Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 17:05 1 422 52

Нападението в църквата "Санта Мария" в Истанбул - пропуски в сигурността или план за сплашване на немюсюлманските общности?

  • турция-
  • истанбул-
  • църква-
  • санта мария-
  • реджеп ердоган

Атаката предизвика дискусия за възможни пропуски по отношение на сигурността на религиозните храмове

Нападението в църквата "Санта Мария" в Истанбул - пропуски в сигурността или план за сплашване на немюсюлманските общности?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

“Нашият епископ (Анадолският апостолически викарий епископ Паоло Бизети-б.а) ще присъства на службата, която ще отслужим в четвъртък вечерта (1 февруари-б.а) в нашия храм. Поканихме и други религиозни лидери и цялата общност. Нека се молим заедно и да славим Господа. Нека превърнем страха, който ни завладя, в благодарност за Божията милост. Сигурен съм, че цяла Турция се моли за нас, защото нападението порази всички ни - християни, мюсюлмани, евреи", заявява Антон Булаи пред турския новинарски сайт Т24. Той е свещеник на италианската католическа църква „Санта Мария“ в Истанбул, където в неделя по време на ръководеното от него богослужение бе извършено нападение от двама маскирани въоръжени души. При нападението бе убит турчинът Тунджер Мурат Джихан, 52-годишен, алевит, за когото се твърди, че е бил с лека умствена изостаналост.

Службата в четвъртък ще бъде първата след въоръжената атака, допълни свещеникът.

Нападението предизвика силен отзвук сред местното население в квартала Бююкдере, където се намира църквата.

“Аз съм трето поколение жител на Бююкдере. (…)Нито аз, нито по-възрастните помним досега да е имало нападение или каквото и да е произшествие в църквата. Познаваме и свещеника, и хората, които я посещават. Всички са много добри хора, с някои сме съседи. Уважаваме се взаимно. Господ да убие убийците, които отнеха живота на невинния човек“, каза Месут Йълмаз, пенсионер и жител кореняк на Бююкдере.

След нападението пред входа на църквата бе окачено турското национално знаме в знак на солидарност с католическата общност.

Въпреки че Истанбул се счита за център на православното християнство, в историята на мегаполиса се вписват и други християнски общности. Сред тях е и латинската католическа общност, която има многовековна история.

По данни на турското министерство на културата и туризма в страната са регистрирани 1388 църкви. Най-голям брой, 158 се намират в Истанбул, 92 - в Невшехир (Кападокия), 78 в Гюмюшхане и 69 в Мардин. Те са православни, католически, арменски, протестантски.

Немюсюлманските общности съставляват 0,05 процента от населението на Република Турция.

„Санта Мария“ в Бююкдере е една от трите италиански католически църкви в мегаполиса и съществува от 1866 г. По-стара от нея е църквата „Санта Мария Драперис“ на площад „Таксим“, която датира от 1769 г.

Намира се в един от най-живописните райони на Истанбул - на брега на Съръйер, където свършва Босфорът и започва Черно море. Тя е малка църква и малко хора знаят за нея за разлика от великолепната катедрала „Сент Антоан“ на булевард „Истиклял“, която е най-посещаваната католическа църква.

Атаката в църквата „Санта Мария“ върна лентата към 2006 г., когато свещеникът на италианската католическа църква Санта Мария в черноморския град Трабзон Андрея Санторо бе застрелян от упор от 16-годишен младеж турчин.

„Подобни неща не бяха се случвали от дълго време. Не сме очаквали такава атака”, заяви епископ Масимилиано Палинуро, апостолически викарий на Католическата църква в Истанбул пред турската редакция на Би Би Си.

В същото време той посочва, че църквата „Санта Мария“ няма нищо общо с Италия. “Да, основана е от италиански свещеници през XIX в., но днес се управлява от свещеници от Румъния“, казва той.

Групировката „Ислямска държава“ (ДАЕШ) пое отговорност за нападението. Следите отвеждат към разкрития на турската полиция в края на миналата година. Тогава бе разкрита група от 29 членове на „Ислямска държава“ в 9 окръга на страната, които планирали “самоубийствени бомбени атентати срещу консулства, църкви и синагоги”. Според обвинителния акт, който цитира сайтът „Артъ герчек“, ДАЕШ използва Турция като база за укрепване на т.нар. “Хорасански клон”, за който изпраща хора от Афганистан, от централноазиатските тюркски републики и от Руската федерация.

Нападението в църквата "Санта Мария" вдигна на крак турската полиция. 12 часа след атаката бяха задържани двамата нападатели в района Башакшехир в Истанбул - единият руски гражданин с инициали Д.Т., а другият - А.К. от Таджикистан.

В рамките на разследването, в което участват над 150 души, бяха задържани общо 51 лица, подозирани за връзки с ДАЕШ и с атаката.

„Газете Дувар“ съобщи, че е бил открит и автомобилът, с който нападателите отишли до църквата – той е с полски регистрационен номер и е бил внесен в Турция преди година. Експерт по сигурността Джеват Йонеш твърди пред Хабер10, че атаката е била планирана преди една година.

Нападателят, който стрелял в църквата – руският гражданин, преди това работел като сервитьор в ресторант в квартал Бахчелиевлер. Оръжието на другия нападател е засякло.

Дирекцията по сигурността в Истанбул разпространи в медиите снимките на двамата нападатели, заснети в полицията. Днес се предвижда 34 от задържаните, подозирани във връзка с атаката в църквата, да бъдат изправени пред съда в съдебната палата "Чаглаян" в Истанбул.

В същото време обаче експерти по сигурността смятат, че има неизяснени въпроси около нападението: Защо нападателите са избрали точно тази църква? По чие поръчение е извършено? Как е било възможно автомобилът да остане една година в Турция, като законният срок е шест месеца?

Смята се, че нападателите са имали помагачи.

Според експерта Мустафа Йенигюн нападението е част от плана за всяване на страх и несигурност сред немюсюлманските общности в Турция.

Атаката предизвика дискусия за възможни пропуски по отношение на сигурността на религиозните храмове. Според полицейските източници мерките за сигурност се прилагат както на входа, така и вътре в църквите. В дните на богослуженията има и дежурни служители. Тези правила важат и за църквата „Санта Мария“.

Адвокатът на католическата общност в интервю пред „Хабер10“ обаче каза, че в деня на нападението не е имало полицейски патрул пред църквата. По информация на вестник „Сьозджу“ се води разследване защо в деня на нападението не е имало полицейска охрана.

Според анализатора Абдюлкадир Селви нападението е провокация, целяща да отправи послание към християнския западен свят. “В противен случай двама професионални наемни убийци можеха да убият този човек не на влизане в църквата, не на място, където камерите ще заснемат кадрите на убийството по време на службата, а в усамотен ъгъл на улицата. Но това би било обикновено убийство. Целта нямаше да бъде реализирана”, посочи той.

Според друг експерт по сигурността, Исмаил Хаккъ Пекин, моментът е избран не случайно. ”Турция навлезе в атмосферата на местните избори. В такава обстановка провокациите могат да дойдат от различни страни за нажежаване на ситуацията”, казва той.

Нападението в църквата „Санта Мария“ предизвика и реакции сред политическите среди. Президентът Реджеп Тайип Ердоган поднесе съболезнования на католическата общност и разговаря по телефона с генералния консул на Полша Витолд Лесняк, който заедно със семейството си е присъствал на службата. Според полицейските източници консулът не е бил обект на атаката.

Директорът на Дирекцията по вероизповеданията (Диянет) проф. Али Ербаш посети храма. “Съжителството на хора с различни вярвания е много важен актив за нас. Като деца на такава култура и цивилизация ние ще се борим колективно срещу всякакъв вид зло, което ще навреди на нашето единство и солидарност”, заяви той пред медиите.

По информация на свещеника на църквата Антон Болаи трима министри са посетили църквата и са заявили солидарност с католическата общност.

“Факт е, че в Турция част от обществото иска повече свобода и плурализъм, но има и друга част, която е с фундаменталистка религиозна насоченост. Правителството се опитва да отговори на исканията с диалог, полага усилия за запазване на религиозната толерантност“, посочва анализаторът Фехим Мюслюм. В същото време той смята, че войната в Газа и прояви на нетолерантност срещу мюсюлманите на Запад провокират терористичните групировки и увеличават риска за сигурността на немюсюлманските религиозни общности на принципа ”насилието поражда насилие“.

“След атаката в църквата „Санта Мария“ неизбежно е да се увеличи тревогата сред немюсюлманските общности, които да се почувстват уязвими. Което, според мен, е истинската цел на нападателите и организаторите”, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор

    8 6 Отговор
    Операция на Мосад.
  • 2 7те козякливи джуджета:

    2 5 Отговор
    Аууууу... У!
    Руснаците избиват братята турци!
    Веднага Тагарев да даде останалото оръжие на Украйна!
  • 3 СредНистъ

    8 4 Отговор
    В статията се казва че повод за това било да се сплаши католическото общество.
    Но не мога да разбера как ще се случи това като то съществува от 1769 година.
    Което ще рече че те живеят заедно поне от 255 години.
    От статията разбираме че там има дори латинска съответно италианска църква и общество.
    Дори че в Истанбул имало поне 98 деистващи от общо 1388 църкви в Турция.
    Може ли някои да каже колко турски или каквито и фа е ислямски молитвени домове има в Италия и Рим.

    Коментиран от #4

  • 4 5115

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "СредНистъ":

    Джамиите в Италия са общо 8 за 1 500 000 мюсюлмани в Италия.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Израел

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "5115":

    А трябва 0

    Коментиран от #8

  • 6 5115

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "5115":

    В Турция има около 160 000 християни със 1388 действащи църкви.

    80 000 православни от ориента.
    35 000. католици.
    18 000 православни от Антакия.
    5 000 гръцка православна.
    512 мормонски християни
    8 000 протестанти
    и други предимно от турски произход.
  • 7 Тамплиера

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "5115":

    И това са им много на мюсюлманите. Те са навлеци в Християнска Европа. Италия както и всички европейски страни са Християнски кво майка си търсите там? Като не ви харесва и като искате джамии се връщайте по родните си места. Ние християните не желаем в собствените си държави да се съобразяваме с "културните ви особености". Никой в Християнска Европа не ви е длъжен с нищо.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 5115

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Израел":

    По вашата логика и вас трябва да ви няма въобще.
  • 9 5115

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Тамплиера":

    Същото се опитвате да насаждате и за мюсюлманския свят но те си живеят заедно повече от 1 400 години насам.
    Не им пука от такива тамплиери или тем подобни кукуригу.

    Коментиран от #10

  • 10 Тамплиера

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "5115":

    Принуден съм да се съглася, че донякъде че си прав, защото САЩисаните действително се месят на мюсюлманите по света и това не е, за да ви направят християни, а от чисто лични техни финансови интереси. Искат да ограбят природните ресурси и петрола, но това като се замислиш САЩисаните го правят в в християнски страни. Но, защо останалите Християни трябва за страдат заради ламтежа на САЩ? Според мен Аз съм на мнение, че мюсюлманите трябва да си живеят в своите страни, както и християните в своите и никой на никого да не се меси. Само така ще има мир. Двете религии са като водата и маслото, никога не могат да се смесят и колкото по-скоро го разберат алчните политици толкова по-добре ще е за всички. И не съм кукуригу, а реалист живеещ в днешната реалност.

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 11 5115

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тамплиера":

    Не знам дали все още сте православен но според ника които използвате вероятно не?
    Въпреки това питам ако не вас то поне тук коментиращите замислили ли сте се колко православни църкви има в Италия или Франция.
    Защо арменците в Турция си изповядват традиционната арменска религия а във Франция са католици?
  • 12 5115

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тамплиера":

    Като гледам ентусиазъмът с който продължавате под този ник да давате съвети искам да попитам:
    Колко години българите дето са по Европа ще успеят да запазят православието си там където се намират?

    Коментиран от #19

  • 13 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тамплиера":

    Не си "кукуриго" , твърдиш че си "реалист живеещ в днешната реалност" а защо се правиш на перко и фучиш срещу очевадна истина и реалност ?!...

    Коментиран от #20

  • 14 За да не става повече така

    1 2 Отговор
    Султанът трябва да направи всичките цуркви джамии, а поповете ходжи.

    Коментиран от #23

  • 15 5115

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тамплиера":

    Замисляли ли сте се как така населението на мюсюлманска Турция успява да живее със всички религии заедно повече от 1000 години а Европа дори не издържа на 33.
    Как мюсюлманите успяват все още да държат ключът на църквата Рождество Христово в Йерусалим за повече от толкова години и всяват доверие на християните там?

    Коментиран от #16, #26

  • 16 Очевидно е защо

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "5115":

    На мюсюлманите не им пречи, че сред тях живеят християни, но на християните им пречи защото в процеса на общуването и опознаването развиват комплекс за маломерност, пардон за малоценност. За християнските това не важи, те приемат мюсюлмани с разтворени обятия... буквално. Та не го съди толкова строго именуващият се тамплиер. Не е виновен той а психологията.

    Коментиран от #18

  • 17 Пепино

    2 5 Отговор
    Мръсна сган мюсюлмаска!!!!!!!!!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тамплиера

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "5115":

    Няма как да прогнозирам това. Зависи от възпитанието. И да православен съм, а ника е просто един ник. Можех да се напиша и тракториста според настроението ми.

    Коментиран от #22, #30

  • 20 Тамплиера

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    И каква е очевадна истина и реалност? Бъди по конкретен, за да ти отговоря.

    Коментиран от #24

  • 21 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Еманоил Драгнев":

    И ти си развил комплекса 🤣🤣🤣🤣
  • 22 5115

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тамплиера":

    Значи и съветите ви са с такова мислене както това за ника ви.
    Аз знам много такива като вас но за жалост има и такива който ви вярват.
  • 23 Тамплиера

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "За да не става повече така":

    Ще ти се, ама никога няма да стане. За мен твоя султан е г-н никой. А това да направите от църквите джамии, често се е случвало, но ти явно изобщо не си в час. За твое сведение повечето днешни джамии са преправени църкви дори тази в Истанбул Св.София. Поповете ходжи никога няма да станат. Прогнозирам много скоро война на религиозна основа и тя няма да е в полза на исляма, просто, защото християните са по-умни и разполагащи с ядрено оръжие. В тази връзка вече числеността, на която и да е армия няма никакво значение. Не забравяй, че в близкото минало Израел води едновременно война с всичките си съседи, които до едни са мюсюлмани и ги разпердушини въпреки, че са супер малка държава. Не, че съм им фен, но това е историческата истина.

    Коментиран от #27, #29

  • 24 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тамплиера":

    Западното християнство е сатанизъм ! Иначе как ще си обясним унищожението на цивилизацията на двата американски континента и колонизирането на целия свят от тяхна страна ? Истинското християнство е източното, което си е останало преследвано от римляните и до ден днешен е ругано и оплювано и от католици, и от протестанти, все алчни и кръвожадни кръстоносци !... Някой да излезе да каже, коя православна християнска държава ,колко колонии е заграбила някога някъде ?! ...Дори и днес умират само източни християни от войни и нашествия провокирани от западния сатанизъм !... Забравили сте Калоян и Балдуин от търновската кула и сте тръгнали да се правите на по Европейци от европейците и да наричате навлеци дедите ни, които са донесли мир , покой и просперитет по тогавашния стандарт на живот на Балканите ! Да излезе някой бабайигитин да каже ,че прадядо му е бил собственост на някой паша или крепостен селянин в плантацията на някой турски дворянин ?!...Или въобще до даде пример за Турска - османска аристокрация или ага велможа със синя кръв в земите на империята !!! Ние не сме навлеци ! Ние само се молим "бог да вразуми лудите и да укроти бесните " !!!
    В Истанбул има точно 158 функциониращи черкви ! В цялата Турция са 1388 активно фунциониращите черкви със свое паство ! Повече от всички фунциониращи в България !?...
    Това е очевадна истина и реалност !!!...

    Коментиран от #32, #33

  • 25 5115

    2 0 Отговор
    В Турция има действащи 4 български църкви.
    В източна Европа те са не повече от 8.
    А западна Европа техния брои е около 21.
  • 26 Тамплиера

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "5115":

    Това изобщо не е вярно, че в мюсюлманска Турция успяват да живеят едва ли не нормално всички религии. Дори преди няколко дена в самата църква там влязоха и убиха човек. Ако на това викаш, че всичко е ок, значи нещо не е наред при теб. Отделно от това там през различни периоди от време се извършва етническо прочистване и не го отричай, защото има данни, колко християни е имало преди години и колко са сега. Относно Европа тя изобщо не е длъжна да приема мюсюлмани и да се съобразява с етническите им особености. Като си имат етнически особености, то нека да си ги споделят в техните страни, а не да се опитват да ги налагат на Християнските. Християните не ви налагат да се съобразявате с нашите етнически особености нали? Мюсюлманите никога не могат да всяват доверие на християните. Аз доверие на такива нямам и никога няма и да имам и доста хора мислят като мен. Както вече казах масло и вода никога не могат да се смесят. Християнството е много, много стара религия, когато ислям още не е съществувал. Говориш ми да православни и католици, аз също мога да ти кажа, че исляма също не е единен, защото също се дели на сунити и шиити, които враждуват от векове. Отделно от тях има и други, като алианите или другото им наименование алевити и т.н.

    Коментиран от #28, #31

  • 27 5115

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Тамплиера":

    Да доколкото сега Украйна воюва сама срещу Русия толкова и Израел е воювала сама срещу съседите си мюсюлмани.
  • 28 5115

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тамплиера":

    В Истанбул има що годе голямо българско общество живеещо там не само от как е републиката а от столетия още от османски времена.
    Това общество от дълги години приема снахи а дори и зетьове от България но кажи колко снахи са взели България от това истанбулско общество.

    Коментиран от #34

  • 29 Що бе глупи

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Тамплиера":

    Що да не стане? Нали ти искаш така? Нали ти твърдиш, че вода и масло не се смесват? Що дирят тогаз сатанински църкви в мюсюлманска Турция? Ако следваме твоята плешка логика трябва всичките или да се съборят или да се направят на джамии. Що трябва да ви търпим глупавите варварски обичаи?

    Коментиран от #35

  • 30 Българските турци

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тамплиера":

    Варварите на Европейското вероломство са изгорили на кладата Джордано Бруно и Галилео Галилей...преследвали са Леонардо да Винчи и Коперник ! Ненаситната алчност и дивият ламтеж на Европейската аристокрация е извършила зловещия геноцид над цивилизациите на Маите,Ацтеките и Инките и лицемерно и подло са лансирали като прогрес и Велики географски открития ,грабежа на двата новооткрити Американси континента !... Мога до сутринта да ви описвам истинския лик на вашата Ренесансирала Европейска Цивилизация и Култура, на грабежите им , колонизациите и заробванията на африканците и разселването им по Америките ! Адът е тесен за тях,,,а вие сте тръгнали да ги възхвалявате !?...
    Основата на вярата им е от Назарет - Йерусалим !...Културата и интелектуалният им фундамент произхожда от малоазиатските цивилизации от древността и е изградена върху руините на гръко-римския възход !... Науките и техническия им прогрес започва от Изток през Андалузия и Алхамра !...Единственното оригинално свое което имат е вероломното им Варварство !!!...Това е Европа само с 3 - 4 изречения ! Хайде опонирайте и докажете ,че е лъжа !

    Коментиран от #36

  • 31 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тамплиера":

    Книгите написани и издадени от тоз или от онзи не са юридичски доказателства ! Няма спор, че отразяват някакви факти , но си остават литература и документалистика за критици, анализатори и коментатори и не са нито отговор, нито доказателство на каквито и да са претенции и твърдения.Спорна картография и различни демографски изследвания не отиват по далеч от някаква логия или географска статистика !...Много просто - няма юридически доказателства за " избити милиони българи" , за ежедневното насилие , за изопачения кръвен данък ... и т.н. и т.н. ! Няма защото наистина не е имало такива "фантазии"!...Много лесно ли е да се затулят толкова изкусно доказателствата за всички ония неща за които твърдиш с настоятелна убедителност и то в условия на примитивна техника и технология на недотам развития световен научен потенциал на тогавашните години ! И османците не са били извънземни за да заличат криминалните следи и доказателства на такива "мащабни престъпления" с такава прецизна съвършенност, че да е невъзможно да излязът някой ден наяве ! Едно е вярно !... - С лъжи истините нито се скриват ,нито се разкриват !!!

    Коментиран от #39

  • 32 Тамплиера

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "Българските турци":

    Прав си, че унищожението на цивилизацията на двата американски континента и колонизирането на целия свят е кофти, но то е дело на англосаксонците, което продължава и до ден днешен. Не го оправдавам, но и не чувствам вина за това, защото аз съм православен. Това престъпление не е дело на православните. И да прав си, че истинското християнство е източното и да то винаги е било преследвано от римляните и до ден днешен е ругано и оплювано и от католици, и от протестанти, все англосаксонци. Тук също си прав, че никоя православна християнска държава не е заграбила колонии никъде. И да, днес също умират само източни християни пример Русия-Украйна и това е дело на католиците англосаксонци от САЩ и Великобритания. Не сме забравили Калоян и Балдуин от търновската кула и не сме тръгнали да се правим на европейци, защото ние сме си европейци, но това, че без знанието и съгласието на българския народ ни натикаха в НАТО и ЕС е вярно. А дедите ти, ако са мюсюлмани, то те действително са навлеци, защото никой не ви е канил тук. И, какъв е този мир, който сте донесли тук като мира в Батак и Стара Загора ли брутални кланета? Мерси от такъв мир. По твоята логика, те и американците днес носят "демокрация" по другите страни нищо, че не са им я искали. Щом не сте поканени тук на нашите земи, а сте дошли с насилие сте си абсолютни навлеци. Стига с тези претенции за църкви в Истанбул. Не се прави на интересен, защото църквата Св.София сте я направили на джамия и не само нея така
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тамплиера

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "5115":

    Не заблуждавай хората, там българско общество няма. Всички които живеят там се имат за турци. Като са българско общество с български имена ли са? Българския език знаят ли? Отговора е не. Тогава за какво българско общество говориш? На нас снахи и зетьове от там не ни трябват. Тук си имаме достатъчно. За нас не се притеснявай.

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тамплиера

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Българските турци":

    Не ми е ясно, защо всичко това се опитваш да припишеш на православните християни и, защо ние трябва да се чувстваме виновни заради тези престъпления на католиците ?

    Коментиран от #38, #46

  • 37 5115

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Тамплиера":

    Става въпрос само за обществото около трите действащи църкви в Истанбул Турция.
    При преброяване от времето на султан Мехмет Решат някъде около 1900 година в Истанбул са живели не повече от 1 050 българи и около 700 българки..
    В днешно време тяхната цифра е 350 000.

    Не можете да докажете това което твърдите че е направено срещу това общество при тези цифри.
    Нека не забравяме че и доста фамилии от там сега живеят в Булгария.
    Като пример Александър Стамболийски, Стефан Стамболов и много други.
    Те си помнят корените разбира се.
    Не като тамплиерите разбира се.

    Коментиран от #40

  • 38 5115

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Тамплиера":

    А ми погледнете си ника които сте избрали като православен.
    Според мен е несъвместимо според вашето твърдение.
    Противоречите си

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Тамплиера

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "5115":

    Отново говориш да доказваме. Както вече казах върви да видиш доказателствата в църквата в гр. Батак и на много други места в България. Мерси ви от такава "демокрация" по-добре сме без вас.
  • 41 Тамплиера

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "5115":

    Вече казах, че ника ми е такъв просто, за да имам нещо написано. Можех да напиша тракториста, багериста и т.н. Не си вади изводи от такива неща.
  • 42 защо сте

    2 0 Отговор
    Толкова проззти хора бе?
    Защо не казвате че ще има избори и преди избори винаги е имало такива неща за да злепоставят управниците?
    Нали сте християнини защо криете истината?
    Да живее а.дя за Вас и вашите господари!
  • 43 5115

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Тамплиера":

    Обясни как се коли 15 000 души на един дръвник според тези теоритицо колко време ще му е нужно на палача.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българските турци

    3 1 Отговор
    Вярващите не се обиждат от заблудите на невежите !.. Обидно е лъжата, манипулацията ,оплюването и цинизма !!!...Обидно е да гпедаш как сте погубили България и онази чиста и наивна българска душевност и как сега се мъчите да озаптите бесния мутренски сатанизъм и чалгарската им културна мизерия !!! Обидна и пошла Ви е и цензурата ... защото няма необходимата визия с която да различи градивната позитивна критика от бясното оплюване и селяндурския цинизъм !!! ...Оставете свястното да се чете !... Все още има свестни и разумни Българи , които могат да оценяват правилното и логичното !... Или е срамно някакъв ник "Българските турци " да пише на чист български език "големи" думи за българи , българска култура , религия и история !?...

    Коментиран от #48

  • 48 Тамплиера

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Българските турци":

    Не ми се спори с теб. Просто е загуба на време, а терминът Българските турци е толкова абсурден, че все едно чувам дървено желязо.

    Коментиран от #50

  • 49 Българските турци

    5 1 Отговор
    Когато някои не могат от раздори и кавги за власт да си бранят земите завладени от дедите им , идват други по силни и по сплотени от тях и им ги отнемат !... Такъв е бил световният ред и манталитет преди 650 години !... Моите деди са имали нужда от земи и са ги завладяли с цената на кръвта си !.. Тогава по ония времена никой не е канел никого "на гости" или да го брани и пази като НАТО от вълци и чакали ! Много ти са белите петна и промитите места в гънките на сивото вещество което притежаваш за да спориш компетентно и честно !!... Когато спорът с такива опре в неизбежния си логичен финал, пак безпомощни и жалки плъзвате темата и дълбаетe надолу към тинята и мътилката на една забулена и манипулирана история !...Историята не е художественна литература или свободно съчинение , а е научна съвкупност от доказани и датирани факти и истини , подредени в своята категорична хронологичност !...Когато човек ви попритисне по сериозно веднага плъзвате темата към общи приказки,демагогия и драматизиране !
    По далеч от Батак и от "Време разделно","Козият рог","Демонът на империята" , и "Под игото" обаче никога не можете да отидете !... От 500 години "робство" само толкова "зулуми" успявате да изцедите !?!...Разтяга се художествена литература и фалшива робия през Шкембе История !!!... Защо ?...Каква облага има съвременният Българин от това ?!!...
  • 50 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Тамплиера":

    Защо си си въобразил ,че спориш с някого или ,че някой спори с тебе ?!...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: