Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 21:50 4 906 24

Байдън спечели в Мичиган, но си тръгна с разкървавен нос

  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • сащ

Вотът в Мичиган е важен, защото петцифрен брой гласове тук могат да имат решаващо значение за американските президентски избори на 5 ноември

Байдън спечели в Мичиган, но си тръгна с разкървавен нос - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Този щат имаше ключова роля за изхода от президентската надпревара в САЩ преди 4 години. Тогава в Мичиган Тръмп загуби от Байдън. Сега и двамата печелят категорично първичните гласувания там. Но единият получи и шамар.

Част от избирателите в Мичиган - един от важните т. нар. колебаещи се щати в САЩ - са недоволни от политиката на Байдън в Близкия изток. Вотът в Мичиган е важен, защото петцифрен брой гласове тук могат да имат решаващо значение за американските президентски избори на 5 ноември.

Недоволните избиратели демонстрираха неудовлетворението си на първичните избори в щата. Въпреки това победата на Байдън във вътрешния за Демократическата партия вот бе неоспорима - точно както и тази на Тръмп при републиканците, пише АРД.

"Ако спечелим Мичиган, ще спечелим и целите избори", заяви Доналд Тръмп от Флорида, коментирайки петата си поредна победа на първичния вот. За последно той спечели миналата седмица Южна Каролина, родния щат на единствения му останал съперник в Републиканската партия Ники Хейли. Републиканската претендентка е била и губернатор на на щата.

Очаквано, снощи бившият обитател на Белия дом постигна неоспорим триумф и в Мичиган. За разлика от предишните четири първични вътрешни вота в Републиканската партия, този път Тръмп дори не присъстваше в щата. Вероятно той е бил доволен, че Джо Байдън също е спечелил Мичиган, но с разкървавен нос, пише кореспондентът на германската обществено-правна медия във Вашингтон Себастиан Хесе.

Посланието на "неангажираните"

"Сложих кръстче на "неангажиран", а не на Байдън", разказва Джо-Ан в избирателната си секция в Ан Арбър. Жената редовно гласува за демократите. Причина за различния ѝ избор този път е, че според нея президентът финансира "ужасната война" в Израел.

"Неангажиран" бе политическата дума на деня в Мичиган, посочва АРД. Като "неангажирани" се отбелязват онези, които не припознават нито един кандидат. Или пък, както е в случая с Джо-Ан, желаят да дадат урок на фаворита. Това е заради политиката на Байдън в Близкия изток. "Асошиейтед прес" информира, че при преброени 83% от гласовете около 14 на сто от избирателите са посочили именно тази опция.

"Това вече не е само арабски или мюсюлмански електорат", подчертава консултантът на Демократическата партия Аленсия Джонсън пред Си Ен Ен. Прогресивното крило на партията отправи призив за възможно най-много "неангажирани" гласове, за да даде урок на Байдън и да го призове да заеме по-твърда позиция срещу правителството на Нетаняху в Израел, коментира германската медия.

Става въпрос за човешките права

"Става въпрос за потвърждение, че САЩ стоят на страната на човешките права и защитават достойнството на палестинците", подчертава Абрахам Аяш. Демократът е най-високопоставеният представител в щатския парламент в Мичиган, който е мюсюлманин. Кампанията, подкрепена от него, си беше поставила за цел да изпрати послание с помощта на около десет хиляди гласа на "необвързани". Впечатляващо, тя успя многократно да надхвърли тази бройка.

И това би трябвало да изнерви лагера на Байдън, посочва АРД. В колебаещия се щат Мичиган петцифрен брой гласове могат да решат президентските избори на национално ниво. През 2016 г. Доналд Тръмп спечели щата с около 11 000 гласа преднина пред Хилъри Клинтън. През 2020 г. той загуби тук от Байдън, чиято преднина се състоеше от около 154 000 гласа.

"Сега Байдън трябва да изпрати помощи в Газа и да настоява за постигането на постоянно примирие и за освобождаването на останалите заложници", казва конгресменът от Калифорния Ро Хана пред Си Ен Ен. Според политика демократ това е единственият начин отново да бъдат спечелени протестиращите избиратели от Мичиган и хората, мислещи по подобен начин от други щати. Американският президент трябва да остане с водеща отговорност в Близкия изток - с оглед на огромната военна помощ, предоставяна от Америка на израелците.

Сега остава да видим дали Байдън ще направи значителна промяна в курса си преди предстоящия супервторник. На 5 март в 15 щата ще бъдат проведени първични избори, които ще бъдат важни и за Доналд Тръмп. но също и за Ники Хейли, за която всичко може да се реши тогава.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъка Мъка.

    25 4 Отговор
    Щъ съ Мре!
  • 2 Мхм

    37 3 Отговор
    Вероятно пораженията по носа на байдън са от маската или от файзера,
  • 3 Много лъже тоя Бай Дън

    27 5 Отговор
    "Става въпрос за потвърждение, че САЩ стоят на страната на човешките права и защитават достойнството на палестинците"....
  • 4 Много лъже тоя Бай Дън

    24 2 Отговор
    "Сега Байдън трябва да изпрати помощи в Газа и да настоява за постигането на постоянно примирие ......
  • 5 Жива гротеска

    33 1 Отговор
    и жалка карикатура. Но, лошо няма, на тях такъв им трябва Да ги води упорито. Към дъното и края. От мен, адмирации.
  • 6 Никакъв шанс

    22 2 Отговор
    нямат демократите.

    Коментиран от #9

  • 7 Ний ша Ва упрайм

    27 2 Отговор
    вместо снаряди заводите Дунарит да обърнат на памрерси за възрасни с щамповано хамериканско знаме
  • 8 Демократ

    4 24 Отговор
    Докато не бъде ясно дефиниран врагът Рашкия и смазан ще е така

    Коментиран от #17

  • 9 ха ха

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Никакъв шанс":

    Те и на предишните нямаха, ама си назначиха президент...
  • 10 Сталинчо

    7 32 Отговор
    Победа Байдън ти си Президет на най-великата страна и не си палячо като недуразумението тръмпи(руско мекере)

    Коментиран от #12

  • 11 Хохо Бохо

    3 9 Отговор
    нито байдън, нито тръмп ще са президенти...
  • 12 Тонката

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сталинчо":

    Дай боже всекиму президент като Байдън!

    Само не разбрах що си е тръгнал с "разкървавен нос"?
    Пак ли е паднал?🤔
  • 13 Иван Крумов

    13 1 Отговор
    Нещо не стават САЩ вече - само си приказват , но както и да е. Точно САЩ ще приказват за ред и права - като при тях има бедност - ама какво ми пука и на мен.
  • 14 Байдън Завинаги

    3 26 Отговор
    Дано байдън спечели и спаси света
  • 15 Иван

    20 1 Отговор
    Ники Хейли е още по-голям боклук и от боклука Байден.
  • 16 Соваж бейби

    16 1 Отговор
    Кога успя се претрпи този веее,не съм гледала още сеира?!Вчера го даваха ухилен си ближише сладоледа го почерпиха хората и махаше на феновете си като кралицата как си върти само китката ,спечелилите миски и те така правят
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тръм спечели в Мичиган!?

    8 0 Отговор
    Тoва е нова "версия" на DW!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.