Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 10:01 6 278 28

Чехия - новият "болен човек на Европа"?

  • чехия-
  • словакия-
  • германия-
  • ес-
  • детройт-
  • работа-
  • икономика-
  • работни места-
  • криза

За Чехия и съседна Словакия вече има опасения, че може да се превърнат в "европейския Детройт". Преувеличение?

Чехия - новият "болен човек на Европа"? - 1
Снимка: Shutterstock

Вестник "Млада фронта днес" описва ситуацията в Чехия с една карикатура. На нея се вижда загриженият министър на финансите, облечен с тениска, на която са изписани имената на германски автомобилни концерни. Най-важният доставчик за тях е именно Чехия, обяснява германската обществена медия АРД. На въпросната карикатура обаче емблемите на концерните са закърпени със зелени кръпки - преходът към нова мобилност оставя своя отпечатък. А надписът под самата рисунка гласи, че икономическите перспективи в Германия не били добри, а "Чехия като 17-а федерална провинция" не можела да очаква нищо добро.

"Германия ни дърпа надолу"

"За съжаление търсенето в чужбина, което е изключително важно за чешката икономика, се влошава", казва чешкият икономист Томас Дворак, цитиран от АРД. "Поради тази причина характеризирам Чехия като "болния човек на Европа", макар че това определение по принцип се използва за Германия. И тъй като самата Германия не е в най-добро състояние, за съжаление тя ще ни дърпа още известно време към пропастта."

Анализът на Дворак, който работи като изследовател в Лондон, предизвика остри реакции в Чехия. Но показателите действително не изглеждат добре: миналата година чешката икономика се сви с 0,4 процента - за разлика от съседни държави като Полша или Австрия. В Чехия с ирония казват, че ги поддържа само Германия, където икономиката също се сви с 0,3 на сто.

"Първият шок беше пандемията, а ние сме единствената страна в ЕС, която така и не се възстанови истински от нея", посочва Дворак през АРД. "След това дойде енергийната криза. Ние не сме особено енергийно ефективни - в Европа само България е по-назад от нас." А що се отнася до инфлацията - тук Чехия трайно е в челото на класацията. В резултат реалните заплати силно спаднаха, частното потребление се срина. Чешката търговска камара предупреждава за опасността от продължителна стагнация.

Чехия изпреварва Испания, Португалия и Полша

Много по-оптимистични са прогнозите на консервативното правителство в Прага. Там смятат, че заглавия като това за "болния човек" категорично не отговарят на действителността. "Опозицията допринася за тези нагласи", казва депутатът Ян Лачина и добавя: "От две години тя рисува картина на "изпепелената земя", а това само стресира хората и в крайна сметка вреди на всички ни".

Други икономически експерти също не са толкова черногледи. Според тях брутният вътрешен продукт в Чехия е трайно по-висок от този в Испания, Португалия или Словения, дори Полша засега нямала шанс да изпревари Чехия. Поради това представата за "болния човек" е силно преувеличена, смята и Бернхард Бауер от Германско-чешката индустриално-търговска камара.

"Ако погледнем търговията с Германия, ще видим, че става дума за една трета от чешката външна търговия. Именно тя през последните три десетилетия допринесе с ежегодните си рекорди за благосъстоянието в страната", казва Бауер пред АРД. "Нашите две икономики са силно обвързани - както в добри, така и в лоши времена", добавя той.

Европейски Детройт?

От Търговската камара не споделят опасенията, че Чехия и съседна Словакия могат да се превърнат в един вид "европейски Детройт". В същото време агенция Bloomberg предупреди, че преходът на автомобилната индустрия към производството на електромобили може да доведе до вълна от фалити и масови уволнения, както беше преди 15 години в САЩ. А Словакия дори е преди Чехия като най-голям автомобилопроизводител в света, съотнесено към броя на населението. Автомобилният бранш е моторът на икономиката - в Словакия има заводи на Kia, Volkswagen, Peugeot и Jaguar Land Rover.

Ако производството се концентрира върху по-лесните за монтаж електромобили, това може да доведе до загубата на 85 000 работни места, сочи анализ на мозъчния тръст Globsec. "Сривът на Детройт бе причинен от икономическата криза, както и от увеличенията на заплатите под натиска на синдикатите и от намалялата производителност", казва шефът на Словашкия автомобилен съюз Александър Матушек. "За щастие словашката автомобилна промишленост е втора по производителност в Европа след испанската. Освен това вече имаме фабрики, които произвеждат само електромобили. Планирани са и нови, така че бъдещето изглежда добре."

Впрочем, в момента една от най-големите пречки пред растежа на икономиката се оказва не друго, а липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка - както в Чехия, така и в Словакия, заключава АРД.

Автор: Мариане Алвайс (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка 🇷🇺

    53 19 Отговор
    Чехите чудесно могат да продължат да растат като почнат да изнасят автомобили, оръжия и бира за Русия.
    Надали обаче Иречек и Швейк да са толкова умни ))
  • 2 Акексей

    16 49 Отговор
    Не се Оплаквайте във Русия от Хилядолетия ядем как и се давим във външни Тоалетни

    Коментиран от #8, #26

  • 3 Акула

    42 6 Отговор
    то и в Бг Положението Не е Хич Розово

    Коментиран от #21

  • 4 Келнерите на Европа

    55 8 Отговор
    се бяха взели прекалено насериозно. Колко надменно ни презират и ни изобразяват като турски к.неф

    Коментиран от #14

  • 5 Дачо

    47 7 Отговор
    Започнеш ли много да растеш и да заплашваш монополите на Германия и Франция веднага ставаш лош, болен и се започва натиск, и мачкане.
  • 6 !!!

    63 10 Отговор
    Не само Чехия, а цяла Европа ще го закъса икономически. Европа в момента е нищо повече от един васал на САЩ. Изпълнява сляпо всичко, което и кажат без да гледа собствените си интереси. Това да ти взривят газов поток в сърцето на Европа и ти да мълчиш все едно нищо не е станало. Пълен срам. Това да ти налагат санкции да търгуваш и ползваш евтините ресурси от Русия или направо да ти забраняват, а ти през това време да купуваш рекордни количества уран от същата Русия говори в какво състояние се намира стария континент. Сега плашат европееца с лошия Тръмп, но истината е, че той е единствената надежда за ЕС и Европа като цяло да се отпусне хватката в която са ни хванали и да си поемем малко въздух тук.
  • 7 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    50 5 Отговор
    НАЙ БОЛНАТА ДЪРЖАВА В ЕС Е БЪЛХАРИЯ! НЯМА ПО-БОЛНА ОТ НЕЯ! СЪС СЛУГИ БЕЗРОДНИ СГЛОБАРИ.
  • 8 Ганко

    32 8 Отговор

    До коментар #2 от "Акексей":

    Белите Хора руснаците за разлика от Балкански си имат и туалетни и отопление и нямат режим на водата и тока ...
  • 9 ХАХАХА

    34 4 Отговор
    Е защо така ? Нали няма проблем с доставките на газ от Русия, от нейните природни ресурси, нали вече 13 групи санкции са наложени и ЕС то цъфти и процъфтява ,ама вместо Русия санкциите работят срещу ЕС то ? Ама казано честно истински ме кефят такива статии или както казва народът "хитрата сврака с двата крака " . И междудругото нали евроатлантически ястреб е начело на тази държава! Как го избраха с назначение както при нас !
  • 10 Политкоректен

    40 1 Отговор
    "в Европа само България е по-назад от нас" Тъкмо щях да поплача малко над чужди гробища, но тази реплика в статията ме отрезви.
  • 11 Краватар 🐄

    26 5 Отговор
    санкциите работят! Сбогом Газпром! Омрехме без руски газ!

    Коментиран от #16

  • 12 Алексей

    18 3 Отговор
    Дубай , Гоа , Тайланд - там е живота. Златна прага кал и мизерия.
  • 13 всеки вързан за дойчистан

    18 5 Отговор
    потъва
  • 14 Иванушка 🇷🇺

    23 5 Отговор

    До коментар #4 от "Келнерите на Европа":

    "....Колко надменно ни презират...."

    Изобщо не ни пука от "презрението" на Чехлите превърнали се вече петстотин години в задния двор на Германия. Каква мизерия само, тази "нация" няма никакво достоинство.
  • 15 Тошко укр@йнски

    49 0 Отговор
    Да не ги мислим чехите - имат заводи, произвеждат.
    Дори румънците правят доста прилична Дачия.
    Да помислим за България - НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ НИЩО. Дори зеленчуци вече не произвеждаме.
    Единствено ,,произвеждаме,, тъпи силиконки и нацепени батки с татуси които никой не търси.
    И са ,,известни,, единствено в социалките

    Коментиран от #18

  • 16 ХАХАХА

    16 6 Отговор

    До коментар #11 от "Краватар 🐄":

    Скоро ще го прочетем и това ! И междудругото тази статия е руска дезинформация! ХАХАХА
  • 17 тъй шъй

    4 16 Отговор
    Пак същата пропаганда, която казваше как ще мръзнем и гладуваме. Ей тоя Кремъл с хибридната си война не спира да саботира всеки и всичко.
  • 18 ХАХАХА

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тошко укр@йнски":

    Ааа бъркаш ,що са предавания наречени шоу ,а те всички са такива им правят реклама ,та белким се излъже някой да ги купи ,ама на не става дори убавицата на Крачков канадския милионер ни я вр ща.

    Коментиран от #23

  • 19 Нали така

    5 17 Отговор
    Серсеми.

    По важното сега е да произвеждаме много джепане и да трепиме колкото се може повече руснаци.
  • 20 Незнам за

    7 2 Отговор
    Брутния им продукт, но ако Чехия толкова уж добре защо продължава да е с абсурдни ниски заплати????
  • 21 касапина

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Акула":

    Недей да съдиш по себе си
  • 22 Мохамед

    5 3 Отговор
    Какви са тези глупости, бе?! БВП на Испания е 1 400 000 000 $, а тази на Чехия е 500 000 000 $, почти 3 пъти по малко! Испания в световен мащаб е на 13 място по БВП, Полща е на 22 място, а Чехия е на 48 ! Хахахаааа...

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Тошко укр@йнски

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "ХАХАХА":

    Абсолютно сте прав - и силиконките ни не стават.
  • 24 Обаче

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мохамед":

    По БВП на човек Чехия е на 36 а Испания на 40 място.
  • 25 ТТТ

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мохамед":

    Има се предвид на глава от населението, а не в абсолютна номинална стойност. Тези стойности, които сте показали следва да се разделят на броя на жителите на съответната държава. Така ако Чехия има Брутен съвкупен продукт от 500 млр. долара, както посочвате, то същите следва да се разделят на 10,51 милиона жители или около 48- 49 хиляди долара на глава от населението и т.н. може да се изчисли за всяка страна.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор
    Да Чехия е болна! Хубавите паркове на Прага са пълни с влюбени хомо-двойки и с наркомани.

    Коментиран от #28

  • 28 така е

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Когато един трол се изчерпа, единственото което му остава е да погледна под юргана на опонентите си. И навсякъде му се привиждат джендъри. Нищо, че най-голямото LGBT общество е .... московското. Нищо и че най-голямата джамия в света е в Москва. Нищо.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания