мюсюлмански произход в Германия са свързани именно с търсенето и изграждането на идентичност, смята учителят Мухамет Мертек, който е автор на статията. Много често това търсене води до активно противопоставяне или дистанциране от германската култура.

Но кои белези би трябвало да са определящи за идентичността на мюсюлманските ученици? Освен съзнанието за собствените културни ценности, би трябвало да присъства и уважение към германската култура и либералните ценности, както и усещането, че са част от германското общество. В противен случай се стига до идентичност, която не се чувства „у дома“ в Германия и се гради върху отхвърляне на германското общество, защото разглежда себе си като "чужда", а това неизбежно води до вътрешен конфликт, пише още Мертек в германското издание.

Бягството от реалността

В резултат от този конфликт децата в турската общност често възприемат едно към едно принципите на родителите си, коментира ФАЦ. Това предопределя и фиксацията към родния град или някой турски футболен отбор, например. Подобно поведение води до вид бягството от реалността, а изграждането на връзка с германското общество се превръща в предизвикателство. Затова учениците често избират да живеят във виртуалния свят на една идеализирана Турция, на един „по-добър свят“, който познават само от ваканциите си "у дома", обобщава авторът.

Въпросният “ескейпизъм” или бягството от реалността е свързан с емоционални трудности като например стрес, страх или депресия. При децата с турски произход в Германия това често може да доведе до неглижиране на социални контакти с германци, както и на важните събития и отговорности, които би трябвало да съпровождат живота им във Федералната република.

Какви са причините? Мухамет Мертек посочва например усещането за маргинализация, сблъсъка с предразсъдъци и негативно социално възприятие в германската култура, проблеми със социализацията, както и негативната пропаганда срещу Германия в турските медии, но също така и прояви на дискриминация в Германия и насаждане на негативни нагласи спрямо мюсюлманите.

Пропаганда и дезинформация от чужбина

Част от тези деца и млади хора търсят алтернативни комуникационни канали - например в социалните мрежи. А там има инфлуенсъри, които на турски език разпространяват пропаганда и дезинформация, отбелязва обществено-правната медия АРД. Тъй като много от тези хора се чувстват неприети от германската политика и общество, те започват да симпатизират на турския президент Ердоган, както и на различни крайнодесни движения и идеи.

При младите германци от турски произход, които се чувстват изоставени от германската политика и пренебрегвани от медиите, има сериозен потенциал за радикализация. Точно те намират „убежище“ при подобни инфлуенсъри, обобщава АРД. Докато подобни социалнопсихологически процеси се игнорират, не може да бъде намерено решение, пише още авторът във ФАЦ. За целта е необходимо релевантните играчи - семейството, социалната среда, политиката и най-вече училищата - да работят заедно.

Реалната опасност

Тревожно е, че четвърто поколение ученици, които са родени и израснали в Германия, все още се идентифицират с градове като Бурса и Зонгулдак или с футболни отбори като Фенербахче и Галатасарай. Подобна връзка става наистина проблемна, ако е единствената, която създава идентичност, защото това предотвратява всякакво чувство за общност и консолидира паралелни общества, обобщава авторът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ха ха ха

    37 16 Отговор
    Ще се върнат нормалните времена, спокойно ! Позволяват им да си развяват коня и да правят уж "каквото си поискат", ама в края на уравнението белият човек винаги е на върха на хранителната верига !

    Enjoy the moment !
  • 3 Аз съм веган

    62 27 Отговор
    Чалмарите никъде не се интегрират. Дай им само джамии строят и с да се затварят в гета и да цицат помощи

    Коментиран от #18, #38

  • 4 Хихихи

    48 14 Отговор
    Родина се определя по националност, а не по местоживеене хихихи от де да знаете обаче и чичовци Сорос и той от де да знае тези неща като не е чел хихи..

    Коментиран от #28

  • 5 Ама моля ви се

    54 16 Отговор
    много тъпо и евроатлантиеско е да мислите, че някой отишъл в друга държава хоп и веднага става германец, испанец, французин и т.н. та дори и да има паспорт. Това да не ви е някой булагаристанец

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Така Така

    39 7 Отговор
    Е, че вие какво очаквсте??????Кръвта вода не става. А и самата германия е мнооого зле с това знаме на дъгата новите ценности скапаното здравеопазеане няма как да се пръкне любов към това нещо германия
  • 7 Езиковед

    41 6 Отговор
    Родина идва от род от където е рода корените. Корените на турците в Германия са от Турция абс нормално.
  • 8 Урюрвкос

    15 13 Отговор
    традициите не са европейска ценност а отживелица.
  • 9 Не позна пак

    10 13 Отговор

    До коментар #5 от "Ама моля ви се":

    Всеки може да стане каквато си националност по иска ,може и Французин да станеш ако искаш

    Коментиран от #12

  • 10 Какво се чуди зелето

    27 6 Отговор
    Че ставали турци.... тртополови ли да станат?
  • 11 От канцлера Ахмед

    37 12 Отговор
    всичко това се случва, защото германците не са били част от Арабския халифат и не са били 500 г под турско. След 1945 експериментираха и до днес да внасят мюсюлмани, които наивните до глупост немци си мислеха, че са интегрируеми. Да ако бяха 100 000, като да 10 млн , става обратното. Че германците са глупаци беше ясно още ВСВ, ще превземат Русия и света разбираш ли, а сега да се откажат от руските ресурси, като ги компенсират с евтина мигрантска е ръка. Но по стара немска традиция ще бъдат наритани, този път демографски и етнически, ще останат без държава. Толкова немската визия за бъдещето, НУЛЕВА!

    Коментиран от #17, #32

  • 12 Да но ако

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Не позна пак":

    искаш е там е питанката

    Коментиран от #19

  • 13 геноцид

    30 3 Отговор
    И каква стана тя , тези които ни учеха как да интегрираме тъмнозелените , не могат да интегрират техните !!!!
  • 14 българина

    26 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ама моля ви се":

    така е, само ние се интегрираме, зашото не виждаме път назад, сиреч отписали сме България като безперспективно място, и ето тя изчезва... малко остана
  • 15 Иванушка 🇷🇺

    22 8 Отговор
    Няма лошо, скоро Германия ще се раздели на три части - Западна, Източна и Тюркланд ))
  • 16 Сатана Z

    31 6 Отговор
    Добре ,че бяха Турските гастарбайтери за да може икономиката на ФРГ да се отлепи от дъното през 60те.Сега опитаха отново със Афганистанските инженери и Сирийските доктори,но първата работа на новите мигранти не да изнасилват загорелите немски кранти.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Абе нещо не по темата да те питам

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм веган":

    Вие веганите гълтате или плюете щото нали все пак... 🤭
  • 19 Естествено

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Да но ако":

    Че искам да съм Американец Чех Французин или Турчин с гръцки устрем
  • 20 Иванушка 🇷🇺

    14 11 Отговор

    До коментар #1 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    "....Турция над всичко, да Живее Велика Турция.."

    Ти не може да си грък ама никак ?

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Жалки наведени копейки

    9 13 Отговор
    Хомосъветус-бациликус където и да е роден, смята московското блато за своя родина.
  • 23 Ти да видиш

    15 8 Отговор
    Като се появи новия Хитлер, ще им помогне с решаването на проблема с идентичността. ;)
    А е крайно време вече да идва, че евро-толерастията и евро-либерастията е.б.а.х.а. мамата на Европата.

    Коментиран от #44

  • 24 дядо Поп

    6 14 Отговор
    Велик Кюрдистан над всички........ние не сме турци.......
  • 25 Българин

    18 6 Отговор
    Защо се учудвате за Германия. Вижте у нас как е. Мюсюлманите се имат за турци. А те са си българи. Циганските мюсюлмани също се турчеят, макар при тях да е ясно защо. Защото като турци си мислят, че ще ги приеме обшеството.
  • 26 Синя София

    13 7 Отговор
    Това се отнася не само за младите,но и за всички турци в Германия,турци са живеят в собствен затворен свят ,това са турски анклави в Германия,и един ден ще избухнат

    Коментиран от #34

  • 27 Горките германистанци

    8 5 Отговор
    Не са им сърбали попарата, затова си играят на демокрация и приобщаване още с тях. Това няма как да стане никога и този експеримент ще завърши много трагично. Но за германистан.
  • 28 Родина

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи":

    е мястото или държавата където си роден. Елементарно е защото има връзка с корена на думата. Имаш много здраве от арменския поп.

    Коментиран от #30

  • 29 Сусу Манарата

    1 0 Отговор
    Отживелица е на баба ти...
  • 30 5115

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Родина":

    На учителят ви арменския поп родителите му може да са се родили другаде но вие все още го назовавате арМЕНсики.
    Не забелязвате ли.

    Видно е.
    Освен на омразата си(сещатесе срещу кого) едва ли ви е научил нещо друго.
  • 31 Луд

    15 3 Отговор
    Не турците , а никой не иска социални контакти с германци. Първо за тях всички са чужденци ,даже и да живеят в твоята страна. Второ те са психически роботизирани от малки. Трето за тях посещението на ресторант е като столова в казармата , сядаш ядеш без да говориш след 5 минути вън. Четвърто , при тях няма думата ,черпя , мъж и жена семейни отделно си плащат сметката. Пето , са супер егоисти и скръндзави , когато събират пари за колега който се жени и работят заедно 5 .10 години. събират по 2 евро от човек за подарък. 6,7,8,9 и така нататък. Кои разбрал разбрал.

    Коментиран от #33

  • 32 Диди

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "От канцлера Ахмед":

    А сега опишете турската визия за бъдещето. По време на ВСВ ,Германия е била разрушена.Каква визия е имала за развитието си,то това се видя досега(глобално). Само вие не сте видял,разбрал и т.н
  • 33 Диди

    7 4 Отговор

    До коментар #31 от "Луд":

    Германските семейства не си плащат отделно сметките.Дисциплинирани са,отговорни,работливи и помагат на хора ,които имат нужда.Не се месят в проблемите на други,защото са възпитани.Щедри са.

    Коментиран от #36, #37

  • 34 Българските турци

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Синя София":

    Турците не избухват ако никой не ги закача ! Виж България и сравнявай ! Турското "гастарбайтерство " доказва "инвазионния" ген на нацията , който е устоял векове насам и е все още със същата първична агресивност като на хуните на Атилла и последния османец !...
  • 35 Добре че са

    2 2 Отговор
    дойййчаааа боклууууккк
    иначе как щяхме да се информираме без тях. Да живее димокрацияята ...
  • 36 Луд

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Диди":

    Сигорно говориш за ГДР , сега изобщо не е така.

    Коментиран от #39

  • 37 Луд

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Диди":

    Вилждал ли си сервитьор как те гледа като кажеш че искаш една сметка за масата. Все ти казват по отделно ще плащате нали. В кой ресторант има музика , ( Дисциплинирани са,отговорни,работливи Не се месят в проблемите на други,защото са възпитани) Точно се държът така защото са роботизирани в главите.
    Нямам нищо против хората ама не стават за живот , няма нация в света да им допада.

    Коментиран от #40

  • 38 Неее

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм веган":

    Никъде не се асимилират заради пари като вас
  • 39 Диди

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Луд":

    Не става въпрос за ГДР.
  • 40 Диди

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Луд":

    Никой сервитьор ще постъпи така както описвате.
  • 41 Мехмед

    5 3 Отговор
    И аз съм роден в българия, но родината ми е Турция.
  • 42 Будител

    5 0 Отговор
    Идентичността изобщо не е проблем за турците...поколения родени в Германия но гордо казват - Ich bin turk...
  • 43 Будител

    5 0 Отговор
    Хората си имат национална гордост и съзнание..немската статистика за броя на турците изобщо не е вярна...много повече са...и са готови за протести и война дори , само Ердоган да каже- Иллерии..и стават и тръгват...
  • 44 Будител

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ти да видиш":

    До преди няколко години, книгата на Хитлер- Моята борба - беше забранена...но от няколко години разрешиха отпечатването и разпространението и...и се купува като топъл хляб....изводите си правете , всеки сам според въображението си...
Новини по държави: