Last news in Fakti

13 Април, 2024 12:19 4 514 66

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

  • алтернатива за германия-
  • германия-
  • престъпници-
  • русия-
  • депутати

В германските законодателни органи някои от представителите на "Алтернатива за Германия" са осъдени престъпници

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дали престъпници могат да участват в управлението? Този въпрос, който е свръхактуален в България, си задават и много хора в Германия днес. Става дума за брутални физически нападения, за словесно насилие или пък за насаждане на етническа омраза: журналистическото разследване на специализираната медия "Коректив" откри силно обременяващи факти за редица политици от популистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Разследващите журналисти от "Коректив" разглеждат под лупа 48 депутати от АзГ.

28 от тях имат издадени съдебни присъди, най-малко на първа инстанция, или пък срещу тях се води следствие. С други думи - те са можели или все още могат да обжалват. Въпреки тези присъди повечето от въпросните лица представляват своята партия АзГ като депутати в Бундестага, в провинциални или в общински парламенти.

Тези мандатоносители не се опасяват от никакви негативни последици: правото да бъдеш избиран в Германия отпада единствено при извършени тежки престъпления като убийство или изнасилване. Независимо дали ще го възприемем като справедливо или не, по-дребните престъпления не се броят като причина на определено лице да му бъде отказано "народното доверие". Впрочем, в България хората, извършили определени престъпления, също са лишени от възможността да бъдат избирани, като там списъкът е дори по-широк. Той включва престъпленията срещу човечността, опита за насилствена смяна на държавния ред и тежки корупционни и измамнически престъпления. И в другите европейски страни осъдените за определени сериозни престъпления извършители не могат да бъдат избирани и да участват в управлението на държавните дела.

Журналистическото проучване на "Коректив" в Германия не е било преднамерено насочено само към представители на популистката партия АзГ. Както се оказва - в останалите германски партии, представени в парламента (ГСДП, ХДС/ХСС, Зелените, Партията на свободните демократи, Лявата партия) изобщо няма осъдени престъпници.

АзГ реагира с контраатака

Политиците от АзГ - както се случва обикновено, включително в България - реагираха на резултатите от журналистическото разследване с контраатака. Един депутат от АзГ и член на партийното ръководство каза, че "Коректив" са лъжци, които разпространяват клевети и опозоряващи твърдения за АзГ. Срещу същия този депутат през 2023-а година криминалната полиция започна разследване заради думите му, че президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер "по небивал в историята зловреден начин" разцепвал обществото и подклаждал конфликти. Прокуратурата обаче прекрати производството.

Във връзка с разследването много политици повтарят вече нееднократно отправяните предупреждения - че осъдени лица са неподходящи за упражняване на публични длъжности, защото институциите на парламентарната демокрация може да пострадат.

Нека припомним, че разследващите журналисти от "Коректив" в началото на годината изнесоха информацията за участието на политици от АзГ в една тайна среща, на която се е дискутирало насилственото прогонване на хора, на мигранти, от Германия. Включително на хора с германски паспорт. След това разкритие милиони хора излязоха по улиците на стотици германски градове в знак на протест срещу десния екстремизъм и срещу АзГ.

Плаща ли Русия на политици от АзГ?

Наскоро лъсна и друга неудобна информация за АзГ. Чешкото правителство разкри една руска пропагандна мрежа, поддържаща връзки и с АзГ. Чрез платформата с гръмкото име "Гласът на Европа" Русия се опитваше да навреди на Украйна и да повлияе на европейската политика. Според медийни публикации тази платформа е плащала за сътрудничество и на политици от АзГ.

Всички тези скандали не водят до почти никакви последици вътре в самата партия - това също е явление, познато и при други популистки или клиентелистки партии в Европа, а и в България. Партията, част от която държавните органи са квалифицирали като дясноекстремистка, отхвърля всички обвинения - и на свой ред предприема поход срещу медиите и срещу държавните органи.

В момента в тази партия тонът се задава от най-радикализираните политици като лидера на партийната организация в Тюрингия Бьорн Хьоке. Самият той обаче също попадна в полезрението на германското правосъдие. Хьоке вече за втори влиза в съдебната зала по една и съща причина: бившият учител по история използвал на партийни митинги лозунга на престъпната организация SA, щурмоваците на Хитлер в епохата на националсоциализма. Този лозунг в Германия е забранен, но Хьоке отхвърля обвинението.

Автор: Ханс Пфайфер


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може може

    66 4 Отговор
    Боко, Шиши, Кирчо, Кокорчо, Криптомир, ген Гном, Ристю
    ....

    Коментиран от #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 😆😆😆

    61 6 Отговор
    Всеугки който не е угоден на евроатлантиците е престъпник 🙄
    Жалка история 😆😆😆
  • 4 Влади

    54 2 Отговор
    Бойко органиизра десетки убийства, включително на много свои приятели, ортаци и съдружници. И в качеството си на главен секретар на МВР успешно успя да прикрие всички извършители. Това го знае всеки българин, но това не пречи бойко да е най-обичания и уважаван политик у нас, който ще бъде неизменно преизбиран през идващите десетилетия!

    Коментиран от #33

  • 5 Гаглей

    26 3 Отговор
    Ахюед доган 5 години затвор

    Коментиран от #32

  • 6 може

    12 46 Отговор
    Един точно такъв КГБ престъпник е на върха на управлението на блатниците
  • 7 Сталин

    46 3 Отговор
    Значи кво излиза че в Германия може да те съдят ако казваш истината , Германия е ZOG (Zionist occupied government)
  • 8 Българка

    39 6 Отговор
    В България ,ако не си доказан и изпечен престъпник, не може да се задържиш дълго на власт,защото пречиш и осветяваш мушенгиите на ГЕРБ-ДПС

    Коментиран от #15, #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Русофил

    7 40 Отговор
    Може, нали Путин управлвява всички от Възраждане, ИТН, БСП, ДПС, ГЕРБ

    Коментиран от #30

  • 12 Зелен джугач

    32 1 Отговор
    Аз пък си купих кралския английския замък с кърв@.ви пари. Всичко може
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ако

    15 2 Отговор
    Не може, не е ДеМоКрАцИя пък
  • 15 Българин

    32 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    А твоичките жълтопаветници "умни и красиви" са чудото на честността. Оооо, боже "умницата" ни тя!!!!!!.
  • 16 Дойче зеле

    41 0 Отговор
    Може - затворник лежал затвор за кражба на коли!!
  • 17 Мнение

    36 1 Отговор
    Може, разбира се! В европейският съюз управляват само престъпници начело с Урсула фон ден Лайен и Борел, така че, това е отговора!
  • 18 С две думи

    28 1 Отговор
    Че то във всяка една страна в управлението са престъпници-и не само в страните...-я вижте в Евро Парламента..-я каква убавица е Урсула...
  • 19 Опааа

    20 4 Отговор
    Може! Кокорчо и още много други са такива! ППееееее аааа сти!
  • 20 нннн

    22 2 Отговор
    ДВ ли ще определя кой е престъпник? Неговата пропаганда е предимно престъпна.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БУЦИ РЕЧЕ

    15 2 Отговор
    ............АБЕ ЩЕ ДОЙДЕТЕ ВИЕ НА МОЯ, ЯЗЕ ОТДАВНА СЪМ ГО НАПРАВИЛ ТОВА У НАЩА ТЕРИТОРИЯ............СЕГА ЧЕ МЕ ГОНИТЕ С 200 , А Я ВЕЧЕ ЧЕ ВИ ....АХА С 300
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ами .....

    12 1 Отговор
    Ами ..... То други няма!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сталин

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Като Волен Сидеров
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ко каза

    17 0 Отговор
    В България даже е задължително.
  • 30 Ъхъ

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    А пък атанас атанасов управлява контрабандата, а криптомир онаниев- Наркос белото!
  • 31 Червен кхмер

    17 2 Отговор

    До коментар #26 от "трийй б е триййй":

    А бе стига с тия бандери бе.Важното, че БГ се управлява от баш мафиоти Тиквон, Шиши, Кокорчо, Корн,ела, Копейчо и Ко и проЗЗЗт народ гласуващ да тях.
  • 32 e не така

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гаглей":

    хидро инженера, доктора е десидент бе не и престъпник той у пазарджишкия не е бил не за престъпления а политически и е дисидент след 89 година! ,както след девети 44 година всички ,които са лежали престъпници са излезли като политически и са станали активни борци комунисти и техните внуци ни управляват сега, е времената се сменяват ама едни и същи са у властта...
  • 33 Сталин

    26 0 Отговор

    До коментар #4 от "Влади":

    Тиквата е собственост на посолството,те го назначават на власт и той продава България на западните мародери за стотинки,а бедната българска овца си мисли че избира

    Коментиран от #37

  • 34 Език на омразата

    18 0 Отговор
    В тикволандия, много от политиците и държавните служители са криминални типове с досиета, висящи дела и всички други екстри, които използват имунитета на депутати, министри и магистрати, за да се измъкнат.
  • 35 лесно е

    9 1 Отговор
    всички са престъпници
    защото имат пол имунитет
    вс депутати трябва фа носят отговорност и да бъдат съдени за престъпленията които изваршват
  • 36 Тити

    19 0 Отговор
    Във България всичко е възможно най свежият пример Боко и Пеевски.
  • 37 Никола Петков

    5 21 Отговор

    До коментар #33 от "Сталин":

    Всичко е по добре от руския крепостен свят.
    Цар Грозни.....през Сталин-Берия до Путлер руски роби нужни само за пушечно месо.

    Коментиран от #46

  • 38 Райнхард

    17 1 Отговор
    Тук големия въпрос е доказани престъпници като г-жа Фон Дер Лайен, която като военен министър на Германия бе разследвана за кражба на 6 000 000 € и след това отново като лидер на ЕС се разследва за далавери свързани с ваксините за Ковид имат ли място в политиката, или мястото им е в затвора..!
  • 39 Не може

    16 0 Отговор
    Само в България мафията си има държава
    А за нашия главен мафиот(б.б)гласуват едни хора, който не мислят за доброто на родината, а за собствените си интереси.
    Прост народ, слаба държава.
  • 40 Типичният българин

    15 0 Отговор
    Мож, вижте го Боката 20 години тука
  • 41 В Борисов

    17 0 Отговор
    Разбира се, че е възможно, само погледнете какви престъпници управляват България.
    Дори са международно признати от сащ по закона магнитски.
  • 42 любител

    13 0 Отговор
    хахаха голям смях на тоя тъп въпрос ами как да не може като Б-я се управлява от престъпници вече 30г.
  • 43 Факт

    8 0 Отговор
    Самата Германия е престъпна държава
  • 44 Сид

    4 1 Отговор
    Щом еврейското дойче зеле го казва, значи е така.
  • 45 Зеленски

    6 1 Отговор
    Щом и у нас може значи може
  • 46 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Никола Петков":

    Видяхме го това " всичко е по-добре" през изминалите 34 год., само евроатлантическите изтривалки си повтарят едно и също, като развален грамофон, а нищо не е по-добре, естествено за прайдаджиите и свободата им, е по-добре.🤭🤭
  • 47 Порно

    8 0 Отговор
    Идеална схема - обявяваш истината за език на омразата, съдиш тези, които казват истината, и накрая ги елиминаш като съперник в политиката.
  • 48 РУСИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПРЕСТЪПНИК

    1 2 Отговор
    И В КОЯТО ДЪРЖАВА РУСИЯ УПРАВЛЯВА, Е ПО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН, ПРИМЕРИ: ТОЛУПА ОТ БАНКЯ, РУМЕН ПЕТКОВ,РУМЕН ОВЧАРОВ, ХРИСТО ИВАНОВ И ДР., ВИДИШ ЛИ СВЕСТЕН ЧОВЕК, УТРЕПИГО ДА НЕ СЕ МЪЧИ, ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО МОМЕНТА ОТ 1944 -ДО СЕГА
  • 49 не така

    1 0 Отговор
    Въпросът е зададен наопаки. Правилният въпрос е може ли свестни и компетентни хора да участват в управлението на държавата? Личният пример на Урсула е заразителен .
  • 50 Луд

    0 0 Отговор
    А може ли да лежиш 40 години. и после да кажат че си невинен.
    Съд но какъв и кой , за какво , има голямо значение.
    Абортите са също престъплемие в не малко цивилизовани държави.
    Така че всеки според нещо е виновен но тук упира до въпроса как някой не ги съдят .
    Както се казва всичко е позволено ако не те хванат.
  • 51 Деспина

    1 0 Отговор
    Политиците когато правят фатални грешки държавата плаща милиарди левове глоби и санкции за далаверите и некадърността им. Затова когато се наакат трябва да знаят как да се забършат. Защото заради имунитета им законите за тях не важат.
  • 52 Марго

    1 0 Отговор
    Всички политици имат вина за унищожаването на държавата. Едни за техните действия, другите за без действието им. Лошо е че за тях няма закони.
  • 53 Нешев

    1 0 Отговор
    Заради имунитета, привилегиите и евтината храна за политиците те само се интересуват да пълнят гуши. Затова трябва да им се прави операция от гуша.
  • 54 Зора

    1 0 Отговор
    Дали някога политиците ще се вразумят и ще премахнат имунитетите си. Защото имунитета насърчава за корупция и престъпления.
  • 55 Дейзи

    1 0 Отговор
    Обичам родината си, но заради имунитета на депутати и министри ги ненавиждам. Защото имунитета е съблазнител за корупция.
  • 56 Банев

    1 0 Отговор
    Политиците и армията ни трябва да служат на държавата а не на други държави. Защото така се превръщат в еничари. За еничарите има само едно наказание.
  • 57 Николова

    1 0 Отговор
    Политиците се превърнаха в най големия враг на хората. Защото унищожават мечтите им и пречат да се развиват. Освен че хората търпят да бъдат с най ниски заплати и пенсии в Европа, те трябва да търпят и корумпираните и некадърни политици.
  • 58 Пешев

    1 0 Отговор
    Търпението на хората се изчерпи защото корумпираните политици трябва да са в затвора. Страната ни не трябва да бъде хранилка за тях.
  • 59 Чочев

    1 0 Отговор
    С голяма заплата и евтина храна политиците трябва да внимават да не се задавят. Но това не важи за корумпираните. Нали за тях не съществуват закони защото имат имунитет. Така се създава корупцията и престъпността.
  • 60 Диков

    1 0 Отговор
    Борбата за власт между политиците прилича на борба за кокал между хищници.
  • 61 Тишо

    1 0 Отговор
    Докато тиквата не бъде в затвора страната ни ще бъде като по време на земетресение.
  • 62 Крумов

    1 0 Отговор
    Мутри не трябва да се допускат в политиката и управлението на страната.
  • 63 Симов

    1 0 Отговор
    Мутрите в управлението на страната са като язва и рак в организма.
  • 64 Ричи

    1 0 Отговор
    Змия в кревата е като корумпиран политик в управлението на държавата.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Дейзи

    1 0 Отговор
    Престъпниците трябва да са в затвора а не в парламента. След като не осъждат тиквата тиквата до бъде в затвора, нека поне да се оттегли от политиката.
Новини по държави: