Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Юни, 2024 21:09 6 037 64

Руски войници: връщат се от фронта, но продължават да убиват

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници

Липсата на лечение може да доведе и до вторични разстройства, изразяващи се в пристрастяването към алкохол или психоактивни вещества, казват експерти

Руски войници: връщат се от фронта, но продължават да убиват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Александър се прибрал у дома и убил съпругата си пред очите на собствените им деца. Този случай далеч не е единичен: предполага се, че до една четвърт от руснаците, воювали в Украйна, страдат от посттравматичен стрес.

В Русия стартира програма за рехабилитация на руски войници, сражавали се по бойните полета в Украйна и страдащи от посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Властите обаче признават, че тя не може да обхване всички нуждаещи се, а много от тях така или иначе отказват помощ.

Още новини от Украйна

"Внезапен изблик на агресия, който не успях да овладея"

Завръщащите се от войната в Украйна често извършват престъпления под въздействието на алкохол. Такъв е случаят със сержант Станислав Йонкин, който миналата година решил да отпразнува в местен нощен клуб пускането му в гарнизонен отпуск. Там той изстрелял сигнална ракета, която предизвикала пожар, отнел живота на 13 души.

С трагедия завършило и завръщането у дома на 44-годишния Александър Мамаев от град Заволжие: под въздействието на алкохол войникът убил съпругата си пред очите на собствените им деца, понеже му се сторило, че жена му искала да му вземе парите от джоба. Пред съда познати на обвиняемия свидетелствали, че преди да се включи във войната в Украйна Мамаев бил спокоен човек, който "не би наранил и муха".

Криминалната хроника е пълна и с престъпления, извършени от бивши бойци на частната армия "Вагнер". Според изчисления на изданието "Верстка" участници във войната в Украйна са извършили за две години най-малко 190 престъпления, от които 55 убийства. Повечето от извършителите са били в нетрезво състояние и по-късно са обяснили поведението си с внезапен изблик на агресия, който не са успели да овладеят. Психолозите твърдят, че неконтролируемата агресия е една от проявите на посттравматичното стресово разстройство.

Един от най-често срещаните проблеми, за които разказват военнослужещите в социалните мрежи: кошмари и флашбек. "На фронта си мислиш, че всичко е наред. Но после се връщаш в цивилния живот и осъзнаваш колко различно е всичко. Разбираш, че нещо в теб се е променило", казва руснак, участвал във войната срещу Украйна.

Под това може да се подпише и Светлана, която след две години война в Украйна вече не може да познае приятеля си. Преди да замине на фронта, той бил бъбрив веселяк, но войната го превърнала в затворена и дори агресивна личност. Ако преди се чували редовно и разговаряли дълго по телефона, напоследък той отговарял едносрично на съобщенията ѝ. Тази година им се родило момиченце, но 23-годишният приятел на Светлана дори не отишъл да ги види, когато го пуснали в отпуск. Веднъж ѝ наговорил ужасни неща, включително за детето, а после ѝ написал извинително съобщение, в което казвал, че "просто е полудял".

Според проучване на Изследователския център "В. М. Бехтерев" посттравматично стресово разстройство развиват между 3 и 11% от военнослужещите. А от руското здравно министерство твърдят, че през миналата година общо 11 000 руски военнослужещи, участвали във войната в Украйна, са потърсили професионална помощ от психолози. Повечето от тях са били освободени от военна служба по здравословни причини или заради смърт на роднина.

Връщат на фронта и хора с посттравматичен стрес

Но има и войници, диагностицирани с ПТСР, които въпреки това попадат отново на фронта. Такъв е случаят с 25-годишния Александър Стребков - въпреки заключението на лекарите, че не бива да му се поверява оръжие, военният бил върнат обратно в зоната на бойните действия.

При мащабни военни конфликти като нахлуването на Русия в Украйна психично разстройство може да развият и значително повече от цитираните от Центъра "Бехтерев" между 3 и 11 процента от военнослужещите. Според изследване, публикувано на страницата на американското Министерство по въпросите на ветераните, случаите на посттравматично стресово разстройство може да достигнат и до 29% - в зависимост от мащабите на конфликта. На този фон руски психотерапевти предупреждават, че е възможно значително да нарасне броят на престъпленията в Русия, извършвани от бивши участници във войната срещу Украйна, развили посттравматично стресово разстройство.

Липсата на лечение може да доведе и до вторични разстройства, изразяващи се в пристрастяването към алкохол или психоактивни вещества, казват експерти. Според тях последиците от това са най-тежки за семейството. Така например децата на завърнали се от фронта военнослужещи с ПТСР често се оказват с деформирана психика.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшар

    17 18 Отговор
    Нал това им е професиата авторе
  • 2 сорос

    30 17 Отговор
    кога ще пукне бе ?

    Коментиран от #11, #60

  • 3 Ек мек

    49 21 Отговор
    А бе факти,що си губите времето да зимате пари за тия пасквили
  • 4 Жалко

    50 39 Отговор
    Путин докара тази напаст на руския народ.

    Коментиран от #23, #36

  • 5 Хммм

    38 25 Отговор
    Хаос в блатото.

    Коментиран от #37

  • 6 Правилно

    33 20 Отговор
    Не е голям проблем, защото повечето не се връщат никога.
  • 7 Сократ

    36 30 Отговор
    Пак Дойче зеле. Колко още ще ни облъчване с тая долнопробна пропаганда? Зелетата да напишат за великите американско войни в Авганистан.
  • 8 Мда

    34 11 Отговор
    Копайте, има още до дъното.
  • 9 жалки сте

    47 22 Отговор
    я напишете колко краварчета от ирак и афганистан са с този синдром има и филми холивудски не руски за такива случай ама нали трябва да си заработите грантовете .заради това двуличие никой не ви вярва
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не знам

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "сорос":

    Не знам, но вече се пенсионира. Сега синчето му (Алексчо) е този който прави зулуми.
  • 12 Даа

    31 12 Отговор
    Здрави, болни Путин ги праща обратно на фронта.

    Коментиран от #38

  • 13 Циник

    24 11 Отговор
    Увива на фронта, следва награда гарнизонен отпуск, убива в отпуск, за наказание затвор, но в резултат присъдата се излежава отново на фронта. Има ли значение дали е убивал или не в отпуск при еднакъв резултат?.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 нормален

    13 8 Отговор
    А защо жената,а не педя човек лакът брада. Бляда, една работа като хората не може да свърши.
  • 16 Александър се прибрал у дома и убил

    7 12 Отговор
    Александър се прибрал у дома и убил съпругата си пред очите на собствените им деца.
    ЕДВА СЛЕД ОКОЛО ДВЕ ГОДИНИ ВОЙНА, СЪБРАЛ СИЛИ И КУРАЖ, ЗА ДА СИ СВЪРШИ МЪЖКАРСКАТА РАБОТА В КЪЩИ.
  • 17 Ванчо

    8 11 Отговор
    Големи фантазии пишете Много вие начело слънцето или нещо друго
  • 18 АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ

    10 6 Отговор
    ИЗТОЧНА ЕВРОПА , ОТ ГДР ДО ВЛАДИВОСТОК
    ДАФЕ МЕЖДУ 70 И 80 МИЛИОНА ЖЕРТВИ
    ЗА 35 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ
    ....
    САМО В БИВШИЯ СССР СА НАД 50 МИЛИОНА
    .....
    ТАКА ЧЕ СЪМ ГОТОВ ДА ИЗТЪРПЯ ОЩЕ 1-2 МИЛИОНА ЖЕРТВИ
    НО ДА УНИЩОЖИМ МРАКА ЗАВИНАГИ!
    ....
  • 19 ЧЕРНОЛИЗЕЦ ХРАБЪР

    7 3 Отговор
    МОЖЕ ДА Е ГНУСНО ТОВА КОЕТО ПИША
    НО ПАРИТЕ ОТ РЕКЛАМИ И ТРАФИК ТЕКАТ
    ....
    ВСЕКИ КЛИК СТОТИНКА, ВСЯКО ВИДЕО ЛЕФЧЕ:))
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Смърфиета

    3 12 Отговор
    Наркоманите са най-дискриминираните хора. Спрете да ги дискриминирате и много неща ще се подредят. Трябва в училище да влизат лектори и да оборват митовете за вредата от наркотиците. Трябва да се продават свободно, за да няма дискриминация. И т.н.
  • 22 Минувач

    12 12 Отговор
    Алооо, ДВ, това беше новина, ама за украински войник, дето се върнал и застрелял жена си, която му поискала развод.
    Да вземете да коментирате и другата новина за нежните украински войници, дето се върнали от фронта и правели гей-парад. Историята мълчи, дали не са обърнали резбата на фронта, където уплашени са се гушкали нощем за взаимна подкрепа.

    Коментиран от #39

  • 23 Абе

    13 11 Отговор

    До коментар #4 от "Жалко":

    Преди два дена имаше статия, как един бивш украински войник е застрелил жена си и нейната приятелка. За това е виновен наркомана Зеленски, защото не изпълни Минските съглашения.

    Коментиран от #59

  • 24 Политкоректен

    6 5 Отговор
    Ние много обичаме Дойче Веле.
  • 25 така така

    9 8 Отговор
    Пак измислените фашистки статии.
  • 26 хаа

    11 7 Отговор
    Как така ще разкривате такива нелицеприятни състояния на мужиците. Руския блатник за копейките е най-коравия блатник.

    Коментиран от #30

  • 27 Голем смех

    12 9 Отговор
    Ушанките и без този стрес си бяха ошашавени.
  • 28 Злобното Джуджи

    6 12 Отговор
    Злобната антируска пропаганда не спира нито миг
    Е как да не утрепеш някого, някой пропагандист ? 😆
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Абе рогат добитък

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "хаа":

    Точно ти нямаш право да оценяваш руския мужик.
  • 31 Прекрасна статийка

    6 5 Отговор
    Написана с хъс и умело журналистичвско перо. DW пак показаха класа.

    Само дето е пропуснато че при украинските войници такъв проблем няма, защото не се връщат от фронта.
  • 32 Свободн

    10 5 Отговор
    Не само децата и войниците, цялото руско население вече е с деформирана психика!
    Те и нашите бъзльовци путинофили станаха толкова агресивни, за щастие само анонимно и виртуално, а какво остава за фронтоваци!

    Коментиран от #46

  • 33 Дойче Зеле, смрадливо

    4 8 Отговор
    Долно и лъжливо, как може да лъжете най-нагло и безочливо. Ние в България не сме тъпаци и олигофрени като вашите тъпи и прости жители. Долната ви мерзка и подла пропаганда и долните ви нагли лъжи при нас не ловят декиш.
  • 34 МИТ

    7 4 Отговор
    Хаха 90% страдат от пост травматичен срес също като Долф Лунгрен в Универсален войник убиващ витнамци базразборно, утиваси в къщи и какво да завари помислил че това не е жена му и децата му а някви влегми от УКрайна и по нареждане на Путин и Дявола ив теглил по един два куршума, егати хаховците са тия окупатори от федерацията , вече неразличават какво е да има в дома им храна и ъкаво и да ги опукаш всички с оръже просто ей така за руския спорт кой по добър в събирането на територии за режима на Медведев и Путин, колоко ли трябва да си мръднал за да си руснаяк в днешно време или русофли или бриксаджия пазаруващ за интерисите на Путгин като Ким и Сии Аятолаха
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ама нъл

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хммм":

    знаеш, че братото е територия 404.

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Украинските

    2 4 Отговор
    Не се връщат от фронта , хахахах ,а в БГ се трепем по пътищата без фронт, какво искатебда докажетебс тая статия ?
  • 43 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    8 4 Отговор
    Отрочетата на психопата Путлер
  • 44 Калпазанин

    4 6 Отговор
    Това еврейско дойче зеле трябва да се забрани навсякъде и собствениците му в екарисаж
  • 45 Калпазанин

    3 4 Отговор
    ДЗ, терористична медийна организация
  • 46 Най-много русофили има в интернет

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Свободн":

    Навън са се изпарили.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Типична

    6 4 Отговор

    До коментар #40 от "Типични обаче":

    Копейка си апай и са потапяй,меси погачи и чакай дядо си иван на Дунава

    Коментиран от #55

  • 49 Сократ

    3 2 Отговор
    Сууупер, новия елит на бенкерното, бланните трябва да се унищожават където се сварят.
  • 50 ТаУмВзе

    5 4 Отговор
    Зеленски унищожи втарая.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Просто човек

    6 3 Отговор
    Блато... чудесно е че се самоунищожават...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Феса ти

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Типична":

    Като ги среща 44 г .зле ли му беше .
    Направих го полковник от ДС окраде 89 г .
    Един влак с пари и ти ги даде .
    Казали ти ,,сине ,, тези ще свършат!!! сменяй боята а като дойдат другите , излез вечерта и се прави на партизанин .
  • 56 Симо

    2 3 Отговор
    Вчера дадоха един такъв украинец върнал се от фронта .
    Докато го усетят и втората му жена пренесъл в жертва на Бандерас.
  • 57 шаа

    1 3 Отговор
    отново зелеви фантазии
  • 58 Разлика

    3 5 Отговор
    А Бандеровците в Украйна си бяха изроди и преди войната. Факт, който психологичният експерт на Дойче Веле не може да обясни, освен ако не се надруса порядъчно.
  • 59 Лъжеш

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Абе":

    като руснак
  • 60 Факрус

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "сорос":

    Ами ти и останалите русороби, кога бе?
  • 61 Оли гърми гърми🤪🤣🤣🤣🤣

    4 0 Отговор
    войникът убил съпругата си пред очите на собствените им деца, понеже му се сторило, че жена му искала да му вземе парите от джоба🤣🤪🤪🤪🤪🤣🤣🤣въпреки заключението на лекарите, че не бива да му се поверява оръжие, военният бил върнат обратно в зоната на бойните действия🤣🤣🤣😆
  • 62 Тошо

    2 0 Отговор
    В САЩ още пазят спомени от Виетнамската война
  • 63 Бай араб

    1 0 Отговор
    Убиват си жените да не можем да ги ползваме
  • 64 Българин

    0 0 Отговор
    То в Русия това си е нормалното ежедневие.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания