Last news in Fakti

17 Юни, 2024 15:33 2 197 48

Превъоръжаване! Ядрените сили ударно модернизират арсеналите

  • нато-
  • русия-
  • сащ-
  • ядрено оръжие-
  • владимир путин-
  • беларус

По-рано този месец Русия и нейният съюзник Беларус започнаха втори етап от учения, предназначени да обучат войските за работа с тактически ядрени оръжия

Превъоръжаване! Ядрените сили ударно модернизират арсеналите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Деветте държави в света с ядрено оръжие продължават да модернизират своите ядрени оръжия, посочва Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI).

В доклада на шведския мозъчен тръст се отбелязва, че страните са задълбочили зависимостта си от такова възпиране през 2023 г.

"Не сме виждали ядрени оръжия да играят толкова важна роля в международните отношения от времето на Студената война", заяви Уилфред Уан, директор на програмата за оръжия за масово унищожение на SIPRI.

По-рано този месец Русия и нейният съюзник Беларус започнаха втори етап от учения, предназначени да обучат войските за работа с тактически ядрени оръжия - част от усилията на Кремъл да обезкуражи Запада да увеличи подкрепата си за Украйна.

В отделен доклад Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) посочва, че деветте ядрени държави са похарчили общо 91,4 милиарда долара за своите арсенали през 2023 г. - което се равнява на 2898 долара на секунда. Базираната в Женева коалиция от активисти за разоръжаване спечели Нобеловата награда за мир през 2017 г.

Групата посочва, че цифрите показват увеличение с 10,7 милиарда долара на разходите в световен мащаб за ядрени оръжия през 2023 г. в сравнение с 2022 г., като Съединените щати съставляват 80% от това увеличение. Делът на САЩ от общите разходи - 51,5 милиарда долара, е повече от всички останали държави с ядрено оръжие, взети заедно.

"Има значителна възходяща тенденция в размера на средствата, отделени за разработването на тези най-нехуманни и разрушителни оръжия през последните пет години", отчете Алиша Сандърс-Закре, координатор по политики и изследвания в ICAN.

Следващата страна с най-големи разноски е Китай с 11,8 милиарда долара, а Русия е похарчила третата по големина сума - 8,3 милиарда долара.

"Всички тези средства не подобряват глобалната сигурност, а всъщност застрашават хората, където и да живеят те", подчерта Сандърс-Закре.

SIPRI изчисли, че около 2100 от разположените бойни глави са били поддържани в състояние на висока оперативна готовност за балистични ракети и почти всички принадлежат на Русия или САЩ. Въпреки това се уточнява, че за първи път Китай също има някои бойни глави в състояние на висока оперативна готовност.

"За съжаление продължаваме да виждаме ежегодно нарастване на броя на действащите ядрени бойни глави", заяви Дан Смит, директор на SIPRI. Той добави, че тенденцията вероятно ще се ускори през следващите години "и е изключително обезпокоителна".

Русия и Съединените щати заедно притежават почти 90% от всички ядрени оръжия. Размерите на техните военни запаси са останали относително стабилни през 2023 г., въпреки че се оценява, че Русия е разположила около 36 бойни глави с оперативни сили повече, отколкото през януари 2023 г., отбелязва SIPRI.

В годишния доклад на SIPRI за 2024 г. се посочва, че прозрачността по отношение на ядрените сили е намаляла и в двете страни след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., а дебатите около споразуменията за споделяне на ядрени оръжия са се увеличили по важност.

Вашингтон прекрати двустранния диалог за стратегическа стабилност с Русия, а миналата година Москва обяви, че спира участието си в новия ядрен договор START.

От общия глобален инвентар от приблизително 12 121 бойни глави през януари, около 9 585 са били във военни запаси за потенциална употреба. Приблизително 3904 от тези бойни глави са били разположени с ракети и самолети - което е с 60 повече спрямо януари 2023 г. - а останалите са били в централно хранилище.

В Азия Индия, Пакистан и Северна Корея се стремят към способности за разполагане на множество бойни глави върху балистични ракети, отбеляза SIPRI. Съединените щати, Русия, Франция, Великобритания и Китай имат този капацитет, което позволява бързо потенциално увеличаване на разположените бойни глави, както и възможността за ядрените държави да заплашват с унищожаването на значително повече цели. Деветата ядрена страна е Израел.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бомба да е , ама

    11 21 Отговор
    руска да е ! Нали другари, вие сте се заредили с Йод до края на света!

    Коментиран от #4, #23, #32

  • 2 *.*

    13 2 Отговор
    Леко сега с коментарите да се не превъзбудите, що предизвиквате смях!
  • 3 Настопроценти

    12 7 Отговор
    Задава се Третата св.в.

    Коментиран от #38

  • 4 123456

    15 29 Отговор

    До коментар #1 от "Бомба да е , ама":

    Вестник IL Fatto Quotidiano: Спрете безумците – САЩ превръщат Европа в мишена на руското
    САЩ разпалиха украинския конфликт, а сега йезуитски стоят отстрани и хвърлят в този огън Европа – поставяйки я чрез назначените да я управляват американски марионетки на директния прицел на Русия, пише италианския ежедневник IFQ. Именно изцяло подконтролната на САЩ Европа първа ще бъде заличена от лицето на земята, отбелязва авторът на статията Паоло Фереро. Време е целият свят да се обедини, за да спре това безумие. Анализаторът зове и за всеобща европейска стачка срещу продължаващата ескалация на конфликта с искане за незабавни мирни преговори с Русия.
    Очевидно е, че САЩ и назначените от тях за лидери на Европа американски марионетки са решили да ескалират конфликта с Русия. Това се доказва, на първо място, от изразената от редица европейски държави налудничава готовност официално да изпратят сухопътни сили за водене на бойни действия в Украйна. И на второ място – от решението пак на редица европейски държави да позволят на украинската армия да използва далекобойните оръжия, които са й доставили за унищожаване на военни цели, разположени на руска територия.
    Това е напълно безсмислено и престъпно безумие!
    Автор: Паоло Фереро

    Коментиран от #9, #13, #14

  • 5 За тая работа трябват пари

    7 5 Отговор
    Според данни на Международния валутен фонд и Visual Capitalist 10-те страни с най-висок БВП са следните:

    САЩ: 25,035 трилиона долара.
    Китай: 18,321 трилиона долара.
    Япония: 4,301 трилиона долара.
    Германия: 4,031 трилиона долара.
    Индия: 3,469 трилиона долара.
    Обединено кралство: 3,199 трилиона долара.
    Франция: 2,778 трилиона долара.
    Канада: 2,2 трилиона долара.
    Русия: 2,113 трилиона долара.
    Италия: 1,997 трилиона долара.

    Коментиран от #12, #22, #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Швейк

    3 6 Отговор
    Ядрен взрив ще има
    за всички от сърце
    за Третата Световна,
    да тропнем нии хорце !
  • 8 айдар атеш марийка мир изливка джамбаз

    5 5 Отговор
    Гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ zачистка,енот херсон,изнанка,оркестр вагнера,глазами Человека,бобр и др. Влезте във СОЛНЦЁПЕК (скрит канал)и гледайте как урките стават на парчета
  • 9 654321

    16 5 Отговор

    До коментар #4 от "123456":

    И какво ще направиш ти буболечко, като постнеш тук поредната глупост? 😂😂😂

    Коментиран от #15, #17

  • 10 Дедо Гошо

    3 12 Отговор
    Израел може да има ядрено оръжие, а КНДР и Иран - НЕ.....айде, бе.

    Коментиран от #20

  • 11 икономически

    4 5 Отговор
    В краварника парите като вестници . Най много пари за превъоръжаване , най много пари за военен бюджета , най голям външен дълг ....
    И накрая са под кривата круша .
  • 12 Отговор

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "За тая работа трябват пари":

    А сега напиши,КАКВИ СА ДЪЛГОВЕТЕ на тези страни.
    Не ни го спестявай.И напиши, ЗАЩО КРАВАРИТЕ НЕ СИ ПОГАСЯТ ДЪЛГОВЕТЕ от над $30 трилиона.Нали са голямата работа.!!!!!!!

    Коментиран от #25, #48

  • 13 Инна

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "123456":

    Как толкова умни италианци избраха безмозъчната стрида Мелони за премиер?
    Тя, както се оказа, по принцип е отпаднала. Мелони така и не успя да получи висше образование, защото просто не беше достатъчно умна. Тя има само средно специално образование като лингвист в института "Америго Веспучи".
    И този съвсем средностатистически италианец на „срещата на върха на мира“ внезапно заяви:
    „Ако Русия не се съгласи с условията на мирно уреждане, формулирани по време на „срещата на върха за мир“ в Швейцария, тогава колективният Запад ще я принуди да се предаде.
    уф Стана направо страшно. Какво ще ви принудят да направите?

    Коментиран от #42

  • 14 САЩ е Хегемона...

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "123456":

    Той решава какво ще стане!

    Коментиран от #18

  • 15 123456

    7 8 Отговор

    До коментар #9 от "654321":

    Постът ти е категоричен, че Шорош яко плаща, нали гнидо.

    Коментиран от #19

  • 16 Баба Ванга и Дедо Кейси

    4 6 Отговор
    Няма друг освен нас толкова доказани в тази професия
    Европа вече се казва трети райх. Плана по схемата
    На ще ти покажа пари а държавите и техните алчни чиновници все ще ги искат и все са вътре защото с едната взимат нещо процент с другата плащат в пирамидата на третия райх наречена Европа. Само германските фараони си печелят милиарди на гърба на веселите подкупни служители и държави. Дори има царства с голяма династия и история който са влезнали в тази пирамида на третия райх. Еврозоната няма да има. Защо то много царства и държави не обичат да казват как да си харчат парите от третия райх наречена пирамида Европа. Не е много приятно да ти отказват да си харчиш твойте пари защото някой от фараоните в третия райх не иска да направиш тази и вестиция в определени отрасли енергетика , селкско стопанство екология финанси.
  • 17 98765

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "654321":

    Вестник IL Fatto Quotidiano:
    Ясно е, че западните страни начело с менторите им САЩ, заложиха основата на украинския конфликт, като разшириха военния си съюз НАТО на изток буквално до границите на най-голямата ядрена сила Русия, спонсорираха и организираха преврата на Майдана, най-безотговорно и подло нарушиха споразуменията от Минск, подписани с Русия, и попречиха на украинското правителство да се споразумее с Русия за спиране на военните действия на втория месец от руската спецоперация. Западът продължава да ескалира този конфликт дори сега, когато Украйна очевидно губи, а на бойните полета са паднали поне 1 млн. украинци и руснаци.
    Вместо да прекратят бойните действия, западните страни искат тяхното разширяване.
    САЩ чрез американските марионетки, които е назначил за европейски политически елити, не подготвят Трета световна война, а третото унищожаване на Европа за последното столетие.
    Вижда се съвсем ясно, че Съединените щати, които хвърлиха много усилия да разпалят пламъците на днешната война, сега се изтеглят на заден план.
    Защото тяхната цел не е да спасят Украйна, нито пък вярват, че могат да унищожат или отслабят Русия. Целта им да е да запалят Европа. Да я изпепелят, да я елиминират като свой конкурент за времето, когато тя ще излезе от отслабващата американска хватка, за да се присъедини към големия Евро-Азиатски пазар.
    Сега Вашингтон заявява, че няма да изпраща войници в Украйна и се опитва да прехвърли военните и всички ос
  • 18 Китай

    11 7 Отговор

    До коментар #14 от "САЩ е Хегемона...":

    "САЩ категорично загубиха хегемонията си".
    😂🤣😂🤣😂
  • 19 654321

    9 11 Отговор

    До коментар #15 от "123456":

    Имам пенсия от 3000 лева и няма нужда да ми плащат за да се гавря с изветрели русофили... 😂😂😂

    Коментиран от #21

  • 20 Дедо Гошо

    8 37 Отговор

    До коментар #10 от "Дедо Гошо":

    Колкото и минуси да маркират соросоиднитеПОМИЯРИ, КНДР и Иран имат ядрени оръжия, и изобщо не им пука от ПОМИЯРИТЕот краварника.

    Коментиран от #24, #28

  • 21 123456

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "654321":

    Взимаш 3000лв. пенсия, защото СИ БИЛ НА ХРАНИЛКАТА НА КОМпартията,нали гнидо.
  • 22 да ама пари нема , за това налитат

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "За тая работа трябват пари":

    е какво можеш да купиш с тия пари ?
    Външен дълг спрямо БВП!

    Нидерландия - 380,5%, от БВП
    Великобритания е 287% от БВП
    Швейцария - 280,5% спрямо БВП
    Франция - 249% от БВП
    Белгия - 242%.
    Испания 179% от БВП
    Швеция 170% от БВП
    Германия 159% от БВП
    Италия 131% от БВП
    ---------
    Да не ги изреждам всичките ..

    Коментиран от #31

  • 23 Нема да се пуашите,

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бомба да е , ама":

    Всеизвестно е вече,.че американските ядрени оръжия са анимация и Путин блъфира и плаши гаргите.😉
  • 24 Колкото и глупости да напишете русофили

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо Гошо":

    Все тая!

    Никой не се съобразява с вашите пoвъpни... Единствено доказвате, че сте комплексapи.

    Коментиран от #27

  • 25 Другар, американците

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Отговор":

    печатат световни пари. И китайците, турците и др. не искат рубли за плащания!

    Коментиран от #33, #43

  • 26 фактически

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "За тая работа трябват пари":

    На краварите външния дълг стигна 35 трилиона .
    класация на държавите по природни ресурси :
    1. Русия - 75 трлн. долара.
    2. САЩ - 45 трлн. долара.

    След още 10 трилиона външен дълг ще се наложи да се изнасят на квартира .
  • 27 Абе г0веда 85% света са с Русия

    6 10 Отговор

    До коментар #24 от "Колкото и глупости да напишете русофили":

    😂🤣😂🤣😂
    Никой не се съобразява с вашите п0въpни... Единствено доказвате, че сте к0мплексapи.
  • 28 🤣🤣🤣

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо Гошо":

    Много минуси си събрал, дядка.😂😂😂

    Колекционираш ли ги?
  • 29 Хорейшио

    6 3 Отговор
    "Манията за величие на Русия винаги приключва с купони за хляб."

    Джо Байдън

    Коментиран от #30

  • 30 Пак ще се наложи

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Хорейшио":

    САЩ да ги спасява от глада. 😂😂😂

    Коментиран от #34

  • 31 И като имат

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "да ама пари нема , за това налитат":

    такива дългове сигурно умират от глад и зимата от студ? Сигурно завиждат на РФ с 16,5% дълг, но най-много се дивят на 0% дълг на вечно пируващите от С. Корея.
  • 32 ССС

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бомба да е , ама":

    "Делът на САЩ от общите разходи - 51,5 милиарда долара, е повече от всички останали държави с ядрено оръжие, взети заедно."
  • 33 Другар

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Другар, американците":

    Така ли ти казаха от Козяк?
    Не се разплащат, защото КРАВАРИТЕ ГИ ИЗНУДВАТ СЪС САНКЦИИ.
    Времето на краварите изтича.На 09.06. Саудитска Арабия им би шута, и НЕ ПРОДЪЛЖИ РАЗПЛАЩАНЕТО НА ПЕТРОЛ С $$$$$$$$$$.Нещо, да ти говори това?!
  • 34 Отговор

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Пак ще се наложи":

    По-добре ФАЩ, да се погрижи за купищата си гладни бездомници, които живеят в палатки по тротоарите, да си върнат трилионите $ дългове, и тогава да мислят за другите.

    Коментиран от #36

  • 35 Десетата

    4 1 Отговор
    Е Иран ,която също официално няма ядрено оръжие , както и Израел ,но ще го използва ако се наложи.

    Коментиран от #39

  • 36 В САЩ бездомниците

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Отговор":

    получават помощи да не гладуват, но те ги изхарчват веднага за алкохол, цигари, наркотици и хазарт. Не малко такива има и у нас, а и навсякъде. В Русия има също такива, но чужденец няма да ги види, а ако случайно попадне на такива и ги снима ще има работа с полицията, ще му конфискуват всичко, ще лежи в ареста, може и бой да изяде или нещо по-друго.

    Коментиран от #44

  • 37 голям смях

    4 2 Отговор
    дано скоро издумкат скапанотоНАТО с някоя ядренна бомбичка да видим члена им 5 как работи или ще се изпуснат във гащите и ще се изпокрият като мишки

    и да е ясно кои командва парада.. император путин а не някакъв болен старец дето не знае на кои свят се намира!

    Коментиран от #45

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ким Чен Ун

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Десетата":

    А мен къде ме забравяте?
  • 40 Иван

    1 3 Отговор
    Русия трябва да нанесе превантивни удари срещу Канада, Норвегия, Дания, Холандия......
  • 41 Значи не е

    2 2 Отговор
    шведски мозъчен тръст,а шведски безмозъчен кръст. Мозък у шведите е като пингвини при белите мечки.
  • 42 Значи като лингвист

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Инна":

    сигурно е добра Мелони с големите балони,като сигурно лингвистичните умения ги е придобила на тротоара или в някой публичен дом. А иначе за това което каза не е,че ще принудят Русия да капитулира,като това е украинско пречупване на думите и,а това,че ако не се намесят на страната на Украйна то тя ще капитулира.Не че тяхната намеса нещо ще промени но тъй да си проветряват устата и да се лигавят един на друг.
  • 43 Доста много грешиш,

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "Другар, американците":

    защото въобще не си наясно с нещата в този сегмент. След приемането на Турция на есен в БРИКС ,ще се оправи,а търговията между дружествените страни и тези в БРИКС се извършва в национални валути и долара е доведен до минимум в тези сделки,за това и краварите им е необходимо от жизнено значение война за да си оправят дълговете,лошото,е,че смятат че ще останат сухи а ще гори само Европа и Тайван заедно с Япония и Австралия и Ю.Корея,но сметките им са криви и без кръчмаря. посещението на групата ВМС на Русия в Куба го доказва това. Като един от бившите генерали на краварника,в интервю с Такер Карлсън,каза,че Адмирал Горошков и подводницата на руснаците са достатъчни да заличат за 12 минути цялото източно крайбрежие,като подчерта,че озещия некролог няма и да успеят от секюритито да го изведат от белия порнодом.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ами увиснал име е

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "голям смях":

    този член 5,като и другия. А,този прословут член 5 има за цел да се съберат всички страни от скапания блок и да решат всяка за себе си дали ще участва или не и дали въобще ще има отговор или не. нищо не задейства този увиснал и спаружен член 5. Когато турците свалиха руския Су 24,докато чакаха руският отговор,първи краварите казаха ,че няма да се събират за тоз член 5 и турците да си опират пешкира. А Турция е в НАТО и с армия,която може да спори с американската и ако изключим ЯО,то турската е далеч по-боеспособна от тази на краварите
  • 46 На таз кълка

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "няма да има трета , рахат бъдете":

    лежим и ние,но с тези военнолюбци политици и изчерпани от мозъчно съдържание,не знам дали може да им се вярва,защото когато го нямаш горе в кухата кукувича хралупа не си даваш и сметка за последствията.
  • 47 Мишел

    2 0 Отговор
    През 2020г. СИПРИ обяви, че Русия е единствената ядрена държава с практически изцяло обновен ядрен арсенал.
  • 48 А ти

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Отговор":

    Напиши на кой ги дължат. От целия дълг 76% се дължат към вътрешни правителствени кредитори (с други думи, към американския народ) и едва 24% към външни. От тези 24% половината се държат от 5 държави, 4 от които близки съюзници на САЩ. Китай държи около 2 (два) процента от целия дълг на САЩ и то по простата причина, че прави юана по-стабилен и китайките стоки по-евтини (и оттам по-интересни) за американците.
Новини по държави: