Last news in Fakti

23 Януари, 2024 09:09 1 424 10

Тотален провал! Планът на британското правителство за депортиране мигранти в Руанда претърпя първо поражение в парламента

  • руанда-
  • африка-
  • мигранти-
  • великобритания-
  • риши сунак-
  • камара на лордовете

Камарата на лордовете прие с 214 гласа "за" срещу 171 гласа "против" безпрецедентен ход, целящ да забави сключването на договор с източноафриканската държава, който проправя пътя за прилагането на спорната схема за предоставяне на убежище

Тотален провал! Планът на британското правителство за депортиране мигранти в Руанда претърпя първо поражение в парламента - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Камарата на лордовете във Великобритания нанесе първо поражение на спорния план за депортиране на мигранти в Руанда на британския премиер Риши Сунак, предаде Пи Ей Мидия в партньорство с БТА.

Камарата на лордовете прие с 214 гласа "за" срещу 171 гласа "против" безпрецедентен ход, целящ да забави сключването на договор с източноафриканската държава, който проправя пътя за прилагането на спорната схема за предоставяне на убежище.

Камарата подкрепи призива на своята Комисия за международни споразумения да не ратифицира пакта, докато министрите не докажат, че Руанда е безопасна страна.

Правителството договори правнообвързващо споразумение с Кигали през декември и заяви, че то отговаря на опасенията, изразени от Върховния съд на страната относно възможността търсещите убежище, депортирани в Руанда, да бъдат прехвърлени в страна, в която може да са изложени на риск.

Междупартийната комисия на Камарата на лордовете обаче заяви, че предвидените в споразумението предпазни мерки "са непълни" и трябва да бъдат приложени, преди то да бъде одобрено.

За разлика от Камарата на общините, която има право да отложи ратификацията на даден договор, Камарата на лордовете може само да дава съвети, посочва ДПА. Въпреки това пренебрегването на мнението на лордовете може да бъде използвано по-късно при оспорване на действията на правителството в съда.

Договорът е в основата на правителствен законопроект за Руанда, който задължава съдилищата да разглеждат африканската страна като сигурно убежище.

Поражението, нанесено от лордовете, които са обезпокоени от плана за депортиране, предвиждащ някои търсещи убежище хора да бъдат качени на еднопосочен полет към Африка, е сигнал, че законодателството ще бъде прието трудно, въпреки че премиерът призова горната камара да не блокира "волята на народа", отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 0 Отговор
    Щото ще ги депортират в Албания.
  • 2 българина

    16 0 Отговор
    оправданието е смешно. плана белия човек да стане малцинство на този континент се изпълнява... явно е, че не ни дават ни да ги връщаме ни да спираме ни да ги убиваме. Или се гласува за националистически партии или белият е обречен. Хоризонта е още 20 г макс
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Директора

    6 0 Отговор
    Явно няма кой да "такова" бозавите жени на лордовете, та за това е по-добре черните паламрки да останат в Англия, за да вършат и тази работа.
  • 5 Балтийски Тигри

    9 0 Отговор
    Да но Украйна е безопасна страна и украинските мъже могат и трябва да бъдат депортирани!
  • 6 Балтийски Тигри

    3 0 Отговор
    " докато министрите не докажат, че Руанда е безопасна страна."
  • 7 ристю

    8 1 Отговор
    Няма да връщат мигранти в Руанда и Англия ще приеме тъмния цвят,като Франция. Европата ще стане част от Африка.
  • 8 Факт

    1 1 Отговор
    Британското правителство е под ЦОП ! Ционистко окупирано правителство ! Никога няма да позволят да се депортират обратно "бежанците". Толкова много зор да ги добутат до Европа и планът Калерги да върви, а сега да ги връщат...няма как да стане.
  • 9 ехааа

    0 0 Отговор
    Толкова години са им били колоний,че сега трябва да ги дондуркар и да си мълчат. И без това са разюздени в с..са и са достойни наследници на Калигула.
  • 10 дядо поп

    2 0 Отговор
    Да си гледат синовете и внуците и да мълчат. От тази напаст няма отърване!
Новини по държави: