Last news in Fakti

26 Март, 2024 12:40 3 696 19

Китай: Това са напълно измислени и злонамерени клевети

  • китай-
  • сащ-
  • кибератаки-
  • си дзинпин-
  • великобритания

Вчера официални лица от САЩ и Великобритания повдигнаха обвинения, наложиха санкции и обвиниха Пекин в мащабна кампания за кибершпионаж, за която се твърди, че е засегнала милиони хора

Китай: Това са напълно измислени и злонамерени клевети - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пекин призова САЩ и Великобритания да спрат да политизират въпроса за киберсигурността, да клеветят Китай и да налагат едностранни санкции на страната, съобщава "Ройтерс".

"За Съединените щати и Обединеното кралство е чисто политическо маневриране да подхванат отново т.нар. кибератаки, извършени от Китай, и да санкционират китайски физически лица и организации", заяви говорителят на китайското външно министерство Лин Джян на редовен брифинг.

"Китай е крайно недоволен и твърдо се противопоставя на това", подчерта той.

Вчера официални лица от САЩ и Великобритания повдигнаха обвинения, наложиха санкции и обвиниха Пекин в мащабна кампания за кибершпионаж, за която се твърди, че е засегнала милиони хора.

Властите от двете страни на Атлантическия океан нарекоха хакерската група APT31 (Advanced Persistent Threat Group 31) и заявиха, че тя е част от Министерството на държавната сигурност на Китай.

На свой ред китайското посолство в Лондон нарече обвиненията "напълно измислени и злонамерени клевети".

"Преди това Китай е давал технически разяснения и отговори относно информация за т.нар. APT31, предоставена от британската страна. Това ясно показва, че доказателствата, предоставени от британската страна, са недостатъчни и на съответните заключения липсва професионализъм", изтъкна Лин.

Освен това Великобритания обвини китайски хакери в опит да проникнат в имейл акаунти на британски законодатели, критикували азиатската страна.

Лин посочи, че Китай е направил официално изявление до всички заинтересовани страни "и ще предприеме необходимите мерки за защита на законните права и интереси на Китай".

Няколко други държави също обвиниха Китай в хакерство и кибератаки - твърдения, които страната отрече.

По-рано днес правителството на Нова Зеландия съобщи, че е изразило загриженост пред китайското правителство относно участието му в спонсорирана от държавата кибератака срещу новозеландския парламент през 2021 г.

По-рано тази година Съединените щати заявиха, че са започнали операция за борба с всеобхватна китайска хакерска операция, която компрометира хиляди свързани с интернет устройства.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако китай

    31 11 Отговор
    Започне истински "кибершпионаж" Западът ще го "почувства".

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Година надървения зелен дракон

    29 12 Отговор
    Ковидтъпнята беше замислена като кампания срещу Китай, сега пак почнаха.

    Коментиран от #4

  • 3 ти го чувстваш

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ако китай":

    всяка вечер
  • 4 обичаш

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Година надървения зелен дракон":

    на дървени въглища
  • 5 Хи хи хи

    16 7 Отговор
    NSA:
    какво си позволяват жълтите ! ?

    Ние например никого не подслушваме и не правим хакерски а таки.
    Питайте Сноуден в Москва.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иди да я слушаш

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "май ка ти":

    Замина си 1973.

    Коментиран от #9

  • 8 пенко

    13 2 Отговор
    ПРЕВЕДЕНО НА БЪЛГАРСКИ -- " ТИК-ТОК " СИ Е " ШЛЯК -ШЛЮП " -------- КОЙ КОГО "КЛАТИ " ??????
  • 9 рил,лом,кирка

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Иди да я слушаш":

    парцел,място?
  • 10 Разбира се

    18 10 Отговор
    Англосаксите са особено талантливи в правенето на врагове. Обладани са от жажда да доминират всичко и всички. Само, че света не работи така простичко.
  • 11 Госあ

    20 11 Отговор
    Примитивните англосакси в съдружие с чифудите си разиграват коня само заради търпението и толеранса от останалите.
  • 12 1111

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ако китай":

    Западът ша Го почувства, ако Китай започне атака с малки хакерски групи от по 3 милиона души.
  • 13 ясно виждащ

    6 4 Отговор
    Отдавна не бях виждал сърп и чук . Китай е комунизъм и е най успешната държава в света , ха сега де !!!
  • 14 Варна

    6 5 Отговор
    Отдавна ви казах , че всичките англосаксонци са сатанисти и то надрусани сатанисти .

    Коментиран от #17

  • 15 РЕД И ХАОС

    5 2 Отговор
    Либерален капитализъм и Демократичен капитализъм са две противоположности. Либералният капитализъм е държавата и всички да работят за капиталистите, капиталистите да имат пълната власт. Демократичният капитализъм е ГОЛЯМА ДЕМОКРАЦИЯ с големи данъци при наличието на капитализъм. КЕЙНСИЯНСТВОТО е демократичен капитализъм. Но Маркс е казал, че демокрацията е път към социализмът, става изравняване, липса на олигархия и корупция. Обедняват богатите, работниците стават акционери, собственици - това става при демокрация. Ако профсъюзите изкупят предприятията чрез членският внос и вноските за пенсия. Много се заблудиха, че демократичният капитализъм ще го бъде и без СССР, но в богатите страни го допуснаха заради съществуването на СССР. Сега пробутват лъжата, че интелектуалци преди 1990та, са били за ЛИБЕРАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ, НЕ, ТЕ СА БИЛИ ЗА ДЕМОКРАТИЧЕН КАПИТАЛИЗЪМ, но без СССР има само либерален капитализъм. В Китай няма либерален капитализъм, има сталинова икономика - пълно планиране и произвеждане на всичко, държавен капитализъм, и демократичен капитализъм. Маркс е за държавен капитализъм. Капитализъм е ИНВЕСТИРАНЕ, ИНВЕСТИЦИЯ Е СЪЩОТО КАТО КАПИТАЛ. Държавно инвестиране, 70% от произведеното в Китай е от държавни инвестиции. В Сингапур 60% е от държавни инвестиции.
  • 16 Момчил

    7 7 Отговор
    Западът спаси Китай от глада, даде му технологии, наля капитали... и създаде чудовище. На никоя държава не трябва да се помага, преди да стане демократична. Същата работа и с Русия.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 цар Калоян

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    добре ви лекува византийците
  • 18 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Момчил":

    Къв запад ве, най много инвестиции в Китай, както капиталови така и технологични има Токио. После краварника и западни лисици се присламчиха да правят търговия.
  • 19 хр. грозев идиота

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Момчил":

    Не от обич към Китай ! --- евтина работна ръка - 40-50 долара за тях години заплати- огромен човешки потенциал , евтини енерго ресурси възможност за огромни инвестиции като мислеха за първи път различно от това, че те винаги ще остана т само като колония като никога няма да имат собствени технологии.. Но забравиха ,че тя е била Империя с повече от 1000 открития от барута до порцелана ,коприната и т.н .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания