Last news in Fakti

20 Февруари, 2014 11:20 7 672 3

Титушки – мутрите срещу гражданското общество

  • вадим титушко-
  • титушки-
  • киев

Вадим Титушко по-късно става активен поддръжник на протестите на опозицията и активно осъжда силовите акции на специалните части на милицията

Титушки – мутрите срещу гражданското общество - 1
Вадим Титушко

През 2013 г. една дума обогати речниковия фонд на съвременния украински език – титушки. Опозиционните медии го използват, за да опишат групите от платени провокатори, съставени предимно от бивши спортисти, които се използват, за да се разпръсне митинг със сила, отбелязва Украински национални новини.

Думата се използва предимно в множествено число, защото нейните членове се движат на групи.

Те се използват за „успокояване“ на гражданската активност.

В Украйна вече се шегуват, че преди избори се забелязва сериозен ръст на търсенето на „титушки“.

Лоша е тази мутра, която не мечтае да е „титушка“, е другият популярен слоугън в украинските блогове.

Изследване на Центъра за мониторинг Public.Ru покаа, че през 2013 година „титушки“ е бил вторият по популярност неологизъм след думата „Евромайдан“, която се използва като синоним на един от централните площади в Киев – Площад на Независимостта.

Едва ли в ранното утро на 18 май 2013 г. спортистът от украинското промишлено градче Бела Църква Вадим Сергеевич Титушко е предполагал, че ще стане кръстник на една от популярните думи в съвременния украински език. Същият ден той участва в Киев в контра митинг срещу проява на опозицията. Титушко дори и налита на бой срещу журналистите от телевизия “Канал 5″ Олга Сницарчук и фотографът от „Комерсант-Украйна” Владислав Содел.

От видеото в интернет ясно се вижда, как един късо подстриган, висок мъж, в черен спортен анцуг

прави няколко каратистки движения, първоначално очевидно за сплашване,

но накрая двама лежат на земята и биват ритани с крака.

Едва тогава се намесва полицията, но нападателите не са арестувани.

Нападението на Титушко е заснето от присъстващите фотографи и бързо обикаля медиите. Снимките са приети като доказателство от съда и Титушко е осъден на 3 години затвор, но присъдата е намалена на по-горна инстанция на 2 години условно.

Куриозното в случая е, че самият Вадим Титушко по-късно става активен поддръжник на протестите на опозицията и активно осъжда силовите акции на специалните части на милицията „Беркут“ срещу демонстрантите.

Въпреки това неологизмът „титушки“ бързо набира популярност и все по-често се използва. Това принуди известни украински спортисти като Денис Беринчик, Андрей Старовойт, Андрей Стадник, Вячеслав Узелков и Александр Усик да се обявяват против използването на „титушки“ като синоним на платени биячи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 0 Отговор
    Остатъци от комунизма, когато простите "хора" имаха власт.
  • 2 пламен петров

    0 0 Отговор
    кой беше около волен когато беше под масата
    и хапваха пици...
    кой беше и отново покрай него и на 19.02.
    Кой обясняваше бавно на репортерката - Ти ще си платиш за това
    Кой пред Царя демонстрираше "бой със сянка" а сега е на края на улица Зайчар

    Българските титушки

    Къде са сега тези герои

    чакат повикване
  • 3 galaxy

    0 0 Отговор
    На ринга е украинския народ. В единия ъгъл/червения/ треньорския щаб е на Русия, а в другия ъгъл/синия/ е САЩ и ЕС. Света са зрителите. Всички средства са разрешени. Да видим кой ще яде баницата.
Новини по държави: