Last news in Fakti

23 Януари, 2024 12:54 1 413 17

ООН подложи на анализ състоянието на правата на човека в Китай

  • китай-
  • права на човека-
  • оон-
  • анализ-
  • състояние

Пекин отрича да има злоупотреби

ООН подложи на анализ състоянието на правата на човека в Китай  - 1
Снимкa: Shutterstock

На ключова среща на ООН във вторник Китай беше подложен на внимателен анализ на състоянието на правата на човека, като западните страни призоваха за повече защита на уйгурите от Синдзян и за по-голяма свобода в Хонконг, докато Пекин заяви, че е постигнал исторически напредък, предаде Ройтерс.

Прегледът в ООН в Женева е първият, след като през 2022 г. висшият служител на световната организация по правата на човека публикува доклад, в който се казва, че задържането на уйгури и други мюсюлмани в китайския регион Синдзян може да представлява престъпление срещу човечеството.

Пекин отрича да има злоупотреби.

През последните седмици Китай е лобирал пред незападните страни да похвалят състоянието на правата на човека преди срещата, като е изпращал меморандуми до пратеници, съобщиха дипломати пред Ройтерс.

Дипломатическата мисия на Китай не коментира съобщенията за лобиране. Делегацията му в Женева заяви във вторник, че е постигнал напредък след последния преглед в ООН през 2018 г., като заяви, че е извел близо 100 млн. души от бедността.

"Тръгнахме по път на развитие на правата на човека, който е в съответствие с тенденциите на времето и отговаря на националните условия на Китай, и постигнахме исторически успехи в този процес", заяви посланик Чен Сю на срещата.
На сесията във вторник ще говорят около 163 държави, като всяка от тях разполагаше само с 45 секунди за изказване.

Много държави похвалиха усилията на Китай в областта на правата на човека, включително Етиопия и Камерун. Западните държави изразиха загриженост, включително Германия, която посочи нарушения на правата на човека в Синцзян и Тибет, и Канада, която призова Китай да отмени спорния закон за националната сигурност на Хонконг.

Ерик Чан, главният секретар на Хонконг, похвали закона.

"Дните на социални безредици и страх вече са минало. Стабилността, както и законността и редът, са възстановени и нашият град се връща към нормалното си функциониране", заяви той на срещата в ООН.

Сара Брукс от "Амнести интернешънъл" заяви, че срещата рискува да послужи като "смокинов лист" за Китай и страните, които се стремят към по-тесни връзки с Пекин.

По-късно във вторник пред сградата на ООН е планиран протест с участието на тибетски, уйгурски и хонконгски активисти и китайски дисиденти.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А в Палестина

    18 0 Отговор
    Кога
  • 2 Абе я закривайте

    23 0 Отговор
    тази бутафорна организация. Занимават се глупости вместо да решават проблеми по същество. Не виждат какво става в Газа въпреки ,че именно над 100 служители хуманири на ООН и една дузина журналисти бяха убити от евреите.
  • 3 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Тва ли им е Проблемацията на тия у ОООО Неее! ХАХАХХ Смех. И тия кукли взимат Кинти де и то не малко, за да разгарят Войни и да трепат, ако е възможно несъгласните с тех. Иначе Китай му дреме де.
  • 4 Чан Гъм

    8 1 Отговор
    Китай постепенно изкупува земеделска земя в САЩ
    19 януари 2024 г.14:37 ч
    Докато Съединените щати водят активна външна политика, съобщава Bloomberg , на територията на Вашингтон продължава тиха и незабележима работа. Въпросът е, че китайските инвеститори продължават да изкупуват най-добрите земеделски земи в Щатите. Освен това нито един американски експерт не може да даде точна оценка колко декара вече са собственост на китайците към края на 2023 г.
    Като доказателство експертите цитират факта за увеличаване на дела на чуждестранни компании в общия обем обработваема земя в САЩ в периода от 2016 до 2021 г. Тоест не само Китай се интересува от американски земи, но и други чуждестранни компании.
    В края на 2021 г. около 40 милиона акра в САЩ са били собственост на чужденци, което е с 40% повече от 2016 г. Според официални данни на Министерството на земеделието на САЩ по-голямата част от тази земя е била собственост на компании от Китай.
  • 5 Вибету

    13 1 Отговор
    А правата на индианците в резерватите?

    Коментиран от #10

  • 6 ООДа

    12 0 Отговор
    Играят по свирката на ционистите. Досега нямаше проблеми. Сега Китай ги страхува и тия почват по команда да пеят.
  • 7 ХА ХА ХА

    8 0 Отговор
    АБЕ ООН- то ЗАЩО НЕ ПОДЛОЖИ НА АНАЛИЗ , СЪСТОЯНИЕТО НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ВЪВ ИВИЦАТА ГАЗА ?
  • 8 Ми то .....

    9 0 Отговор
    Краварите създадоха тия ""демократични ""организации , за да държат във подчинение цял свят и да си разиграват коня !!!!!!
  • 9 Тото

    5 0 Отговор
    Защо не направят същото във Газа!??????
  • 10 говорител на ООН

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вибету":

    Индианците са диво племе и съответно по нашия демократичен кодекс , написан от кравария .....нямат никакви права !!!!!!
  • 11 Хахахахаха

    6 0 Отговор
    Каквото оонето такова и НАТОто такава и демокрацията ви!
  • 12 Калпазанин

    3 0 Отговор
    А това ООН измислено, няма ли да подложи на анализ как така с помощта на запада и най вече исраел се избиват безнаказано жени и деца в окупирана и преименувана "държава" това показва само колко е лицемерно. Ердоган беше прав че в това състояние това същото ООН е безполезно
  • 13 Не знам какво друго освен смях

    1 0 Отговор
    може да предизвикат подобни "доводи" за издевателства върху уйгурите. Има различни видеа в "ЮТюб" от индийци, африканци, а дори една бивша конгресменка на САЩ посети района с журналисти и гледах интервю с един от тях, който заяви, че бил много впечатлен от това, което е видял, като благополучие на местните. Беше изумен как тъй като бил обменил юани, а всичко там се плащало чрез телефони, преводачката им плащала от своя телефон таксита и храна и отказвала да й върнат парите после. Дайте и на нашия Северозапад такива "издевателства", моля. В тази връзка, можете да прочетете на сайта на ООН докладите им за правата на човека в Украйна до 2021 г. Много любопитно четиво - хиляди изчезнали безследно, взривени коли на правозащитници там и какво ли още не. Но явно амнезията е сега повсеместна.
  • 14 Емил

    3 0 Отговор
    ООН е организация която обслужва интересите на САЩ!!!
  • 15 Драааа

    5 0 Отговор
    Правата на хората в Китай? А правата на хората в Палестина, Йемен, Газа, Сирия? Там кога някой ще погледне? Кога някой ще обясни какво прави САЩ в независима уж Сирия и точи нейната нефт? Кога някой ще ритне кошера и обясни на света защо американски проекти, като НАТО, ООН, ЕС, СЗО и други контролират света?
  • 16 Асен

    2 0 Отговор
    Тези малоумници запяха старата песен - правата на човека !! Смях , защо Китай не питат краварите за смъртната присъда и 150 години затвор! Това са американските " ценности, демокрация,права на човека"! Изкукали!!
  • 17 123456

    0 0 Отговор
    Ай па тия - още си мислят , че някой ги брои за слива
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания