Last news in Fakti

4 Декември, 2023 15:51 3 539 35

Защо толкова много турци бягат в Германия

  • германия-
  • турция-
  • бежанци-
  • турци-
  • гастербайтери-
  • убежище-
  • кюрди

Над 45 000 турски граждани са подали молба за убежище в Германия само от началото на тази година

Защо толкова много турци бягат в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Историите на Амир и Малик (имената им са променени - бел. ред.) си приличат. И двамата са били учители в едно военно училища в Турция. Опитът за преврат през 2016 г., извършен от части на турската армия, обаче променя всичко за тях, пише АРД.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган заподозря много хора в съпричастие към опита за преврат. Включително и мнозина, за които се предполагаше, че са близки до движението на Гюлен. Много от тях бяха изпратени в затвора или изгубиха работата си. 53-годишният Амир е един от тези хора. "След 2016 г. се страхувам от нашето правителство. Те унищожиха цялата съдебна система, в цялата страна", допълва мъжът. Съпругата му е избягала в друга държава заедно с пълнолетните им деца още през 2016 година. Разказва, че в Турция в момента го съдят задочно.

"Държах само книга, а ме нарекоха терорист"

Но каква е била причината за това? "Всичко, което направих, е да чета тези т. нар. критични към режима книги. Нарекоха ме терорист. Никога не съм държал оръжие в ръка, държах само книга, а ме нарекоха терорист. И затова сега ме съдят в Турция", обяснява мъжът пред германската обществено-правна медия. В родината го очаква присъда от над 6 години затвор, разказва Амир.

33-годишният Малик също е преминал през нещо подобно. Мъжът е критикувал правителството на Ердоган. Заради това в Турция рискува да получи ефективна присъда. Оставил е там съпругата си и двете си малки деца. "Беше ми много трудно да напусна семейството си. Но нямах друг избор. Трябваше да избягам, а в противен случай щях да съм в затвора."

Той вече е бил в затвора и не желае да се връща там отново. Малик и Амир сега се надяват, че в Германия се намират в безопасност. Те вече не вярват на турската съдебна система и на възможността за справедлив процес. Многократно подчертават, че в страната им вече няма независима съдебна система, както и че дефиницията за тероризъм е изключително разширена.

Наплив на турци, търсещи убежище в Германия

Около 45 000 турски граждани са подали молба за убежище от началото на годината до 31 октомври, според данни на Федералната служба за миграцията и бежанците, цитирани от АРД. Това е ръст от почти два пъти в сравнение с предишната година. През октомври гражданите на Турция са на второ място по брой на подадените заявления - веднага след сирийците и преди афганистанците, става ясно още от данните.

Вибке Юдит от организацията за защита на правата на бежанците "Про Азюл" не е изненадана, че толкова много турци пристигат в момента в Германия. Тя обяснява, че причините за това са комплексни. "Ситуацията с човешките права в Турция непрекъснато се влошава", посочва тя. Освен това след преизбирането на Ердоган много хора са загубили надежда, че демокрацията и правовата държава ще се завърнат. По-конкретно съдебната система в Турция вече не работи независимо, казва Юдит. В допълнение към преизбирането на Ердоган, лошата икономическа ситуация, съчетана с висока инфлация, и тежкото земетресение в началото на годината също са изиграли роля.

Германия по-трудно дава статут на кюрди

От "Про Азюл" посочват, че по-голямата част от бежанците твърдят, че са от кюрдски произход. Но на турските кюрди много рядко им се предоставя убежище, подчертава говорителката по правната политика на правозащитната организация. Това може да се види и в статистиката на Федералната служба за миграцията и бежанците. От около 45 000 първоначални молби, подадени между януари и октомври 2023 г., малко под 38 000 са били на кюрди. Около 10 000 от тях вече са били отхвърлени.

Според "Про Азюл" на турските кюрди им е по-трудно да докажат, че са жертви на репресии и преследвания. През 2023 г. общият дял на предоставяне на закрила за турците е бил 57%, а за турските кюрди - под 5 процента.

Вибке Юдит смята, че в решенията за молбите за убежище са допуснати системни грешки. Правозащитничката припомня също, че турското правителство активно преследва много хора, като използва за това и съдебната власт.

Автор: Даниела Оливарес (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Асен

    23 8 Отговор
    Турците са образовани и работливи, това им трябва на германците,не като останалата паплач която навлиза в Европа.Ако Турция евентуално влезе в ЕС ще страда дълго и апокалиптично щото най-мощната и сила е младата работна ръка ,която е в изобилие.
  • 2 запознат

    18 8 Отговор
    Отиват при родата по строежите и после на връщане минават от тука с рент а кар за по 200 бона коли и вижте ни чуйте ни

    Коментиран от #19

  • 3 Сила

    17 15 Отговор
    ЗАЩОТО В ТУРЦИЯ Е МНОГО ХУБАВО, НАЙ ХУБАВОТО НА СВЕТА....... НАЛИ ТАКА БЕ, ФЕНОВЕ НА ЕРДО, ОРБАН И ПУТИН...... А В ГЕРМАНИЯ Е
    МНОГО ГАДНО, САМО ДЖЕНДЪРИ И ГЕЙ ПАРАД
  • 4 Хахахаха

    21 15 Отговор
    Човек не може да разбере. Нашите путинисти възхваляват диктатурата и лидери като Ердоган и пусин, а всъщност излиза че всички пак бягат в "прогнилия" запад! Странна работа. Путинисти я обясняте с опорки, как стават тези неща?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Берлин – 2035-та

    17 2 Отговор
    Двама полицаи спират гражданин за проверка и му искат личната карта, той я подава, полицаят я поглежда и се обръща към колегата си:
    – А, Мехмед, виж колко рядко срещано
    име има тоя, Ханс !
  • 7 Защо и руснаците бягат от Путин?

    13 13 Отговор
    Защото в Анкара командват имами, а в Москва разведчици. Икономиката не е лъжица за тяхната уста. За 1 година инфлацията и в двете държави е около 40%. А това означава обедняване и прибиране на парите в гушите на руските и турски олигарси!
    След тях и потоп!
  • 8 ИстинатА

    32 0 Отговор
    Обяснението е лесно. Имат голяма общност и да разлика от нас си помагат взаимно. Подкрепят се а нашите обръщат глава настрани като видят българи. Факт

    Коментиран от #10

  • 9 Баш Батка

    16 0 Отговор
    Дойчетурция ли казвате на Германия?
  • 10 Баш Батка

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИстинатА":

    Ангцунг и ланец задълже крача я и все ме отбягва.
  • 11 Сега малко

    23 8 Отговор
    истина!Това което запада направи с онази пролет при арабите , не успя да се случи при Турците , просто Ердо е висока топка и не позволява контрол над народа си , респективно държавата си.Къде са днес Турция!?Това е държава с 820млрд. в зелено като БВП и 80млн. народ.Произвеждат всичко , като сами си подържат и военно промишления си комплекс на 80% , от иглата до Байрактара правят хората.За инфраструктура да не говорим особенно в западната им част.Да имат си проблемите на изток , но и там нещата вървят с положителна посока.Сега най-важното , вече са ядрена държава при мирния атом , но ще дойде време помнете какво ви казвам ,ще станат такава и във военното дело.Работят , семейството е издигнато в култ с уважение и морал!Така че тази глупост с 45к "германци" другаде.След всичко това което мисля и съм видял там да му мислим ние.

    Коментиран от #15, #16, #17, #29, #30

  • 12 Тити

    5 0 Отговор
    Що не бягат при Доган или Пеевски в Германия???
  • 13 Един

    3 1 Отговор
    влачи 101 !
  • 14 Джамиите

    8 1 Отговор
    им са над 2 800.....
  • 15 Име

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сега малко":

    Приятни са - но едва ли става за живеене, то и ние сме си свикнали на нашите си условия и - даже си ги хвалим.

    Външно са модерни, на практика - става въпрос за пълна гаранция, че никой, никога не може да те счете за враг на народа и т.н. - съдебната система в България все още е независима - сравнено с други държави.

    Та те още ходят забулени, все едно голям грях.
  • 16 Сила

    5 10 Отговор

    До коментар #11 от "Сега малко":

    Прегледай се братчед....на ПСИХОЛОГ И ПРОКТОЛОГ..... и по скоро, наложително ти е

    Коментиран от #18

  • 17 Абе ей ,

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сега малко":

    първите турски гастарбайтери в Германия са дошли през 1961 година , а вече са около три милиона !
  • 18 Братчет

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "Сила":

    не си мисли , че като съм написал това пръщя от щастие.Братчет това за съжаление е истината харесва ли ни или не.Не ангажирам с мнението си никого , само да спомена че в програничните ройони хората освен че ходят там за лекарства в последно време, започнаха да ходят и за елементарни неща като настинка до там при техните лекари.До там сме я докарали братчет.Мерси че мислиш за душевното ми здраве , но нямам нужда от помощ за момента.Като чета постовете помогни на други , имат нужда.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трол

    2 4 Отговор
    Защо ли хората бягат от държавите,къдвто има диктатура?!
    Само нашите рашисти тръбят,че е много готино да живееш в такава държава,но също не ходят там,пак чудно защо...
  • 21 Дурхан

    10 0 Отговор
    Как така ще участваш в преврат и няма да те гонят от работа !? Все пак си има избори и Ердоган печели
  • 22 Бонговец

    10 4 Отговор
    Живях доста години в Германия и смея да твърдя,че там няма нито един турчин. Разговарял съм със стотици емигранти от Турция и като питам някого -Ти турчин ли си? -Той ми отговаря сърдито,почти с обида-НЕ! АЗСЪМ КЮРД!
  • 23 Ето така става

    5 0 Отговор
    Защото така нареди Ердьо.. Завземане мюсюлманизация на Германия от вътре по мирен начин .Хитро бавно но сигурно Турчин няма как да имигрира в Германия трябва му виза А тя е трудно за взимане Особено за неженен човек.За това Ердоган е измислил друг номер Всички момичета и момчета за женене им биват търсени партньори от турция Турчин живееш в Германия задължително се жени за турчин от турция И де факто на година така се вземат хиляди нови турци в Германия Като направят и 3 деца и нещата си идват на местото. В момента турците са поне най малко 15/20 милиона в Германия Немската статистика обаче ги намаля значително.

    Коментиран от #25

  • 24 Дурхан

    4 3 Отговор
    Ердоган доведе страната си до икономическа разруха ....създаде едно тоталитарно ислямистко общество и изземване на бизнеси и финанси от прикемалистки фирми,организации ,интелигенция и прехвърляне на разни ислямистки дружества и хора ...създаде неосманизъм и реваншизъм към Запада ,само забрави че Османската империя беше разрушена от невежеството и мюсюлманския манталитет ..Мюсюлманите пропуснаха парната революция , петролната революция , електрическата революция , високотехнологичната революция ..мюсюлманите не са изобретатели и създадени а само консуматори и потребители

    Коментиран от #33

  • 25 Дурхан

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ето така става":

    И Германия да завладеят ,Германия ще стане кочина ..турчин в БМВ може само да стяга болтове но не и да разработва мотори
  • 26 Турци в Германия

    5 0 Отговор
    Ко са чудите - половината България е в Джермани.

    Коментиран от #28

  • 27 Хххх

    6 1 Отговор
    Не от сега бягат, а от 50те60те на миналият век. И това е достоверно, минаваха покрай КОС, пловдивското шосе и спираха да си купят нещо от лавката на пътя. И не само турци, а французи, хипита, иранци и мвр милицията забрани да говорим, а как да не говорим, като бяхме магазинер. Кво знаят младите и бат бочко. Красив народ и милиционери, да не се качуш в някоя кола. Хубаво бе да бях се качила, а не гук да съм в домашен затвор 25 г, децата ни удари герб бабата от завист, че са грозни младите и не стават за чеп зеле. Ядат откраднатото. Турците ги остави, те са работохолици, като дялан камък са, от тях са много по човечни от селяндурските дс кгб цк на бкп ченгета, 1 към 1 истини, наркооп кос пловдивското шосе, а бяхме само на 18 години
  • 28 Да бе

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Турци в Германия":

    Няма българи почти всичко е роми

    Коментиран от #32, #35

  • 29 Аха

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сега малко":

    Семейство то било с уважение и морал?!? Ако не смяташ жената за част от семейството си прав щото мъжа може да кръшка а ако жената не слуша да я опердаши....това ми заявява един колега който има син на 10 години. А един друг опердаши жена си и спа една седмица във фирмата щото ченгетата го изведоха от дома му
  • 30 Дурхан

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сега малко":

    Много пропаганда слушаш ..едно време и Бай Тошо така ..пропаганда ,пропаганда ...и видя какво стана
  • 31 касапина

    2 0 Отговор
    Германците размитат за тях гетата им са малко
  • 32 Герт Вилдерс

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да бе":

    Те така наречените турци са същите
  • 33 Радио Ереван към 24

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Дурхан":

    Да бе да бе, да... аз ти повярвах.
  • 34 Киро

    5 0 Отговор
    Защото Германия има нужда от работна ръка.
  • 35 Мехмед

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Да бе":

    То и в българия е така, само роми.
Новини по държави: