Last news in Fakti

31 Януари, 2024 09:53 3 269 11

Новата свобода на Великобритания: какво донесе Брекзит?

  • брекзит-
  • великобритания-
  • свобода-
  • лондон-
  • британци-
  • ес-
  • икономика-
  • икономисти

Великобритания искаше да се отърве от оковите на ЕС и много привърженици на Брекзит празнуваха шумно преди 4 години. Как Обединеното кралство използва новата свобода?

Новата свобода на Великобритания: какво донесе Брекзит? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След референдума през 2016 година Брекзит беше основната тема във Великобритания. Но след като в края на януари 2020 година Островът официално напусна Европейския съюз, от сърцата на британците сякаш падна камък. Те най-после сложиха край на постоянните спорове между съседи, приятели и роднини.

Изследванията на социологическите агенции сочат, че темата за отношенията с ЕС вече дори не е в топ 10 на въпросите, които занимават жителите на Обединеното кралство. В последното проучване на Ipsos икономиката и инфлацията заемат водещите места, а Европа е важна тема за едва пет процента от британците.

Символични ползи и категорични щети

Привържениците на Брекзит постигнаха своята цел и темата за тях явно вече няма значение. Нито една сериозна политическа сила в страната не си поставя за цел да отмени решението за напускане на Общността. Независимо от факта, че Брекзит сви брутния обществен продукт с четири процента, както и че по-голямата част от населението вече съжалява за взетото решение.

Какво постигна Обединеното кралство с новата си независимост? Не много, казват експерти на инициативата “Обединеното кралство в променяща се Европа” към Кралския колеж в Лондон. Те проследяват различията между Обединеното кралство и ЕС в различните икономически сфери. “Борис Джонсън говори много за използването на “новите свободи”. Но съвсем малка част от тях се реализира”, обяснява Янике Ваховяк, която е част от инициативата.

Промените в разпоредбите, предприети от Великобритания досега, са по-скоро символични – например възможността да се продава вино в бутилки с по-различен грамаж. А икономическата полза остава неясна.

За сметка на това вече има нови бариери пред търговията с най-важните партньори. Несигурността по време на процеса на отделяне от ЕС пък доведе до ограничаване на инвестициите. И за огорчение на много от привържениците на Брекзит броят на имигрантите сега е по-висок, отколкото преди напускането на ЕС - над 700 000 души за една година, което е рекорд.

“Най-сетне свобода” - но какво донесе тя?

Здравният сектор е най-зависим от чуждестранни работници. Британското правителство издаде близо 100 000 визи за лекари, болногледачи и други медицински кадри само за година. По-голямата част от тях не са от ЕС.

Лондончанката Дейрдре Йегър е била сред онези, които преди четири години празнуваха раздялата с ЕС. За нея моментът е бил вълнуващ - "най-накрая свобода!". Това, което я е дразнело в ЕС, е бюрокрацията, която според нея е била твърде раздута, твърде недемократична и твърде далеч от реалностите на живота в собствената ѝ страна. Ясни предимства от Брекзит тя не съзира, но пък не вижда и недостатъци. Синът ѝ, който е с тежко увреждане, е настанен в социален дом, а мъжът ѝ, който страда от болестта на Паркинсон, се нуждае от постоянни грижи. Според Деирдре няма проблем с медицинското обслужване. Единствената разлика била в това, че преди болногледачите били от ЕС, а сега са от Африка или Азия. Деирдре изобщо не съжалява, че Великобритания е напуснала ЕС.

По много теми Лондон вече няма думата

За икономиста Джулиан Джесъп новата система всъщност е по-добра. Вместо неконтролируемата имиграция от ЕС, сега в страната идват само добре обучени кадри в секторите, в които такива липсват. Джесъп е един от малкото икономисти на Острова, които подкрепят Брекзит. Той смята, че в миналото компаниите са разчитали прекалено много на евтината работна ръка от ЕС, вместо да инвестират в нови технологии. И това е довело до недостатъчната производителност на Великобритания.

„Брекзит даде повече поле за действие, но сегашното правителство е твърде предпазливо, за да го използва“, твърди той. Новите търговски споразумения със САЩ, например, трябва да са основна цел, независимо от факта, че преговорите по тях в момента са в застой, смята икономистът. По отношение на финансовия сектор и в областта на изкуствения интелект Джесъп смята, че е по-добре Великобритания да се дистанцира от ЕС, който е силно ориентиран около правилата и регламентите, и да се насочи повече към САЩ.

Янике Ваховяк също смята, че Великобритания може да спечели от изкуствения интелект. Но на много разговори по темата Лондон вече не присъства. Например в Съвета по търговия и технологии между ЕС и САЩ, в рамките на който министри обсъждат глобалните тенденции. Освен това Брюксел има и друго влияние - като голяма икономическа сила ЕС е в състояние да създава факти и да определя стандарти, към които се ориентират и другите държави. Обединеното кралство не разполага с тази възможност. ЕС е динамична система, която непрекъснато се развива, а Обединеното кралство ще трябва да избира дали да я следва или не.

„Но всички тези въпроси се обсъждат само измежду специалисти, а не на семейната трапеза или в кръчмата. Хората не искат повече да спорят за Брекзит“, казва Дейрдре Йегър.

Автор: Биргит Маас


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коментар

    27 4 Отговор
    Джонсън е неадекватен.Той спря мирните преговори в Истанбул след като се напафка с джойнт.Много смешно му беше...няма що!Колко невинни пострадали има след като той се напафка?!
    Явно още тогава са планирали война между Европа и Русия,а онези от островите да наливат оръжия само и да я разпалват.Вижте как всеки ден с пропаганда се опитват да ни убеждават,че Путин сам си е сложил санкциите,за да се юрнем да го бием за ресурси.Побъркани дроганти!Никой не им иска войните!
  • 3 КОТарАК

    17 3 Отговор
    от Франция им карат мигранти с кораби , закво им е ЕС...
  • 4 Политкоректен

    31 1 Отговор
    Е, как какво? Отърваха се от лошите източноевропейци, които само тровеха живота на бедния британски гражданин: подбиваха му заплатите и какво ли още не! А вместо тях си внесоха добри инженери и специалисти от Африка и Азия, които се трудят неуморно за светлото британско бъдеще! Просълзих се от умиление.

    Коментиран от #7

  • 5 Българин

    23 4 Отговор
    Бритите работят против Европа и я забъркаха в голяма война. Това отслабва и Русия и Европа. Вдигнаха нова желязна завеса и почна нова надпревара във въоръжаването. Никой не печели от това дрънкане на оръжия и цяла Европа е дестабилизирана, в рецесия и с много по-лоша сигурност...
  • 6 Ахаа

    16 6 Отговор
    Новата свобода 🙄
    Никой не иска да е подвластен на Брюксел 👏👏👏
    Има ли смисъл от избори когато избираш едни а те управляват други 🙄
  • 7 точно така

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Политкоректен":

    Тъпите островни грозници още не могат да разберат че вече не са империя, сега са едно голямо гето пълно с тъмни субекти което от година на година затъва все повече в блатото! Наглосаксонците, заедно със другите западняци ще издухат супата много яко...........те от доста време вече я духат но още не са видяли най-лошото, а то предстои съвсем скоро! Ама така им се пада задето векове наред поробват, избиват и ограбват другите народи за да има много за тях, в един момент всичко се връща!
  • 8 Сандо

    13 2 Отговор
    Брекзитът донесе на Великобритания това,заради което беше и извършен - отново да се превърне в самостоятелен глобален играч,а не да остане под командоренето на продажната брюкселска клика.За тази цел си струва да се понесат някои относително сериозни загуби.Но хората с робски манталитет тези неща никога няма да ги разберат,камо ли пък да ги извършат.

    Коментиран от #9

  • 9 456

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Освен това от 01.01.2019 трябваше да заменят лирата с еврото. Вместо това предпочетоха да излязат от ЕС вместо да влизат в еврозоната.
  • 10 Гост

    7 3 Отговор
    Пълен батак стана....това е Брекзит...На Референдума надделяха гласовете на хората над 50 год...които имаха спомени за величието на Британия през 60...70...години на миналият век...Само че това време няма да се върне както и тяхната младост...Младите видяха ползата от обединена Европа и гласуваха Не на отделянето...Ползи не знам дали има но загубите са огромни...ще го разберат ако не са започнали вече да се хапят за гъ...
  • 11 Европеец

    5 1 Отговор
    Над националните структури водят до тоталитаризъм. Така действат в ЕК и ни командорят хора неизбирани от никой, същото става с МВФ, Световната банка, а в момента ни пекат и СЗО извращения. Твърдо съм за националните държави и всяка да си решава проблемите на гражданите.
Новини по държави: