Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2024 08:19 2 176 81

ISW: Владимир Путин ще води война на изтощение срещу Украйна и Запада

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • нато-
  • война-
  • володимир зеленски

Теорията на Путин за победата се основава на критичното допускане, че Западът ще изостави Украйна на руската победа или по собствено желание, или в отговор на руските усилия да убеди Запада да го направи, а далеч не е ясно дали Западът ще го направи

ISW: Владимир Путин ще води война на изтощение срещу Украйна и Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 7 юни руският президент Владимир Путин формулира теория за победата в Украйна, която предполага, че руските сили ще могат да продължат постепенното пълзящо напредване за неопределено време, да попречат на Украйна да проведе успешни контраофанзивни операции с оперативно значение и да спечелят войната на изтощение срещу украинските сили.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната.

Теорията на Путин за победата се основава на способността на Русия да издържи и да преодолее обещаната от Запада помощ за сигурността на Украйна и усилията на Украйна да мобилизира по-голяма част от икономиката и населението си за военни действия, което показва, че Путин вероятно оценява, че руските сили ще могат да използват предимствата си в жива сила и материална база, за да надделеят над украинските сили.

Теорията на Путин за победата се основава на критичното допускане, че Западът ще изостави Украйна на руската победа или по собствено желание, или в отговор на руските усилия да убеди Запада да го направи, а далеч не е ясно дали Западът ще го направи.

Путин индиректно посочи, че украинските удари по руска територия с оръжия, предоставени от Запада, не пресичат предполагаемата руска "червена линия", която би довела до руска ядрена ескалация.

По време на речта си на Санкт-петербурсгския икономически форум на 7 юни Путин акцентира върху предложенията за решаване на проблемите с недостига на работна ръка в Русия.

Путин се опита да представи икономическите проблеми на Русия в положителна светлина, вероятно за да подготви руските граждани да направят повече лични жертви, докато Русия поддържа продължителна война в Украйна за сметка на стандартите на руските граждани.

Путин продължи да полага усилия да представи украинския президент Володимир Зеленски като нелегитимен президент и определи украинската Върховна рада (парламент) като легитимен участник, с когото Кремъл може да преговаря вместо със Зеленски.

Неотдавнашните изявления на Путин са последните от поредица, целящи да замажат законността на удължения мандат на Зеленски чрез изопачаване на украинската конституция и украинските закони.

Путин се опита и да представи своите деца и децата на други високопоставени руски служители в публичното пространство на форума в Санкт Петербург, вероятно за да създаде условия те евентуално да заемат високи и влиятелни роли в руското правителство.

Старши директорът на Съвета за национална сигурност на САЩ по въпросите на контрола на въоръженията, разоръжаването и неразпространението Пранай Вади заяви, че САЩ са подготвили нова политика в областта на ядрените оръжия, специално за да възпрат Русия, Китайската народна република (КНР), Северна Корея и Иран.

На 7 юни Министерството на отбраната на САЩ (МО) обяви пакет от мерки за подпомагане на сигурността на Украйна в размер на 225 млн. долара.

Френският президент Еманюел Макрон обяви на 6 юни, че Франция ще предостави на Украйна неуточнен брой изтребители Mirage 2000-5 и ще оборудва и обучи бригада от 4500 украински войници.

На 7 юни Върховният съд на Русия обяви несъществуваща организация за "екстремистка", което съответства на предишни оценки на ISW, според които Русия се стреми да разшири правното определение за "екстремизъм", за да преследва все по-често антивоенните настроения в страната.

Кремъл продължава да полага усилия за дестабилизиране на Балканите и за разваляне на Дейтънското споразумение от 1995 г., с което беше сложен край на войната в Босна през 1992-1995 г., вероятно като част от по-големи стратегически усилия, целящи да разделят и отвлекат вниманието на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    11 26 Отговор
    айде бе...и кой ще спечели?

    Коментиран от #15, #72

  • 2 Отец Дионисий

    42 13 Отговор
    Господ да му помага!Амин!

    Коментиран от #46

  • 3 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    18 49 Отговор
    Путлер тази година ще бъде убит Ванга така каза

    Коментиран от #53

  • 4 Ваня

    39 14 Отговор
    Стискаме му палци.

    Коментиран от #47

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Варненец

    19 49 Отговор
    Щял да води война на изтощение, ами че тя рашка вече изнемогва, кой ще се изтощи първи?
  • 7 ха ха хааа

    17 13 Отговор
    " Изтощение " , ама могилизираните не извират ... ☹️
  • 8 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    9 31 Отговор
    .......

    Коментиран от #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 вседаз

    49 12 Отговор
    Западните глупаци сами си влязоха в собствения капан. Краварите направиха майдана, запалиха Украйна и се надяваха заедно с Европейските хиени, да наложат санкции и да фалират Русия, след което да я ограбят, но Слава Богу се натъкнаха на Владимир Путин. Тези евро атлантически глупаци дадоха 100 ци милиарди в аферата но без резултат и само си загубиха паричките. И понеже са големи глупаци, продължават да наливат милиарди в продънената каца Украйна, което е добре, защото значи че ще загубят още парички и накрая ще фалират. Владимир Путин си ги размазва по всички фронтове и фалита на тези мръсници е най малкото което ги чака.

    Коментиран от #14, #18

  • 12 Неразбрал

    20 3 Отговор
    А коя е лошата новина?
  • 13 Васо

    4 10 Отговор
    Коппеле.

    Коментиран от #16

  • 14 Историк

    13 29 Отговор

    До коментар #11 от "вседаз":

    Слава Богу, че е Владимир Путин, та Русия гарантирано да се разпадне.

    Коментиран от #23, #66

  • 15 КОТЕ

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    НЕ ЗНАМ КОИ ЩЕ СПЕЧЕЛИ НО ТИ СЪС СИГУТНОСТ ЩЕ ЗАГУБИШ

    Коментиран от #29

  • 16 Е НА БАЩА ТИ

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Васо":

    СИНА
  • 17 Анализатор

    9 6 Отговор
    Само, че англосаксонските рептили насреща му умора нямат! Путин ще загуби тази война, ако разчита на изтощението на влечугоподобните хуманоиди!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Правилната стратегия

    25 8 Отговор
    По-добре в ЕС да дойдат политици, които да договорят капитулацията на Украйна и руски войски да не влизат в страни от НАТО, отколото да удължават агонията и да въвлекат още съседни държави.

    Коментиран от #22, #67, #74

  • 20 Нищо де ,

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Все пак сте хванали нещо ..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Историк

    9 19 Отговор

    До коментар #19 от "Правилната стратегия":

    Това е разликата между русофилите и украинците - вторите разбират какво е свобода и искат да живеят като свободни хора.
  • 23 едийак

    28 7 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Ще има да почакаш, но все ще е напразно. Вчера се изнесоха данни че Русия е станала 4 икономика в света, като реално е изпреварила Германия и Япония. В Русия се е постигнал 100 % растеж на селското стопанство и възможност за самоизхранване. В Русия за 2023 г. се пада по 80 кг/годишно, изядено месо на човек от населението, като за Европа е средно по 43кг годишно. За България дето управляват евро атлантически талибани, нека всеки да си прецени сам. Така че ще има да чакаш и никога няма да дочакаш. Христос Воскресе.

    Коментиран от #26, #33, #76, #80

  • 24 Умножи

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    по 5 и ще видиш украинските жертви.

    Коментиран от #56

  • 25 Объркано Атлантиче

    23 4 Отговор
    Как ви лъжат:
    Вашингтон е поел курс на ескалация, въпреки готовността на Москва да преговаря, пише The American Conservative.
    В материала се казва, че руският президент Владимир Путин многократно е споменавал възможността за мирно уреждане на украинския конфликт, но САЩ са избрали пътя на катастрофална ескалация на ситуацията.

     Изданието пише, че ходът на военните действия се е променил в полза на Русия и „най-вероятно това ще бъде завинаги“. В същото време нито политиците, нито западните медии могат да обяснят защо въпросът за принадлежността на Харков, Одеса или Херсон си струва пряк сблъсък с Руската федерация.
    ...Вашингтон участва в делата в Украйна от десет години. САЩ продължават да "дразнят" ядрена държава заради страна, която няма никакво стратегическо значение...

    -- Why Does American Folly March on in Ukraine? --

    Коментиран от #27, #70

  • 26 Историк

    10 23 Отговор

    До коментар #23 от "едийак":

    Дочаках разпада на СССР, ще дочакам и разпада на Русия.

    Коментиран от #35, #36, #55, #59, #73

  • 27 Историк

    3 15 Отговор

    До коментар #25 от "Объркано Атлантиче":

    Тоя Тръмпистки жълт вестник можеш да го използваш както Правда и Работническо дело.
  • 28 Механик

    25 6 Отговор
    Толкова дълга статия, а е можело да го кажете само с 4 думи- " Путин ни порна хастаря".

    Коментиран от #31, #34

  • 29 КОТарАК 🐱

    3 13 Отговор

    До коментар #15 от "КОТЕ":

    тц! след десетина години ще дават ресурси за храна , ножки Буша -кило , за барел
  • 30 КАТЪРА НА МАМА

    3 10 Отговор

    До коментар #21 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Маме , отметни тия мокри вестници , че ше настинеш ..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Остават само няколко слуги

    19 3 Отговор
    Няма нужда да води дълга война, просто трябва да се активират и другите точки, Тайван и Корея. Тогава "западът", разбирай западащите алчно-тоталитарни системи, наричани йезуитски "демокрации" ще трябва да покажат силата с която се фукат от десетилетия, а такава няма. Робите не умират за да спасят господарите си, а ИИ все още не е военна сила.
  • 33 Не е точно така.

    3 12 Отговор

    До коментар #23 от "едийак":

    Става 4та по ППС (паритетна покупателна способност). Има разлика, попитай някой икономист да ти ги обясни нещата.
  • 34 Мдаа

    5 15 Отговор

    До коментар #28 от "Механик":

    На русофилите - със сигурност.

    Направо ви спря тока и водата едновременно.

    А си мислехте, че Русия е велика.

    Коментиран от #40

  • 35 По-вероятно е

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "Историк":

    да не го дочакаш.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Историк

    9 18 Отговор

    До коментар #36 от "рдесва":

    И те чакаха комунизъм, а последва разпадане на СССР, и ти чакаш руский мир, а ще последва разпадане на Русия.

    Коментиран от #39

  • 38 обикновен човек

    8 0 Отговор
    Хора, при такива войни или СВО / аз не виждам разлика, след като умират хора /, страдат народите, а не елитите. Не знам на какво се радвате и чии интереси защитавате!
  • 39 Не си

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "Историк":

    завирай главата в пясъка, защото задните ти части ще се вирнат нагоре.

    Коментиран от #42

  • 40 Механик

    18 8 Отговор

    До коментар #34 от "Мдаа":

    Да, преди мислехме, че Русия е велика, а сега всички вече се убаждават, че това е така.
    Или казано простичко- "Русия ви порна хастаря".

    Коментиран от #41, #43

  • 41 Мдаа

    6 15 Отговор

    До коментар #40 от "Механик":

    Ако мислеше, че Русия е велика, нямаше да се налага да разпространяваш пропагандата й.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Смех в блатото

    6 16 Отговор

    До коментар #40 от "Механик":

    Ако воюваше с НАТО до се не 500 хил.,а няколко милиона ватенки щяха да са на концерт на Кобзон.Драги ми Смехурко.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Историк

    2 12 Отговор

    До коментар #44 от "Аз, когато":

    Верно ли, я кажи, Сталин и Хитлер съюзници ли са били?

    Коментиран от #48

  • 46 1944

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    пиян сатанист
  • 47 1944

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ваня":

    стискай бузи. не е риба.
  • 48 Нали си

    16 0 Отговор

    До коментар #45 от "Историк":

    историк, би трябвало да знаеш. Май си историк толкова, колкота аз съм космонавт(астронавт за теб). Историците са хора, които следват логика и разсъждават върху събития и факти, а не се поддават на емоции. Ти си прекалено далеч от това поприще.

    Коментиран от #51

  • 49 Ком

    14 0 Отговор
    Докато на Запад се чудят какво ще правят в момента в които "изкуственият интелект" ще започне да отнема все повече работни места, шокиращо Русия насочва "изкуствен интелект" за разработване природните богатства на Сибир. Това слага край на много годишната мечта на Запада - разпад Русия и разграбване на Сибир.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Историк

    1 7 Отговор

    До коментар #48 от "Нали си":

    Не ми отговори на въпроса.

    Коментиран от #64

  • 52 Факт

    12 4 Отговор
    Путин е.а майката на Запада! Това е истината.

    Коментиран от #54, #58

  • 53 Абе

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Баба Ванга каза още че ти е празнакратуната.
  • 54 Факт

    1 12 Отговор

    До коментар #52 от "Факт":

    Затова ли плаши с ядрено оръжие и световна война?
  • 55 Абе

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "Историк":

    По вероятно е да дочакаш разпада на ЕС.

    Коментиран от #57

  • 56 1944

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Умножи":

    пак ли бръкна в контакта?
  • 57 Историк

    2 5 Отговор

    До коментар #55 от "Абе":

    И предшествениците ви така говореха, а после си събираха очилата от пода, когато се разпадна СССР.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ха ха ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Историк":

    Чакай си, щом си нямаш друга работа. Кога сам си оближеш ушите и веждите, тогава ще стане това, що чакаш.
  • 60 Невероятно

    1 2 Отговор
    Западът ликвидира Русия а тя изтощава Запада
  • 61 Защо

    9 1 Отговор
    Цялата ни велика цивилизация падна до нивото на животните.
    Колко ресурс унищожиха само в Украйна, не е истина. Колко добри неща можеха да направят за човечеството, а те унищожават. Какъв е смисълът от зелената им сделка и борбата за опазване на природата и климата? Какъв е смисълът от демонстрациите за защита на човешките права?
    Фалш, лицемерие и предумишлени убийства.
  • 62 Бай араб

    6 7 Отговор
    Военната операция приключи , сега започва войната на изтощение . Джуджето сто пъти пишман стана,аааман.Какво нещо е сам да се набуташ , да налапаш цялата плувка с колесара
  • 63 Бай араб

    3 6 Отговор
    Джуджи , няма ли да дойдеш малко на гости на Република сръбска да оправиш Балканите, вече Украйна я оправи , вземи и Захарова да се сменяте

    Коментиран от #65

  • 64 Англия и Франция

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "Историк":

    Западът ликвидира Русия а тя изтощава Западастанаха съюзници на Хитлер в Мюнхен 1938 г.и продадоха Чехословакия.
    Сталин ги молеше за съюз но те отказваха.
    През 1939 г.е пакта Молотов ..Рибентроп.
    По който дни срещу Англия,Америка и Франция немците имат 20 дивизии а срещу СССР над 200
    И Западът спечелил войната?
    Мошенници Сър Джон
  • 65 Ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Бай араб":

    Кой не те хвана тойнетееба
  • 66 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    путин е отмъщението на елцин към алчния запад
  • 67 стоян

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "Правилната стратегия":

    до 19 това е мерака на всички путинофили - украинците да се предадат

    Коментиран от #69, #71

  • 68 Алцхаймерът

    5 0 Отговор
    съсипа величието на Америка.
    Не случайно Путин каза че предпочита него пред Тръмп
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 факуса

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "Объркано Атлантиче":

    след победата на русия сащ си отиват,всички ще им скочат,а тез дългове дет имат нема оправяне,затуй и русия няма път назад след кат алчния запад иска всичко в заблуждението си,че са непобедими
  • 71 Предават се

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "стоян":

    като кротки агънца
    Ако не са заградителните отряди на фашистите от Азов досега войната даже свършила
  • 72 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    нема да са твоите проскубляк
  • 73 емил

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "Историк":

    Дочакал си разпада на СССР той наивният глу...пак предател долен Горби разруши Съветският съюз а Западът го възприе като тяхна победа. Сега е редът на Америка да се разпадне като империя защото няма вечни империи като се има предвид тя е " Империя на зелената " хартия като на година печати над 1 Трилион долара без покритие и общо дължи на Света над 54 Трилиона (не става въпрос за 33 Трилиона Националният им дълг.)

    Коментиран от #75, #77

  • 74 факуса

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Правилната стратегия":

    и нато требе се разпадне,ес с собствена армия и да си гледа собствения интерес,стига е подгазувал на говедата,нов възход може само с участието на русия,от което говедата се ужасяват,и ционистите също
  • 75 Историк

    2 6 Отговор

    До коментар #73 от "емил":

    Не се притеснявай, след като Русия се разпадне ще можеш да наричаш и Путлер по същия начин както Горби.

    Това все пак е традиция в руския мир - да обявяват всеки преден сатрап за "враг на народа".
  • 76 😅😂😆.....

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "едийак":

    Изпреварила Япония и Германия🤣🤣, четвърта икономика в света🤣🤣, голям майтап с тази руска икономика 🤣.
  • 77 А тъй емиле....

    1 5 Отговор

    До коментар #73 от "емил":

    Седи и чакай Америка да се разпадне, докато чакаш пий нещо разхладително, и не излизай на слънце, и чакай... чакане му е майката, и като се разпадне Америка пиши ни...
  • 78 Васил

    0 4 Отговор
    Това са мокрите мечти на Путлер и без кинтите на кремъл към своят край.
  • 79 Дълго_Име

    2 1 Отговор
    "Теоритиците" от ISW да си гледат "теорията" и да съчиняват басни от "хиляда и една нощ". Рашкие са практици, малко разбират от теория (особено, краварска) - практиката е на фронта, а фронта не е теорията!
  • 80 Тия данни

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "едийак":

    Някой колхозник ли ти ги каза. Я понамали със глупостите към 3ти. 4ти в света сложи по една ,две нули може да доидат нещата тогаз.А що се уднасе до нас и источна европа че несме в завиднно положение го дължим изцяло на тях.
  • 81 Пиночет

    1 1 Отговор
    Този охлюв Путин, жив ли е още?
Новини по държави: