Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 08:13 2 331 48

Доналд Тръмп: Няма да ви защитаваме, ако не си плащате

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • нато-
  • русия

Тръмп е по-слабо засегнат от скептицизма на избирателите по отношение на възрастта си, само 53% от анкетираните го смятат за прекалено стар за президентския пост

Доналд Тръмп: Няма да ви защитаваме, ако не си плащате - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп отново заяви, че ако се върне в Белия дом, няма да защитава членове на НАТО, които не изпълняват целите за разходите за отбрана, дни след като предизвика тревога в Европа, намеквайки, че би казал на Русия да атакува съюзници от НАТО, които смята за некоректни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изказване на предизборен митинг в Южна Каролина, Тръмп разказа отново историята за предполагаемия си разговор с ръководителя на страна членка на НАТО, която не е изпълнила задълженията си. Този път обаче той пропусна репликата, която предизвика най-голямо възмущение – да насърчи Русия "да прави каквото си поиска".

"Вижте, ако те няма да плащат, ние няма да ги защитаваме", заяви той.

Тръмп обаче промени коментарите си за руския президент Владимир Путин, когото често хвали като твърд лидер, отбелязва АП. Вместо това Тръмп цитира интервю на Путин, в което той казва, че би предпочел Байдън за президент.

"Путин не ми е фен", заяви експрезидентът на САЩ.

Тръмп заяви също така, че неотдавнашното му объркване на имената е било умишлено, отбелязва Ройтерс.

77-годишният Тръмп обърка Ники Хейли, последната му останала съперничка за републиканската президентска номинация, с бившата председателка на Камарата на представителите от Демократическата партия Нанси Пелоси. Той заяви също, че експрезидентът Барак Обама все още е на поста си.

"Когато нарочно смесих имената, те казаха, че не различавам Пелоси от Ники", подчерта Тръмп на митинг в Южна Каролина. Според него обаче това било сарказъм, а не гаф.

"Аз съм страхотен оратор", увери Тръмп.

Въпросът за възрастта и умствената компетентност беше изтласкан на преден план в предизборната кампания за 2024 г., след като миналата седмица в доклад се появи предположение, че 81-годишният президент на САЩ Джо Байдън страда от проблеми с паметта. По-късно съюзниците на Байдън посочиха вербалните грешки на бившия президент Тръмп.

52-годишната Хейли призова за провеждане на тестове за психическа компетентност на кандидатите за президент на възраст над 75 години, включително на Байдън и Тръмп – двамата най-възрастни мъже, избрани за президент на САЩ.

Около 78% от анкетираните в проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано във вторник, 71% от демократите също смятат, че Байдън е твърде възрастен, за да бъде президент.

Тръмп е по-слабо засегнат от скептицизма на избирателите по отношение на възрастта си. Само 53% от анкетираните го смятат за прекалено стар за президентския пост.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    35 5 Отговор
    И без друго няма смисъл от нато
  • 2 От нагъл нагоре

    39 5 Отговор
    С какво плащате вие бе крави .С тотално обезценени книжа. С външен дълг от 300 трилиона долара.

    Коментиран от #19

  • 3 Обективен

    35 2 Отговор
    Шамтежа за пари ще затрие света. Човешкият живот за нищо не струва.
  • 4 АБВ

    9 17 Отговор
    Тоя дебил вече е никой
  • 5 Саудитска Арабия е сключила с Тръмп

    23 2 Отговор
    Договор за доставка на оръжие на стойност 100 млрд долара
    Американците нямат толкова работници за изработване на толкова оръжие и войници за отбрана

    Коментиран от #23

  • 6 Последния Софиянец

    18 8 Отговор
    Путин е поел контрол върху американските ядрени оръжия и заплашва да ги взриви.Краварите се събират днес да обявят капитулация!
  • 7 Само питам

    7 2 Отговор
    Какво става бе козленцата ,

    Коментиран от #16

  • 8 То от НАТО

    27 2 Отговор
    Трябва да ни пазят.
    Ама парите за самальотите ги зеха, и казаха " Ше видим.."...

    Коментиран от #17

  • 9 Олеле майко!!!

    19 3 Отговор
    Изтръпнах, страхът ме сковава и не мога да си пия ракията! Накрая разбира се ще я изпия, да не я докопа някой нашественик!
  • 10 Какво стана

    30 3 Отговор
    че Ес ни храни, НАТО ни брани. Дойдоха да си прибират лихвите. Безплатен обяд няма. За десерт малко неинтегрирали се имигранти в белезници.
  • 11 Симо

    31 4 Отговор
    Хайде сега да видим и ние, като си затрихме армията, нарязахме и подарихме оръжията и уволнихме всеки, който разбира действително от военно дело, каква ще я правим. И то не че руснаците ще ни превземат. Аз повече се опасявам от сегашните ни съратници. Тези дето винаги са ни мислили "доброто". Да почваме да произвеждаме лопати!!! Народ който няма оръжия се бие с лопати.

    Коментиран от #25

  • 12 Българин

    5 11 Отговор
    НАТО ни брани,ЕС ни храни!
  • 13 Иванушка 🇷🇺

    9 22 Отговор
    И от кого ще ни "защитаваш" бе Дони, от Руския Черноморски "Флот" ли ? Горката руска армия себе си не може опази, станаха две години откакто "превзима"
    селцето Авдеевка, камо ли да нападне някого. Свърши се с Матушката като сила, остана и само да се гледа като комичния лош в бъдещите холивудски екшъни ))
  • 14 Дедо ви

    24 0 Отговор
    "Доналд Тръмп: Няма да ви защитаваме, ако не си плащате"....Как ми е познато всичко това. От 90-те години при нас. Тогава мутрите построиха наблизо до нас платен паркинг. На следващата нощ всички коли паркирани пред блока бяха с разбити врати. Шефа на паркинга дойде и ни каза, че ако си откараме колите на техния паркинг те ще ни ги пазят.
  • 15 Типични предизборни

    12 2 Отговор
    Игри. С това тръмп адресира военната индустрия, които не са малко, да изберат него. А това, че Путин не го харесвал е пак игра. Байдън изобщо "го няма"! Ако е той, тогава 100% управлява дълбоката държава. А с нея Путин няма как да се свърже и говори. За тях Тръмп, колкото и да е луд, поне има нещо човешко в него. Путин нарочно каза това, за да спре провокации на медиите, че "Тръмп е руския агент"!
  • 16 Аспарух

    5 13 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Русоробчо те твоите кумири от кремълската банда ти го казаха, че НЕ вярват на САЩ и Запада да спре военната помощ, ама за това трябва акъл, а не вата в главата ти проZZZта.
  • 17 Симо

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "То от НАТО":

    Сега ще вземат и едни пари за една атомна централа!!! После папките с хартиената централа, че ги съхраняваме в народната библиотека.
  • 18 Геша

    19 2 Отговор
    Русия няма намерение да напада никого.Това са приказки за идиоти.Армия трябва да имаме обаче и не трябваше да се допусне западът да я унищожи.Рязаха ракети, уволняваха военнослужещи, спираха реактори, изсмукаха образованите млади и сега ни пълнят с криминални миграни за да се превърнем гето. И ще се превърнем, но поне някои , ходещи редовно за гъби по време на избори ще си отядат. Но да знаят че скоро ще пищят до небесата.

    Коментиран от #20, #40

  • 19 Ами точно тука

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "От нагъл нагоре":

    Е трикът на САЩ. Те измислят пари от нищо, но за да няма инфлация, някой друг трябва да РОБОТИ, да им плаща на тях с ИСТИНСКИ ПАРИ. Защо нас така тъпо ни ограбват? Плащаме за стари самолети 3-на цена, като за Ф-35 години, преди да ги получим? Те така си покриват техните хартии И с нашите пари.
    Цял свят е ограбван от тях още от 1913 г от както са легализирали ФЕД, частната печатница на зелената хартия. Но вече всички се усетиха...
  • 20 Историк

    5 10 Отговор

    До коментар #18 от "Геша":

    "Русия няма намерение да напада никого.Това са приказки за идиоти."

    Цинично е да пишеш такива неща, при положение че в момента Русия е нападнала Украйна.

    Коментиран от #36

  • 21 САЩ

    1 4 Отговор
    Не си никой и няма да бъдеш че да решаваш това психопат
  • 22 Мишел

    6 2 Отговор
    Срещу празни обещания за защита, Тръмп иска пари за финансирането на американската икономика от останалите членки на НатО . При сегашните оръжия, САЩ вече не са в състояние да защитят себе си дори от ядреното джудже Северна Корея , камо ли да защитят европейската част на НатО с ядрен чадър.

    Коментиран от #24, #43

  • 23 И арабите са

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Саудитска Арабия е сключила с Тръмп":

    Рекетирали както и нас. За 100 милиарда долара, какви железа ще им дадат? Просто са ги изплашили и арабите са се съгласили. Чист рекет да си покриват огромните дългове с ИСТИНСКИ пари.
  • 24 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мишел":

    Какво е ядрен чадър ? Със сигурност не е да сваля ракети …. Помисли малко
  • 25 Човек

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Симо":

    И защо да не ни превземат руснаците? Веднъж са го правили. Защо да не го направят втори път? Само като дойде руския мир да не ревете. Режим на тока, празни магазини и нямаш право на мнение. Ще загубите всичко, що ви е ценно. Ще ви остане едната гордост, че сте роби във великата Русия.
  • 26 ........

    5 1 Отговор
    Пари,пари,пари...а приказките за мир къде са?Ще ги оставим за "Лека нощ,деца"?
    Кръвожадните са видяли,че Тръмп има шанс да спечели и са започнали да му влияят.Все пак той е по-добре от изкукалия Бай Дрън,който бори деменцията с кока.Освен психо тестове трябва да им въведат и за наркотици.На онази Нанси Пелоси бяха хванали мъжа й с наркотици и нищо чудно и тя да се друса.Когато са зависими стават марионетки на мафията,която се занимава с наркотици и оръжия.Направо от Даркнета им дърпат конците на тея....
  • 27 Аз съм веган

    4 1 Отговор
    Жалките копейки искат мордор да ни нападне. Направо са в състояние на екстаз. Само че да знаят че рашистите презират повече подлгите тук повече и собствените си орки.
  • 28 Тръмп

    2 0 Отговор
    То за тези лудости, заблуди и др.болести на лакомията народа ни е гледал да не е от към страната на булката, но винаги когато се е стигало до баницата ...
  • 29 факуса

    1 1 Отговор
    а от вас кой ще ни защитава
  • 30 един

    2 0 Отговор
    Мошеник,той Болтън му го каза,целта му не е,касата на НАТО да се напълни и това да направи НАТО по-силен,а да подкопае основите на съюза и при възможност да направи така,че НАТО да се саморазпусне,това е интересът на Кремъл,затова и пиха шампонско в чест на новоизбраният президент Доналд Тръмп/не видях да пият шампанско за Байдън,а иначе уж го били искали за президент/!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТАГАРЕВ В ШОК!

    2 1 Отговор
    Е как така?!
    А Член пети на НАТО...?!
  • 34 Байно

    3 1 Отговор
    "Удоволствието" да си държава световен полицай и световен лидер също се заплаща НЕуважаеми г-н Тръмп! И ако САЩ във Ваше лице не желае повече да изпълнява тази функция, то вакумът сам ще се запълни по един или друг начин.Удобен, или неудобен за САЩ. А "заплащането" за закрила е добре отработена практика от мафиотските години в САЩ и привнесено и на наша почва.Никоя държава няма да приеме такъв рекет и ще търси други съюзи и други схеми да обезпечи собствената си безопасност
  • 35 Не съм тръмпист

    4 1 Отговор
    Посланието на тръмп е ясно и е от малкото, които имат смисъл. Европа трябва да инвестира във въоръжение и технологии, минимум 2 %. Тези два процента реално не са такса за протекция, а част от договор за колективна отбрана.

    Коментиран от #42

  • 36 ,,В момента"...-ДА!

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    НО...,в 2014 г. Украйна напада няколкократно ,с артилерия и авиация рускоезичен Донецк...!
    Народа го е казал :
    ,,Всяка крушчица,си има и опашчица"...!
    Ахъмм...
  • 37 Българин

    2 1 Отговор
    Тръмп е стар и изкуфял старчок.
  • 38 Тити

    1 2 Отговор
    Явно лудостта на Путлер е заразна щом се е пренесла след Атлантика при Тръмп. Колкото е по голяма държавата толкова е по голяма вероятността да я управлява луд или диктатор.
  • 39 байгън

    2 1 Отговор
    Кого защитавате нападате ограбвате и бягате като в афганистан и нас още ограбвате и крадете
  • 40 ХА ХА

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Геша":

    Не знаеш ли, или лъжеш за пропаганда?
    Ракетите сс23 24 броя които нарязахме бяха нападателно оръжие с изтекъл срок, (руснаците също нарязаха тяхните) само България и ссср имаха сс23. Целта на тези ракети беше да задържи 3 дни евентуално нападение на нато от към турция.
    Нещо повече, през 1987г е взето решение сс23 да бъдат снабдени ядрени бойни глави, но дойде демокрацията и това не се случи.
    Относно военните : 89 бсп застана на власт, спря финансирането на армията (за да остане за кражба) и армията започна да се разпада, никой не е уволнявал военни сами напускаха и станаха "бизнесмени" един продаваше хамбургери денонощно друг стана сотаджия и....
    И така до 96 вече нямаше БНА.
    А образованите сами избягаха, и вече се връщат с изгнили западни пенсии по 3-4 000 еврака, а някой и повече.

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ХА ХА

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Не съм тръмпист":

    Тръмп само сидрънка, защото си мисли че ще привлече повече крави да гласуват за него, също като тук. Киро и кокоро (бойко тва бойко онуй) и накрая се ожениха, а дпс е вечния кум.
    Та мислиш ли че еврейте които управляват сащ ще пуснат некъф фандък на тръмп.
  • 43 ХА ХА

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мишел":

    мише мише, майкати като ти казваше да учиш, ти защо не я послуша?
  • 44 Конг

    0 0 Отговор
    Дони,защита търсят само стотина,дет ги храните от амбасадата и 50-100 у парламенто.Нази защита ни не требе само от крадците на държавни поръчки и евросубсидии.Ама за туй само яка сопа.
  • 45 Някой

    0 0 Отговор
    Тръмп обслужва компаниите за оръжия и не иска просто да се купуват оръжия, а американски. Прави го много грубо, по американски. Въпреки това, ако спре финансирането на Украйна, войната може да приключи по-рано.
  • 46 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "ХА ХА":

    СС 23 са стандартно с ядрени глави АА 60. За България има само спекулации, дали е имало такива. Но в общи линии се считаше, че с тези ракети може да унищожим столицата на всяка съседна държава, а на Турция половин Истанбул. Както и да се разрушат там мостове между Азия и Европа.
  • 47 Долар 19

    1 0 Отговор
    Тръмп ще спечели следващите избори . Тръмп президент на НАТО и президент на ООН също .
    Тръмп властелин на свелената.
  • 48 Прав е човека

    0 0 Отговор
    Дойчо отделяше под 1% и смучеше евтин руски газ но свърши тая.