22 Февруари, 2014 17:16 2 500 0

Янукович: Това е преврат! Избори за президент на 25 май

  • украйна-
  • киев

Президентът Виктор Янукович обяви, че няма да подава оставка и няма да подписва приетите от парламента закони

Президентът Виктор Янукович обяви, че няма да подава оставка и няма да подписва приетите от парламента закони. Той сравни ситуацията в страната като държавен преврат, а опозицията като бандити. По този начин той сложи точка на спекулациите, че ще се оттегли.

Украинският парламент в отговор прие постановление за отстраняване от длъжност на президента Виктор Янукович и насрочване на избори за 25 май.  Дотогава пълномощията на държавен глава ще изпълнява новоизбрания председател на парламента Олександър Турчинов.  

Изявлението на Янукович е нова ескалация на напрежението, защото поставя под заплаха постигнатото споразумение за излаз от политическата криза. Все пак Юлия Тимошенко беше освободена от затвора.

Радикалните сили от протестите в Киев като националистичското движение „Десен сектор“ и силите за самоотбрана на Майдана могат да бъдат включени в новия състав на министерството на вътрешните работи, съобщи Интерфакс.

Новината беше съобщена от и.д. вътрешният министър Арсен Аваков. Той се срещна с представители на опозицията, за да изработят нова позиция за сътрудничество между силите на милицията и тези на Майдана. „Ние ще изработим нов механизъм на сътрудничество, който ще ни позоли да не горят в бъдеще сгради или да бъдат бити хора“, отбеляза Аваков.

Комендантът от Майдана депутатът от „Отечество“ Андрей Парубий обеща всички представители от самоотбрана да сътрудничат на частите на милицията.

Анализатори отбелязват, че това е опит да се привлече към процеса на спад на напрежението лидерът на „Десен сектор“ Дмитрий Ярош. Той не престава да обещава пред протестиращите на Майдана, че революцията продължава.

Все още не е известно къде се намира бившият вътрешен министър Виталий Захарченко. Появиха се слухове, че той е избягал в Беларус, но те не бяха потвърдени от Минск.

Близкият съратник на Юлия Тимошенко Олександър Турчинов беше избран за председател на парламента – Върховната Рада. Депутатите върнаха конституцията от 2004-а. Това позволява на парламента да сформира правителство без участието на президента.

Върховната Рада днес прие постановление за "възобновяване на действието на конституцията от 2004-а година", съгласно която в страната ще има парламентарно-президентска форма на управление. За това решение гласуваха 325 депутати от регистрираните на днешното извънредно заседание 331.

По-рано парламентът прие закон, който изпрати за подпис на президента Виктор Янукович, но засега той не го е подписал. При тези условия Върховната Рада реши да приеме постановление, което не се нуждае от неговия подпис, за да влезе в сила.

То започва да действа от момента на приемането му, но ще бъде прекратено, ако Янукович подпише закона за връщане на конституцията от 2004-а.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: