Last news in Fakti

23 Януари, 2014 09:54 2 077 0

Украинският премиер готов да подаде оставка (Обновена в 21:24 ч.)

  • киев-
  • украйна-
  • сблъсъци-
  • опозиция

Опозицията получи подкрепа от патриарха на Украйна Филарет, който отказа да приеме ордена „За заслуги“ - първа степен от Виктор Янукович

Украинският премиер готов да подаде оставка (Обновена в 21:24 ч.) - 1
Снимка: AP/БTA

Премиерът на Украйна Микола Азаров заяви пред журналисти на икономическия форум в Давос, че е готов да подаде оставка, ако за това гласува парламентът, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано позицията постави ултиматум на президента Виктор Янукович да свика предсрочни избори като изход от кризата в страната, предаде Би Би Си.

Ултиматумът беше поставен от лидера на партия „Удар“ Витали Кличко, който заяви, че е готов да поведе атаката срещу правителството в Киев, ако кабинетът не подаде оставка.

Лидерите на опозицията имаха над 3-часова среща с държавния глава Виктор Янукович. Форумът завърши без успех да се намери разрешение на кризата.

Според Витали Кличко Виктор Янукович не изключва оставка на кабинетът, но преди това смята да обсъди този ход със своята Партия на регионите. Държавният глава показал и склонност приетите набързо и наскоро закони, ограничаващи протестите, да бъде отменени. По време на разговорите опозиционерите призовали Янукович да подкрепи предсрочни избори, но не получили конкретен отговор.

Стотици демонстранти превзеха сградата на областната администрация в Лвов.

Областният управител Олег Сало е бил принуден да напише заявление за оставка. Лвов е един от най-големите градове в Западна Украйна, където подкрепата за президента Виктор Янукович е слаба.

Агенция Интерфакс припомня, че от няколко дни антиправителствени демонстранти са блокирали казарма на вътрешните войски в Лвов, за да не позволят войниците да бъдат прехвърлени в Киев.

ИТАР-ТАСС предаде, че в град Ровно, също в Западна Украйна, демонстранти са превзели сградата на Ровненската областна администрация. Според агенцията в сградата пребивават около 400 души, като сред тях няма служители от органите на реда.

Друг от лидерите на опозицията Арсений Яценюк обяви, че правителството има 24 часа да отговори на исканията, в които е включено и приетите наскоро спорни разпоредби срещу протестите.

А нестихващите протести по улиците на Киев за пръв път взеха човешки жертви. Опозицията съобщи за поне петима убити и най-малко 300 ранени. Официалните власти съобщават за две жертви, млади мъже, които бяха застреляни рано сутринта.

Дори и минусовите температури от 10 градуса под нулата не могат да намалят напрежението на централния площад „Независимост“ в Киев.

И през изминалата нощ продължиха сблъсъците на близкия булевард „Грушевски“.

Демонстрантите продължават да хвърлят срещу милицията коктейли „Молотов“. Протестиращите палят автомобилни гуми, за да топлят.

Опозицията получи подкрепа от патриарха на Украйна Филарет, който отказа да приеме ордена „За заслуги“ - първа степен от Виктор Янукович. Филарет пожела скорошен граждански мир и поиска всички вярващи да се молят за душите на загиналите в безредиците.

Властите междувременно опровергаха информацията за един загинал, паднал от колона на стадион „Динамо“. Пострадалият е настанен в болница, където състоянието му е стабилизирано.

От вътрешното министерство на Украйна обявиха, че не са приемали едностранно сила, защото многократно преди това са призовавали протестиращите да се оттеглят и да освободят за движение блокираните пътни артерии.

Силите на реда са започнали разследване на смъртните инциденти от вчера. От украинското външно министерство обявиха, че призовават дипломатическия корпус да се въздържа да посещават местата, на които се провеждат митингите.

САЩ заплашиха със санкции правителството в Киев, ако продължава да не спазва човешките права.

Европейската комисия вече обяви, че ще обмисли дали да не предприеме сходни мерки, ако ескалацията на напрежението и насилието продължи.

Междувременно в гора край столицата на Киев беше открит трупа на Юри Вербицки със следи от насилие и измъчване. Той беше отвлече по-рано тази седмици заедно с един от активистите на опозицията Игор Луценко, който беше освободен и в момента е в болница.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев отложи планирано за месец май посещение в Украйна, заради „нарушенията на човешките права и политическата нестабилност в страната”. От Външно министерство изказаха безпокойство от ескалацията на напрежението в Украйна.

След няколко дневни сблъсъци 254 служители на реда са били ранени, съобщиха от вътрешното министерство на Украйна. 104 от тях са настанени в болница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: