Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 13:35 1 358 16

Отново стачка в Германия: почти 1000 полета са отменени

  • стачка-
  • германия-
  • протест-
  • полети-
  • самолети-
  • инфлация-
  • луфтханза

Защо германците започнаха да стачкуват толкова много?

Отново стачка в Германия: почти 1000 полета са отменени - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обявената предупредителна стачка на наземния персонал на "Луфтханза" започна в четири часа тази сутрин и ще продължи 27 часа, т.е. до 7,10 в четвъртък. Най-засегнати са летищата във Франкфурт и Мюнхен, авиокомпанията междувременно отмени между 80 и 90 процента от планираните за днес 1000 полета. Отпадат и част от полетите на седми и осми февруари от и до София от Мюнхен и Франкфурт, информира БТА.

Стачни действия в рамките на синдиката ver.di има и в Хамбург, Берлин и Дюселдорф, очаква се от тях да бъдат засегнати над 100 000 пътници. Отправено е и предупреждението пасажерите на отменените полети да не идват на летищата - там не биха могли да очакват помощ, тъй като на обслужващите гишета няма никой. Възможности за презаверяване на полетите има през сайта на "Луфтханза". Авиокомпанията очаква движението да се нормализира изцяло до петък.

Исканията на стачкуващите са за 12,5 процента увеличение на заплатите, но не по-малко от 500 евро месечно за период от една година. Освен това в рамките на концерна трябва на всички да бъде предоставена еднократна премия от 3000 евро заради инфлацията.

Защо германците започнаха да стачкуват толкова много?

Това е поредната стачка от началото на годината в Германия - след две прекъсвания на работата в железниците се стигна до стачка на служителите по сигурността на летищата, имаше и еднодневна стачка на обществения транспорт в цялата страна.

"Днес със сигурност има повече стачки, отколкото преди десет или 20 години", отбелязва пред ДВ Марсел Фратшер от Германския институт за икономически изследвания в Берлин. Ако се сравнят обаче трудовите протести във Федералната република с тези в съседните страни, положението изглежда сравнително спокойно. Между 2012-а и 2021-а година в Германия отпадналите работни дни годишно са 18 на 1000 заети, докато във Франция и Белгия този показател е съответно 92 и 96.

Обяснението - най-вече заради инфлацията. "Днес покупателната способност на мнозина е спаднала, тъй като през последните три години заплатите нараснаха много по-малко от цените и сега хората търсят начини да възстановят финансовите си възможности", казва Фратшер.

Има обаче и още една причина - липсата на достатъчно работна ръка вследствие на демографското развитие. "Имаме 1,8 милиона незаети работни места, а това придава повече самочувствие на заетите. Те искат по-добри условия на труд, по-добро заплащане и държат да наложат това", посочва Фратшер. Шефът на синдиката ver.di Франк Вернеке казва от своя страна следното в защита на тазседмичните стачки по летищата и в обществения транспорт: "Условията на труд в тези браншове са толкова катастрофални, че хората искат да бъдат разтоварени".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амиии

    15 0 Отговор
    Мърсула е виновна.
  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    4 0 Отговор
    Брей щу стана та не вечерааме Оно багиби демокрация па май нема оправия Оно май си сака кво си требва и те така те
  • 3 Алексей

    1 10 Отговор
    Да гледат от Русия всички стачкуващи са чужди агенти, пребиване и затвор да видим дали ще протестират
  • 4 Българин

    14 0 Отговор
    Германистан приключи, миячите на чинии събират багажа!
  • 5 Дааааааа, за тва иде реч!

    22 0 Отговор
    стачка в Германия: почти 1000 полета са отменени.... А в България кога хората ще се събудят от този гнусен атлантически зимен сън
  • 6 Гошо

    1 12 Отговор
    Я кажете колко е спаднал рейтинга на АзГ вследствие протестите ,не ни занимавате с тия отчаяни руски саботьори
  • 7 Иванушка 🇷🇺

    16 0 Отговор
    Мизерията в Германия ще надмине тази в Монголия.
    Монголците поне коне и мляко имат, германеца с едната Урсула в ръце си остана ))))

    Коментиран от #13

  • 8 Цент Тавър

    8 0 Отговор
    е как защо стачкуват германзите - защото санкциите работят и искат още
  • 9 Краватар

    2 1 Отговор
    те не стачкуват, те се вързадват и скандират Сбогом Газпром!
  • 10 И всичко това е...

    10 0 Отговор
    Във връзка с нежеланието на управляващите да спрат войната в Украйна... народа иска мир и нормален живот!!!
  • 11 В Германия

    10 0 Отговор
    Всички полети със помощи за Украйна са блокирани
  • 12 Уса

    7 0 Отговор
    Дано ми анулират полета за сащ да остана още в България да се нагледам на сороски подлоги,каквито и в сащ няма
  • 13 Атина Палада

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иванушка 🇷🇺":

    Световно водещи финансисти твъдвт, че икономическата криза в ЕС сега е по голяма и от голямата депресия през 30-те години на миналия век. Та, тогава са идвали германци по нашите земи да търсят работа и по добър живот. Пристигали дрипави... и от тогава е останал "лафа" : като изпаднал германец си!
  • 14 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Ами защо стачкували швабите, ама и защото има лицемерни нагли лъжливи медии като вас, просто е. Или искат още санкции и да слушат господарите си отвъд големата локва които са ги окупирали от края на всв. Аааах Хитлер Хитлер
  • 15 Браво

    1 1 Отговор
    Как може един чистач в Германия да взема повече пари от един руски ефрейтор на фронта и пак да са недоволни
  • 16 емил

    1 0 Отговор
    Тая долна , противна , отвратителна DW задава въпросът " Защо германците започнаха да стачкуват толкова много? " сигурно от много хубаво .
Новини по държави: