Last news in Fakti

24 Февруари, 2014 11:52 1 678 3

Обявиха Виктор Янукович за издирване

  • виктор янукович-
  • издирване-
  • президент-
  • юлия тимошенко-
  • сепаратистки-
  • арсен аваков

Според една от версиите бившият президент се крие в манастира на Московския патриарх

Обявиха Виктор Янукович за издирване - 1
Снимка: АП/БТА

Виктор Янукович, който фактически вече е бивш президент на Украйна, е обявен за издирване, съобщи Нюзру. За това обяви изпълняващият длъжността вътрешен министър Арсен Аваков.  „Докладвам на украинския народ: Янукович изчезна, написа той в своята страница във Фейсбук.

„Повдигнато е наказателно дело за масово убийство на мирни граждани. Янукович и редица други длъжностни лица са обявени за издирване“, информира той.

Според Аваков, на 21 февруари президентът е излетял с хеликоптер от Киев за Харков, за да участва там в конгреса на своята Партия на регионите. На следващия ден, събота, той се е отказал да участва във форума, записал видеообръщение и отлетял към Донецк, където заедно с охраната си се прекачили на два частни самолета, но граничните служби не ги пуснало да излетят. Янукович престоял няколко часа в държавната резиденция в града, а късно вечерта с автомобили кортежът му се насочил към Крим, където на 23-ти се установил в частен санаториум.

След това президентът, разбирайки за решението на парламента да назначи за изпълняващ длъжността държавен глава Олександър Турчинов, напуснал санаториума и се насочил към летище Белбек.
В 23.50 ч. Янукович преди да стигне до Белбек, се разделил с част от телохранителите си, които не пожелали да го съпровождат по-нататък, и обявил официално отказа си, че се отказва от държавна охрана.

Янукович се е скрил в манастира на патриарха на Москва, твърдят от опозиционната партия „Баткивщина“. Според една от тях той е в манастира с близо 1000 от хората си.

Сайтът и ръководството на администрацията му не работят, повечето висши служители не са на работните си места. Редовите обаче са в обичаен работен режим, а в коридорите на сградата не се наблюдава усилена охрана, каквато имаше през последните дни.

След победата на Майдана партията на Юлия Тимошенко „Баткивщина“ се е превърнала във водеща политическа сила в Украйна и сега бившият премиер има всички шансове да оглави страната, солидарни са в мненията си повечето наблюдатели. Това може да стане втори опит да се реализира новият постсъветски модел след провала на Оранжевата революция от 2004 г., отбелязва „Комерсант“.

Изпълняващ длъжността президент и говорител на Радата е най-близкият й съратник Олександър Турчинов, лидерът на партията Арсений Яценюк е най-вероятният кандидат за премиерския пост, а още един съратник на „оранжевата принцеса“ - Арсен Аваков, е начело на Министерството на вътрешните работи, припомня изданието.

По всяка вероятност Западът вижда бъдещия лидер на Украйна именно в лицето на Тимошенко. Освобождаването й бе приветствано от шефа на Еврокомисията Жозу Барозу, а главата на ЕП Мартин Шулц нарече това „исторически момент за страната и Европа“.

Известно е, че Тимошенко вече се е свързала по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, еврокомисаря по въпросите за разширяването Щефан Фюле и сенатора републиканец от САЩ Джон Маккейн. Според „Ведомости“ Маркел има намерение да се срещне с Тимошенко в най-скоро време.
Изданието коментира, че за Русия идването на власт на Тимешо е оптимален вариант, тъй като с неуя можели

да се договорят по икономическите въпроси. За президентския пост може също така да претендират лидерът на партия УДАР Виталий Кличко и бизнесменът Петро Порошенко. Последният може да има аспирации и към премиерския пост, но при отсъствието на собствена политическа сила зад него позициите му се оценяват като слаби.

„Хората на Тимошенко са заели всички ключови постове и от този момент нататък всички останали, вкл. и Кличко, могат да забравят за шансове за президентство, което предвещава известна борба в лагера на опозицията“, коментира в „Московский комсомолец“ руският политик Константин Затулин. Тя може в преходния период да демонстрира разположение към Русия, но в перспектива е способна да доведе до реализация всички русофобски идеи, циркулиращи в десния политически спектър, желаейки да бъде „по-голям католик от папата“, смята той.

Тимошенко притежава гигантски политически темперамент и чувство за общуване с множеството, но в очите на хората от Майдана е човек, който иска да „открадне победата им“, разсъждава политологът Глеб Павловски.
След „самоотстраняването“ на президента на Украйна Виктор Янукович от власт медиите все по-активно обсъждат възможния разкол на страната на западна и източна част. За това, че победата на опозицията може да създаде „дълбок хаос и разделение“, алармира постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Експертите уверяват, че Украйна не е заплашена от разпад, но страната фактически вече е разделена – в отношението си към случващото се на Майдана. На конгреса на югоизточните региони в Харков в събота депутатите се обявиха в подкрепа на инициативата Крим и Севастопол да вземат в свои ръце цялата власт до урегулирането на ситуацията в Киев, в което някои виждат заплаха за териториално разцепление.

Участници в конгреса се обявиха за предоставяне на разширени държавни пълномощия на регионите в условия, при които „столицата е потънала в хаос“.

В Харков поддръжници на Майдана, след сблъсъци с идеологическите си опоненти, се барикадирали в сградата на областната администрация. Стълкновения е имало и в Луганск, Запорожието и Крим.

В Луганск членове на партия УДАР и обществената организация „Луганска гвардия“ се сбили, имало и пострадали, в резултат на което властите се обърнали към генералната прокуратура с искане да разследва проявите на сепаратизъм.
В Днепропетровск призивите към федерализация са били порицани. Вчера няколко местни активисти скъсали портретите на Янукович и губернатора Колесников в сградата на областната администрация, оставяйки там няколко души от отрядите за самоотбрана.

В Симферопол в автономна република Крим митингуващите заявили, че не признават новата власт, но няма да предприемат активни действия срещу нея. В Керч тълпата замеряла защитниците на Майдана с яйца, димки и пребили активист. Тази сутрин пък противниците на Майдана и новата власт в Киев опитали да скъсат украинското знаме от кметството и да издигнат руското, но градските чиновници се намесили и го взели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
    САЩ спечелиха първия рунд /а и първите снайперисти бяха на опозицията, а не на управляващите, както и да е, САЩ имат опин в това/. Вариант- Русия е анализирала това..., план "В", отцепване на югоизточните райони на Украйна, в полза на Русия /при условие, че Рутин е на " линия", този вариант е напълно възможен...
    П.П. В анализирането съм добър. И знам, че анализ няма два корена-анал и лизане...
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    опиТ, грешка
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    ПППутин,грешка
Новини по държави: