Last news in Fakti

19 Февруари, 2014 23:53 1 940 0

Горещо примирие в Киев

  • киев-
  • украйна-
  • протести

Най-малко един милиционер е бил убит, а други 29 са били ранени. Срещу силите на реда е било стреляно от огнестрелно оръжие

Горещо примирие в Киев - 1
Снимки: АП/БТА

Най-малко 12 души са загинали при сутрешните боеве в центъра на Киев, съобщава телевизия „Канал 5“.

Опозицията заяви, че всички са загинали от изстрели от снайпер, съобщава РБК – Украйна. От своя страна и представителите на силово ведомство се оплакаха от снайперска стрелба. Най-малко един милиционер е бил убит, а други 29 са били ранени.

По този начин се сложи край на договореното късно в четвъртък вечерта примирие между украинския президент Виктор Янукович и лидерите на опозицията.

Часове след споразумението радикални елементи от опозицията нарушиха договорката. Около 100 души от Десен сектор се опитват да завземат сградата на районата администрация.

Лидерът на организацията Дмитрий Ярош заяви, че „Десен сектор” не е подписвало „никакви споразумения” и няма намерения да спазва споразумението за примирието.

След срещата с Янукович лидерът на партия „Отечество” Арсений Яценюк съобщи, че е било е взето решение да започнат преговори относно стабилизация на ситуацията.

„Има добра новина - щурмът и прочистването, които бяха планирани, са отменени. В момента е обявено примирие и е започнат преговорен процес за стабилизиране на ситуацията", заяви пред РБК - Украйна Яценюк.

Водачът на Удар Виталий Кличко също потвърди, че Янукович на преговорите е обещал, че щурм няма да има.

Яценюк не пропусна да отбележи, че властта е планирала "въвеждането на извънредно положение и нощен щурм".

След срещата ние може ясно да заявим - нашият Майдан няма да бъде щурмуван. Спряхме щурма и спасихме нови животи, каза Яценюк.

От своя страна от милицията потвърдиха, че срещу силите на реда е било стреляно от огнестрелно оръжие. Това е станало ясно от изследването на камионите, оборудвани с водни оръдия, уточнява УНИАН.

Допълнително масло в скандала наляха съобщения, че оръжие от Лвов пътува към Киев за протестиращите.

Междувременно президентът Янукович уволни началник-щаба и главнокомандващ въоръжените сили на армията Володимир Замана. Той беше заменен от досегашния командващ украинските военноморски сили Юрий Илин.

Непосредствено след смяната украинската армия получи разрешение да използва оръжие и да ограничава движението според обявените от властите мерки за борба с тероризма.

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че ще има последствия за Украйна, ако насилието продължи, предаде АП.

„Искам да съм много ясен, ние ще наблюдаваме отблизо развитието на ситуацията през следващите дни в Украйна и очакваме от украинското правителство да покаже въздържаност, да не прибягва до насилие спрямо мирно протестиращите”, заяви Обама, който е на посещение в Мексико. Това е промяна в политиката на Белия дом. Ситуацията в Украйна до момента се коментираше от вицепрезидента Джо Байдън.

Спешни мерки за нормализиране на ситуацията в Киев обсъдиха в телефонен разговор канцлера Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин.

Силно сме обезпокоени, че ръководителите на украинските спецслужби не отговарят на телефонните обаждания от Вашингтон. Това обяви пожелал анонимност служител от Държавния департамент.

Освен това американските дипломати са обезпокоени от последните промени във върховете на армията. Преди седмици Белият дом редовно поддържал контакт с украинските представители на силовите служби.

САЩ наложиха визови санкции срещу 20 държавни служители от Украйна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник в Държавния департамент.

Белият дом заедно с Европейския съюз са готови да приемат „други мерки, ако визовите санкции няма да помогнат за предотвратяване на ширещото се насилие в Украйна.

Санкциите бяха наложени на 19 февруари. Имена на длъжностните лица не бяха оповестени.

Припомняме, че най-малко 26 души, сред които и 7 полицаи, са били убити при избухналите сблъсъци в центъра на украинската столица Киев.

Украинските и световните медии съобщават за стотици ранени. По неофициални данни те са около 1000 души.

Президентът Виктор Янукович издаде специален указ, с който обяви 20 януари за ден на национален траур, посветен на жертвите от последните изблици на насилие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: