Last news in Fakti

12 Юни, 2024 12:34 3 130 19

Депутати получават обезщетение от 125 000 евро бруто

  • евроизбори-
  • белгия-
  • евродепутат-
  • депутати-
  • обезщетение-
  • пари-
  • ес

Медиите отбелязват, че отпадащите депутати имат правото да се откажат от обезщетение

Депутати получават обезщетение от 125 000 евро бруто - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Досегашните депутати във Федералния парламент на Белгия и в парламентите в трите административни области на страната, които загубиха изборите на 9 юни и не получават нов мандат, ще бъдат обезщетени, както предвижда законодателството. Някои от обезщетенията ще бъдат за стотици хиляди евро, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Законът предвижда в случай на загуба на избори да се изплаща обезщетение от две заплати за всяка от годините, прослужени в парламента (федерален или областен). Месечното възнаграждение на федерален депутат е 10 563 евро преди облагане, а в областните парламенти в Брюксел и Валония достига 11 508 евро. Така депутат, който е работил например един мандат в последните пет години, ще получи от 126 756 евро до 138 096 евро бруто.

Дадени са конкретни примери с федерален депутат, който със своя 17-годишен парламентарен стаж и след като загуби последните избори, ще получи 359 142 евро. Негов колега от парламента на Валония ще вземе 265 632 евро, като тази сума е т. нар. таван на обезщетението за депутатите в южната белгийска област. Рекордьор в това отношение изглежда ще бъде досегашният председател на Сената, който напуска след 31 години работа и ще бъде поощрен с над половин милион евро.

Медиите отбелязват, че отпадащите депутати имат правото да се откажат от обезщетение.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Странстващия Каубой

    2 0 Отговор
    госпожа Автор в Факти Бг е Красива Умна Интелигентна Човек
    с Уважение Фен
  • 2 Брях!

    17 0 Отговор
    На Ментата, в подобен случай, трябва сградата на НС да му припишат. Добре, че е депутат до смърт.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Моля!?!

    29 1 Отговор
    Това минава всякви граници ....и после защо ЕС е източен и занулен икономически, финансово, културно и научно....некви пр--ост--а---ци награбиха чувалите с милионите ев--ра--ци и сега ще чакат мю--слит--ата, дето вкараха в държавите си да им отсекат тиквите и да им вземат милионите , натрупани от евро--ду--пета--тсвото
  • 6 Зевс

    35 0 Отговор
    Това е някакво безумие, да получаваш пари за това, че не си избран намирисва на някакво средновековно право, където лорда е с гарантирани права и власт доживотно.
  • 7 Иво

    17 0 Отговор
    Еврогейската сглобка от Урсуличница да се разпадне!! Дайте имената на тези които отиват за тлъсти заплати , европейците и особено нормалните и бедни хора мизерстват ,изключвам мутрите турските мекерета и десните Сорос лапаха от бащата ,а сега сина Александър е по жесток ,обсебва малоумници те от цял свят !! Жалко света ще пламне !!
  • 8 Чичо

    15 0 Отговор
    Това ми намирисва за подготовка на замъгляване на мисленето на избирателите и гласуване на такъв закон за обезщетения и на нашите ненаяли се депутати.
  • 9 Избирател

    22 0 Отговор
    "които загубиха изборите на 9 юни и не получават нов мандат, ще бъдат обезщетени"

    Ха ха ха значи народа не харесва управлението им и ги изхвърля от парламента обаче трябва да ги обезщети защото те не са правили нищо за него ама са свикнали на депутатски заплати и ще е голям шок да останат без тях - да живее "западната демокрация".

    "досегашният председател на Сената, който напуска след 31 години работа и ще бъде поощрен с над половин милион евро" - изразявайте се правилно защото той не напуска по собствено желание а са загубили изборите и не влиза в парламента което значи че е изхвърлен от народа. Такива даже те трябва да връщат пари а не да им дават за това че са работили против интересите на собствения си народ.
  • 10 За загубилите

    20 0 Отговор
    Изборите, трябва да ВРЪЩАТ, а не да получават!

    Коментиран от #14

  • 11 Сталин

    13 0 Отговор
    Евреите пак откраднаха милиони ,гоите нека да бачкат и плащат на тези паразити
  • 12 въздушни пари

    8 0 Отговор
    Тия пари повечето българи даже няма да ги имат за целия си живот, камо ли на куп, освен при бъдеща девалвация на еврото.
  • 13 Некадърна мафия!

    15 0 Отговор
    Сами си определят заплатите и вземат, колкото си искат. И на напускане, също! Тази система умре. Вече никой не вярва, че тези някакви си, защитават неговите интереси. Продажна и тъпа паплач, подчинява се даже на други по света и взема пари и от народа на страната и от чужбина, за да съсипва всичко! И демокрацията умре! Трябва някаква друга, справедилва система, която да се управлява от нормални хора! Това вече НЕ става!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хи хи хи

    7 0 Отговор
    Не е ли по добре да платят същото на някои от тях за да не стават депутати !!!?
    Ще ни излезе значително по евтино.

    Още новини от ЕуСоюза !!!?
  • 16 Без име

    4 0 Отговор
    Пълен абсурд!!!!!!
  • 17 Тоя ЕС се оказа капан за балъци

    6 0 Отговор
    Финансова пирамида, яхната от пълни престъпници, аморални извратеняци, крадци, педофили, продажници, краварски агентурни и и убийци.....Дали овцете от БГ с 200 евро пенсия - 2 милиона души - осъзнават че плащат тези "обезщетения"!?!? А също и че изплащат всеки месец лихвите по кредитите на фашистите с новия антируски кървав проект USраина??? И колко такива бедни овце гладуваха за БоЕко и тоя път!!? Колко бедни помаци гладуваха у за прадето- евростлантик дпс- Пеевски??? Хак да ви е, мрете и вие и децата ви ..

    Коментиран от #18

  • 18 Абсолютно, така е!

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тоя ЕС се оказа капан за балъци":

    Ама това е капан, наистина! Един път влязал, тези ще те изсмучат до смърт. И "наши и чужди изедници", както Ботев е казал някога!
    Този народ го съсипаха! Каква съдба само! Съюз, по-сбъркан и от бившият СИВ. Тогава поне имахме армия и индустрия на пълни обороти и продавахме всичко в СССР. А онези ни даваха най-модерните военни самолети, за компоти :)! А тия сега само ни ограбват и "копаем дъното!"
  • 19 психодиспансер

    0 0 Отговор
    а за награда, на нас от есента ще ни въведат такса електромер, щото само в 5 държави в ЕС имало такава и ние да сме барабар Петко с мъжете!
Новини по държави: