Last news in Fakti

18 Юни, 2024 07:43 1 961 43

Битката за ЕК! Все още няма консенсус за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

  • урсула фон дер лaйен-
  • роберта мецола-
  • европейска комисия-
  • олаф шолц-
  • шарл мишел

Лидерите ще продължат дискусиите на по-късна дата, вероятно на следващата им среща на 27-28 юни

Битката за ЕК! Все още няма консенсус за втори мандат на Урсула фон дер Лайен  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) в понеделник вечерта не успяха да подкрепят Урсула фон дер Лайен за още един мандат като президент на Европейската комисия, съобщава Politico, като цитира трима свои източници сред дипломатите.

Това не се случи, въпреки уверенията от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц през последните дни, че са близо до сделка.

"Няма споразумение тази вечер", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред репортери в понеделник късно вечерта след вечерята на лидерите.

Лидерите ще продължат дискусиите на по-късна дата, вероятно на следващата им среща на 27-28 юни.

Припомняме, че след европейските избори се появи ранен консенсус около фон дер Лайен от Германия за втори мандат като председател на Европейската комисия, Антониу Коща от Португалия като председател на Европейския съвет, Роберта Мецола от Малта като шеф на Европейския парламент и Кая Калас от Естония като външен министър.

Очакванията бяха големи, когато 27-те държавни и правителствени ръководители се срещнаха в Брюксел с надеждата да си поделят четирите висши длъжности в блока между сегашната коалиция на дясноцентристката Европейска народна партия, социалисти и либерали.

След като партията на Макрон беше победена от крайната десница на изборите, решението му да разпусне френския парламент и да свика предсрочни избори изглежда ускори дискусиите за висши постове. Обикновено преговорите отнемат седмици.

През последните седмици други европейски лидери също подчертаха необходимостта от приемственост предвид войната на Русия в Украйна и потенциалното завръщане на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Но надеждите за бърза сделка се изпариха в понеделник вечерта, тъй като Европейската народна партия, победителят в изборите за Европейски парламент, поиска повече отстъпки и повече власт сред водещите постове. Както се очакваше, ЕНП искаше да преназначи фон дер Лайен и Мецола, и двамата принадлежат към политическото семейство. Освен това ЕНП предложи на социалистите мандатът на председателя на Европейския съвет да бъде разделен на две части от 2,5 години - и ЕНП ще получи една от тях.

Това от своя страна раздразни социалистите и демократите, които се надяваха да спечелят поста за Коща. Скоро след прекратяването на преговорите започнаха обвиненията.

"Това беше отчасти високомерие от страна на ЕНП, каза служител на ЕС. Като поискаха мандат само за 2,5 години, това създаде огромен проблем с възприятието на социалистите, които биха били поставени в трудна позиция. ЕНП не изигра това добре. Това ще бъде трудно за решаване."

Служителят добави, че Мишел не е помогнал в дискусиите.

"Вместо да помогне за намирането на сделка, той продължи да повдига други неща", каза служителят.

Друга причина преговорите да се провалят е, че италианският премиер Джорджа Мелони не е доволен от това как се е развила вечерта, казаха няколко дипломати от ЕС. Мелони, която беше един от малкото лидери, които излязоха от европейските избори с изборна победа, беше недоволна от опитите на другите лидери на ЕС да я изключат от преговорите.

Италианският премиер "оспори типа подход към дискусията", каза служител, запознат с дискусията. Тя започна "от предположението, че днешната неформална среща трябваше да представлява моментът, в който да се обсъди какво да се прави в светлината на сигналите от европейските избори и след това, от тази отправна точка, да започне дискусията за имената за висшите позиции , а не обратното", добави служителят.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    106 1 Отговор
    Урсула трябва да лежи в затвора заради далаверите с ваксините.
  • 2 Делю Хайдутин

    106 0 Отговор
    Хората гласуваха против тях а те пак се канят да управляват чрез задкулисни договорки.
  • 3 Урсула Бялата бродница

    106 0 Отговор
    Санкции, имигранти, ваксини, корупция, това е грозното лице на Урсула!

    Коментиран от #22

  • 4 ганев

    83 0 Отговор
    АЛОООООООООО......ДОКОГА ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ...ДЪРТИ ПРОКИСНАЛИ....ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ..НЕ ЗАТВОР.....ДРУГО ВЕЧЕ ТРЯБВА
  • 5 да де

    90 0 Отговор
    На Урсула вторият мандат трябва да й го връчи Кьовеши и то поне за десетина години.

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пфайзер!

    80 0 Отговор
    Акушерката е за затвора!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Изберете оск тази

    66 0 Отговор
    Скочубра, пък после чакайте добро за ЕС!

    Коментиран от #12

  • 10 В битката за ЕК

    65 0 Отговор
    дори и да се избият по между си, на никого няма да липсват.

    А и никога народа не ги е избирал.
  • 11 Битката приключи

    51 1 Отговор
    Ур ф лай НЕ Е ПРЕИЗБРАНА!
    Борисов , кво става, бе?
  • 12 Някой питал ли ни е

    24 0 Отговор

    До коментар #9 от "Изберете оск тази":

    кого да изберем?
    Не те разбирам
  • 13 Захлебване

    46 0 Отговор
    60..70 хиляди евро,плюс милиони комисиони на месец-не е малко .Яко лапане,и драпане.
  • 14 ...

    43 0 Отговор
    а дано да го наритат това чучело със все пасмината покрай него
  • 15 БСП за България и Радев

    34 1 Отговор
    Дано тази Урсула остане, че съвсем да съсипе Европа. Тогава ще таман по-лесно за Русия да в денацифицира и освободи
  • 16 Трол

    13 3 Отговор
    Без г-жа Лайен, ЕС няма да е същият.

    Коментиран от #18

  • 17 И Кьовещи е продукт

    29 0 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    На европейските ценности!
    У нас се занимава с един овчар, а бизоните не са й в полезрението!
    На никого не вярвам!
  • 18 И слава

    32 1 Отговор

    До коментар #16 от "Трол":

    На Бога. И без Пеевски и Борисов България няма да е същата! Ще се живее и диша по- свободно!
  • 19 Ццц

    30 0 Отговор
    Голам алъо-вериж е тази наша демокрация. 😂 Изберете я бе. Тя така или иначе вече е избрана от най-висока инстанция. Защо трябва да идват сенаторите да ви дърпат ушите? Така или иначе доста ненужен керосин се изсипа в атмосверата покрай комедийното шоу на дрогата в Швейцария? Тредно се намира чак такъв завършен идьот за целта.
  • 20 Жо Бай Пън

    32 0 Отговор
    Бабуля дер Лайен е време да отиде там, където й е мястото- на сметището. Достатъчно поразии сътвори на Европа в услуга на дементния Байдън
  • 21 Крайно време е тази

    23 0 Отговор
    Стара чапла да изчезне
  • 22 МММ да

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "Урсула Бялата бродница":

    Това бате не е само лицето на Урсула, но и на немските политици, още от времената на Меркел и започналите постепенни по-крупни кражби в държавата. Бабата излезе най-хитра и изчезна, Урсула я поставиха на тоя пост, така я пази имунитета, по време на нейното управление като военен министър изскочиха няколко милиарда усвоени средства без да е извършено нищо. Немското правителство в момента го тресе скандал след скандал за далавери.
  • 23 Избирател

    35 0 Отговор
    "ЕНП искаше да преназначи фон дер Лайен и Мецола"

    До къде стигнахме в "демократичния" запад - председателката на европейската комисия която е най-висшата длъжност в ЕС да се назначава чрез някакви преговори между лидерите на страните ама думата имат Франция и Германия - в "демократичния" запад за избори чували ли са и за "волята на народа" или ги интересува само волята на господарите им отвъд атлантика. Да не говорим за генералния секретар на НАТО - там даже и лидерите на държавите от ЕС нямат думата и каквото наредят господарите от краварника пък мнението на народите няма никакво значение и това според нашите козячета било - най-голямата демокрация.

    Западната "демокрация" се оказа по-голяма диктатура от комунистическата и фашистката диктатури взети заедно. "Лидери" (разбирай послушковци) неизбрани от никого ни управляват - иначе ужким има избори за европейски парламент но там им дават тлъсти заплати за да мълчат и да гласуват по команда и нищо да не зависи от тях.

    Рано или късно ЕС в този си вид ще се разпадне.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Е, няма по-подходящ

    21 0 Отговор
    От фашистката урсула
  • 26 катран

    22 0 Отговор
    урсуля курдер ляйн..ако не спечели втория мандат..С нейните корупционни сделки с ваксини..Милиарди печели със съпруга си,който случайно работи в такава фирма..Вместо да е в затвора, тя иска втори мандат..егати дебелоочие..
  • 27 Наднационалната мафия

    22 0 Отговор
    ще се разбере помежду си. Сложили там табели на народняци, либерали и социалисти, овъргаляли се заедно... Дали ще е Урсула или Мишел или Шломо е без каквото и да е значение. ЕС е тоталитарна политическа организация на космополитните евро елити, която е заграбила суверенитета на европейските народи и упражнява законодателен диктат върху всички.
  • 28 Разбира се

    21 0 Отговор
    Няма никакво значение кой точно ще сложат начело на евро Камората. Техен човек ще е. Който вярва в " ценностите"
  • 29 нпо агент

    18 0 Отговор
    тази корумпирана урсуля има седем деца,трябва да ги храни, всички методи са приемливи..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тинтири минтири

    14 0 Отговор
    Който назначат от белия дом,той ще е.
  • 32 Дед

    17 0 Отговор
    Фон дер Лайен не става за тази работа! Надявам се на здрав разум.
  • 33 Баш софиянец

    19 0 Отговор
    Тази жена от снимката е уб ийствена за Европа (впрочем тя я нарича "НАШАТА Европа" - присвоила си я е). За милионите европейци това изв ращение ще бъде кош мар!
  • 34 Да се помолим

    13 0 Отговор
    Да се помолим днес тази военнолюбива дърта акушерка да остани в миналото, в противен случай Европа загива. Нека се изправи пред съда и да опровергае статистиката, че с ваксините против Ковида са починали много повече хора. А и да докаже че е невинна, за кражбите, за задължаването на държавите да изкупуват ваксините, които сега изхвърляме. Говорим за милиони долари с които се задължиха страните от ЕС. Под нейно ръководство обеднява всяка европейска държава, за удоволствие на САЩ и на дрогираната украинска маймуна. Боже опази ни от тази жена.
  • 35 Илиев

    14 1 Отговор
    Една швабска, брутална кранта,която е ортак на откраднатите пари от съпруът й по времето на Ковид,днес тази безочлива фльорца,отново драпа да седне със скапания си задник на шефския стол на ЕК.Тя е за зтвора,а се гласи отново да тича по държавите и да се блещи и кокори като есесовка в наши дни.
  • 36 агент Димитър

    4 2 Отговор
    Защо не предложат за шеф на ЕК Рая Назарян? Тя е завършила "прочутия" УНСС, има "висока правна култура", има и познания по някои специфични отношения , прилежно изпълнява партийните задачи, гони кариера, ще смени прашната Варна и Виница с Брюксел, Гран плас, Кралския дворец, площад Самсон, белгийски шоколад, ще пазарува по авеню Луиз....
  • 37 Да бе битка

    6 0 Отговор
    Урсулка ще е със сигурност силите зад нея управляващи ес вече са я назначили..просто театър за дебили...
  • 38 Ком

    4 0 Отговор
    Логика на евро-идиотите. Вместо разследване и съд за далаверата с ваксините - втори мандат??!

    Коментиран от #43

  • 39 Рускиня

    2 0 Отговор
    Не е по темата, но е важно колко вредни са били инжекциите на Pfizer за Совид 19. Сега ги стдат. Инфо от Аустралиан вестник днес.
    Drug giant Pfizer is being sued by the US state of Kansas over alleged false claims about the effectiveness of its Covid-19 vaccine. In a lawsuit filed in the District Court of Thomas County, the state accused the company of misleading the public about its Covid-19 jab by hiding the risks to the public. “Pfizer made multiple misleading statements to deceive the public about its vaccine. According to the New York Post, the lawsuit claims that after the vaccine’s rollout in early 2021, Pfizer concealed evidence that the shot was linked to pregnancy complications, including miscarriage.
    It was also linked to myocarditis and pericarditis, which cause inflammation in and around the heart.
    К.К.
  • 40 Рускиня

    2 0 Отговор
    Фармацевтичният гигант Pfizer е съден от американския щат Канзас за предполагаеми неверни твърдения за ефективността на неговата ваксина Covid-19. В съдебно дело, заведено в Окръжния съд на окръг Томас, щатът обвини компанията, че е подвела обществеността относно своята инжекция Covid-19, като е скрила рисковете за обществеността. „Pfizer направи множество подвеждащи изявления, за да заблуди обществеността относно своята ваксина. Според New York Post делото твърди, че след пускането на ваксината в началото на 2021 г. Pfizer е скрил доказателства, че инжекцията е била свързана с усложнения при бременност, включително спонтанен аборт.
    Също така се свързва с миокардит и перикардит, които причиняват възпаление в и около сърцето.
    К.К.
  • 41 акушерката

    1 0 Отговор
    трябва първо да докаже какво стои зад обвиненита срещу нея и съпругът й за злоупотреба със 71 милиарда евро за ВАКСИНИТЕ на Файзер.

    Това беше доказано от съда!!!
    И после - хайде малко професионализъм - за председател на ЕК да се поставят подходящи хора.
  • 42 Мухаа ха!

    0 0 Отговор
    Народеее,.тясната коалиция между крайна десница,социалисти(?) и неолиберали!? Клатят ни като гладен Асан - джанка.А вие мислите,че гласувате за леви,десни, консерви ,и либерали.Мега сглобка на европейско равнище.Която ще си избере Шеф.Там са на още по къс повод ,дори от нашите сглобкаджии
  • 43 Мухаа ха!

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ком":

    Погледни тамошната сглобка,приятел.Орел,рак и щука в генетична симбиоза.А 520 милиона слънчасали о фф се, си повярваха,че те избират и решават .Ще е преизберат, като стой да гледаш.Още не са се уточнили,кой от коя страна ще захапе баницата.А плънката е много мазна- няколко трилиона за цял мандат.
Новини по държави: