Last news in Fakti

27 Юни, 2024 10:33 2 529 17

Защо в Гърция загинаха толкова много чужденци през юни

  • жега-
  • гърция-
  • климатични промени-
  • време-
  • лято-
  • чужденци-
  • загинали-
  • почивка-
  • туристи-
  • туризъм-
  • гръцки острови

Юни обикновено е най-прохладният от летните месеци в Гърция. Не и тази година, когато температурите на много места бяха екстремни.

Защо в Гърция загинаха толкова много чужденци през юни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тялото на 67-годишен германски турист бе намерено в понеделник (24 юни) на средиземноморския остров Крит – в пропаст близо до плажа на южното крайбрежие на Ханя. Мъжът е бил на почивка на най-големия гръцки остров и е искал да направи туристически преход от платото Омалос до Сугия на Либийско море. При хубаво време и подходяща екипировка маршрутът с дължина 24,5 км не е труден и се изминава за около осем часа.

Множество нещастни случаи

Не и в конкретния случай обаче: предполага се, че туристът е изгубил ориентация поради горещината и е поел по грешен маршрут към труднодостъпното дефиле Трипити. Вероятно не е имал и достатъчно вода със себе си. Спасителите, които са го издирвали, открили тялото му чрез геолокация на мобилния му телефон.

Германецът е шестият загинал турист в Гърция от началото на юни. Най-малко още трима други чужденци са в неизвестност и се издирват: 59-годишен пенсиониран полицай от САЩ на остров Аморгос и две французойки, на 64 и 73 години, на остров Сикинос.

Рекордни температури

Подобни горещини никога преди не е имало в Гърция – юни обикновено е летният месец с най-ниски температури. Точно заради това по-възрастните туристи от чужбина го избират за своята почивка. През юни дори са възможни туристически преходи по голите склонове на Цикладите, което в разгара на лятото вече е немислимо.

През този юни обаче жегите са рекордни, което се пренебрегва от някои туристи, сред които вече има и такива, които плащат за това с живота си. А горещата вълна продължава. В някои райони, например на остров Самос, където вече има една жертва, температурите надвишават 40 градуса, а в Ханя на остров Крит бяха измерени 44,5 градуса по Целзий.

Опасност от загуба на ориентация

Христос Янарос, главен координатор на изследователския проект "Heat Alarm", обяснява, че жертвите са пострадали от топлинен удар, предизвикан от изключително високите температури през първите дни на юни и физическото натоварване при походите. Фактът, че те вече не са в младежка възраст, е изиграл решаваща роля: "По-възрастните хора по-лесно концентрират топлина в тялото си и по-трудно я отделят, поради което са и по-лесно получават топлинен удар", казва Янарос.

При топлинен удар човек бързо губи усещането за време и ориентация, поради което е изложен на голяма опасност.

Освен това много от туристите идват от страни с по-студен климат и се излагат на високите температури в Средиземноморския регион, без да имат време да се аклиматизират. Този процес е необходим дори за местните жители, казват лекари. Между пролетта и лятото човешкият организъм обикновено получава необходимото му време, за да се нагоди постепенно към по-високите температури. Но когато горещата вълна идва толкова рано и толкова бързо, става много опасно за човешкото здраве.

Небрежност, която убива

По някаква необяснима причина много възрастни туристи пренебрегват предупрежденията и се излагат на жегата. Мнозина дори недоволстваха, когато неотдавна властите решиха временно да затворят Акропола в Атина през обедните часове, за да предпазят посетителите от прегряване.

Причините за нещастните случаи през този горещ юни са различни: някои туристи са били физически неподготвени за преходите, други не са били наясно с трудността на маршрутите, трети са започвали похода си веднага след обилно хранене, даже и след употреба на алкохол; четвърти пък са смятали, че през целия път има покритие на мобилните телефони и са разчитали на Google Maps за посоката или въобще не са носели мобилен телефон, става ясно от публикации в гръцките медии.

Смъртта на един известен журналист

Случаят на известния британски лекар и журналист Майкъл Мозли е особено показателен. 67-годишният водещ от Би Би Си е бил на почивка на остров Сими в Източно Егейско море. На 5 юни той тръгнал пеша сам и без телефон от Агиос Николаос към село Педи. Разполагал е само с малка бутилка минерална вода. Според властите той е объркал пътя и е припаднал от изтощение в трудно достъпна местност.

Четири дни екипи на полицията, пожарната, гражданската защита и доброволци издирвали журналиста, като в хода на спасителната операция са използвани кучета търсачи, дронове и хеликоптер. Накрая той е намерен мъртъв на метри от оживен и стопанисван плаж, но остава незабелязан, поради това, че тялото се е намирало зад висока стена.

По-голям късмет са извадили двама израелски туристи, загубили се в планината Майнало в Аркадия (Пелопонес). След издирвателна операция те са открити много далеч от набелязаната от тях цел Витина - живи и в добро състояние.

Автор: Каки Бали


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е ясно

    8 11 Отговор
    Защо в Гърция загинаха толкова много чужденци. Масово тровят израелци с токсин от риба Фуго, маскирано като инфаркт и инсулт. Видите ли израелец не сядайте в едно заведение с него

    Коментиран от #14

  • 2 Коларова

    17 2 Отговор
    Не загинаха а трагично починаха.

    Коментиран от #5

  • 3 Кво да кажат ?

    5 0 Отговор
    изследователския проект "Heat Alarm", обяснява, че жертвите са пострадали от топлинен удар,

    Коментиран от #6

  • 4 Друго си е дизела!

    10 1 Отговор
    От пукница, алкохол,храна и т.н.
  • 5 Точно "загинаха"

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Коларова":

    А не "починаха" !
  • 6 Токсина от риба Фуго

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Кво да кажат ?":

    Води точно до "топлинен удар" ..... А в Гърция има вече много Фуго. Има и глицерин
  • 7 Решили са

    3 0 Отговор
    Решили са да си Отидат на Топло!
  • 8 🍊🍋🇧🇬

    7 1 Отговор
    Не се шашкайте, очаква ни Хладно Лято и по всяка вероятност Истинско Циганско Лято през Есента.
  • 9 важно е колко са спасили

    5 0 Отговор
    Когато на морето няма червен кръст е лошо . Даже у нас обявиха код и дадоха вода . Но измират . Подготовките срещу пациентите включват няколко мероприятия . Като не се правят , няма никакъв резултат .
  • 10 ха ха

    12 0 Отговор
    те и тука може да се отровиш без фуго особено като видиш цената
  • 11 🍊🍋🇧🇬

    3 0 Отговор
    Това което описва Дойче “Зеле” е “нормална” ситуация за който и да е район с екстремни горещини.

    Аз, собствено съм имал случай да се скитам в район с екстремни горещини
    (в случаят Национален Парк), с темп. близки до 43С/45С, за да се върнете живи и здраве в началната точка на Вашият Преход са нужни няколко неотменими неща, изброявам:

    1. Правило Nомер Едно - пестете водата!!
    Носете с вас, на човек минимум 1.5 литра Вода, (най добре 2 литра вода) по възможност изстудена в пластмасов или метален Термос.

    2. Знайте района и пътища за връщане до Точка N 1
    В случай че не познавате района не се “литкайте” по непознати пътеки които могат да ви отведат в “шеста глуха” като междувременно загубите пътят за връщане, тогава и два литра вода няма да ви стигнат,
    рискувате да умрете от де - хидрация!!

    Тогава, в моят случай загубилият се (с колело, по труден терен) се оказа че има български корени от Македония.
  • 12 DW - Пропаганден машинен

    2 0 Отговор
    Ами защото наглоcaксите са окупирали Гърция и обикалят в най-големия пек, като yлави!
  • 13 Мухаа ха!

    5 0 Отговор
    Абе друго си е ,на нашето бетономорие.Водата ти- вода,море- кристал.Храна- перфектна приготвяна и поднесена от профита.Цени- направо смешни.Отиваш ,и направо не ти се прибира!
  • 14 Жбръц

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Това е ясно":

    Къде да сядам с него,приятел.Ако имам възможност,и един въздух в държавата не бих дишал с такетата.
  • 15 Така е!

    2 0 Отговор
    Аз не съм възрастен, но едва издържах 10 дни жега на Ситония.
  • 16 Жмръц

    4 1 Отговор
    Ами да провеждат ФП (физическа подготовка) и да тръгват към Грийс.Иначе да си седат дома и си гледат кучетата.Не съм ги пратил на 45 гр. жега.
  • 17 🍊🍋🇧🇬

    5 0 Отговор
    Са,

    “туристически преход от платото Омалос до Сугия на Либийско море, (при хубаво време и подходяща екипировка)
    маршрутът с дължина 24,5 км не е труден и се изминава за около осем часа”!!

    24,5 км са предизвикателство за който и да е, камо ли за някой който е на 67 г., дори при хубаво време и идеални условия, достатъчно количество вода, водач за района и “так далее…”
Новини по държави: