Last news in Fakti

24 Февруари, 2014 04:09 2 172 1

Украйна: В търсене на $20 млрд

  • украйна-
  • киев

Контрабанда на горива, корупционни обществени поръчки и процъфтяващ сив сектор при добива на нефт, газ и въглища са основните проблеми пред новите управляващи в Киев

Най-малко 88 души загинаха, а стотици бяха ранени при ескалацията на насилието през последните дни в Украйна.

Опозицията получи контрол над парламента, а президентът Виктор Янукович беше принуден да бяга в Източна Украйна. Основен проблем пред новите управляващи е как да се справят с икономиката на страната, която е изправена пред фалит. Според политиците има няколко начина: или оставащите $12 млрд. заем от Русия или помощ от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). МВФ вече обяви, че е готов да предостави помощ на Украйна, ако нейните лидери я поискат.

Експертите обаче смятат, че могат да се намерят около $20 млрд. в сегашния бюджет на Украйна, коментира УНИАН. Единствено трябва да се прекрати порочната практика на пилеенето на обществени средства чрез търгове или обикновени кражби.

Добре познатият механизъм на обществените поръчки работи и в Украйна.

Експертите вече пресметнаха, че през 2014 г. могат да бъдат спестени около 100 млрд. гривни.

„Ако се вземе в предвид, че 30% от цената отиват за рушвет за спечелване на обществената поръчка, това прави 100 млрд. гривни или $12,5 млрд. Това е около една четвърт от разходната част на бюджета“, пресмята директорът на украинския анализаторски център „Отворено общество“ Иван Сикора.

Той не пропуска да отбележи, че само за подкупи на столичните чиновници ще отидат около $0,5 млрд.

Тази негативна тенденция се дължи на честите промени, които се извършиха през последните две години в законодателството, отбелязват местни експерти. Според тях в държавната администрация разцъфтяват редица корупционни схеми като участието в търгове на кухи фирми, за да се вдигне цената или явяването на само един участник до отказа на чиновниците въобще да провеждат търгове и да се договарят пряко с „подходящия кандидат“.

За целта бъдещото правителство трябва да се върне на темата за обществените поръчки и да въведе елементарен ред.

Контрабандата на горива

През последните години темата за контрабандата и сивия сектор при доставките на бензин и дизел отново стана актуална. Проблемът може много лесно да се проследи по несъответствието на данните по вноса на вноса на горива. През 2013 г. в парично отношение вносът на нефтопродукти в Украйна падна с 15,6% от $7,607 млрд. до $6,418 млрд. В същото време статистиката отчита спад в потреблението на горива от 3%.

„Няма нищо удивително. Всяка година около 20-30 % от пазара на бензин, а по някои смели анализи – до 50% се намира в сивия сектор“, обяснява Иван Сикора. Неплатеният акциз и данъци отива в касите на приближени към властта бизнес групировки. Въвеждането на ред и плащането на данъци и акцизи по цялата верига за търговията с нефтопродукти може да увеличи приходи в бюджета най-малко с 10 млрд. гривни ( $1,25 млрд.).

Ах, този сладък газ

Още по-големи суми се въртят в газовия сектор. Бившият президент на Украйна Леонид, говорейки миналата есен на форума в Ялта, заяви, че целият добив на полезни изкопаеми в страната се намира в сивия сектор. „Защо всички се борят за кладенеца? Защото като отвориш крана (на газовия сондаж - б.р.) и доларите потичат в джоба ти. Не в бюджета, а в джоба ти“, каза Кучма.

Той не пропусна да отбележи, че в Украйна са едни от най-ниските концесионни такси.

„Трябва да извадим доларите от този джоб и да ги дадем там където трябва. Включително за високи технологии в промишлеността“, поиска бившият държавен глава.

Държава, която е на ръба на фалита, навярно трябва да се замисли над предложението на Кучма. Това може да осигури нови около 30 млрд. гривни ($3,6 млрд.) в хазната.

Аналогично е състоянието и при добива на въглища, където

държавните субсидии се отклоняват чрез съмнителни схеми

за закупуване на оборудване за мините, а миньорите продължават да работят в мизерни условия.

„Парадокс. Държавата води сложни преговори с МВФ за заем, а в същото време губи пари от ниските концесионни такси“, коментира в интервю за УНИАН бившият министър на промишлеността Валерий Мазур.

„През последните години не е направен нито един анализ доколко разумно се използват средствата от бюджета за стимулиране на икономиката и за справяне със социалните проблеми“, констатира експертът от „Лабораторията за законодателни инициативи“Денис Черников.

Според УНИАН Украйна разполага с възможности да намери свежи пари, ако спре неразумното пилеене на средства от бюджета вместо да разчита на заем от Кремъл.

Междувременно върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността

Катрин Аштън заявява, че ЕС е готов да окаже помощ

за успокояване на напрегнатата ситуация в Украйна и призовава страните в конфликта към „конструктивен диалог".

От своя страна САЩ заявиха, че са провели разговори с МВФ и Русия за оказване помощ за възстановяване на украинската икономика. В момента не е известно за каква точно сума става въпрос.

Москва обяви, че ще изчака формирането на ново правителство преди да отпусне поредния транш от $2млрд.   

Standard & Poor's (S&P ) понижи суверенния кредитен рейтинг на Украйна от CCC+ до CCC с негативна прогноза. Основна причина за решението е ескалацията на политическата криза в страната и неяснотите пред бъдещото на страната.

За справянето с проблемите е нужна политическа смелост, подкрепа от обществото и ясна програма за реформи. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Безплатен обяд няма ,безплатно е само сиренето в капана за мишки.Когато завземат пазарите и суровините на Украйна тези пари ще се върнат хиляди пъти.
Новини по държави: