Last news in Fakti

30 Януари, 2024 12:53 2 170 23

"Хамас" се прегрупира в Газа, подготвя нова офанзива срещу Израел

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

На юг административният персонал на "Хамас" и полицейските сили на движението държат твърдо под свой контрол тази част на ивицата, където в момента се е съсредоточила голяма част от населението, но в централните райони на анклава общественият ред се разпада

"Хамас" се прегрупира в Газа, подготвя нова офанзива срещу Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Хамас" се прегрупира в Северна Газа, готвейки нова офанзива, пише британският в."Гардиън". Според изданието бойците на движението са се завърнали в Северна Газа, където мобилизират силите си срещу израелските войски и възстановяват администрацията си, след като през последните месеци бяха изтласкани оттам от Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ), посочва вестникът като се позовава на хуманитарни работници, местни жители и израелски официални представители.

На юг административният персонал на "Хамас" и полицейските сили на движението държат твърдо под свой контрол тази част на ивицата, където в момента се е съсредоточила голяма част от населението, но в централните райони на анклава общественият ред се разпада.

Очевидното възраждане на "Хамас" в райони, които изрелските сили превзеха и прочистиха в хода на вече близо четиримесечното си настъпление, само показва колко трудно ще бъде за премиера Бенямин Нетаняху да изпълни обещанието си да "смаже" радикалната групировка. "За съжаление, все повече чуваме за възраждане на екстремизма в Централна и Северна Газа. Все повече чуваме, че "Хамас" поддържат обществения ред в Северна Газа и направляват търговията, а това е неприятен развой", каза пред "Гардиън" Еял Хулата, който до януари миналата година ръководеше израелския съвет за национална сигурност. Майкъл Милщайн от Института за изследване на проблемите на националната сигурност, телавивски мозъчен тръст, каза, че "Хамас" са си върнали контрола над някои части на Газа, които ЦАХАЛ превзе след кръвопролитни боеве миналата година. Според събеседниците на изданието палестинското движение в момента подготвя нова офанзива срещу Израел за след края на активните бойни действия, която да се осъществи по модела на това, което се случи в Ирак след 2003 г.

Тръмп предупреди за опасност от трета световна война, пише лондонският в. "Индипендънт". Изданието отбелязва, че бившият американски президент е използвал случая с нападението на проирански групировки с дрон срещу военна база на САЩ в Йордания, за да извлече политически дивиденти. Атаката взе жертви сред американските военни в нападнатия обект.

"Преди три години Иран беше слаб, съсипан и под пълен контрол. Благодарение на моята политика на максимален натиск иранският режим нямаше никакви пари да финансира терористичните си марионетки", написа Доналд Тръмп в социалната мрежа "Трус соушъл" (Truth Social). "Но тогава дойде Джо Байдън и даде на Иран милиарди долари, които бяха използвани от режима за устройване на кръвопролития и кланета из целия Близък изток."

Бившият американски президент подчерта, че ако той беше президент, "нападението (срещу) базата никога нямаше да се случи".

Третата световна война е все по-близо, но малцина са готови да го признаят, отбелязва в сходен дух коментаторката на британският всекидневник "Дейли телеграф" Шерил Джейкъбс в своя статия за консервативното издание. Според авторката заплахата от глобален конфликт никога не е била по-голяма във времената след края на екзистенциалната битка на Америка срещу бившия СССР.

Джейкъбс отбелязва, че основната причина за увеличаването на опасността е провалът на авторитарните режими в най-различни области, като например осигуряването на работа за населението, справяне с бедността и разширяването на средната класа. Това, посочва тя, в съчетание с параноята на автократите по отношение на инакомислието ги изкушава да укрепят властта си чрез насочване на вниманието към външния враг, било то чрез експанзионистични регионални войни или започването на високорискови екзистенциални конфликти със Запада.

Бързо пълзящата криза, която възникна след безпилотното нападение срещу американската база край йорданско-сирийската граница, е красноречив пример за това колко плашеща е новата действителност, в която живеем. И макар и Иран да отрече да е участвал пряко в атаката, е ясно, че Ислямската република е дълбоко замесена в поредното свързано с Техеран нападение, целящо да прогони САЩ от Близкия изток, отбелязва авторката.

Дъгата от конфликти в Близкия изток се разраства, посочва американският в. "Вашингтон пост".

Вестникът коментира, че колкото и Белият дом да се опитва да показва сдържаност, събитията на терена се развиват ускорено в тревожна посока.

Изданието отбелязва, че нестихващата война в Газа е хвърлила сянката си върху различни части на региона, включително Ливан, Сирия и Червено море. Сега имаме и пореден етап на изостряне на напрежението, свързан с най-кръвопролитното нападение срещу американски войници в региона от последните месеци, това в Йордания, на което президентът Байдън вече даде сигнал, че САЩ ще отговорят, коментира вестникът.

Съществуването на агенция на ООН за подпомагане на палестинците е застрашена от обвинения в тероризъм, пише в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът коментира, че дарители започват да се оттеглят от най-важната структура за осигуряване на хуманитарна помощ за Газа, след като нейни служители бяха обвинени, че са участвали в нападението срещу Израел от 7 октомври и поради това тази агенция скоро може да остане без пари.

Но според събеседници на изданието от официалните среди в Израел част от израелското военно ръководство е на мнение, че разгърналата се публична кампания срещу агенцията е опасна, защото ако тази структура бъде закрита, това може да предизвика огромен административен и логистичен вакуум в Газа, и то посред сегашната хуманитарна криза.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и трудоустрояването им (УНРВА) играе изключително важна роля – например при осигуряването на храна, вода и лекарства – и не е ясно кой ще запълни оставената от евентуалното ѝ разпускане празнота. По-голямата част от 2,2-милионното население на Газа е разселено и се укрива в центрове и училища, поддържани от тази агенция, а освен това тя помага и за насочването към нуждаещите се на хуманитарната помощ, която влиза в ивицата всеки ден, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Три начина, по които САЩ могат да накажат Иран след фаталната атака с дрон", гласи заглавието на статия на в. "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника Вашингтон разполага с редица възможности да отговори на извършеното от проирански милиции нападение, като те варират от пряк удар по Ислямската република или по подкрепяни от режима групировки или по негов личен състав в чужбина до засилване на финансовия натиск върху намиращата се в тежко състояние иранска икономика.

Но при избора на вариант за реакция Белият дом трябва внимателно да прецени действията си, за да намери точния баланс между желанието си да даде категоричен сигнал на Иран и съюзниците му, да отговори на натиска от Конгреса за решителни действия и да не се допусне прерастването на кризата в по-широкомащабна регионална война.

Обстановката в Близкия изток е "изключително нестабилна", гласи заглавието на в. "Файненшъл таймс", в което е цитирано предупреждение на американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Деловото издание коментира, че докато Вашингтон обмисля отговора си на нападението в Йордания, Иран се опитва да се разграничи от тази атака, при която бяха убити трима американски военнослужещи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    19 6 Отговор
    Удряте по юдеите, удряте по капитала и капиталистите и по капитализма!
  • 2 честен ционист

    5 6 Отговор
    Контранаступа по-укропски?
  • 3 Рослямист

    4 8 Отговор
    Вперьот, братя бусурмани!
  • 4 от все сърце

    20 6 Отговор
    успех за Хамас.
  • 5 конфликтаджийте казаха да

    8 0 Отговор
    се освободят всички взети в гази , да спре геноцида . мосад неискаха . сега ги е страх от други отвличания . Това е военен приом от римската епоха . Галите ходели да отвличат съгледвачи , лодкари и други придворни на Цезар . Те били канибали . После не ги връщали и никой не ги виждал . 8 към един . за да стане бързо . без съпротива . Нетаняху неиска да спре геноцида и приятелчетата му се прегрупират .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 и каква стана тя

    11 4 Отговор
    Евреите с една шепа камилари не могат да се справят . А мунициите свършват ....
  • 9 а "демократичния" съд в Хага

    12 3 Отговор
    Осъди евреите да спрат геноцида . Стига са се правили на тарикати , а да правят палестинска държава ако искат да има мир .
  • 10 Отец Дионисий

    7 3 Отговор
    Аллах да им помага!Амин!

    Коментиран от #16

  • 11 Васил

    4 3 Отговор
    Ама има ли ги още Хамас???
  • 12 Тредстоун

    4 4 Отговор
    Как точно си връщат контрола , копат тунели , или съживяват мъртвите овчари на стадото брадати примати , нищо не връщат , въздух под налягане , просто поддържат мита за величието си , до колкото го е имало де , щото като цяло са квартална банда предимно неграмотни касапи , израелците ще ги приключат до последния брадат козел

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тредстоун

    0 7 Отговор

    До коментар #7 от "НОВИТЕ ФАШАГИ":

    бау - бауто на сатрапа от кремъл , орбан , га му платиха милиардите не скимтя , сега идва ред за сметката , а на бас че в четвъртък унгарците ще са първа китка при подписването на чек за 50 милиарда на Украйна ...
  • 15 Анонимен

    3 4 Отговор
    Настъпи време да се пуснат помпите в тунелите на ГАЗА и един път завинаги да се приключи със зловещата терористична групировка ХАМАС. Сбирщина от изнасилвачи и убийци.
  • 16 Анонимен

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Отец Дионисий":

    Отче и Аллах е изоставил тия бандити. Изнасилвачи и убийци на мирни хора. ХАМАС трябва да бъде изтрита от лицето на света.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Що за хора са юдеите

    6 3 Отговор
    Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят." - пророк Йеремия, /Бибилия, Йер. 4:22/

    "Евреите не се смесват с другите народи и гледат на тях като на врагове." - Диорид, І в. сл. Хр.

    "Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас." - Тацит, римски историк, І-ІІ в. сл. Хр.

    Мохамед: "Всички до един са мошеници."

    "Евреите се явяват заразена от чума, прокажена и опасна раса, която заслужава изкореняване още от деня на раждането." Джордано Бруно, италиански астроном, учен и философ, 16 в

    "Никога Слънцето не е огрявало народ по-кръвожаден и отмъстителен, който да лелее идеята за унищожение и задушаване на всички друговерци. Те душат и унищожават останалото население и на това основание се считат за богоизбран народ." - Мартин Лутер, църковен реформатор – протестант
  • 20 Що за хора са юдеите

    5 1 Отговор
    Волтер: "Тази малка нация не скрива своята ненавист към всички останали народи. Нейните представители са винаги жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука."

    Мария Терезия, австрийска императрица, 18 в.: "Аз не познавам по-страшна чума за държавата от еврейското племе."

    Гьоте: "Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците."

    "Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, способна на най-ужасни престъпления!" Император Наполеон Бонапарт, /из негова реч в Сената през 1806 г/

    Виктор Юго: "Към евреите се отнасят с отвращение. Но трябва да се признае, че те действително са отвратителни. Тях ги презират, защото са достойни за презрение."

    Бисмарк: "Натиснете само един евреин и от всички страни ще чуете вик."

    "В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната във финансово отношение."
    - Бенджамин Франклин, /XVIII в./ – американски учен и държавник
  • 21 Що за хора са юдеите

    4 2 Отговор
    Христо Ботев и Любен Каравелов често пишат за "великите еврейски царе на капитала", които са извор на злото в света.

    Ботевите и Каравеловите издания /"Свобода", "Независимост", "Знаме"/ бичуват "обрезаните и необрезани еврейски екселенсии", "израилските барони" и "великите царе юдейски на капиталът", Ротшилдите и барон Хирш и "чафутските вестници" "Нойе Фрайе Прессе" и "Пестер Лойд", които пеят възторжени оди за султана. Посочват, че тези "чафутски вестници" имат свои дописници и сред българските евреи.

    "Евреите са известни на сичкият свят не само със своята телесна, но и душевна нечистота."
    Любен Каравелов


    "Тъй нагло Лорда с мирен вид
    свой взгляд министерски исказа,
    и като същий злобен жид
    към нази пълен бе с умраза,
    и тъй цинически, без стид очите на света замаза…
    ...
    О, Англио, защо ли днес
    бездушен жид те управлява?"
    Иван Вазов - "Дизраели"

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Лумпен

    5 0 Отговор
    За да не ме изтрият пак !
    Ще напиша.че много обичам евреите и Израел!
    Че даже искам да стана евреин и да трепя жени и деца в Газа и където каже Нетаняху!