Last news in Fakti

5 Юни, 2024 20:42 2 720 17

Гръцките острови в Егейско море преживяват истински бум

  • туризъм-
  • туристи-
  • егейско море-
  • гърция-
  • острови-
  • санторини-
  • миконос

Особено Санторини и Миконос са магнит за туристи. Приходите от туризъм в Гърция са рекордни.

Гръцките острови в Егейско море преживяват истински бум - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцките острови в Егейско море много силно привличат туристите от Европа. Островите Санторини и Миконос, които също са в региона, са сред най-предпочитаните - нито един друг регион в Европа не може да се похвали с повече туристически нощувки на глава от населението, посочва АРД в своя публикация по темата.

На Йонийските острови, които също са част от Гърция, като Корфу например, се падат по 81 нощувки на глава от населението, а на хърватското адриатическо крайбрежие те са 66. За сравнение: в Мекленбург-Предна Померания, германски регион с много интензивен туризъм, на всеки жител се падат едва по 18 нощувки, пише АРД.

Четвърт милион туристи на нощ - на един остров

Но измерено в абсолютни числа палмата на първенството държат други региони. Испанските Канарски острови са били най-посещаваната дестинация в ЕС през 2022 година – с 89,3 милиона нощувки. Средно се падат по около 245 000 туристи на ден, уточнява изданието.

Следват хърватското адриатическо крайбрежие с близо 85,6 милиона нощувки и регионът около Париж - „Ил дьо Франс“ - с около 80,4 милиона нощувки. Германия изостава доста в тази класация: най-популярният ваканционен регион, Горна Бавария, регистрира през 2022 г. под 38 милиона нощувки.

Туризмът е важен за гръцката икономика

Туризмът е важен икономически фактор в много от регионите. По данни на Евростат през 2022 г. най-голям дял от брутната добавена стойност в целия ЕС се пада на хотелиерството в Гърция - 7,1%, следвана от Хърватия, Португалия и Испания. В Германия хотелиерството генерира едва 1,4% от този продукт, което е доста под средната стойност за ЕС (2,5%).

Подемът в туризма се забелязва ясно и в пътническия въздушен транспорт. В някои популярни региони вече е надхвърлено нивото отпреди пандемията от коронавирус - при това значително. Така например броят на пътниците, които летят от Германия до Йонийските острови (424 800) и курортите в южно Егейско море (968 300) само през 2023 г. е нараснал над два пъти в сравнение с 2013 година - съответно със 158 и 113 процента.

Приходите от туризъм също бележат нов рекорд, посочва по темата редакционната медийна мрежа RND (rnd.de). През 2023 година Гърция е реализирала постъпления от 20,3 млрд. евро от туризъм – значително повече, отколкото в предпандемичната 2019 година, когато беше отбелязан предишният рекорд от 18,2 млрд. евро приходи от туризъм.

Балеарските и Канарските острови - особено популярни сред германците

Повече германски туристи пътуват до Балеарските и Канарските острови, допълва картината АРД. Броят на полетите до тези популярни ваканционни дестинации се е увеличил през последните десет години: Балеарските острови бележат ръст от 13,5%, а Канарските острови - от 2,9%. Въпреки това, със съответно около 4,9 милиона и 2,7 милиона пътници през миналата година, двата региона все още не са достигнали предпандемичните си нива.

Недоволство от масовия туризъм

Масовият туризъм обаче на много места буди недоволство. На испанския остров Майорка неотдавна протестираха най-малко 10 000 души срещу недостига на жилища на ваканционния остров. Те обвиняват постоянно нарастващия брой туристи и никнещите като гъби след дъжд ваканционни селища за скъпите наеми и за „унищожаването“ на природата. Протести срещу масовия туризъм имаше и на Канарските острови, допълва германската обществена медия.

Емилиян Лилов редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живи здрави

    13 20 Отговор
    Абе тия хора как оцеляват без най-богатите туристи на света от Русия
    В България може да бъде същото ако не са ограничените комунисти на вечна власт

    Коментиран от #3, #15

  • 2 Хахах

    27 2 Отговор
    И нашето Черноморие цъфти и върже .Пълно е с туристи на държавна издръжка.
  • 3 Ами

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Живи здрави":

    Сменете ги вече тия комунисти бе, що само ревете. След 3 дена има избори, гласувайте и ги махнете. Писна ми да слушам как само комунистите това или онова. А ако останат на власт пак комунистите, значи си ги искате.

    Коментиран от #6

  • 4 DW - Пропаганден машинен

    17 3 Отговор
    Гьобелc Веле също допринася за това с постоянните пропаганди да се стягаме за фронта, че иде Трета световна война и страхува хората и народа се уплаши и тръгна да живее, като за последно!
  • 5 Гориил

    9 4 Отговор
    За европейците е опасно да почиват в Африка, Азия и Близкия изток. Освен това пътуването е станало много скъпо. Останете в Европа и стойте далеч от руските и китайските туристи. Вие вече не сте център на света.

    Коментиран от #7, #14

  • 6 Стой красив

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Някой ден комунистите ще лежат в затвора както лежат в Румъния и България ще е бяла европейска страна
  • 7 Бухаха

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Селски как е на Байкалската Ривиера??
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Васо

    20 11 Отговор
    Онзи ден се върнах от курортно селище в Гърция. Мръсотия, цигания, алчни гърци, скъпотия, пек, жега, буренак, прахоляк.... Нищо особено. Евтино било... Кой каза, че е евтино, бе? В магазина- хляб-4 лева, фанта-3,60 лева,, баничка-4 лева в баничарницата, кашкавал-30-40-50 лева, вафла-1,60 лева, кафе-5 лева, бира-6 лева, газ-1,80 лева... Евтино... Дрън- дрън.... Хубаво- дрън- дрън. На Юндола е рай, еббем ти адската жега и пепеляк в Гърция...

    Коментиран от #13, #16, #17

  • 10 Чудно

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    В Америка вече не харесвате ли доларите?
    А вярно ти ще ставаш плантатор в блатата около Масква
  • 11 обективен

    15 4 Отговор
    Ами нормално е ,защото там ти правят кефа в заведенията и хотелите ,а тук гледат на туриста само като подвижен банкомат , без капка уважение.
  • 12 Факт

    5 1 Отговор
    Като почнат свлачищата ще почнат като испанците да протестират
  • 13 Оги

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Васо":

    Седи си на село, поливай градината, пази кокошките и въобще не стъпвай на тая мизерия в Гърция.
  • 14 Бг Туриста

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    🤣🤣..много си в грешка ако така си мислиш. Европееца е паралия и знае как и къде да си харчи парите...
  • 15 Бг хотелиер

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Живи здрави":

    Най -големите мизерници са точно руските туристи.. язе да ти кажем.. На тия им дай само плюскане и пиене.. едно прасе се храни по-културно от руснак. А по-жалка картина от пияна рускиня нема.. е па нема..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бацо Гацов

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Васо":

    Абе друго си е Васка да опъне мазния вестник на плажа, па да извади домашното пиленце, ръснато с пиперец, да зарови кокаляците у песъко, па да намаже дебелата филия с мас и да набаса една бръза салатка от доматки, докат нейния морук изстуди бирта и динята у морето...
Новини по държави: