Last news in Fakti

5 Март, 2024 03:17 1 840 45

5 март 1940 г. Сталин издава заповед за избиването на 25 000 полски интелектуалци и военнопленници

  • полша-
  • катинско клане-
  • нквд-
  • ссср-
  • военнопрестъпление-
  • военни-
  • убийства

Масовите гробове са разкрити случайно

5 март 1940 г. Сталин издава заповед за избиването на 25 000 полски интелектуалци и военнопленници - 1
Снимка: Shutterstock

На 5 март 1940 г. – Членовете на съветското политбюро на КПСС издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, в това число 17 500 военнопленници.

На 2 март 1940 г. Лаврентий Берия –шеф на НКВД, изпраща до Йосиф Сталин секретна докладна записка № 794/Б, в която определя полските военнопленници / 14 736 лица / и затворниците от затворите в Западна Белорусия и Украйна /18 632 лица / като не подлежащи на превъзпитание врагове на съветската власт. Предлага да бъдат разстреляни 14 700 военнопленници и 11 000 затворници, без предявяване на обвинение и без представяне на обвинителен акт.

Под записката стоят четири утвърждаващи я подписа: на Сталин, Ворошилов, Молотов и Микоян,

както и съгласието на секретарите Калинин и Каганович. На основата на тази записка Политбюро на КПСС издава на 5 март секретното решение №П13/144 с препоръчаното от Берия съдържание.

Масовите гробове на Катинското клане са разкрити случайно. На 17 февруари 1943 година местни жители посочват на германците точното място на масовите гробища. На 13 април радио "Берлин" информира за престъплението, а на 15 април Германия кани Международния червен кръст да направи проучване на място. Отговорът е, че трябва да получат покана от всички заинтересовани страни. Съветският съюз не изпраща покана.

Тогава Германия формира Международна лекарска комисия, която включва 12 експерти от 12 европейски държави. Комисията работи в Катин от 28 до 30 април. Публикува своите наблюдения и изследвания през есента на 1943 година. До началото на юни 1943 година са извадени 4 243 тела и идентифицирани 2 730 от тях.

При телата са открити писма от близките им с последни дати от пролетта на 1940 г. Времето на убийствата е установено и чрез анализ на корените на дърветата засадени от функционерите на НКВД върху масовите гробове с цел заличаване на следите. Документацията от изследванията е съхранена в Института по съдебна медицина в Краков.

След войната тя изчезва, но копия се откриват през пролетта на 1991 година в тайно скривалище в Института за съдебна експертиза в Краков. Сред експертите подписали протоколите е и българския лекар проф. Марко Марков, който след войната е принуден от комунистическата власт да се откаже от своя подпис.

Москва реагира два дни след съобщението на радио „Берлин“.

Това припомня в блога си бившият ни посланик в Полша Александър Йорданов.

В съобщение на Совинформбюро излъчено по радиото и публикувано във в. „Правда“, за клането са обвинени „немските нашественици“. След отстъплението на немската армия в Катин пристига екип на НКВД и военното контраразузнаване Смерш. Ямите, в които са нахвърляни телата, са разкопани и са поставени фалшиви документи. Подготвени са фалшиви свидетели, а неудобните са ликвидирани или заточени. След като теренът е „обработен“, на 13 януари 1944 г. Политбюро създава специална Комисия за „установяване и провеждане на следствени действия за причините и обстоятелствата около разстрела в Катинската гора на полските военнопленници от немско - фашистките нашественици“. Комисията се ръководи от академик Николай Бурденко и посочва като извършители на престъплението „фашистите“.

През 1969 година в селцето Хатин в Беларус е издигнат огромен паметник в памет на жертвите на нацизма.

Целта е да се прикрие името Катин.

В „Болшая советская эниклопедия“ се разказва за Хатин, а не за Катин. През 1978 г. на мястото на Катинското клане се поставя бетонов стелаж с надпис: „На жертвите на фашизма – полски офицери разстреляни от хитлеристите през 1941 г.“. На входа на Катинската гора се монтира паметник посветен на несъществуващи 500 руски военнопленници „също разстреляни“ от немците. През 1990 г. съветската власт сама отстранява фалшификата. През 1946 г. Нюрнбергският съд отказва да обвини Германия поради липса на доказателства. На 22 декември 1952 г. в САЩ е създадена комисия към Конгреса, която прави свое проучване и излиза със заключителен доклад, в който призовава за организиране на международен трибунал, който да осъди виновните за това престъпление срещу човечеството съветски власти.

През април 1990 г. Михаил Горбачов предава на Полша архивни документи и признава, че Катинското клане е извършено от НКВД.

Същият ден ТАСС съобщава, че непосредствената отговорност е на „Берия, Меркулов и техните сътрудници и че това е едно от най-големите престъпления на сталинизма“ . На 14 април 2010 г. президента на Русия Дмитрий Медведев признава, че полските офицери са били разстреляни по заповед лично на Йосиф Сталин. На 26 ноември 2010 година руският парламент приема декларация, която осъжда Катинското клане.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    41 28 Отговор
    Престъпленията на Сталин по мащаб и зверства надхвърлят тези на Хитлер. Между жертвите му са и около 100 хиляди етнически българи загинали по време на Голодомора в Украйна.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хъхъ

    24 28 Отговор
    Как звучи познато с окупирането на България след ВСВ !

    Коментиран от #6

  • 4 Напълно е

    19 14 Отговор
    Възможно, Сталин и останалите е да са ги взели.всичките за бандеровци? Това:
    "...секретна докладна записка № 794/Б, в която определя полските военнопленници / 14 736 лица / и затворниците от затворите в Западна Белорусия и Украйна /18 632 лица / като не подлежащи на превъзпитание врагове ..."
    А са решили да ги ликвидират всичките. Това е било също война на мирогледите. И за съжаление днешната война в Украйна също е такава, на сблъсък на различни мирогледи.

    Коментиран от #12

  • 5 София

    22 15 Отговор

    До коментар #1 от "Груйо":

    Сталин и Хитлер са били Диктатори Сталин получи инсулт и то няколко а Хитлер се е самоубил

    Коментиран от #8, #45

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Много версии

    22 21 Отговор
    Непосредственият разстрел на полските офицери бил извършен от щаба на 537-и строителен батальон под ръководството на лейтенант Арнес, лейтенант Рекст и лейтенант Хот. Щабът на този батальон се намирал в село Кози Гори. Немците са разстреляли поляците под Смоленск. И не през 1940, а през 1941 г. Катин е лъжата на Гьобелс. Европейският съд по правата на човека сне отговорността от Съветския съюз за масовия разстрел на полски офицери край Катин.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 ЖЕНА

    21 12 Отговор

    До коментар #5 от "София":

    Диктатора Сталин не е спасил и собственият си син -В ИМЕТО НА РОДИНАТА

    Коментиран от #22

  • 9 Прав си...

    19 8 Отговор

    До коментар #7 от "Много версии":

    ... ,но времената са такива. Масово се подменят факти. Пример- "в случайно намерен тайник..."!!!
  • 10 Анджо

    18 18 Отговор

    До коментар #7 от "Много версии":

    И тогава Горбачов какви документи е предал на поляците. Значи Горбачов се е опитал да оправдае Германците и да натопи руснаците. От ден на ден се убеждавам , че русофила е безмозъчно същество.
  • 11 Гориил

    30 12 Отговор
    По-голямата част от полските офицери са извършили военни престъпления по време на съветско-полската война от 1920-1921 г. 80 хиляди пленени руски войници са убити в полските концентрационни лагери.

    Коментиран от #16

  • 12 Иван

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "Напълно е":

    /Б......бандеровци.
  • 13 Гориил

    28 9 Отговор
    Не превръщайте полските офицери в ангели. Потопете се в междувоенната история на Полша, за да изпитате ужас и отвращение.

    Коментиран от #43

  • 14 Един ден

    11 15 Отговор
    така ще стоварят цялата вина върху путин за сегашната война. Всички вкупом ще се отрекат от него.

    Историята винаги се повтаря.
  • 15 плюс минус

    17 1 Отговор
    Кога, най-после, ще спрат хилядолетните войни?
    Човек живее един живот и дано да го изживее мирно и спокойно!
    Но все още тези, които управляват народите, са жадни за войни.
    Истината е скрита е психиката, алчността и жаждата за власт и богатства.
  • 16 Лъжеш

    11 10 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    като истински руснак

    Коментиран от #18

  • 17 Гориил

    18 6 Отговор
    През 1919 г. Полша незаконно пресича линията Кързън и незаконно окупира Западна Украйна и Западна Беларус.Поляците третираха украинците и беларусите като добитък, лишавайки ги от основни права и свободи. Украинците и беларусите по същество са били полски роби. Те бяха третирани с унижения, обиди и побои.
  • 18 Франк Олсън

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Лъжеш":

    Пограма--МК УЛТРА
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гориил

    16 8 Отговор
    Под интелектуалци имате предвид полските учители, които бият с пръчки украински и беларуски деца? Или полски свещеници, които се застъпваха за унищожаването на православните свещеници и опожаряването на православните храмове?Всички жертви на полските престъпления бяха наричани поляците като зверове.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Урюрвкос

    7 3 Отговор
    католическото село Хатин е унищожено от нацистите и между горите на Катин и селото има към 200км това са две абсолютно различни локации.
  • 26 До Анджо

    10 6 Отговор
    На 18 юни 2012 г. Европейският съд се произнесе относно факта, че предоставените по времето на Горбачов и Елцин „документи“ са фалшиви. През 1990 г., Горбачов получава записка от завеждащия меж. отдел в ЦК Фалин, че архивите Катин „са открити“. Според Фалин документите са фалшиви. Горбачов не обръща внимание.През 2010 г. на депутат от Думата Илюхин и историци Стригин и Швед става известно, как се е готвила фалшификацията на „писмото на Берия № 794/Б“ в Политбюро на ВКП Илюхин обнародвал информацията, че в началото на 90-те години един от високопоставените членове на Политбюро на цК на КПСС създава група от специалисти с висок ранг по фалшифицирането на архивни документи. Илюхин посочил фамилията му по-късно – Александър Яковлев, „архитектът на перестройката“. Групата на Яковлев“ е работила в структурата на службата за сигурност при Елцин. Групата на Яковлев вкарва стотици фалшиви исторически документи и още толкова са били фалшифицирани включително на подписи.

    Коментиран от #29, #30

  • 27 Софийски

    8 5 Отговор
    1989-а трябваше както в Румъния да се постъпи, днес нямаше да живеем сред д е би ли.
    Никога не е късно и е време.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Анджо

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "До Анджо":

    Каде може да я проверя тази информация. И исках да напиша пендари а то излезнало вандали. Излизат много факти за Българската история, най фалшифициранета история в света.
  • 30 Анджо

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "До Анджо":

    Добре , тогава има ли разкритие кой е как е направил тази интервенция.
  • 31 Разровете се

    3 0 Отговор
    в Делата на Европейски съд по дата, написах я, ще ви отнеме време. Нали има някакви закони за достъп до информация, пишете моба до органите отговарящи за конкретните архиви, и след няколко месеца копията са при вас, поне така е в САЩ.
  • 32 До Анджо

    2 5 Отговор
    Нали написахме кой, групата на Яковлев. Прочетете в медиите номер дело в Европейски Съд, Решение. Има германски източници, Аферата Катин е била под прякото ръководство на Гьобелс, ако имате връзки в Германия, подайте молба до техните архивни служби.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Сталин е бил

    10 7 Отговор
    Най Кървавия Сатрап на Русия в историята.

    Но сега Путлер го настига,лека полека .

    Иска да бъде запомнен като
    Руския Хитлер.
    Затова е фен на неговото дело
  • 35 Джугашвили

    8 8 Отговор
    Са ги оставили да умре в Адски Мъки и болки.
    Това ще се случи и с новия Масов Убиец
    Путин.
  • 36 1921 г в гр.Тухле,Полша

    4 5 Отговор
    са убити 75000 руски офицери и войници.
    Катин е отговорът
  • 37 Демократ

    8 3 Отговор
    Империята на злото и лъжата е доказала многократно в историята какво чудовище представлява. Въпреки това в България, която е най-потърпевша от болшевиките и сталинизма, която е съсипана икономически, с избита интелигенция вече 80 години не може да се отърве от последователите им. Всички български членове на международната комисия за Катин, които са се подписали под истината преди 80 години, са осъдени от комунистическото безвластие след 1944 г. или на смърт, или на дълги години затвор. Така е наказвана истината и това продължава вече 80 години, няма осъден нито един комунист за ужасяващите престъпления към българския народ и държавата. Правосъдие в България няма и до ден днешен, защото то се управлява от потомците на милиционерското школо в Симеоново, създадено по сталински образец. Вишинският модел прокуратура властва и не разрешава да има върховенство на закона и вместо в затвора, бандитите са в Парламента.Няма как държавата да се оправи, ако този боклук не отиде на политическото бунище.
  • 38 Чекай малко

    2 8 Отговор
    Провери колко от тези интелектуалци са работили усърдно за Хитлер?
    Преди да дойде Сталин в Полша, кои точно от тези интелектуалци разреши на Хитлер да прави газови камери и геноцид?
    Те не му разрешиха и са невинни, само дето работиха за Хитлер4656

    Коментиран от #40

  • 39 ...

    9 3 Отговор
    Боже колко долно племе са руснаците. И до сега действат със същите методи.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ...

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "чакай си ти":

    хе хе хе. че и поляци :)
    Сега ще напише че са били и полски евреи да вкара малко от опорките
  • 42 Послушко

    5 0 Отговор
    Да припомня, че миналата година в Русия откриха нов паметник на Сталин. Май беше във връзка с годишнина от Курската битка.
  • 43 Възмездие

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гориил":

    Спори се дали са 80 или 100 хиляди. Поляците са тренирали кавалерията си в сеч върху съветските пленници. Поляците са избивали масово евреи в Беларус,Литва и Украйна по време на тази война. Катин е възмездие и то точно върху организатори и изпълнители на кланетата от 1920/21г.
  • 44 защо изтри 40ти коментар

    4 2 Отговор
    защото показва на глупака, че МАРТ 1940 е нямало концлагери дори ли? За това ли? за това че осмях глупостта на типичния путлеророб който си измисля всякакви небивалици за да оправдае действията на касапите на които се кланя? ЕВАЛА ПИЧ. ВЕУИК СИ. НАЙ-ГОЛЕМИЯ.

    !!!!!!! Дай му на простака власт и му гледай сейра !!!!!!!!!
  • 45 Дамаджана

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "София":

    КольодУЙ Писатель
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания