Last news in Fakti

12 Декември, 2013 09:45 2 274 3

САЩ плаши Украйна със санкции - Видео

  • украйна-
  • киев-
  • протести

Виктория Нуланд посочи, че само през 2013 г. за тази цел са били изхарчени $15 млн. за опозицията в Киев. Финансирането ще продължи чрез Националния фонд за демокрация и USAID

САЩ плаши Украйна със санкции - Видео - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

САЩ разглеждат всички възможности, сред които влиза и въвеждане на санкции, срещу управляващите в Украйна, предаде Ройтерс.

Една от възможните причини за прибягването до тази мярка е използваното от силите на реда насилие срещу демонстрантите в нощта на 11 декември.

„Всички политически варианти, сред които е и въвеждане на санкции, се разглеждат в момента. Но в момента ние преценяваме необходимостта от прилагането на тези или други мерки“. Това заяви говорителят на Държавния департамент Джейн Псаки, отказвайки да уточни какви именно санкции могат да бъдат приложени.

Президентът Виктор Янукович обеща властите да не използват никога сила срещу мирни протести.

Припомняме, че в нощта на 11 декември военнослужещи от Вътрешни войски и бойци от спецподразделението „Беркут“ със сила изтикаха от площад независимост протестиращите срещу отказа на президента Виктор Янукович да подпише Споразумението за асоциация с ЕС. Силите на реда почти успяха да унищожат всички барикади.

Междувременно в Украйна пристигна помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд. Тя се срещана с лидерите на опозицията Арсений Яценюк, Виталий Кличко, Олег Тегнибок, така и с представители на отделни обществени организации.

По време на разговорите е потвърдено намерението на САЩ и в бъдеще да продължат с финансирането на институции, които сътрудничат на опозицията.

Виктория Нуланд посочи, че само през 2013 г. за тази цел са били изхарчени $15 млн. за опозицията в Киев. Финансирането ще продължи чрез Националния фонд за демокрация и USAID.

Самата Нуланд отиде на площада и раздаде на протестиращите и милицията хляб и бисквити.

Миналата нощ на Площад Независимост премина сравнително спокойно. Според данни от украинската милиция на площада е имало около 5 000 души.

С помощта на бивши военни край Евромайдан вече е издигната 5-метрова барикада. Шефът на Майкрософт-Украйна обяви, че си взима отпуск, за да подкрепи протестиращите срещу властта.

Междувременно в Европейския парламент е внесен проект за резолюция за създаване на нова посредническа мисия на ЕС на най-високо ниво, която да помогне за мирен изход от кризата в Киев.

Вече стана ясно, че Общността няма да остави Украйна без надзор.

Представителят на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън си замина от Киев, където беше на двудневна мисия.

На нейно място обаче пристига външният министър на Литва, като представител на страната председател на ЕС.

От своя страна Москва заяви, че е готова да помогне на Украйна в икономиката.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Petar Vasilev

    0 0 Отговор
    Какво ще ги бомбардира ли ?!
    Не 13 млн. а 130 млн. са похарчили ЦРУ най-малко. Ще си ги избият хилядократно тия гадни хиени.
  • 2 гергана граховска

    1 0 Отговор
    Разделяй и владей- Старата римска максима отново ще влезе в употреба този път и в Украйна Горките мили хора скачащи по площадите и идея си нямат какво ги очаква
  • 3 по темата

    0 0 Отговор
    Спиране на всякакво финансиране от запада за неправителствените предатели и подвеждането им под наказателна отговорност за държавен преврат.
Новини по държави: