Last news in Fakti

24 Февруари, 2014 09:54 2 059 0

Възможен ли е разпад в Украйна (обновена)

  • украйна-
  • чавдар стефанов-
  • протестите-
  • яценюк-
  • кличко-
  • тимошенко

Интересна ще бъде борбата между Яценюк и Кличко на изборите на 20 май

Възможен ли е разпад в Украйна (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

„Украйна можеше да се разцепи в началото на 90-те години. Те минаха, за мен сега е абсурд да се разцепи страната”, заяви пред Нова ТВ журналистът Чавдар Стефанов по повод напрежението в Киев и протестите, които продължават да се провеждат в различни градове, включително и в подкрепа на досегашното правителство в източната част на страната.

„Партията на регионите” се разцепи, но ще остане според мен. Това са един милион партийни членове. Те самите се дистанцираха много от самия Янукович”, допълни той виждането си за съдбата на управляващата досега политическа сила.

Хората в Украйна недолюбват и са отвратени от политиците си, те не виждат личности, които да ги представляват, коментира журналистът. "На изборите на 20 май ще е много интересно между Кличко и Яценюк. Тимошенко е динамичен човек, тя е политик, който умее да владее хората, а и тя се присъедини към площада”, категоричен бе Стефанов.

Според Весела Чернева, бивш говорител на външно министерство, най-трудното за Украйна предстои. „Това, което се случи през последните месеци, беше израз на едно стихийно народно недоволство срещу управляващия елит в Украйна, срещу бизнес елита и връзката между тях”, заяви тя в предаването „Денят започва“ на БНТ .

Оттук нататък предстоят най-важните решения - решенията, свързани със съдебната система, със самата икономика, смята тя. Огромен проблем ще бъде лустрацията, отношението към онези, които са виновни за пролятата кръв на 19 и 20 февруари, за тези 75 души, които загинаха. Осъждането на виновните за тяхната смърт ще бъде на дневен ред и преди всичко – формирането на един нов политически елит в Украйна, който да не носи бремето на миналото. Междувременно един от лидерите на опозицията в Страната – Виталий Кличко, призова за пълна лустрация на органите на реда.

Страната навлиза в много турбулентен период. Разпадът е напълно възможен, коментира пък журналистът Иво Христов. Първо ще има период на анархия и взаимно разчистване на сметките, като навсякъде ще патят местните малцинства, смята той. Възможен е югославски сценарий, прогнозира журналистът.

Основното разделение ще бъде това между обществото и елита и как обществото ще успее да излъчи своите нови политически лидери, подчерта Чернева. Това, което Европейският съюз трябва да направи, е да помогне на украинците да излъчат тези свои водачи, които да ги представляват.

Ролята на Европейския съюз в украинската криза беше абсолютно пагубна, обясни Христов. Европейският съюз изкара хората на Майдана, а сега ще управлява една криза – вероятно и бежански потоци, и имиграционни потоци, които не са лесни за управляване. Той прогнозира и социална криза в Украйна.

Свидетели сме на класически руско-американски сблъсък, осъществен на украински терен и използвайки украинските проблеми. Украйна е огромен разлом, който може или да бъде затрупан, или да бъде взривен. В момента наблюдаваме взривяване, коментира в "Гореща точка" по ТВ7 пък политологът Иво Христов. Също и според него опасността от разцепление е реална.

"С асоциирането на Украйна към ЕС се опита геополитическа територия да бъде придърпана към западния алианс. Но това не може да се случи, защото пътят на американските тактически ракети при евентуално разполагане на американския бази в някаква перспектива е един час до Москва. Това не може да се случи посмъртно", категоричен беше той.

Журналистът и зам.-председател на Сдружението на украинските организации в България Красимир Панковски обаче беше на друга позиция. Според него разделението на Украйна не е възможен сценарий, не е и толкова явно в обществото. Единственият възможен, който е бил и потвърден, е на карта да бъде поставено отделянето на Крим, който не е с толкова сериозно украинско население.

И двамата обаче бяха единодушни, че Майданът не подкрепя бившия премиер Юлия Тимошенко и протестите и пролятата на барикадите кръв не са били, за да се върне тя на власт. Още повече, че беше освободена "против всякакви правови процедури, тъй като тя е осъдена с влязла в сила присъда", отбеляза Христов и добави, че Радата няма властта да взима подобни решения.

По думите му Украйна е фалирала страна в икономическо отношение и неинтегративна в етническо, а ключът за решаването на кризата се държи на две места – Москва и Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: