Last news in Fakti

24 Февруари, 2014 22:47 2 605 3

ЕС и САЩ признаха новата власт в Киев, Русия - не (обновена)

  • украйна-
  • киев-
  • турчинов-
  • оон-
  • ес-
  • виктор янукович

Нов слух: Янукович може да е в руската военна база в Севастопол

ЕС и САЩ признаха новата власт в Киев, Русия - не (обновена) - 1
Турчинов заяви, че и от ООН приемат оставката на Янукович за легитимна.

Новата власт в Киев беше призната от страна на ЕС и САЩ, а според изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, оставката на Янукович се смята за легитимна от ООН, съобщи Нюзру.

Позицията на ЕС беше формулирана днес на брифинг на официалния представител на Европейската комисия Оливие Байи, предаде „Интерфакс“. „Ние уважаваме процедурата, в резултат на която г-н Турчинов е бил упълномощен да изпълнява възложените му функции“, заяви той. По думите на Байи, „институцията, явяваща се гарант на демократичната легитимност на Украйна – парламентът, е взел решението с голямо мнозинство през уикенда и ние уважаваме демократичното и законно решение, взето от украинския парламент“.

И в САЩ приемат за легитимна смяната на властта в Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС. „Отхвърляме всякакви намеци за това, че в Украйна става преврат и че легитимността на случващото се е под въпрос“, заяви посланикът на САЩ в страната Джефри Пайът. По неговите думи, Русия, Европа и САЩ са заинтересовани от стабилността в Украйна и осъждат насилието там.

За разлика от тях, руският премиер Дмитрий Медведев изказа съмнения относно легитимността на повечето украински институции в момента и заяви, че засега там няма с кого да се комуникира на държавно ниво. Голям брой губернатори в страната продължават да подават оставки.

„Звучат едва ли не призиви за пълна забрана на руския език, лустрация, ликвидиране на партии и организации, закриване на неудобни медии, сваляне на ограниченията за пропаганда на неонацистка идеология. Взет е курс с диктаторски и дори терористични методи да бъдат задушени несъгласните в различните райони на Украйна“, заявяват от руското Външно министерство. От съответното украинско ведомство пък уверяват, че няма никаква опасност за руските граждани в страната.

Междувременно освободената от затвора Юлия Тимошенко най-сетне успя да се срещне с майка си в Днепропетровск, след което замина на лечение в Германия. Бившата премиерка настоява за колкото се може по-бързо сформиране на ново правителство от представители на гражданското общество, вкл. от героите на Майдана. Самата тя засега обяви, че не претендира за президентския пост.

Фактически бившият президент на Украйна Виктор Янукович, койтож беше обявен за международно издирване, може да се намира в руската военна база в Севастопол. Според украинския тв канал ATR, който се позовава на свои източници, оттам Янукович ще се отправи с кораб към Русия, която даже се готвела да прехвърли войски в Севастопол. За такава възможност предупреди и един от опозиционните лидери – Олег Тягнибок.

Според агенция УНИАН, за Янукович е подготвен десантен кораб на руския Черноморски флот. Тази информация обаче не е потвърдена, а според РИА "Новости" бившият вече държавен глава не е засечен нито на кораби, нито на други обекти...

По-рано пресаташето на президента Путин - Дмитрий Песков, опроверга слуховете, че Янукович е поискал политическо убежище в Русия, като ги определи като „информационна война“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 3 Отговор
    няма как защото имено русия са виновни не само за Украйна но и за много други държави дето е царял така наречения комунизъм поне за пред хората по-скоро това си е било една голяма лъжа

    Коментиран от #3

  • 2 кондофри иванов

    2 0 Отговор
    Власт с преврат това е Американската демокрация. Последните десетина години където САЩ се месиха в доста държави, там трева вече не никне. Украйна е поредния залък за грабителите, които унищожиха доста нации.
  • 3 nakata88bg .

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

    бал...к! докато е царял "така наречения комунизъм" живеехте като царе, сега по-добре ли ти е? Янукович говореше за сближаване с Русия по време на предизборната си програма - затова повечето украинци гласуваха за него - защото точно това искат. Обаче след избори той не неправи нито една крачка към сближаване с Русия. Затова е уникално малоумно да се смята, че Русия ще го приюти
Новини по държави: