Last news in Fakti

19 Февруари, 2014 05:06 3 604 4

Кървава нощ в Киев - Обновена

  • киев-
  • протести

Най-малко 25 души, сред които и 7 полицаи, са били убити при избухналите сблъсъци. Три деца са приети в болница в центъра на украинската столица

Кървава нощ в Киев - Обновена - 1
Снимки: АП/БТА

Най-малко 26 души, сред които и 7 полицаи, са били убити при избухналите сблъсъци в центъра на украинската столица Киев, съобщава Би Би Си.

Украинските и световните медии съобщават за стотици ранени. По неофициални данни те са около 1000 души. В центъра на града горят сградите на Централата на профсъюзите и търговски център, които се използват от опозицията.

Три деца са приети в болница след безредиците от изминалата нощ.

Президентът Виктор Янукович издаде специален указ, с който обяви 20 януари за ден на национален траур, посветен на жертвите от последните изблици на насилие.

Извънредното заседание на Съвета за политика и сигурност на ЕС заради Украйна бе свикано от върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС Катрин Аштън. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обяви, че е шокиран от развоя на ситуацията в Украйна.

Според РБК Украйна е на прага на гражданска война.

Полският премиер Доналд Туск призова да се наложат незабавни санкции срещу Виктор Янукович заради използването на сила срещу протестиращите, съобщи АП.

Си Ен Ен отбелязва, че случващото се на площад „Независимост“, известен като Майдан, е най-тежкият изблик на насилие от началото на протестите в края на миналия ноември.

Близо 40 души в сряда рано сутринта са блокирали граничния пункт „Краковец“ с Полша, съобщава Интерфакс-Украйна.

От двете страни на браздата се е образувала опашки от камиони и автомобили. Украинските гранични власти работят съвместно с полските си колеги, за да пренасочат трафика към съседни пунктове.

До тази стъпка се стъпка се е стигнало след като са се провалили преговорите с демонстрантите.

Тогава президентът Виктор Янукович в последните часове преди Срещата на върха във Вилнюс отказа да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС. Тази негова стъпка принуди украинците да излязат на протест.

Малко след 5 часа (бълг.вр.) силите на реда подновиха атаката си срещу Майдана. С димни гранати и сълзотворен газ спецчастите „Беркут“ атакуваха укрепленията на площада. В отговор те бяха посрещнати с коктейли Молотов и камъни, съобщава УНИАН.

Това стана след като през нощта представителите на опозицията Виталий Кличко от „Удар“ и Арсений Яценюк“ от „Отечество“ не успяха да договорят с президента спиране на насилието, припомня РБК - Украйна.

„Виктор Янукович ни предложи да се предадем, но ние няма да го строим“, написа в профила си в Туитър Яценюк. Виталий Кличко призова поддръжниците си да защитят този малък остров свобода в сърцето на Украйна.

УЕФА няма да отмени мача от 1/16 финала от Лига Европа между украинския "Динамо" и испанския "Валенсия". Срещата трябва да се играе на 20 февруари в Киев.

Кличко не пропусна да отбележи, че Янукович реагирал напълно неадекватно на ситуацията. Според опозиционния лидер президентът „не е способен реално да оцени случващото се в страната“.

УНИАН съобщава за 20 убити от опозицията. В болница на Бърза помощ е починал журналистът от в. „Вести“ Вячеслав Веремий (на снимката вдясно). Той е отразявал последната ескалация на насилието на Майдана. В. „Обозреватель“ цитира колега на починалия журналист, според когото Вячеслав Веремий бил изваден насила от таксито, с което пътувал и след това прострелян в гърдите. Това е станало пред очите на 4-годишния му син Максим, пише в „Обозреватель“.

Той е бил приет в здравното заведение, след като снощи неизвестни лица с маски и камуфлажни униформи са стреляли по него, докато се връщал от работа с такси в украинската столица. Лекарите са се борили за живота му няколко часа. Шофьорът на таксито също е ранен.

Веремий се е върнал на работа вчера, след като е бил дълго време в болнични заради травма на главата, получена при предишния щурм на спецчастите срещу Площада на Независимостта в Киев. Тогава той е загубил частично зрението си.

По последни данни, само вчера в Киев са пострадали 27 журналисти.

Киев е изцяло парализиран след като властите разположиха полицейски постове на ключови кръстовища, а метрото не работи.  

Опозиционните лидери са преминали границата, когато са призовали хората на оръжие и затова трябва да бъдат съдени. Опозиционните лидери нарушиха основните принципи на демокрацията. Това заяви в нарочно телевизионно обръщение към нацията държавният глава Виктор Янукович.

Безредиците са принудили Канада временно да затвори посолството си в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

До крайната мярка се стигнала след като група от неизвестни, въоръжени с палки лица се вмъкнала в сградата на мисията и започнало да руши имущество. Имало опити да бъде нанесен побой и на работещите и на персонала в посолството, уточниха от украинското вътрешно ведомство.

От канадското външно министерство обаче посочиха, че в мисията им в Киев не са проникнали вандали, а опитващи се да се спасят демонстранти. Те се държат мирно и мисията няма претенции към тях. Имуществото не е пострадало, заявиха от канадското външно министерство.

Той не пропусна да припомни, че е обявил амнистия за участвалите в протестите и лидерите на опозицията трябва да направят подобни отстъпки, за да се намери изход от кризата.

Украинското движение „Ние сме европейци“ призова Русия като домакин на Зимната Олимпиада в Сочи да прекъсне временно състезанията в знак на солидарност със случващото се в Киев.

Протестите обхванаха и други ключови градове в Украйна. Няколкостотин поддръжници на опозицията са щурмували сгради на администрацията в Лвов, Ивано-Франковск и Тернопол.

От американското посолство в Киев са предупредили гражданите си да останат по домовете си днес.

През последните дни германският канцлер Ангела Меркел на няколко пъти се е опитвала неуспешно да се свърже с Виктор Янукович, за да го убеди да намери мирен изход от кризата.

Външният ни министър Кристиан Вигенин в специално изявление заяви, че България остро осъжда актовете на насилие в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени. Новата сериозна ескалация на напрежението в Украйна отдалечава страната от постигане на приемливо политическо решение.

От МВнР разпространиха и специални препоръки към българите, намиращи се в Украйна.

Контакти на Посолството на България в Украйна:

Адрес: П.К. 01001, гр. Киев, ул. „Госпитальная” № 1

Телефон: +38044 246 72 37; +38044 246 76 72

Факс: +38044 235 51 19

Дежурни телефони в извънработно време: +38044 246 72 37; +38044 246 76 72

Е-mail: [email protected]

ГЕРБ също осъди с декларация насилието над протестиращите в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    1 0 Отговор
    гейропейци от преди месеци коментираха, че времето им изтича, времето им е до края на олимпиадата, и ето - "украинска" опозиция започна да действа! поредно съвпадение на гейропейски интереси и "украинска" опозиция
  • 2 Angel Ivanov

    2 2 Отговор
    До#3
    Какво правиш в нашите земи бре! Да, тук сме европейци! Европейци сме и такива ще бъдем винаги. Русолюбци-комуняги като теб нямат място в родината на Левски!Марш в Сибир, там можеш да наричаш гей когото си искаш. Тук не може! Разбра ли! Поклон пред смелият и свободолюбив украински народ! Напред Украйна, напред към свободата! Ние сме с вас!

    Коментиран от #4

  • 3 Бай Иван

    0 1 Отговор
    Няма да дадат власта без кръв тези!
  • 4 nakata88bg .

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Angel Ivanov":

    европеец?! ти не си европеец, ти си б...лък с промит мозък! Левски за какво се е борил?! за да може България да лиже задника на гейропеците ли?! Украинские народ БИЕ и ПЛЮЕ тези от Майдан, ама в "европейска" България това медиите "не го забелязват"
Новини по държави: