Last news in Fakti

26 Януари, 2024 19:38 3 399 45

Грандиозен скандал! ООН разследва свои служители по подозрение, че са замесени в атаките срещу Израел от 7 октомври

  • оон-
  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

Израелската офанзива опустоши голяма част от гъстонаселената ивица Газа и причини смъртта на повече от 26 000 палестинци, според данни на местните здравни власти

Грандиозен скандал! ООН разследва свои служители по подозрение, че са замесени в атаките срещу Израел от 7 октомври - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) днес съобщи, че е започнала разследване срещу няколко свои служители по подозрение, че са замесени в атаките на палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу Южен Израел, а САЩ заявиха, че временно спират финансирането си за организацията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Израелските власти предоставиха на УНРВА информация за предполагаема замесеност на няколко нейни служители в ужасяващите атаки срещу Израел от 7 октомври", каза Филип Лазарини, който оглавява службата на ООН. "За да се запази възможността УНРВА да доставя хуманитарни помощи, взех решение за незабавно прекратяване на договорите с въпросните служители и за започване на разследване, което да установи истината без никакво отлагане", допълни той.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че Вашингтон "временно спира отпускането на допълнително финансиране за УНРВА, докато тези твърдения не бъдат разгледани и докато ООН не предприеме действия".

Лазарини не оповести броя на служителите на УНРВА, за които се предполага, че са замесени в атаките, нито в какво точно се изразява тяхната съпричастност. Милър обаче посочи, че става въпрос за 12 души.

"Всеки служител на УНРВА, който е замесен в терористични актове", ще бъде подведен под отговорност дори и чрез наказателно преследване, подчерта Лазарини.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е ужасен от обвиненията, предаде неговият говорител Стефан Дюжарик.

Гутериш поиска от Лазарини да проведе разследване и да гарантира, че всеки служител на УНВРА, който се окаже, че е участвал или насърчавал атаките от 7 октомври, ще бъде незабавно уволнен и предаден за евентуално наказателно преследване. "Ще се направи спешен, обстоен и независим преглед на УНВРА", допълни Дюжарик.

Ръководителят на европейската политика Жозеп Борел каза, че ЕС "ще прецени по-нататъшните си действия и ще си извлече поуки въз основа на резултатите от пълното и всеобхватно разследване".

УНВРА е създадена през 1949 г. след Първата арабско-израелска война. Агенцията предоставя на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан хуманитарна подкрепа в областта на училищното образование, първичните здравни грижи и др.

ООН осигури хуманитарна помощ и даде подслон на хората, бягащи от въздушните удари и сухопътната офанзива на Израел след атаката от 7 октомври, при която по данни на Тел Авив са бяха убити 1200, а 253 са бяха взети за заложници.

"Тези шокиращи твърдения са направени в момент, в който над 2 000 000 души в Газа зависят от животоспасяващата помощ, която агенцията предоставя всекидневно след началото на войната", каза Лазарини.

Израелската офанзива опустоши голяма част от гъстонаселената ивица Газа и причини смъртта на повече от 26 000 палестинци според данни на местните здравни власти.

Най-големите спонсори на УНВРА са САЩ, Германия и ЕС. Те многократно заявиха, че са на ръба на възможностите си да предоставят хуманитарни помощи на хората в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    37 4 Отговор
    Тази организация трябва да се закрие нищо не правят освен добре да си прекарват времето

    Коментиран от #16, #25

  • 2 Пръц

    24 20 Отговор
    Ей това ивриите са големи сладури бе.Подариха им страна,непрекъснато се месят където нямат работа и пак рев,рев,рев.Че то малката ряпа да ядат.Как ли ще си поделят Луната?
  • 3 БРАВО ЕВАЛА

    42 21 Отговор
    Само евреите маже да са толкова подли, че да изкарат ООН пропалестинска организация.
  • 4 Пръц

    4 5 Отговор
    МАКИТАТА.Аман от правилен правопис с коректори
  • 5 многу смешну

    6 1 Отговор
    въртим версии ка семерджийското внуче, всеки месец въртим докат забравите
  • 6 Хохо Бохо

    20 24 Отговор
    Тази организация и всички, които подкрепят терористите от Хамас или Русия, трябва да бъдат закрити, а виновните - преследвани от закона...
  • 7 12343211

    6 0 Отговор
    Луда работа...
  • 8 Ей значи

    23 14 Отговор
    ".............Най-големите спонсори на УНВРА са САЩ, Германия и ЕС. Те многократно заявиха, че са на ръба на възможностите си да предоставят хуманитарни помощи на хората в Газа..........." ААА Значи имат стотици милиарди за да дават за украйна ама нямат дребни да дадат за хуманитарни помощи...........!
  • 9 Факт

    1 10 Отговор
    Само израелците са толкова глупъви за да не си въоръжат населението по кибуците.И да Гравитона съществува няма какво друго да пренесе енергия в следствие на гравитационното взаимодействие от т.А до т.Б в пространството което показват изследванията а имено откриването на Гравитационните вълни с определена амплитуда еквивалентна на тяхната енергия за което е присъдена Нобелова награда за Физика през 2017-та!!!Айнщайн греши

    Коментиран от #36

  • 10 Гордостта на Тарра

    17 7 Отговор
    Истината на половина .. Израел са знаели много добре всичко че Хамас с ООН ще правят удар това им стига да жертват няколко еврей да могат да влязат в Газа с гръм и трясък ... Как се пропуска такава атака уж от много добри спецслужби...

    Коментиран от #15

  • 11 стоян

    16 3 Отговор
    От статията разбрах че мюслюманските терористи с парите предоставени от ЕС и САЩ за изхранване са купували оръжия и строили тунели

    Коментиран от #17

  • 12 СЗО

    9 1 Отговор
    Евреин, арабин и скинър отиват за риба и хващат златната рибка. Златната рибка казва: ако ме пуснете, ще ви изпълня 3 желания- по едно на човек. Евреина казал- искам арабина да умре. Арабина казал-искам евреина да умре. Скинъра казал: ...ами тогава за мен една бира.
  • 13 Новичок

    10 4 Отговор
    За яхудитата "Ужасяваща атака,шокиращи твърдения" и т.н. а за палестинците два реда накрая и то колко убити.Пфу... иначе независими медии,отврат.
  • 14 Биби Кинк

    5 5 Отговор
    Голем кръндел е тва деа! Секи резан кой е заподозрен е обвинеям, ма еврюгите тоже са с резани карабини!?
  • 15 Баце ЕООД

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гордостта на Тарра":

    Как се вкарва танк в квартал без подкрепления?? Слабо разузнаване, слаба армия, слабо, слабо, слабо...
  • 16 Но пък

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    усвояват немалко пари
  • 17 ООН

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян":

    Открили топлата вода.
  • 18 Механик

    16 9 Отговор
    Малеее, как извъртате всичко бе. "Ужасяващите атаки" на хамас, взели 1000 жертви. А НЕУЖАСЯВАЩИТЕ атаки на евреите срещу беззащитните жени и деца на Палестина са около 30000. Да не говорим за това ,че са били замесни служители на ООН.
    Вие изобщо давате ли си сметка за какво иде реч? Мислите, че цял свят са облъченяци като американските ГМО-бройлери ли? Че всички приемат това което им "спускате" по медиите както кокошките на "клетъчно отглеждане" поемат ярма ли???
    Ми много се лъжете! Много!
  • 19 Бен Гурион

    6 4 Отговор
    ООН отдава си затваря очите за това че финансира терористи.

    Тепърва ще става ясно ролята й в атаката срещу Израел и ще има наказани. Не от ООН.
  • 20 Артилерист

    13 2 Отговор
    Понеже Международният(американски) наказателен съд беше принуден да съди израелците за геноцида в Газа(вече повече от 25 000 убити палестинци) по жалба ЮАР, американците са задействали своите агенти да обезсилят този акт като обвинят самото ООН. Няма да се учудя, ако изкарат всички неамериканци виновни за убийството на палестинците и ги заменят само с американци и по този начин създадат чисто американски департамент. Да им пращат и Виктория Нюланд за началник и да не си играят с туй "международен"...
  • 21 ТУРЧИНА ПЕЕВСКИ НИ ПРАВИ НА ТУРЦИ

    5 2 Отговор
    Повечето западни държави определят Хамас - организацията, която нападна Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души и ранени повече от 3000 - като терористична. Изключение правят Норвегия и Швейцария. Позовавайки се на това, че са неутрални, двете държави поддържат контакти с Хамас. Но някои други държави стигат значително по-далеч в подкрепата си за тази организация.

    Основаването на Хамас

    Хамас беше основана през втората половина на 1980-те години и още от самото начало е в опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат. Спори се дали Хамас не е била създадена дори с паричната подкрепа на израелското правителство, с цел да бъде противовес на ООП - сценарий, който и двете страни днес категорично отричат.
  • 22 ЦАДАЛ

    5 2 Отговор
    пак ще има черен септември за палесвинците
  • 23 Леля Сашка

    2 0 Отговор
    Още веднага биеше на очи, че на организаторите не им пука нито за едните, нито за другите. Логично са някои, които се преструват на приятели.
  • 24 Анонимен

    6 8 Отговор
    Ето говорим за вълкът, той в кошарата. Чудовищна новина. Незабавно спиране на всякакво финансирате на УНВРА и незабавно разформироване. Да участваш с бандитите от ХАМАЗ в нападението на мирни хора е престъпление. Господата от международният съд нещо не са в ред. Не виждам решение за осъждане зверствата на ХАМАЗките ислямски терористи, от 7-ми октомври 2023г, при вероломно нападение на държавата Израел. Безумствата извършени от тези убийци, няма как да се опишат. Терористите нямат право физически да съществуват.ХАМАЗ трябва да бъде изтрита от лицето на света. Господа съдии от международният съд, засрамете се. Осъдете убийците и изнасилвачите от терористичната групировка ХАМАЗ. Виновните за конфликта са те, а не Израел, която е правото си да се защити! Съд и Затвор за служителите от УНВРА участвали заедно с убийците на ХАМАЗ на територията на държавата Израел. София, 26.01.2024г.

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 25 Само питам

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    Само тази ли?
  • 26 ХАМАС КАТО УЖ НАПАДНАХА ИЗРАЕЛ

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    И ВСИЧКИ КОМУНИКАЦИИ БЯХА ИЗКЛЮЧЕНИ ОТ АНГЛИСКАТА БАЗА В КИПЪР - ПОНЯЛИ ДРУЗИЯ ИЛИ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ И ДАНО СКОРО ДА НЕ ЗАГЛУШАТ И БЪЛГАРСКИТЕ МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ
  • 27 Альоооо

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Какво е това ХамаZ ,драги?Поне се осведоми как се пише правилно,а после ръси пропаганда и мозък.
  • 28 До Анонимния

    6 7 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Я ми обясни "друже" когато ние българите дигнахме Априлското въстание терористи ли бяхме???. Много ти знае бабалайката, хайде обясни ми.

    Коментиран от #41

  • 29 ООН НЕ НЕ Е ЛИ НА ХРАНИЛКА ОТ ФАЩ

    4 4 Отговор
    ООН И ЕУ НЕ СА НА ХРАНИЛКА ОТ ФАЩ - ТЕ ХРАНЯТ ФАЩ С ПАРИ ОТКЪДЕ ЛИ ОТ ДАНЪЦИТЕ НА ПРОСТИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ - АЗ СЪМ ИЗКЛЮЧЕНИЕ БЕЗРАБОТЕН СЪМ И ПАСА ТРЕВА - СМЪРТ ЗА БОГАТИТЕ И ДА ВЗЕМЕМ ДА ГИ ОБЕРЕМ И ДА ДАДЕМ ПАРИТЕ НА ГЛАДНИТЕ ОРА КАКТО РОБИН ХУД Е ДРАЛ НАГЛОСАКСОНЦИТЕ
  • 30 Казуар

    3 5 Отговор
    Нормално, това са палестинци на служба към ООН.

    Коментиран от #32

  • 31 СОДОМ и ГОМОР ПОЗДРАВ ОТ БОГОВЕТЕ

    4 7 Отговор
    СКОРО ФАЩ И АНГЛИЯ ще станат КАТО - Содом ( на иврит סְדוֹם ‎, Sədom - букв. "изгаряне" 1 ; гръцки Σόδομα ) и Гомор ( на иврит עֲמוֹרָה ‎, ʿAmora - букв. " потапяне, удавяне "; на гръцки Γόμ ορρα ) - два известни библейски града , което според според Библията , са унищожени от Бог заради греховете на техните жители, по-специално заради разврата . В по-късната библейска традиция Содом и Гомор са олицетворение на висшата степен на греховност, която си навлича гнева на Всевишния Бог

    Коментиран от #33

  • 32 Анонимен

    9 5 Отговор

    До коментар #30 от "Казуар":

    Щом е така и "нормално," според мюсюлманският форумец, вече писах незабавно разформироване на УНВРА. Никаква милост към ХАМАСките изнасилвачи и убийци. САЩ следва да спрат всяка финансова подкрепа на ООН до изясняване на случая и подвеждане под наказателна отговорност на служителите от УНВРА участвали на 10-ти октомври 2023г рамо до рамо с терористите от ХАМАС. Тази групировка незабавно трябва да бъде изтрита от лицето на света.
  • 33 ХОРАТА ЗАБРАВИХА ЧЕ БОГ КОМАНДВА

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "СОДОМ и ГОМОР ПОЗДРАВ ОТ БОГОВЕТЕ":

    ЧЕРВЕИТЕ МУЛТИ МИЛИАРДЕРИ ПРЕД БОГ ЩЕ БЪДАТ ГОЛИ И БОСИ АЗ ВИКАМ ДА СИ ПОКАЖЕМ РОГАТА И ДА ПОНАКАЖЕМ ВСИЧКО ЖИВО - ЧЕРВЕЙ ДЕТО ЩЕ ГО ЯДЕ

    Коментиран от #34, #35

  • 34 ДАГО ДУХА ЦРУ

    5 6 Отговор

    До коментар #33 от "ХОРАТА ЗАБРАВИХА ЧЕ БОГ КОМАНДВА":

    Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон. И ИЗВЪРШИТЕЛИ СА АГЕНТИТЕ НА ЦРУ ДЕТО ГРЪМНАХА ПАПАТА В РИМ
  • 35 САРТАНА ВАШИЯТ ГРОБАР

    0 5 Отговор

    До коментар #33 от "ХОРАТА ЗАБРАВИХА ЧЕ БОГ КОМАНДВА":

    САРТАНА САМО ПОГРЕБВА ПОД ЗЕМЯТА И ТАМ АРМИЯТА НА МЕКОТЕЛИТЕ ЧЕРВЕИ ВИ ПОЧВА ПЪРВО МОЗЪКЪТ ЧЕ Е НАЙ СЛАДЪК И НАЙ МЕК

    Коментиран от #37

  • 36 Баш Факт

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Енергията няма нужда някой да я носи, щото тя носи.
  • 37 ОТ СМЪРТА ГАДНА С ЧЕРВЕИ

    1 5 Отговор

    До коментар #35 от "САРТАНА ВАШИЯТ ГРОБАР":

    САМО РУСИЯ С ЕДНА ЯДРЕННА ЩЕ ИЗБИЕ ВСИЧКИ ЧЕРВЕИ ДЕТО ГЛОЖДЯТ МЪРТВИТЕ ХОРА ПОД ЗЕМЯТА

    Коментиран от #38

  • 38 КАТО УМРА И УМИРАМ ОТ СТРАХ ОТ ЧЕРВЕЙ

    0 5 Отговор

    До коментар #37 от "ОТ СМЪРТА ГАДНА С ЧЕРВЕИ":

    И ОТ КЪДЕ ЩЕ ПОЧНЕ ДА МЕ ЯДЕ ГАДИНАТА И СИ ПОРЪЧАХ ХЕРМЕТИЧНО ЗАТВОРЕНА СТЪКЛЕНА КАПСУЛА И ДА МЕ ЗАМРАЗЯТ ЗА 1000 ГОДИНИ И СЛЕД 1000 ГОДИНИ АКО ОЩЕ ИМА ЗЕМЯ ЩЕ СЕ СЪЖИВЯ - НАПРАВО БОГ ЩЕ СЪМ МЕЖДУ НЕАРДЕТАЛЦИТЕ
  • 39 Анонимен

    4 2 Отговор
    Време е да бъдат пуснати помпите в тунелите в ГАЗА и един път завинаги да се приключва със зловещата терористична групировка ХАМАС. Сбирщина от изнасилвания и убийци. София, 26.01.2024г.
  • 40 Голям праз

    0 4 Отговор
    Каква изненада! Извънземните също са замесени! Божият народ или народът на дявола?

    Коментиран от #42

  • 41 Голям праз

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "До Анонимния":

    Зависи от гледната точка. на шефовете в момента, но те забравят,че няма винаги да са шефове.
  • 42 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Голям праз":

    Няма изненада. ХАМАС трябва да бъде унищожена.
  • 43 Мика

    1 2 Отговор
    И португалският комунист Гутериш да си подава оставката.
  • 44 Така е

    3 1 Отговор
    Служителите им са членове на хамас. В туитър има и видео. Гутериш няма мангизи повече за теб и терористите.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.