Last news in Fakti

24 Януари, 2014 09:59 2 010 0

Плахи надежди за примирие в Киев

  • киев-
  • украйна-
  • протести
Плахи надежди за примирие в Киев - 1
Снимка: AP/БTA

След продължителни четири часови преговори в Киев се появиха плахи надежди за примирие между протестиращи и силите на реда, съобщават световните агенции.

Малко преди полунощ опозицията обяви, че е постигнато споразумение с президента Виктор Янукович.

Алексий Яценюк, Витали Кличко и Олег Тягнибок се срещнаха с президента Янукович за втори път. След срещата поведението им беше умерено и говореха за споразумение.

„Не беше лесно. Постигнахме споразумение, да видим дали хората ще го одобрят”, заяви лидерът на партия Удар Витали Кличко.

Само часове по-късно тримата лидери на протестите се отметнаха от думите си.

Много от протестиращите посрещнаха думите на бившия боксьор с недоволство и настояване, че от месеци са на площада и не искат примирие.

Барикадите на бул. „Грушeвски” бяха подсилени и улицата, на която станаха тежките сблъсъци в началото на седмицата беше обявена за част от централния площад и територия на протестиращите. Много от демонстрантите правеха сухи тренировки как да изстрелват коктейли Молотов с катапулт.

Същевременно от президентството обявиха, че ще има извънредно заседание на парламента, което ще обсъди кризата в страната. То ще се състои на 28 януари.

От вътрешното министерство признаха, че 73 души са били арестувани, от които 52-ма се разследват за „масови безредици“. Това обвинение може да донесе до осем години затвор.

Протестите обхванаха Лвов и други градове от западна Украйна, където е силна подкрепата за присъединяване към ЕС, припомня Би Би Си.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова правителство в Киев да гарантира основните свободи на украинците и особено правото на мирни събирания, като и да се защитава животът на протестиращите.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу предложи на еврокомисаря Щефан Фюле да се отправи към Киев. Следващата седмица в Украйна се очаква да пристигне и първият димолат на ЕС Катрин Аштън.

По време на своето участие на икономическия форум в Давос украинският премиер Николай Азаров и генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд са разгледали възможностите за нормализиране на ситуацията в Киев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: