Last news in Fakti

10 Юни, 2024 10:31 2 866 12

Кмет, арестуван за купуване на гласове, стана евродепутат

  • гърция-
  • кмет-
  • албания-
  • депутат-
  • евродепутат-
  • избори-
  • евроизбори-
  • купуване на гласове-
  • фреди белери-
  • химара-
  • нова демокрация

Той се нарежда на трето място по гласове в партията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис

Кмет, арестуван за купуване на гласове, стана евродепутат - 1
Снимка: Shutterstock

Арестуваният кмет на южноалбанската община Химара Фреди Белери, който беше издигнат за евродепутат от управляващата в Гърция партия "Нова демокрация", си спечели място в Европейския парламент, съобщава Евронюз Албания, предаде БТА.

По данни на албанската медия и на гръцката секция на Си Ен Ен Белери се нарежда на трето място по гласове в партията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Според Евронюз Албания той трябва да бъде сред седемте евродепутати, които ще представляват "Нова демокрация" в Европейския парламент.

Фреди Белери, който е етнически грък, беше арестуван два дни преди местните избори в Албания на 14 май 2023 г. по обвинение в купуване на гласове. През март тази година Белери беше осъден на две години затвор. От гръцка страна поставиха под въпрос честността на процеса срещу него и дадоха да се разбере, че това може да застраши евроинтеграцията на Албания.

След избирането си за евродепутат, Белери благодари на гърците, които са го "почели с вота си" и определи новината като "победа на светлината над мрака". Той подчерта, че гласът на гръцкото етническо малцинство сега ще бъде още по-силен.

Мястото на Белери в кметството на Химара зае бившият кмет Йорго Горо, който бе опонент на Белери на местните избори. Йорго Горо, който също е етнически грък, беше арестуван на свой ред на 23 март т.г. по обвинения в злоупотреба с власт заради предполагаемо неправомерно отчуждаване на два парцела държавна земя. Общинският съвет на Химара избра в събота Арчиле Болано за изпълняващ длъжността кмет на Химара, след като назначената за временен кмет на общината след Белери и Горо - Блерина Баля - подаде оставка от поста по лични причини.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария Криволапова

    10 4 Отговор
    Такива са новите евроцености.
  • 2 Скапана

    7 4 Отговор
    долна, крадлива държава
  • 3 Странно

    4 7 Отговор
    Не било в България. А в Германия нашите настояват да не сме в ЕС щом като гласуват на опашка за Възраждане. Така много искат да са със статут на икономически емигранти наравно с афганистанците, вместо да работят там като европейски граждани.

    Коментиран от #6

  • 4 "Кредит Маркет ООД"

    4 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 "в Германия нашите

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Странно":

    настояват да не сме в ЕС"! Да, това е така, понеже ние, които живеем години в техната "демокрация" виждаме, на къде отива всичкото това!
    Спасението за България е да се измете всичката продажна паплач в страната и да се избират само Величие, Възраждане и такива патриоти. ГробДПСППДББСПИТН... тези ще унищожат България!
    Ние трябва да останем в това разделно време! Западналите умират стремително, НО защо и България да умира с тях? Ние за това сме навън, за да ви кажем всичко. Ние сме българското РАЗУЗНАВАНЕ, дълбоко навлязло в техните структури!
    Слушайте ни нас и ще останем!!! Всички други да потънат и да бъдат подменени с "инжинерите и химиците" с по 15 деца и три съпруги... За България това не е вариант! Никакво евро, никакъв съюз, управляван от неизбирани психопати.. Те превърнаха ЕС в патерица на Натото, във военен съюз. Кой е искал такъв?

    Коментиран от #8

  • 7 Философа

    4 2 Отговор
    Българите нямат морал щом гласуваха за доказаните крадци от ППДБ и ГЕРБ. Да не се оплаквате, че нямате пари нямате право да се оплаквате!
  • 8 Каква работа имат вГррмания

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от ""в Германия нашите":

    Щом в Германия нашите настояват да не сме в ЕС какво правят там .
    Това е твърдение е без обосновка приятелю . Много си се фанатизирал

    Коментиран от #9

  • 9 Много е просто!

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Каква работа имат вГррмания":

    Ние не сме от вчера на Запад.
    Дошли сме, когато тука имаше нормални страни и съюза беше тогава още съвсем друг. НО, вече копаят дъното, както Германия, Франция... така и другите на Запад!
    Ти, всеки ден ли сменяш страната, в която живееш? Ако си живеял вече над 20-30 г. и имаш тука семейство, бизнес, дом, образованието ти е тукашно... и всичко, то едно връщане назад е пак започване от НУЛАТА, в една чужда страна вече. БГ също много е изменена за последните 30 години, не мислиш ли? Е, ако си живял примерно в САЩ от 1990 г. до сега и се върнеш в България, само езика там знаеш и нищо друго!
  • 10 Кой ?

    2 0 Отговор
    Има пари - угажда си.
  • 11 Киро

    2 0 Отговор
    Не мога да разбера-как може турците да са толкова организирани и да гласуват -всички,А НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ПРАВИМ НА ИНТЕРЕСНИ,ЗАЩОТО ВЯРВАМЕ НА НАПИСАНИТЕ ПРОСТОТИИ И СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАМЕ В РАЗМИСЛИ,ВМЕСТО ДА ДАДЕМ ГЛАСА СИ И ДОКАЖЕМ,ЧЕ СМЕ НАЦИЯ И НАРОД -ТОВА НЕ ТЪРПИ ОБЯСНЕНИЕ,ТОЛКОВА ЛИ ИМ Е БЕЗРАЗЛИЧНА СЪДБАТА НА ДЪРЖАВАТА НИ-АКО НЕ ИМ ДОПАДА УПРАВЛЕНИЕТО ,ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ И ПРАВЯТ НОВИ ИЗБОРИ!
  • 12 КЪМ 1

    2 0 Отговор
    Хора които периферно се интересуват от държавата ни -не би трябвало да гласуват,защото,макар и да следят отдалеч положението у нас-те не са тук ежедневно- не знаят подробности...
Новини по държави: