Last news in Fakti

26 Март, 2024 13:50 1 396 9

Британски съд реши: Джулиан Асандж може отново да обжалва екстрадицията си в САЩ

  • уикилийкс-
  • великобритания-
  • джулиан асандж

Асандж може да продължи обжалването си с пълно изслушване, освен ако САЩ не предоставят „задоволителни гаранции“ по въпросите дали той може да се позове на Първата поправка на Конституцията на страната и дали може да бъде осъден на смърт

Британски съд реши: Джулиан Асандж може отново да обжалва екстрадицията си в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Основателят на „Уикилийкс“ днес получи шанс да продължи борбата си срещу своята екстрадиция в Съединените щати, след като Висшият съд в Лондон постанови, че САЩ трябва да дадат повече гаранции за сигурността му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американски прокурори искат да изправят 52-годишния Асандж пред съда по 18 обвинения, всички без едно по Закона за шпионажа, заради публикуването в „Уикилийкс“ на поверителни военни документи на САЩ и дипломатически грами.

Миналия месец адвокатите на Асандж поискаха разрешение да обжалват решението на Великобритания за неговото екстрадиране в САЩ, аргументирайки се, че повдигнатото му обвинение е било политически мотивирано.

В решението си двама висши съдии казаха, че той има истински изгледи за успешно обжалване на екстрадицията на редица основания.

Съдът даде възможност на властите в САЩ да предоставят "задоволителни гаранции" по въпросите дали той може да разчита на Първата поправка на американската Конституция, гарантираща свободата на словото, и дали може да бъде осъден на смърт.

Ако тези гаранции не бъдат представени, Асандж ще получи разрешение за обжалване. Допълнително изслушване е насрочено за 20 май.

САЩ твърдят, че разкритията на “Уикилийкс“ са застрашили живота на техните агенти, и няма оправдание за неговите престъпни действия.

Много поддръжници на Асандж го приветстваха като герой, противопоставил се на властта, който въпреки че е журналист, е преследван за разкриване на неправомерни действия на Съединените щати и предполагаеми военни престъпления.

Междувременно САЩ заявиха, че Асандж е обвинен за „безразборно и съзнателно“ публикуване на имената на източници, а не заради неговите политически възгледи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    4 11 Отговор
    Асандж е герой а Навални е предател нъл тъй русофили

    Коментиран от #2, #3, #5, #6, #7

  • 2 фатки

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    смениха плюса на минус.мисирки копейкаджийски
  • 3 Мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Един дол дренки са мисирко центова!
    Ще го прогледнеш някога, ама ще ти е късничко!
  • 4 Хикс

    7 0 Отговор
    Англосаксите убиват бавно, незаконно и назидателно журналистиката, обективната истина и обществения морал заедно с Асандж
  • 5 Ддд

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Стига с този двоен стандарт. Асанж е в пълна изолация, в затвор само защото си позволи да ни информира за мръсните игри на "силните" на деня. Просто си вършеше работата. Като сте толкоз демократи, защитете го. Или не.. Важното е да плюем срещу Русия
  • 6 Ддд

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    P. S. За разлика от Навални, Асанж е без достъп до Интернет, и в пълна изолация./физически /. Да живее демокрацията. Друго си е в английски затвор.
  • 7 Атина Палада

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    Навални не е предател, защото за предател се иска да имаш и нещо в главата.. Навални беше един мошеник на дребно. Асандж беше журналист. Ако Асандж беше "мисирка", сега нямаше да е на това място, където е, а щеше да е в някоя медия и да си драска...
  • 8 хр. грозев предателят

    2 0 Отговор
    Затова ,че каза истината до какво положение го докараха тези цивилизовани, престъпни св...ине . Иначе проливат крокодилски сълзи за човешки права .
  • 9 Адвокат

    0 2 Отговор
    Името на Асандж щеше отдавна да е забравено,ако беше руснак. То в Русия това не може и да се случи,защото там свободата на словото е много защитена, но АКО беше руснак, главата му отдавна щеше да е хвръкнала в небитието без никакви приказки. Понеже е американец 10 години света се занимава с него. Той е предал секретна информация, а това се нарича предателство и се наказва жестоко, не се мрънка колко смел е предателя. Като е толкова смел защо бяга от САЩ?
Новини по държави: