Last news in Fakti

25 Май, 2024 11:40 5 126 39

Търговска платформа за продажба на природен газ! "Боташ" и "Газпром" договарят концепция за ценообразуване

  • русия-
  • турция-
  • газ-
  • газпром-
  • боташ-
  • северен поток

Вътрешното търсене на природен газ в Турция е 50 милиарда кубически метра годишно, но благодарение на инвестициите в газовата инфраструктура страната ще може да получава 70-80 милиарда кубически метра газ годишно

Търговска платформа за продажба на природен газ! "Боташ" и "Газпром" договарят концепция за ценообразуване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция и Русия работят активно за създаване на търговска платформа за продажба на природен газ. "Интерфакс" цитира обстойно думите на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар. Прави впечатление, че в руските агенции се разпространява информация само за намеренията на турската страна.

Байрактар посочва, че по-специално в момента с руската страна се работи върху концепцията за ценообразуване в центъра за търговия с газ. Желанието е през следващите няколко месеца да се създаде център за търговия с газ съвместно между "Боташ" и "Газпром" в рамките на Истанбулския финансов център.

Амбицията на Турция е да стане не само център за търговия с газ, но и негов износител.

Според министъра в момента вътрешното търсене на природен газ в Турция е 50 милиарда кубически метра годишно, но благодарение на инвестициите в газовата инфраструктура страната ще може да получава 70-80 милиарда кубически метра газ годишно.

"Наличието на мощна газотранспортна инфраструктура ще ни позволи да изнасяме тези количества за Европа. Ние вече се превръщаме в държава, която за първи път изнася газ за Унгария, България, Румъния и Сърбия и то не само газов център, където цените на синия газ ще се формират като гориво, подобно на търговската платформа в Холандия. В същото време физически изнася газ към конкретни купувачи и държави", са цитираните думи на Байрактар.

За отбелязване е, че амбицията и обосновката на бившия вече български служебен министър Росен Христов, който сключи 13-годишния договор с "Боташ", е същата. По думите му договорът с Боташ" е възможност България да стане "търговски играч на газовия пазар" и фактор в снабдяването на Европа с природен газ.

Ръководителят на турското министерство на енергетиката отбелязва, че Турция може да осигури 50% от вътрешното търсене с втечнен природен газ благодарение на създадените в страната LNG терминали. Дневният капацитет за приемане на LNG в Турция е 160 милиона кубически метра. "Един от стълбовете на диверсификацията е дневният капацитет за получаване на втечнен газ. Турция има техническа възможност да получава втечнен газ, дори и в един момент останалите източници да бъдат изключени", каза той.

Вече е увеличен капацитетът и на подземните газови хранилища от 2,8 милиарда на 5,8 милиарда кубически метра, а плановете са този капацитет да бъде увеличен до 12 милиарда кубически метра до 2028 г. Това ще позволи съхранение на до 25% от вътрешното търсене на газ. Увеличаване на капацитета е планирано за Туз Гел и Силиври.

Припомняме, че 13-годишният договор на "Булгаргаз" с "Боташ", сключен от служебното правителство на президента Румен Радев, предизвика у нас скандал, довел до решението на Народното събрание да задължи енергийният министър (в момента отново служебен) да започне преговори за промяна на клаузи в този договор.

Реакцията на президента Румен Радев беше остра - с искане да се проверят щателно всички потоци с природен газ, които влизат в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    30 19 Отговор
    Да ни е честир загробващият ни договор с Боташ, сиреч с Газпром. Виновниците за този договор да бъдат изправени пред български съд за национално предателство /обслужване на чужди небългарски интереси

    Коментиран от #5, #12

  • 2 Селянин

    51 15 Отговор
    Ако имахме "Южен поток" сега ние щяхме да продаваме на цяла Европа.
    Но когато си слуга и марионетка си само за съжаление.
    Затова излезте и гласувайте братя и сестри българи!
    Нека премахнем зависимата и продажна сглобка от Родината си.

    Коментиран от #7, #10, #27, #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Маг

    43 9 Отговор
    Изтървахме Южен поток, сега ще слушаме
    какво ни нарежда Боташ.

    Коментиран от #37

  • 5 да де

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Язе не си спомням през последните 30-на години някой политик да е защитавал българският интерес.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бамбука

    41 0 Отговор
    Турция е последователна в провеждане на икономическата си политика, затова и инвестициите са постоянни в продължение на дълги години. При тях няма изчезване на пътни карти.

    Коментиран от #11, #22

  • 9 Предчуствие

    14 14 Отговор
    Струва ми се че онзи служебния Христов, подписал договора с Газпр .... ъъъ Боташ исках да кажа, ще лежи в панделата.

    Е, ще предпази господаря си Радев, но като толкова му е акъла и му се лежи вмсесто него ....
  • 10 Хммм

    19 13 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    "сега ние щяхме да продаваме на цяла Европа."

    Кво щяхте да продавате?

    Въздух под налягане?
  • 11 Мдаа

    24 8 Отговор

    До коментар #8 от "Бамбука":

    На турците не им пука щото ония се отчитат..обаче им плащат с нашите пари дето им ги подаряват нашите предатели

    Коментиран от #38

  • 12 име

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Договора с Боташ си е много ОК и количествата по него са напълно адекватни на потреблението в България. Въпроса е че асанчо така ги е навъртял нещата с неговите фирми, че Булгаргаз продава предимно скъпия руски газ, койта накупиха през, 2021г набутан в Чирен. В вомента щеше непродаваем ако асанчо не беше "компенсирал" тези случайни кухи търговски фирми с 290милиона наши пари. Прочети за декапитализацията на БЕХ. Докато не изтекат договорите на асанчо, няма да има никаква диверсификация.

    Коментиран от #15

  • 13 ....

    13 3 Отговор
    Няма никакъв проблем частни компании да си доставят газ от където си искат, стига държавата да не се замесва с корупционни договори, с терористи и с военопрестъпници. Частника ако иска от луната да си купува. Щом се харчи държавна пара обаче, трябва да има контрол, а държавата изобщо няма работа да се меси и да купува газ, освен за собствените си нужди.
  • 14 стоян георгиев

    8 15 Отговор
    значи на наз газ не ни трябва щото тежки замърсяващи поизводства няма да правим като през комунизама. тока ни е супер евтин и ще става още по евтин благодарение на инвестициите във ВЕИ даже безпратен ще стане на моменти при свръх поизводство и ще си плащаме само потръжката на мрежата и преноса. торизма ни се развива многооспешно и трябва в тая покока да се развиваме, само да махнем руснаците, което ще стане следващия мандат на ПП.

    Коментиран от #34

  • 15 Не си много сигурен

    12 8 Отговор

    До коментар #12 от "име":

    Кое му е ок бе ошанка..че една година плащаме за нищо и де факто тоя газ не е нужен на държавата
    Сега тия боклуци ще почнат да транспортират газ за Македония Албания през нашата мрежа и ние ще им плащаме

    Коментиран от #16

  • 16 име

    9 8 Отговор

    До коментар #15 от "Не си много сигурен":

    Плаща, а не ползва правителството на сгробката, защото трябва да се ползва газта по договорите на асанчо от 2021. И президента Радев го обясни, и разсредванията за шашмата с декапитализацията на БЕХ, която асанчо извърши преди няма и 2 месеца, го показаха това.

    Коментиран от #17

  • 17 Не си много сигурен

    16 1 Отговор

    До коментар #16 от "име":

    НА БЕХ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ПАРИ ЗАЩОТО НЕ СА БАНКА А СА ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ..АКО ИСКАТ БЕХ ДА Е НА ПЛЮС ДА СПРАТ ДА СПОНСОРИРАТ ПАРНОТО НА ШОПИТЕ

    Коментиран от #24

  • 18 Механик

    14 11 Отговор
    Радев не случайно настояваше и бързаше да се сключи договорът с Боташ . Винаги верен на кремъл , това е неговото мото . Импийдчмънт !!!
  • 19 Град Козлодуй

    4 4 Отговор
    Просто Бизнес Сделка
  • 20 С други думи

    12 7 Отговор
    Служебните на Радев ни продадоха на Русия.

    Отново.

    ЗАТОВА служебнто правителство, което не му е работа да сключва дърлгосрочни договори, сключи тоя 13 годишен договор с Газпром. Боташ, Боташ исках да кажа.

    Още нещо: вижда се как когато интересите на двете бивши заробващи ни страни съвпаднат, те нямат никакъв проблем да работят СЪВМЕСТНО срешу България и нейните интереси. Това за тия, които пробутват лъжите за "славянските асвабадители".

    Коментиран от #21

  • 21 гост

    12 5 Отговор

    До коментар #20 от "С други думи":

    Че ни продадоха спор няма , ама само на турците , щото Газпром няма да види нищо от този договор !! Газпром само ще доставя газ до границата , след което той става микс от всичкия турски и всички пари са за Боташ , а след като стане единствен купувач от догодина , турците такива цени ще наложат на " руските" , че китайските ще им се видят златни , нищо че са три пъти по- ниски от европейските !! Освен това ще има изискване за доказване на произход и забрана за внос на руски газ в ЕС , така че Боташ най- вероятно ще остави руския за вътрешно потребление , за да освободи другия за износ !! Въобще , Газпром ще духа супата , ама както даже не може да Ади представи !!
  • 22 гост

    13 5 Отговор

    До коментар #8 от "Бамбука":

    Както обясних , Турция с нетърпение очаква момента , който ще е съвсем скоро , от следващата година , когато ще стане ЕДИНСТВЕН купувач за Европа от Газпром , защото всички други канали ще секнат от 1.01.2025 г с изтичането на договора за транзит през Украйна и забраната за внос на руски газ в ЕС !! След което ще купуват руски газ на безценица за вътрешния си пазар , за да освободят другите количества за износ !! От което Раша ще види файда йок , хахахха !!

    Коментиран от #23

  • 23 Бамбука

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Още в началото , когато Турция започна работа по разработване на газовите находища в Черно море, съседен на българския участък, Шел, Ексон ,Ени предложиха на България да се включи , като акционер. Действащото българско правителство в лицето на .....отказаха, както и протакаха и с проекта в Гърция и т.н. На 9-ти може да си изберем от същите "патриоти".

    Коментиран от #25

  • 24 име

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Не си много сигурен":

    Спонсорират даже и на асанчо приятелските фирми, които не могат да си продадат скъпия газ, набутан в Чирен 2021 с цел спекула.
  • 25 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #23 от "Бамбука":

    Реално погледнато времето на газа изтича по-бързо , отколкото някои си представят , само след десетина години с него ще се случи това , което в момента се случва с въглищата !! От 2030 г в ЕС ще е забранено да се ползва газ за отопление , а от 2035 и за производство на електричество , което значи 95 % от потреблението му !! Ще може да се ползва само за суровина в химическата промишленост , което е нищожна част от сегашното потребление и може да бъде покрито само с производството на биогаз от органична маса , които е възобновяем и местно произведен ! Така че много по-добре е да се съсредоточим в производството на водород и ток от сероводорода в Черно море , който е в безгранични количества и то доказано буквално в краката ни и не му трябват никакви сондажи и скъпи инсталации

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 СЗО

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Айде да обясня и теб: проекта южен поток беше създаден само и единствено с цел кражба. Никога не е било планирано да бъде въобще завършен. Нещо като АЕЦ Белене.

    Коментиран от #39

  • 28 Бамбука

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Всичко това е донякъде така. Казвам "донякъде" , защото нищо от изброените алтернативни източници до момента не са разработени в промишлени аспекти. Има започнати производства, но само в ограничени количества. Българската икономическа зона разполага с огромни възможности за развитие на "хидрати" и тяхното приложение в икономиката, но всичко това, зависи от политиците, а те у нас са особено продажни. Живеят за каквото могат да откраднат докато са на власт. Не мислят за бъдещето на България. Погледнете им изборните платформи. Някой от тях да говори за икономика, финанси , за просперитет на БЪлгария ? Само кръчмарски нападки и лични простотии - кой от кой е по-прост. Но, ние сме си виновни защото не се замисляме за бъдещето на нашите деца. Не за техните, а за децата на обикновените български деца, които искаме, желаем и трябва да им помогнем да остават при нас в България.

    Коментиран от #29

  • 29 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #28 от "Бамбука":

    Политиците са просто популисти , особено преди избори и говорят това , което избирателите им очакват да чуят , за да гласуват за тях ! След което буквално след изборите почват да правят това което им се налага от обстоятелствата ! Проблема е , че досега бяхме доста незначителна цел за запада и на него не му пукаше особено , че сме руска подлога , което пък се ползваше от руснаците с много по агресивното им вмешателство , защото просто сме по-лесна цел от една Белгия , Холандия или Дания , дори от Чехия и Полша , но Франция и Германия , да не говорим за САЩ вече вдянаха . че ако не отрежат ръчичките на Путлер в Източна Европа , това я прави троянски кон в ЕС , което ги застрашава пряко , така че руските подлоги скоро ще си изпеят песента окончателно !

    Коментиран от #31

  • 30 Перо

    3 4 Отговор
    Нека да се види кой е подписал антибългарския договор и защо овцете от ДАНС блеят! Това е подписан международен договор и не може да бъде преразглеждан по искане, само на едната страна! Кьорав карти не играе! Ще плащаме 13 г. за всеки ден по 1 млн. лв., поради некадърност или корупция! Ако това е направено по време на служебното правителство, чиято работа не е да подписва 13 г. договори с други държави, а да осигури провеждането на честни избори, отговорност носи Радев!!!

    Коментиран от #32, #33

  • 31 любител

    8 5 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    в грешка в Б-я са вредни само краварските подлоги които я доведоха до просешка тояга. съд и затвор за тях.

    Коментиран от #35

  • 32 любител

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    какъв радев като вече няма правомощия това е избора на сглобката-предатели на БГ интересите.
  • 33 любител

    9 4 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    анти български договор е и подписания договор от военния министър за изпращане на военни уж да обучават укри. ако пострада и един военнослужащ цялото правителство на сглобката директно в ЦСЗ ДО ЖИВОТ на хляб и вода
  • 34 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Стоянчо май си увеличил дозата.нищо моето момче или си вече момиче стискай поне зъби след като си отворил друго.Успех.
  • 35 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #31 от "любител":

    Ми така като гледам , страните дето ги броиш за "краварски подлоги" са безапелационно водещи в СВЕТА по стандатрт и доходи , както и по желана цел за емиграция дори от любимите ти Раша , Китай , Иран и който още се сетиш , докато към тях няма ама грам интерес за такова нещо !! Освен това в "бедна" България в момента има в банките над 85 МИЛИАРДА лева на физически лица , на юридически отделно , което е БВП-то на шумкарската България за 2 петилетки , тоест за 10 години , а депозитите на хората тогава бяха има няма стотина милиона , 85 ПЪТИ по-малко !! Сега е руските подлоги сте клошари и нямате и пукната рубла , да не говорим за истински пари си е ваш проблем , хахахахах !!
  • 36 Южен Поток

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Пълна газова зависимост от Путин. При санкциите срещу Русия, сега щяхме да гледаме празните тръби на Южен Поток и да....цъкаме...
  • 37 Южен поток

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Маг":

    При санкциите срещу Русия, газ по Южен поток на най си.
  • 38 Дуган, ахмедчо къде се покри

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мдаа":

    Най антиконституционната партия ДПС трябва да бъде забранена със закон!
    Лидерите и съдени осъдени и на остров Персиянка по гол пищов гущери да ловят.
    Измерване на имуществото и за назидание по 50 пръчки на голо пред Орлов мост.
  • 39 Боко селската бухалка

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "СЗО":

    На ви сега ГробСДС, и те се чегъртаха на времето.
    А сега ни загробват, само за личен интерес!
    Къде го сега Иван, яде си от големия салам на Дуган!
Новини по държави: