Last news in Fakti

25 Февруари, 2024 08:35 4 072 29

Във Великобритания ударно наемат работна ръка

  • работа-
  • великобритания-
  • работна ръка-
  • чужденци-
  • ес-
  • заплата-
  • труд-
  • брекзит-
  • атанас чиков

От април ще е по-трудно получаването на работна виза

Във Великобритания ударно наемат работна ръка - 1
Снимка: Shutterstock

Британски фирми се състезават да наемат работници от чужбина, след като броят на трайно напусналите пазара на труда местни хора достигна рекордните 2,8 млн. души. Бързането е и заради промени във визовата система на страната, които от април ще направят по-трудно получаването на работна виза, предаде NOVA.

Над 76 000 британски фирмите са кандидатствали за лиценз за наемане на работници от чужбина, което е два пъти повече в сравнение с преди две години. Причината е, че стотици хиляди британци напускат работа поради трайно заболяване или някаква друга пречка да се трудят. Икономически неактивното население на Обединеното кралство се е увеличило с 884 000 души и новопостъпващите на работа, родени извън Обединеното кралство, са повече от кореняците през последните месеци.

Опитите на британските власти да принудят бизнеса да наема англичани, а не чужденци, удариха на камък. Свободните работни места са над 900 000. В същото време 5 милиона англичани получават помощи, защото са безработни. „Според обявените от британското правителство планове след април издаването на трудови и семейни визи ще става по-трудно. Така че в момента доста хора се опитват да пристигнат във Великобритания, преди това да се случи, включително и българи. Голямата промяна е свързана с увеличаване на необходимата заплата, която чужденците ще получават в Англия, за да им бъде дадена трудова виза. Сега тя е 26 220 паунда годишно, а ще стане 38 7000 паунда. Това означава, че някои търсени работници като строители, градинари или готвачи например няма да могат да дойдат, защото в техните сектори не се плаща толкова”, обясни Атанас Чиков.

Миграционният консултант Атанас Чиков казва, че британските властите готвят и редица други изменения, за да се опитат да намалят рекордната имиграция в страната. „Има промяна и в дохода за даване на семейни визи. Към момента е достатъчно да изкарваш 18 600 паунда годишно, за да може половинката ти да дойде да живее при теб в Англия. От април изискваната заплата ще стане 29 000 паунда и постепенно ще расте до 38 700 паунда. Следователно нашенците, които работят като чистачи или куриери, няма да могат никога да доведат съпрузите си да живеят при тях в Англия, защото доходите им са под необходимите за издавана не семейна виза. А от такава се нуждаят дори половинките на хората, които имат статут на уседналост в Обединеното кралство, но са се оженили за тях след Brexit или края на 2020 г.”, обясни Атанас Чиков.

Изискването за доход ще важи и за британските граждани, което принуди някои с по-ниски заплати да изтеглят по-рано плановете си за брак с чужденци, за да могат половинките им да дойдат да живеят при тях в Англия.

„Самата семейна виза също не е евтина. Струва 1846 пауна, но се плаща и такса за присъединяване към британското здравеопазване. Допреди дни тя беше 624 паунда на година, но също беше увеличена на 1035 паунда на година. Но е по-добре да я платиш и да разчиташ на безплатно обществено здравеопазване, защото иначе цените за медицински услуги на чужденци са много високи. Наскоро имах клиентка, която и предстои да ражда в Англия. Няма обаче нито статут на уседналост, нито виза за престой в страната. Затова ще трябва да плати малко над 16 000 паунда за раждането”, обясни Атанас Чиков.

Подобни внушителни суми и визови трудности отблъскват българите от Англия. След Brexit броят им непрекъснато намалява, както и на останалите европейци. За сметка на това се увеличават пристигащите от Азия и Африка.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Телк

    38 6 Отговор
    и социални помощи. В Европа е вече по -добре на социални вместо да работиш и да плащаш данъци. Нормално е местните да се пенсионират преждевременно и да бачкат само чужденците. Социализмът води до това

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Уса

    51 4 Отговор
    Това не е социализъм а извратена демокрация на безконтролно печатане на пари и анархия
  • 3 Това там

    34 4 Отговор

    До коментар #1 от "Телк":

    Е по-скоро комунизъм
    Финландците си построиха комунизма отдавна макар че не го наричат така
    Там работиш не работиш имаш сигурен доход който ти позволява да живееш нормално

    Коментиран от #18, #26

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Телк":

    Социзлизам в Англия 😀😀😀😀😀
  • 5 Йосип Джугашвили

    31 2 Отговор
    На мухлясалият остров ще рупат кравая,а оня паки Сунак ще бере ягоди
  • 6 Много прости политици там

    26 1 Отговор
    Абе пусни робовете де са напъват да ти работят там е що ги спираш то е ясно че местните робове не искат да работят.....роби от целото земно кълбо се напъват да копат там ти ги спираш
  • 7 наглите британчета

    25 1 Отговор
    Не знаят ли правилото;за тези смешни пари няма балами да работят?

    Коментиран от #19

  • 8 Герги

    22 1 Отговор
    Бравос....да им е честит Брекзита....така е като се поведеш по акъла на кофти ръководители...
  • 9 Ами всъщност

    35 3 Отговор
    "..............Подобни внушителни суми и визови трудности отблъскват българите от Англия. След Brexit броят им непрекъснато намалява, както и на останалите европейци. За сметка на това се увеличават пристигащите от Азия и Африка............." Тъпите английски грозници се прецакаха много яко, изгониха белите образовани източноевропейци дето бяха свикнали да бачкат пък си вкарват циганьори откъде ли не които не им се работи и искат да са на помощи и чат-пат да колят местните! Премиера им е индиец (да не говорим за малоумните му бели предшественици), кмета на Лондон е пакистанец.............незнам дали има по-голямо падение за тая пропаднала държава от това дето им се случва през последните години, ама така им се пада задето векове наред окупират, ограбват и избиват другите народи за да има много за тях! БОГ може и да забавя, но никога не забравя и наказва грешниците............а ги чакат още много мъки наглосаксите и като цяло колективния запад който ще бъде наказан свише за престъпленията си срещу планетата и човечеството!
  • 10 Калпазанин

    23 0 Отговор
    Чудя се, как ли ще оцелее запада без емигранти и чужденци, и уж толкова много технологии роботи и незнам си кво и няма и няма,. Тези ициоти не могат ли да разберат че роботи не раждат деца и не сеят и жънат зърно домати и прочее

    Коментиран от #21

  • 11 Каква Великобритания

    17 0 Отговор
    В община Нови Искър ми казват,че къщата в която живея от 20 г. и плащам данъци и къщата която съм строил сам и имам нотариален акт,скици и т.н имота се води на друг човек....Каква е тази държава ??Какви хора работят в тези администрации?

    Коментиран от #20

  • 12 ОТРОВНА НАПАСТ

    30 1 Отговор
    НЕ ХОДЕТЕ ДА ИМ РАБОТИТЕ НА ЧИФУТИТЕ ЛАЙНОБРИТАНЦИ.!!!!! НЕ ИМ РАБОТЕТЕ .
  • 13 Оги

    28 2 Отговор
    Колко чалнат мазохист трябва да си, да ходиш в Англия, където слънцето можеш да го видиш само по телевизията? Няма кой да стъпи на това блатисто островче. Това е вид изтезание там, не е живот. Там вали през ден и над 15 градуса не минава.
  • 14 Боцкари?

    19 0 Отговор
    "Причината е, че стотици хиляди британци напускат работа поради трайно заболяване или някаква друга пречка да се трудят. Икономически неактивното население на Обединеното кралство се е увеличило с 884 000." Тази статистика, какво ни говори? Защо така изведнъж в бустерирана британия са се увеличили хората с трайно заболяване? Може и да има връзка, може и да няма, времето ще покаже. Не вярвам всички току така да си вадят техния вариант на ТЕЛК. Нали все пак, контролът там е много по-строг. Много западняци се оплакват, че не могат да се доберат до социални помощи, за да има за гостите доктори и инженери. И докато на гостите се раздават помощи на килограм, за обикновения ингилиз е истинска мъка да напусне работа и да мине на помощи. Бюрокрацията умишлено е толкова тежка, че да отказва местните от тези им идеи

    Коментиран от #27

  • 15 българин 777

    7 1 Отговор
    наемат амсалаци
  • 16 нерегистриран

    20 0 Отговор
    Преди са докарвали робите с кораби, против волята им, сега размахват едни голи обещания и роба каца от другия край на земята, за негова си сметка, че и данъци плаща! Хитро, а?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Eвроантлантик

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Това там":

    Сега като влязоха в НАТО ще си спомнят какво е това Война! Няма да работят! Ще воюват! И ще чакат оттак Атлантика да им помогнат!:)
  • 19 Емигрант

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "наглите британчета":

    Що бе?!:) Един приятел ми се похвали че в пералнята в която започнал работа е много по-добре от ресторанта в който работел преди!:)
  • 20 БраТ ПиТ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Каква Великобритания":

    Къде точно си в Нови Искър..?
  • 21 Тези дето са на върха на пирамидата

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Калпазанин":

    Нямат особенна нужда вече от тези под пирамидата така че не бери грижа за зърно кои ше ражда деца и така насетне дейности който са чужди на елита...явно няма нужда елита от човеци и гледа да настрой изкуствения подбор така че да се намали количеството човеци
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 От предпоследния етаж на пирамидата

    6 1 Отговор
    Честито на всички британци за БРЕГЗИТА да видим сега,кой ще работи
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ⚜️Маняк

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Това там":

    И що тогава скандинавците са на първо място по самоубийства? Не издържат на щастието ли!?
  • 27 Глупости

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Боцкари?":

    няма никва бюрокрация, почти всичко става онлайн.
  • 28 хххх

    6 0 Отговор
    Роби на рикшата Сунак.
  • 29 ПРОСТО ХИПОТЕЗА

    1 3 Отговор
    Ще я карат така още няколко години и от съжаление на народа,който протестират ще се откажат от брегзита
Новини по държави: