Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Януари, 2024 19:50 2 208 35

Стратегическа среща в Ужгород! Изгладиха ли острите разногласия Украйна и Словакия

  • украйна-
  • нато-
  • словакия-
  • русия-
  • денис шмигал-
  • роберт фицо

Срещата между Денис Шмигал и Роберт Фицо се провежда в момент, когато Киев страда от отслабването на европейската и американската подкрепа след две години конфликт, на фона на вътрешнополитически разногласия

Стратегическа среща в Ужгород! Изгладиха ли острите разногласия Украйна и Словакия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският премиер Денис Шмигал се срещна със словашкия си колега Роберт Фицо в Ужгород, за да обсъдят разногласията си за руското нашествие в Украйна и продължаването на западната помощ за страната, предадоха Франс прес и Укринформ, пише БТА.

Като знак за напрежението, в навечерието на срещата в Западна Украйна Фицо заяви, че животът в Киев "е нормален", точно в деня на масиран руски обстрел, омаловажавайки мащаба на водената от Русия война, отбелязва АФП. Агенцията определя словашкия премиер като популист.

"Въпреки разногласията ни, ние възнамеряваме да водим прагматична политика със словашкото правителство, която ще бъде от полза и за двете страни", заяви Шмигал в социалните мрежи. Той изрази увереност, че днешната среща с Роберт Фицо - първата им, откакто словашкият лидер беше избран през октомври 2023 г. - ще "отвори нова страница" в отношенията между Киев и Братислава.

По-рано днес украинският премиер добави, че "очаква с нетърпение конструктивен диалог", като придружи това изявление с два кратки видеоклипа, на които двамата лидери се ръкуват пред камерите. Той уточни, че ще бъдат обсъдени "двустранните отношения и подкрепата за европейски инициативи".

"Има много теми, които трябва да обсъдим", заяви от своя страна Роберт Фицо. "Има въпроси, по които можем да имаме различни мнения. Такъв е животът".

Но "ние наистина искаме да постигнем напредък. Ще видите, че наистина искаме да ви помогнем", подчерта популисткия лидер.

Отношенията между Словакия и Украйна до голяма степен се влошиха след поредица от провокативни коментари на Фицо. Той беше избран през октомври 2023 г., но вече постави под въпрос суверенитета на Украйна и призова за компромис с Русия. Непосредствено след избирането си лидерът също така обяви, че ще спре доставките на словашко оръжие за Украйна - първото подобно решение на западен съюзник. Вчера Фицо дори определи живота в Киев като "напълно нормален", няколко часа след смъртоносните руски удари по украинската столица.

Фицо се противопоставя и на многобройните санкции, наложени на Русия от почти две години.

Срещата между Шмигал и Фицо в Ужгород се провежда в момент, когато Киев страда от отслабването на европейската и американската подкрепа след две години конфликт, на фона на вътрешнополитически разногласия, отбелязва АФП.

След срещата Шмигал обяви в "Екс", че е постигнато споразумение по множество важни въпроси, включително за "механизма за Украйна", от който зависи помощта на ЕС за Киев на стойност 50 милиарда евро, отбелязва Укринформ.

"Словашкото правителство няма да блокира закупуването на оръжия и оборудване от Украйна от словашки компании. Словакия ще подкрепи програмата "Механизъм за Украйна", която предвижда предоставянето на 50 млрд. евро от ЕС за Украйна", уточни Шмигал. Въпреки политическите предизвикателства, "ние развиваме политика на "нов прагматизъм" в нашите отношения", подчерта украинския премиер.

Той добави във "Фейсбук", че Фицо го е уверил в пълната си подкрепа за стремежа на Украйна към европейска интеграция.

"Украйна и Словакия ще продължат ползотворното си сътрудничество в името на сигурността и просперитета на нашите страни. Благодарни сме на словашкия народ, който помага на Украйна и украинците в тези трудни времена", подчерта Шмигал.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    19 22 Отговор
    Словашкият премиер Робърт Фицо подчини Покрайна!!

    Коментиран от #10

  • 2 Бесен-_ Язовец

    20 20 Отговор
    Вервайте на сороската пропаганда
  • 3 Майна

    20 21 Отговор
    Какви разногласия може да има една колабира територия..
    Която ще праща 16годишни, деца на фронта.за да угоди на ционистите..
    Това не е ли педофилия

    Коментиран от #12, #14

  • 4 Запознат

    27 17 Отговор
    Такива лъжи се въртят само по колониите нищо не обещавал Фицо на окраинските фашисти
  • 5 Гробар

    22 17 Отговор
    Всеки в Европа лиже газа на ущкраинските фашисти. Както Хитлер на времето. Само Сталин не си омърси името да се срещне с нацистката марионетка на САЩ Хитлер. Историята се повтаря. Само че този път няма да има ФРГ и независима Полша и Финландия.
  • 6 мдаааа

    21 17 Отговор
    Само нашата колхозня тайничко се надяваше , че Орбан и ФиЧо няма да клекнат ... Еврото и долара са "страшно" оръжие ..
  • 7 Инкогнито

    16 19 Отговор
    Интресно е, че такива новини не се въртят в пресата в Словакия, обаче в България се въртят, явно в България петоколонниците са по информирани дори и от Фицо какви ангажименти е поел.
  • 8 Роберт Фицо на кабинета в Братислава

    16 18 Отговор
    Западът се провали тотално в Украйна, но е политически невъзможно да признае. ЕС вероятно ще загуби 50 милиарда евро, а в Украйна гробищата ще бъдат пълни с хиляди мъртви войници, смята словашкият премиер.
    Премиерът на Словакия смята, че действията на Москва в Украйна след 24 февруари 2022 г. са използвани от Запада с цел "да постави Русия на колене“. За да постигнат това, властите в Киев биват снабдени с оръжия и милиарди долари.

    "Шокиращо е как Западът многократно е преценил погрешно ситуацията в Русия“, казва Фицо. Той посочва, че Москва има пълен контрол върху присъединените към пределите ѝ региони. "Руската икономика и руската валута не се сринаха, антируските санкции увеличават самодостатъчността на тази огромна страна, руските енергийни гиганти отчитат рекордни доставки на суровини за Китай и Индия“, пише още "Аз не съм от тези словашки политици, които се радват, че в Словакия превръщат Руската федерация в смъртен враг, и изобщо не ми харесва, че Русия я смятат за неприятелска държава“, отбелязва Фицо.

    Украйна, според Роберт Фицо, не е в състояние да проведе контранастъпление. "Позицията на украинския президент Володимир Зеленски е разклатена, докато руският президент Владимир Путин увеличава и консолидира политическата си подкрепа“.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 да се чете

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "Роберт Фицо на кабинета в Братислава":

    Роберт Фицо - шеф на кабинета в Братислава
  • 10 хахах

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    хаха колко са умни русофилите

    Коментиран от #16

  • 11 Това е старо.

    18 12 Отговор

    До коментар #8 от "Роберт Фицо на кабинета в Братислава":

    Днес е друга бира.Ситуацията е динамична.Ердо пуска Швеция в НАТО.Орбан и Фицо клекнаха.

    Коментиран от #18

  • 12 Районът ни се нуждае от мир

    16 17 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Зеленски е долнопробна марионетка. Няма нормален, който да изгаря от желание да разговаря с него. Само двуличници и поставени колониални управители му се усмихват мазно на видеоконференции. В Китай мразят фашистите.
    Обикаляйки по светът с НАТОВСКИ самолети, тоя просяк срещна ли се някъде с украинска общност зад граница.?? Да видим какво мислят те.

    Разгром за укрофашагите и най-сетне мир.
  • 13 Статистик

    13 15 Отговор
    Мда, и Фицо им каза това, което и всички еврогейци- ние сме с вас ,а вие сте пичове, дръжте се! Малии, не ми се мисли какво ще стане с всички тези "слуги на народа" съвсем скоро!
  • 14 ха ха хааа

    23 12 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Тая "колабира" територия 2 години разказва играта на Вторая армия в Мире ...🤭😁
  • 15 ....

    16 6 Отговор
    Май във Воронеж пак пушили.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Само да питам

    10 16 Отговор
    Сороси така ли си представяте срещат на Фицо с фашиста от Окрайна?
  • 18 колко старо, бе

    8 14 Отговор

    До коментар #11 от "Това е старо.":

    знаяч? От онзи ден?! Виж датата на изявлението му. И Фицо ще промени мнението си за два дни? Това да не е тлъстият боко от зайчарника? Но това е политика, гонят се взаимни интереси.

    Коментиран от #24

  • 19 ауууу те

    2 15 Отговор

    До коментар #16 от "така е, за разлика":

    Тоя са дето е стиснал ръката на нацито. Какъв е спорет тебе. Русофил или русофиб
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    14 8 Отговор
    Алкохолизирания блатник и примитивната продажна копейка разбират само от млатене и загрузване с 200 в чувала.
  • 22 Отец Дионисий

    15 8 Отговор
    Господ да накаже агресора и алчната гладна копейка с децата им недоносени.
  • 23 Иванушка 🇷🇺

    6 19 Отговор
    Споко, Фацата е наше момче, всичко е парлама и измама към наглите украинци.
    Нощеска почтен и наивен германски пенсионер бе нелепо убит в собствения си дом от квартиранката пияна украинка, която не искала да си плаща наема и брутално заклала горкия старец. Каква ТРАГЕДИЯ !
    Още съм потресен и съм казал на децата чуят ли украинска реч наоколо, без колебание да звънят на 112. Украинците похищават децата ни срещу откупи 😆

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Точно.

    14 7 Отговор

    До коментар #18 от "колко старо, бе":

    Фицо за два дни обърна политиката.

    Коментиран от #28

  • 25 Чухме.

    13 5 Отговор

    До коментар #23 от "Иванушка 🇷🇺":

    Ти това го писа и миналата година.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иванушка 🇷🇺

    6 15 Отговор

    До коментар #25 от "Чухме.":

    Просто цитирам безпристрастната и обективна Дойче Веле. Любимата ми медия, още съм потресен от това нечовешко убийство 😆
  • 28 нищо ново

    6 10 Отговор

    До коментар #24 от "Точно.":

    Политика работата му е да каже каквото мислиш. А да направи после каквото си реши като го избереш.
  • 29 Сатана Z

    8 17 Отговор
    Украинският нацист навлякъл черната SSовска униформа останала от дядо му когато е бил в УНА и се пъчи с нея на международни срещи.

    Коментиран от #30, #32

  • 30 хихихи

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "Сатана Z":

    Уна муна ноацисти джендъри. Абе мислиш ли,че нормален човек се вълнува от тия дивотии.
  • 31 😆😆😆

    7 15 Отговор
    Егати откровените лъжи 🙄👏👏👏
    Фицо го пита на пресконференцията: Вие наистина ли вярвате, че Украйна воюва с Русия? 😆😆😆
    Фиицо каза, ние сме противна влизането на Украйна в НАТО и Евросъюза 🙄👏👏👏
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хммм

    6 13 Отговор

    До коментар #32 от "Е друго си е":

    Президентът на Русия трябва да покаже че тя е богата и силна страна. Заленски показва колко са бедни и проси, независимо че жена му си купува бижута за милиони. Театър, човече.
  • 34 Дедо Цветко

    4 3 Отговор
    Нито един патрон за фашистка Бандерия! Слава кокаине.
  • 35 Мдаа

    3 3 Отговор
    и тоя и оня Обрания ще клекнат, няма къде да ходят или с Европа или гората да хващат.
Новини по държави: