Last news in Fakti

7 Март, 2024 12:54 1 281 24

Руският "Газпром" търси над 900 млн. долара обезщетение от полски компании

  • русия-
  • газпром-
  • обещетение-
  • полша-
  • компании

Основанията за претенциите за обезщетение не бяха оповестени

Руският "Газпром" търси над 900 млн. долара обезщетение от полски компании - 1
Снимка: БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" е предявил иск за над 900 млн. долара срещу полски компании в съд в Санкт Петербург, става ясно от документи на съда в четвъртък, предаде Ройтерс.

Основанията за претенциите за обезщетение не бяха оповестени. Напоследък обаче Газпром участва в съдебни дела с други централноевропейски енергийни компании, тъй като двете страни си разменят претенции за пропуснати приходи или плащания.

През 2022 г. Полша прекрати споразумението си с Русия за получаване на руски газ по газопровода "Ямал", след като Варшава отхвърли искането да плаща за горивото в рубли, а Москва отговори с прекратяване на доставките.

Документите на Арбитражния съд на Санкт Петербург и Ленинградска област показаха в четвъртък, че Газпром иска обезщетение в размер на 710 млн. долара и 886,4 млн. злоти (224,70 млн. долара) от Europol GAZ SA, Orlen SA, Ernst and Young Global Ltd и "Earnst and Young sp z o oo Corporate Finance Sp. k".

Предварителните изслушвания са насрочени за 10 април. Обвиняемите не са отговорили веднага на молбите за коментар.

Europol Gaz на свой ред иска в съда обезщетение от Газпром за пропуснати приходи и за липсата на пренос на газ през полска територия от 2023 до 2045 г.

Полската държавно контролирана рафинерия Orlen пое полския участък от газопровода Ямал през октомври. Това означава, че Газпром вече няма да има дял в Европол Газ, която притежава полската част на газопровода Ямал. Преди това Orlen и Газпром имаха 48% дял в Europol Gaz.

Арбитражният съд на Санкт Петербург и Ленинградска област постанови през ноември, че Европол Газ ще трябва да плати глоба в размер на около 1,57 млрд. долара, ако продължи да води съдебен иск срещу Газпром в Швеция на стойност 6 млрд. злоти.

Руски съд заяви в сряда, че чешката фирма Net4Gas (N4G) ще трябва да плати глоба от около 112,96 млн. евро (122,7 млн. долара), ако не се откаже от съдебен иск срещу Газпром за пропуснати плащания, съобщи агенция ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 12 Отговор
    Ляхите ще плащат с намереноно нацистко злато. Всичко ще им вземат като едно време. Само лехите със зелето ще им остане.
  • 2 Мдаа

    15 11 Отговор
    Газпром да си ги търси от джуджето.
  • 3 евроатлантик на хранилка

    7 5 Отговор
    Газпром е длъжен да храни поляци и украинци, недопустимо е да си правят газопроводи с клиентите си в другите страни от ЕССР и да заобикарят подмолно американските газопреносни мрежи в Украйна и Полша. Това е заплаха за енергийната сигурност на дружествата, които ни хранят!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 😆😆😆

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    Политиката няма място в търговията и въобще в икономиката 👏
    От зелени тикви -зелена енергия 🙄
    Затова и много фирми се изнесоха от Германия, други фалираха😆😆😆

    Коментиран от #6

  • 6 Акула

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "😆😆😆":

    Вярно
  • 7 То бива

    12 2 Отговор
    Наглост ама чак токова...
  • 8 Човека изхарчи газта каза чакай малко

    5 0 Отговор
    Хвана самолета дръжте му петите
    Пирамиди фараони
    И балъци за милиони
  • 9 Адвокат

    8 2 Отговор
    Тез комплексари изгниха в комплексите си
    Сега съда в Ленинград като осъди поляците и ония ще им отговорят
    ЕЛАТЕ СИ ГИ ВЗЕМЕТЕ

    Коментиран от #24

  • 10 Хи Хи Хи

    11 4 Отговор
    Руският "Газпром" търси над 900 млн. долара обезщетение от полски компании..хИ хИ хИ.. ИНТЕРЕСНО.. ПРЕДИ ГОДИНА ВСИЧКИ БИХА ШУТА НА гАЗАДЖИИТЕ, ЩОТО НЕ ИСКАХА $ И ЕВРО, КАКТО Е БИЛО УГОВОРЕНО ПО ДОГОВОРИ.. СЕГА ИСКАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ В $. а що не в рубли...? Май вече попривършват парите за пенсии, а?
  • 11 Хи Хи Хи

    6 5 Отговор
    Никака не ме учудва поредната тъпотия братушките.. не е случайно, че Иванушката е герой от руския народен епос..И сега кво..поляките ше има кажат -Елате с 34 ките да ви ги натоварим тия $..
  • 12 Един

    7 3 Отговор
    Има да чаааакат
  • 13 Анализатор

    4 3 Отговор
    Да ги търси в Сибирската тайга...!
  • 14 поляците поставили условие

    3 2 Отговор
    подпишете капитулация и пълно овъзмездяване на пострадали от вашата война държави по света и тогава може да разгпваряме!
  • 15 Хмхмхмхмхм

    4 3 Отговор
    Но на газпром няма да му се получи да бъде уважен един евентуален иск срещу нашата булгаргаз, защото булгаргаз предвидливо са се посъветвали с колеги- адвокати, които са им казали, че щом формално се дават всеки работен ден заявки за доставка на руски тръбен природен газ, значи булгаргаз си изпълнява задължението съгласно газовия договор с газпром, за постоянни заявки за доставка на газ;0 Аре сега, газпром да пие една студена българска водичка, защото си въобразиха, че техните юристи са по-велики от нас- бг юристи, и че чрез диктат и едностранно незаконно изнудване, ще принудят булгаргаз да им плаща във валута, различна от валутата за плащане, описана в договора, и така ще претендират нарушение на газовия договор от булгаргаз и съотвените неустойки за това;0 Така хубаво са ги изпързаляли нашите, че руските изнудвачи останаха с пръст в онова място, където слънце не огрява- хахахахахахаах;0
  • 16 Васил

    1 1 Отговор
    Ще има да чакат..............
  • 17 Хмхмхмхмхм

    2 3 Отговор
    /...Руски съд заяви в сряда, че чешката фирма Net4Gas (N4G) ще трябва да плати глоба от около 112,96 млн. евро (122,7 млн. долара), ако не се откаже от съдебен иск срещу Газпром за пропуснати плащания,.../ Хахахах, ми руски съд НЯМА юрисдикцията да разрешава международноправни искове- те се решават в АРБИТРАЖЕН международен съд, който не е в русия;0 И тук руснаците ще пият 1 студена водица- хахахахахаха;0

    Коментиран от #19

  • 18 БАНко

    2 2 Отговор
    МНОГО ТОЧНО Е КАЗАНО : ПОЛША ОТКАЗА ДА ПЛАЩА И ГАЗПРОМ ИМ СПРЯ ДОСТАВКИТЕ !!! СЪЩОТО КАКТО. ЗА БЪЛГАРИЯ , НО КИРО КАНАДКАТА И ДРУГИЯ ОБИКАЛЯХА ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ЛЪЖЕХА , ЧЕ ПЛАЩАТ , НО ,,ЛОШИТЕ" НЕЗАКОННО ИН СПРЕЛИ ГАЗА !!! А НА ВСИЧКИ БЕШЕ ЯСНО - ПО ДОГОВОРА СЕ ...ПРЕДПЛАЩА ,ЗА ДА ПОЛУЧИШ !!!
  • 19 БАНко

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хмхмхмхмхм":

    Хм....... РУСИЯ НИКОГА НЕ Е ИСКАЛА ПЛАЩАНЕ В РУБЛИ !!! НАТООВЦЕТЕ ГО ИЗМИСЛИХА И ПОВТАРЯХА !!! А ЗАРАДИ БЛОКИРАНИ СМЕТКИ НА ГАЗПРОМ ОТ УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО И БАЙДЪНЧОВЦИ ТЕ НЕ ПОЛУЧАВАХА ДОЛАРИ ПО ДОГОВОРА !!! ЗАТОВА РУСИЯ ИМ ДАДЕ НОВИ СМЕТКИ , ПОРАДИ ФОРСМАЖОРНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА !!!

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Хмхмхмхмхм

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "БАНко":

    /...Хм....... РУСИЯ НИКОГА НЕ Е ИСКАЛА ПЛАЩАНЕ В РУБЛИ !!! /ТОВА Е НЕВЯРНО твърдение. Ето защо
    Съд отхвърли плащането за руски газ в рубли за голям скандинавски доставчик
    Петър Карабоев дневник , бг 17:08, 18 ное 22
    Арбитражен съд в Стокхолм потвърди отказа от финландската държавна компания Gasum да плаща за руски газ в рубли, както и да не приеме цялата схема за плащане, въведена едностранно от "Газпром" съгласно указ на президента Владимир Путин....
    Аре сега, ОТРЕЧИ, че газпром искала за доставката на газ да се плаща с рубли, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ БУЛГАРГАЗ, или замълчи, путинисте;0

    Коментиран от #23

  • 21 Хмхмхмхмхм

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "БАНко":

    И следващият път, когато се осмелиш ДА ЛЪЖЕШ и да внушаваш неистини, да знаеш, че бг адвокати ВИНАГИ ще разобличаваме руските ви лъжи, поне ЕДИН от нас ВИНАГИ ще ви разобличава. Руска неука мЪЪЪ/////Р////ша....

    Коментиран от #22

  • 22 БАНко

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хмхмхмхмхм":

    НАПИСАХ ИСТИНАТА !!! БЕЗ ОБИДИ И ГЛУПОНТИИ КАТО ТЕБ !!! НОВИТЕ , ПОСОЧЕНИ ОТ РУСИЯ БАНКОВИ СМЕТКИ , ПОРАДИ ЗАКРИВАНЕ НА СТАРИТЕ БЯХА В ДОЛАРИ И САМАТА БАНКА ГИ ПРЕВАЛУТИРАШЕ В РУБЛИ !!! ПРОЧЕТИ ИСТИНАТА !!!
  • 23 БАНко

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хмхмхмхмхм":

    ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ ОТ БЛОКИРАНЕТО НА ВАЛУТНИТЕ СМЕТКИ НА ГАЗПРОМ , ПОЛОВИН ЕВРОПА ПОЛУЧАВА РУСКИ ГАЗ , ДОРИ АВСТРИЯ УТРОИ КОЛИЧЕСТВАТА , И ВСИЧКИ ПЛАЩАТ САМО В ....ДОЛАРИ !!!
  • 24 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Адвокат":

    Не вярвам да си адвокат. Всеки тройкаджия с юридическо образование знае, че целта на тези дела е блокиране на дейностана осъдените на територията на РФ, СЛЕД войната. При влязла в сила присъда/от руски съд/, или ще си платиш глобите, или ще си търсиш друго място за бизнес.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания